Dogodilo se prije godinu dana…

Dogodilo se prije godinu dana kada je u Slavonskom Brodu dana 9. listopada 2018. godine u 21 30 sati  zasjalo nebo na južnom horizontu iznad Save… Brođani još uvijek čekaju da se sazna istina i što i kako će dalje raditi prekosavska Rafinerija(?)!

Tada sam na stranicama Građanske inicijative za čisti zrak na fejsu napisao:

Rafinerija gori (fotos Anite Majetić), u 21 30 eksplodirao je pogon IV!!! A to se moglo i očekivati… Još prije 8 godina smo ukazivali na akcidentne situacije!

U 22 00 sata u Rafineriji su jedino mjerene povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 102,5 µg/m3 i sumporovodika od 22,8 µg/m3, što su jeste povećane koncentracije, ali nisu nešto opasne, ako je riječ o samoj rafineriji!

Nažalost, u ovih zadnjih mjeseci ni od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ni od Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka, ali ni iz Gradske i Županijske uprave ni riječi o tome, kako dalje(?). Kao da nikoga ne zanima što će biti s Brođanima kada Rafinerija ponovo proradi…

Jedino su vlasnici Rafinerije nafte Brod iz Nestro grupacije krajem rujna dali na znanje svim ‘zainteresiranim’ i onima koji sumnjaju da će Rafinerija ponovo raditi, kako sve drže pod kontrolom i naći će odgovarajuće rješenje za sanaciju. Baš kako smo i pretpostavili u Eko-Integralu, oni će pokrpati postrojenje za kreking i krenuti ponovo u preradu…

To jasno stoji u “SAOPŠTENJU ZA JAVNOST” Nestro grupacije (https://optimagrupa.net/Publication/Read/saop%C5%A1tenje-za-javnost):

“Rješenje vezano za pokretanje Rafinerije nafte biće doneseno nakon dobijenih rezultata istrage o uzrocima havarije, koja je u nadležnosti istražnih organa Republike Srpske, i koja je još uvijek u toku. … Rafinerija nafte je sa svoje strane izvršila sve potrebne radove na demontaži oštećene opreme i inženjerskih sistema, a takođe je formiran budžet i vremenski raspored remontnih radova koji su potrebni za pokretanje rada preduzeća.”

21 comments

Skip to comment form

 1. Tu noć Kolinda je trebala (pre)spavati u Slavonkom Brodu, jer je ured premjestila u smrdljivi grad.

  I po tome ćemo pamtiti eksploziju u Rafineriji, po lažima ovdašnjih moćnika.

 2. Bravo za autora. Ponavljanje je majka učenja.

 3. Rafinerija, pa Rafinerija i samo Rafinerija BB. Više bih poštovao brodske eko-aktiviste da prezentiraju cjelovite analize zagađenja, utjecaj automobila itd. Ovako je sve to pomalo tendenciozno.

  1. Druškane, valjda vidiš razliku sada, kada Rafinerija ne radi, obzirom na prethodne godine, kada je ona intenzivno radila!!!

   Bojim se, da podatci još više poražavajuće…

   1. Teško sada sve staviti u na papir jer još nije ni započela sezona grijanja…No ono što se vidi uspoređujući napr. posljednji mjesec dana mjerenja za prošlom godinom, da su zaista podaci poražavajući.

    Ove godine (u tih mjesec dana) je srednja vrijednost (prosjek od mjesec dana) koncentracije lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji Jelas iznosila 10 µg/m3, dok prošle godine je prosjek u istom intervalu od mjesec dana iznosio 18 µg/m3!

    Slično je na mjernoj postaji kod Stadiona prosjek (od mjesec dana) koncentracije lebdećih čestica PM10 iznosio 11,5 µg/m3, dok je prosjek u istom intervalu prošle godine bio 27 µg/m3!

    Zapaženo je prošle godine da je u tom intervalu jednom došlo i do prekoračenja granične vrijednosti od 50 µg/m3 za dnevni prosjek, kada je 06.10.2018.g. dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 iznosio prilično visokih 60 µg/m3!

    Također je na mjernoj postaji kod Stadiona prosjek (od mjesec dana) koncentracije sumporov vodika (H2S) ove godine iznosio samo 0,5 µg/m3. Dok je prošle godine prosjek u istom intervalu bio 4,5 µg/m3!

    Zapaženo je prošle godine da je u tom intervalu jedanaest puta došlo do prekoračenja granične vrijednosti za satnu vrijednost H2S od 7 µg/m3!

   2. Najgore u cijeloj priči da su cijelo vrijeme tajili od nas, od Brođana istinu. Pričali su bajke o gradskom i prekograničnom prometu, o loženju na drva u malim (obiteljskim) ložištima i sl.. A u Rafineriji je ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta!

    No sada, valjda se vidi razlika; “kada Rafinerija ne radi, obzirom na prethodne godine, kada je ona intenzivno radila”!!!

   3. Ne da se vidi, nego i osjeti pronjena u zraku!!!

    Moramo priznati, sada se lakše diše!

 4. Nije samo da u Ministarstvu zaštite okoliša, Povjerenstvu, Gradskoj i Županijskoj upravi šute, ali šute i mediji u Brodu!

  Evo što je javio brodportal.hr jučer u SBKalendaru: “2018. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izmjestila je na dva dana Ured u Brodsko-posavsku županiju. Predsjednica je u Privremenom uredu u zgradi BPŽ održala brojne sastanke s predstavnicima županije, gradova, te brojnim udrugama, a posjetila je i nekoliko uspješnih gospodarstvenika i nekoliko općina.”.

