Brodska nadanja: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vjerojatno u ponedjeljak,kada je budući premijer Andrej Plenković napustio Pantovčak, laknulo je cijeloj Hrvatskoj jer su se građani Lijepe Naše nakon desetomjesečne agonije oko formiranja koalicijske vlade, mogli ponadati da će Hrvatska vrlo brzo imati stabilnu Vladu.

Je li brodski problem onečišćenja stavljen ad acta?

Je li su Brođani među tim sretnicima? Možda jesu, a možda nisu(?)! Teško je reći jer Brođanima, na žalost, ta desetomjesečna agonija pridonijela još veće nedaće vezano za osmogodišnje onečišćenje brodskog zraka iz prekosavske Rafinerije nafte Brod.

Postojala je prije nada, o čemu smo više puta pisali jer na lipanjskim sastancima u Slavonskom Brodu, kada su ministar Slaven Dobrović sa ‘svojim svitom’, respektabilnom ekipom stručnjaka iz područja zaštite okoliša i Gordan Maras, predsjednik (saborskog) Obora za zaštitu okoliša zajedno sa ostalim članovima Odbora zaključili kako je „neprihvatljivo da se rafinerija ne modernizira”!

„Krajnje je vrijeme da se krene u energičnije i konkretnije rješavanje kompleksnog međudržavnog problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jer građani toga grada više nemaju ni strpljenja ni vremena. Hrvatska država će se usprotiviti svakoj daljnjoj odgodi modernizacije Rafinerije u Bosanskom Brodu koja je evidentno najveći zagađivač zraka i okoliša u ovom prekograničnom području…“ – rekao je tada ministar Dobrović!

A predsjednik Odbora Maras se na to nadovezao: “Nama nije prihvatljivo da se ne rješavaju stvari godinama, a prošlo je već dugi niz godina otkada je ovaj problem eskalirao, te saborski zastupnici traže da se stvari ubrzano rješavaju….“.

Cijelu problematiku je ministar Dobrović zatvorio ovim riječima:„Sporazum (između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša) nam omogućava da od odgovornih tijela u Bosni i Hercegovini zatražimo što žurniju modernizaciju postrojenja Rafinerije s čime se kasni. Značajnije pomake u rješavanju ovog pitanja očekujemo i temeljem napretka u procesu približavanja i pristupanja BiH Europskoj uniji. Razmatramo i druge pravne mogućnosti kako bi zaštitili naše građane…“!

Tako, tada se činilo kako će se nešto krenuti oko sređivanja stanja vezano za onečišćenje brodskog zraka i da „će se problem onečišćenja zraka (možda i) podići na višu razinu“!

No na kraju sve je stalo i svi mi još uvijek i poslije nepuna četiri mjeseca čekamo što će se dalje dogoditi. Ne trebamo posebno elaborirati da nakon opoziva Vlade i raspuštanja Sabora, godišnjih odmora članova tehničke Vlade i djelatnika ministarstava, a još više nakon raspisivanja novih izbora, jednostavno je brodski problem onečišćenja zraka je stavljen ad acta!

Ukazano je na probleme i tehničkoj Vladi, Ministarstvu, Povjerenstvu, Inspekciji za okoliš, DHMZ-u… 

Članovi udruge ‘Eko-Integral’ i ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ koji kontinuirano prate stanje onečišćenja brodskog zraka, u zadnja dva mjeseca više puta su se obraćali raznim institucijama vezanu za tu goruću brodsku problematiku. Posebno bih izdvojio slijedeća pitanja:

1) Može li tehnička Vlada, prvenstveno ministarstva za zaštitu okoliša i vanjskih poslova nešto poduzeti vezanu za problematiku: dodjele revidirane ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod?

Jasno svima nama, da do 06. prosinca 2016. do kada se očekuje sa strane RS dodjela „revidirane ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod u kojoj bi se trebali definirati i mjere za Rafineriju prema IPPC standardu“ (kako su predstavnici RS izjavili), ostalo je jako malo vremena. Kako je tehnička Vlada na tom polju (zvanično ili nezvanično) nije ništa odradila, ostat će novoj Vladi maksimalno oko četrdesetak dana, a možda i manje da pokuša spasiti ono što eventualno spasiti može! Suprotno Brođanima je suđeno da i u slijedećih pet godine i dalje budu izloženi zagađenju iz emisije iz Rafinerije!

2) Budući da je u srpnju i kolovozu u Slavonskom Brodu trajalo iznimno veliko onečišćenje brodskog zraka i izloženost Brođana povećanim, često i visokim također i dugotrajnim koncentracijama sumporovodika, a često i lebdećim česticama, pitalo se institucije, može li se što poduzeti?