 5. Ne mogu vjerovati da je već godina dana prošla a svi “mirno spavaju” – mislim na gradonačelnika koji ovakve teme poteže kao kviska kada treba glumiti žrtvu i sakupljati jadne političke bodove.

  1. Nevjerojatna istina! Sjeti se kakva je bila buka i galama kada se pojavio problem oko ‘onečišćenja vode’ u Brodu. Na karaju ništa, ‘vuk pojeo magare’. Hahahaaaa…

 6. Bit ce to izgleda kao u pjesmi Zabranjenog pusenja ;
  Prodje od tad 13 Bajrama,
  al’ se babo ne vrati….

 7. U članku se posebno ističe: “Nažalost, u ovih zadnjih mjeseci ni od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ni od Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka, ali ni iz Gradske i Županijske uprave ni riječi o tome, kako dalje(?).”.

  Možda da se pita gospoda iz Crodux-a!

 8. Iz FB arhive ‘uspomena’ od prije 3 godine, a mogli smo tada pročitati:

  „Brodska nadanja: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!“ – pišem na SBperiskopu i na kraju zaključujem:

  „…ispred Brođana, pa i nove Vlade budućeg premijera Andreja Plenkovića, ako se ona bude uključivala u borbu za čisti zrak u Slavonskom Brodu, vruća je jesen jer Brođani već osam godina pate! Također Brođanima su već osam godina uskraćena ustavna prava: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!!! I to morat će se brzo ispraviti!“.

  Vid link: http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/brodska-nadanja-pravo-na-cisti-zrak-i-pravo-na-zdrav-zivot?fbclid

  1. Da, u tom članku sve je rečeno.

   Veliko je pitanje što je Plenkovićeva Vlada dosada uradila u kontekstu gore rečenog? Bilo bi suludo i bezobrazno reći; NIŠTA. No ne bi bili daleko od istine.

   Sve ovo, pa i povoljnije i/ili čišće stanje zraka je (samo) rezultat određenih okolnosti, zvana “eksplozija u pogon IV”!

   Brođani, nemojte se uljuljkati, Rafinerija će se kad tad ponovo proraditi!

   1. Ponavljam priopćenje iz Optima grupe:

    “Rješenje vezano za pokretanje Rafinerije nafte biće doneseno nakon dobijenih rezultata istrage o uzrocima havarije…

    Rafinerija nafte je sa svoje strane izvršila sve potrebne radove na demontaži oštećene opreme i inženjerskih sistema, a takođe je formiran budžet i vremenski raspored remontnih radova koji su potrebni za pokretanje rada preduzeća.”

    Sve je jasno!!!

  2. Još iz FB arhive ‘uspomena’ od prije 3 godine!

   „S tiskovne konferencije GI i Eko-Integrala: Vrisak Brođana“ – mogli smo tada pročitati i ovo:

   Dana 12.10.2016. god. u Centru mladih u Slavonskom Brodu na temu „Pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!“ održana je tiskovna konferencija Udruge ‘Eko-Integrala’ i ‘Građanske inicijative za čisti zrak’!…

   Na kraju je zaključeno, da će Brođani nastojat organizirati već do kraja mjeseca mirni prosvjed građana kod visećeg rafinerijskog mosta, pa poslije do graničnog prijelaza, a ako bude potrebno i „veliki zajednički vrisak” odlaskom u Zagreb!“. Vidi link:

   http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/s-tiskovne-konferencije-gi-i-eko-integrala-vrisak-brodana

   1. Poštujem ovo osvrtanje na vlastite tekstove i problematiku kojom se bavite. To ie izraz samopoštovanja i poštovanja prema konzumentima portala.

    Primjećujem da ostali autori nemaju tu navadu i da zanemaruju i svoj rad i pažnju posjetitelja.

    1. Hvala! Mislim da je važno osvrtati na sve što se događalo prije određenog vremena vezano za problematiku onečišćenog zraka u Brodu…

     Brođani prije desetak godina nisu imali problema sa onečišćenim zrakom!

   2. Uz sve to pogledajte i reportažu na youtube-u, „SBtv Vijesti – ‘PRAVO NA ČISTI ZRAK I PRAVO NA ŽIVOT’“:
    https://www.youtube.com/watch?v=U9eIiT0_Ifs

 9. Moram ponoviti nešto, što je rečeno jučer jer to je zaista jako važno:

  Najgore u cijeloj priči da su cijelo vrijeme ovih 10-11 godina svi tajili od Brođana istinu. Pričali su bajke o gradskom i prekograničnom prometu, o loženju na drva u malim (obiteljskim) ložištima i sl.. A u Rafineriji je ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta! Ponavljam: otpadnog mazuta!

  Na kraju treba još reći da bez plinofikacije, ali i kompletne modernazije Rafinerije, što bi se moglo odraditi sukcesivno, svakako pod nadzorom iz SB(!) sigurno neće Brođani udisati čisti zrak!!!

 10. “Europska agencija za zaštitu okoliša – Loša kvaliteta zraka: Zagađenje zraka u 2016. u Europi uzrokovalo 400.000 preuranjenih smrti” – piše Novi list i nastavlja:

  “Zagađenje zraka trenutačno predstavlja najveći rizik iz okoliša kada je posrijedi zdravlje ljudi” – navodi se u izvješću EEA.

  Vidi: http://novilist.hr/Vijesti/Svijet/Losa-kvaliteta-zraka-Zagadenje-zraka-u-2016.-u-Europi-uzrokovalo-400.000-preuranjenih-smrti

Odgovori