Problematika je obišla skoro sve, u naslovu spomenute instituciju i završila u Okolišnoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, ali je još uvijek bez odgovora!

3) Traži se informacija o radu mjernih postaja i uređaja!

U zadnje vrijeme (posebno u rujnu) često su se pojavili problemi u svezi (ne)rada mjernih uređaja na postajama u Slavonskom Brodu… S tim da neki uređaji već duže vrijeme su u kvaru, a tu se prvenstveno misli na mjerni uređaj za benzen na postaji kod Stadiona, koji evo 9 mjeseci u kvaru! Dok posebno zabrinjavaju česti ispadi nekih uređaja iz rada. Tako je u rujnu to se više puta događalo sa uređajem za  mjerenja lebdećih čestica PM 2.5 na postaji na Jelasu!

Također mora se istaći, kako još uvijek Brođani nisu dobili uvid u neke podatke mjerene na brodskim postajama. Riječ je o gravimetrijskom određivanju masenih koncentracija za lebdećih čestica PM 2.5 i PM10!

Najnoviji podatci mjerenja ukazuju na značajno pogoršanje stanja u Slavonskom Brodu!

Četvrto pitanje zaslužuje posebnu i širu analizu jer je očigledno riječ o podatcima koji ukazuju na značajno pogoršanje stanja u Slavonskom Brodu!

4) Velika porast srednje vrijednosti koncentracija lebdećih čestica. – Možete li potvrditi ili poreći tu analizu?

Kako smo i javili, nakon prošlomjesečnog mjerenja za zdravlje opasne (Hazardous), visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i to kontinuirano 8 sati oko i iznad 250 µg/m3, a poslije i koncentracije od 691 µg/m3 i 843 µg/m3(?!), poveli smo analizu podataka iz baze podataka dostupne na stranicama AZO-a!

Tada smo došli do zabrinjavajućih spoznaja vezano za lebdeće čestice PM 2.5 jer je za njih, kako znate, granična vrijednost (na godišnjoj razini) 25 µg/m3, sa napomenom da je ona ciljano do 2020. godine morala bi spasti na 20 µg/m3!  A iz provedene analize (vidi prilog) se vidi, da ‘srednja vrijednost’ koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u zadnjih godinu dana (od 19.09.2015.g. do 18.09.2016.g.) iznosila visokih 28,73 µg/m3!

Ako znamo da je u prošloj godini (2015.g.) srednja godišnja koncentracija lebdećih čestica PM 2.5 iznosila 25,3 µg/m3, ispada da je izračunata ‘srednja vrijednost’ koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 u zadnjih godinu dana povećala za 13,5%!

Također je vidljivo da ta srednja vrijednost koncentracija viša i od dosada evidentirane najveće srednje godišnje koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 od 27,13 µg/m3 iz 2013. godine! Što je zabrinjavajuće…

Na žalost, skoro je identična situacija sa satnim koncentracijama benzena na mjernoj postaji na Jelasu i sumporovodika na mjernoj postaji kod Stadiona!

Prema svemu što je navedeno, ispred Brođana, pa i nove Vlade budućeg premijera Andreja Plenkovića, ako se ona bude uključivala u borbu za čisti zrak u Slavonskom Brodu, vruća je jesen jer Brođani već osam godina pate! Također Brođanima je već osam godina uskraćena ustavna prava: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!!!  I to morat će se brzo ispraviti!

kvaliteta-zraka-sb

 

24 comments

Skip to comment form

  • Lara on 11.10.2016 at 08:19

  Da vlast, brodska i državna, rade samo deset posto poslova koje bi trebali u vezi zagađenja zraka u Brodu, baš kako to radi GI i Tot-Đerđ, stvari bi krenule s mrtve točke. Ovako, ništa se mijenja. Koji su to gadovi bez savjesti i odgovornosti.

 1. “Također Brođanima je već osam godina uskraćena ustavna prava: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!!! I to morat će se brzo ispraviti!”

  Dragi moj aktivisto i autoru kolumni, veoma sam skeptičan da će i ova vlada pomoći Brođanima. Predviđam još osam godina natezanja i s vladom i sa zagađivačem.

  1. Kod mene uvijek postoji nada; nada u boljem, nada u moralnijem, nada u ljudskijem ponašanju!

   Na žalost iskustva su nam loša, ali to ne znači da nismo ništa postigli. Što više puno toga smo odradili, pa valjda i postigli! A tko zna kako bi bilo da nije bilo i ovog, u cijeloj priči ipak nedovoljnog našeg truda!

   Opet da je sinergija sviju nas, sigurno znate na koga sve tu mislim, bila veća vjerujem da bi naš zajednički uspjeh bio bi puno veći. No za taj nedostatak sinergije ni članovi ‘Građanske inicijative za čisti zrak’, ni ‘Eko-Integrala’, ali ni druge udruge i akcije za čisti zrak, kao i ostali naši simpatizeri nisu krivi…

   Krivce tražite drugdje! Na onoj drugoj strani ‘konopca za natezanje’!

 2. Urodit će plodom silna nastojanja GI. A kada se to dogodi, kad Brođani ostvare svoje pravo da dišu kao i Zagrepčani- nitko Petera i ostale aktiviste neće ni spomenuti. Isticat će “nuonari” kao zaslužne Dusparu i Plenkovića.

 3. ljudi ovo sa sumporom ne može rješiti ni kitarovič plenkovič ni duspara igru vode veći igrači naše je da umiremo ili krenemo na građanski neposluh a onda če isplivati istina da nije samo rs u pitanju nego i hrvatska dijaspora

  • on 11.10.2016 at 11:00

  “Tako, tada se činilo kako će se nešto krenuti oko sređivanja stanja vezano za onečišćenje brodskog zraka i da „će se problem onečišćenja zraka (možda i) podići na višu razinu“!”

  Iskreno, na žalost, meni se niti onda nije činilo da će išta biti pokrenuto.

  Mislim da je najrealnija izjava u vezi ovoga:

  Spašavaj se tko može!

  Cijenim aktivizam i optimizam Petera i kompanije, ali bojim se da smo boranija koju niko ne zarezuje.

  Takve optimistične priče prodaje nam i Slavica, a temelje se na otprilike istoj realnosti kao što će nam država pomoći u vezi zagađenja. Iluzionisti.

  Više volim one koji trezveno rezoniraju i ne istrčavaju se sa optimistički “napušenim” izjavama.

  U Brodu i RH će gospodarstvo krenuti za 20-40 godina počmemo li odmah delati. Za to vrijeme će se sigurno riješiti i problem rafinerije, odnosno zagađenja.

  To je društvance moje realnost, a sve ostalo je prodavanja mu pod bu. Laku noć.

 4. “Takve optimistične priče prodaje nam i Slavica…”

  Duspara će to da reši, tik pred lokalne izbore. Ima da pokrene kampanju i da lično nazove Dodika. Sve će to da poprate njegovi treger-mediji. Peter Tot-Đerđ ti mu samo pripremaš zemljište kako bi rodin otac što bolje reagovao

  1. Uopće ne shvaćam tvoj optimizam koji se bazira na potezima Duspare!

   Čitam izvješće o jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, gdje uz ostalog navedene su i ove dvije rečenice:

   “Zahvaljujući novim projektima te dobrom poslovanju TD Komunalac, Slavonski Brod danas je grad-primjer na području zaštite okoliša i učinkovitog zbrinjavanja otpada…”. i

   “Nastavljena su i ulaganja na području zaštite okoliša, a u promatranom razdoblju su izgrađena dva nova reciklažna dvorišta…”.

   Za početak samo toliko o poimanju zaštite okoliša u Gradskom vijeću, Gradu i GU!

   1. To je ironija brate ili sestro! Duspara stvari rešava ako mu donose poene u kampanji za reizbor. Inače ga zaboli rodo.

    1. Ako je riječ o zaštiti okoliša samo je dio tvoje tvrdnje istinito! Onaj drugi, jer stvari ne rešava, ni “ako mu donose poene u kampanji za reizbor”. Samo glumi da rješava!!!

 5. U kontekstu gornjeg članka upućujem svima: GI-ovcima, članovima raznih udruga i akcija za čisti zrak i ostalim našim simpatizerima ovu obavijest koju možete pronaći i na FB stranici ‘Građanske inicijative za čisti zrak’:

  Ovim putem Vas informiramo i pozivamo na tiskovnu konferenciju Udruge ‘Eko-Integral’ i ‘Građanske inicijative za čisti zrak’

  dana 12.10.2016. god. u Centru mladih (u maloj dvorani) od 10 30 sati(!)

  jer vrijeme za poboljšanja stanja sa onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu jako brzo curi(!), a datum 06.12.2016. god. sada je već vrlo blizu, tako da će vrlo brzo stići nova okolišna dozvola RS-a prekosavskoj Rafineriji i na žalost, slijedit će još 5 godina novih trovanja Brođana! A do sada su već osam godina Brođanima uskraćena ustavna prava: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!!!

  • on 11.10.2016 at 18:44

  Dragi Peter, ne mislite valjda da se poslovi vrijedni milijune eura ostavljaju da slučaj odlučuje. To je davno riješeno.

  1. Nešto sam maloprije Jagmi napisao, ali samo ću dio ponoviti:

   Kod mene uvijek postoji nada; nada u boljem, nada u moralnijem, nada u ljudskijem ponašanju!

   Na žalost iskustva su nam loša, ali to ne znači da nismo ništa postigli. Što više puno toga smo odradili, pa valjda i postigli! …

   Opet da je sinergija sviju nas, sigurno znate na koga sve tu mislim, bila veća vjerujem da bi naš zajednički uspjeh bio bi puno veći. …

   No slažem se, da su to ogromni i puno vrijedni poslovi! Na žalost podložni su manipulaciji i drugim ‘muljažama’… Što trebamo svakako zajednički sprečavati! Ali tu, na našu nesreću ne postoji ni minimalna sinergija…

    • on 11.10.2016 at 19:46

    To što se gomilaju i gubici, nema veze. Volođa to popravi naknadom za specijalni rat. Tim su mi još veći idioti oni koji ovdje veličaju Ruse, a oni nas truju.

    Uz njih tu je i “dobrotvor” srpskog naroda Milorad. Ako truje nas, kako je tek njima, No, sitnozubi rijetko vide dalje od nosine pa ga se doista tretira kao “domoljuba”.

    U svemu tome mene najviše brine ona Predraga Matića kad su ga potajno snimali, a kad je rekao da BiH neće uči ni za 30 godina u EU. Dok god nisu u EU, nitko ih neće natjerati da štuju zakone.

    1. Sigurno je, da transakcije odvijaju najmanje na dva-tri računa. Tako sama Rafinerija imat će i ima ogromne gubitke… Dok Rusi, vlasnici pokupit će kajmak! A mi Brođani ćemo lovit krivce, zašto nas oni; jedni i drugi truju!

      • on 12.10.2016 at 09:01

      Svarog svi narodi na Balkanu imaju svoje dobrtvore. Naša dobrotvorka se rukovala s engleskom kraljicom. Čujem da su malograđani pišali odsrećice.

 6. pravac iz rafinerije i rs vodi u sam vrh republike hrvatske i tu smo nemočni jedino ako postignemo kompletan građanski neposluh Mi rafineriju u brodu na miran način ne možemo rješiti samo ventil

 7. jučer sam se vratio u brod na par dana tek se onda vidi kada nisi u brodu tri četiri mjeseca koliko je zrak loš katastrofa

  1. Evo i večeras je neko opasno prekoračenje, jedva se diše u centru grada, a smrdi na nešto nedefinirano, više na plastiku nego na pokvareno jaje!

 8. “Pravo na čisti zrak i pravo na život” – najavljuje SBTV reportažu u večerašnjem Dnevniku o današnjoj tiskovnoj konferenciji Udruge ‘Eko-Integral’ i ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ i nastavlja:

  „Brođani su već osam godina izloženi onečišćenju i uskraćena su im ustavna prava: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život.

  6. prosinca je važan datum koji obilježava izdavanje nove„revidirane ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod” i to od strane RS. A s obzirom da najnoviji podaci mjerenja pokazuju značajno pogoršanje stanja zraka u Slavonskom Brodu, Udruga ‘Eko-Integral’ i ‘Građanska inicijativa za čist zrak’ održala je tiskovnu konferenciju u Centru mladih.“. Vidi link:

  http://sbtv.hr/vijesti/item/5106-pravo-na-cisti-zrak-i-pravo-na-zivot

  1. SBtv Vijesti – ‘PRAVO NA ČISTI ZRAK I PRAVO NA ŽIVOT’ i na youtube-u! Vidi link:

   https://www.youtube.com/watch?v=U9eIiT0_Ifs

 9. „ZAGAĐENI ZRAK I RAFINERIJA – Brođani se uzdaju u novu RH Vladu“ – javlja Glas Slavonije povodom jučerašnje tiskovne konferencije Udruge ‘Eko-Integral’ i ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ i nastavlja:

  „Ususret 6. prosincu ove godine, kada istječe okolišna dozvola prekosavskoj Rafineriji nafte, slavonskobrodske ekološke udruge, pribojavajući se za produženje dozvole u RS do 2020. godine, još jednom upozoravaju na problem zagađenog zraka u ovome gradu i traže reagiranje nadležnih institucija.“. Vidi link:

  http://www.glas-slavonije.hr/314371/4/Brodjani-se-uzdaju-u-novu-RH-vladu

 10. Evo novi Sabor je konstruiran, a imat ćemo za dan dva i Vladu!

Odgovori