Bolesni birokrati sadisti

postar
occupySBNe znam je li vam poštar u zadnje vrijeme isporučivao kakve pošiljke. Meni je i nemalo me iznenadilo novo pravilo. Naime, pri prijemu određenih pošiljaka, mislim kako se radi uglavnom o državnim pismenima, primatelj je dužan osim svog potpisa upisati i datum prijema pošiljke i to slovima: DVADESET I DEVETOG RUJNA DVIJE TISUĆE ČETRNAESTE. Dogodilo se to da mi je u nekoliko navrata poštar na motoru ispred mjesta stanovanja isporučivao te pošiljke i, k’o za vraga, uvijek je padala obilna kiša. Treba li uopće naglasiti kako smo se obojica nekome spominjali mamice. Da odmah preduhitrim one zlobnike koji su se ponadali kako ću završiti na sudu, radilo se o redovitim poreznim rješenjima ili tomu sličnim dokumentima.

Vlasti su očito imale nekih problema s datumima na pošiljkama (ili nisu? – možda se iživljavaju bez povoda). Jesu li u pitanju bile pogreške službenika koji su slali pošiljke ili pogreške službe koja ih je dostavljala, je li sve to zbog EU, nije nam poznato, ali sve se opet svalilo na leđa nedužnog puka. U doba kada se očekuje brz i nesmetan protok informacija, naše birokratske strukture pokazuju kako su žive i zdrave i kako to neće ići tek tako. Još će oni nama zapapriti.

Pokušao sam na Internetu nešto pronaći o ovoj pojavi, ali ništa bolje od nekog HAKOM-ovog prijedloga zakona nisam našao. Dobro se s vremena na vrijeme prisjetiti kako birokratska zvijer brojnim aferama, krizom i hajkom svojih protivnika ništa nije izgubila na snazi, vitalnosti i spremnosti smišljanja preglupih pravila koja kompliciraju život.

 

from sb underground

 

 

11 comments

Skip to comment form

 1. Potpisati se, dati broj osobne… to je u redu, ali pisati štampanim slovima datum prekomjerno je granatiranje primatelja pošiljke. Pitam se što bi bilo da odbije pokoriti se?

  Ljude “birokratska zvijer” proglasi mrtvima i to je toliko jako da se ovi, živi i zdravi, dobrano moraju potruditi to i dokazati.

 2. Naslov samo djelomično definira problem. Birokrati uglavnom nemaju dušu ni srce, pa ne mogu prakticirati sadizam. Radi se tu o bedušnom sustavu u kojem tajna djelovanja pripada samo njima.

 3. Samo čekam kad će naši sudovi tražiti da ovjerite vlastitu smrtovnicu kad umrete. Bez toga nema sahrane. Ne bih se čudio. Smije li se koristit januar, februar …. ili sedmi, osmi, deveti …. ili baš mora siječanj veljača? Kontroliraju li to poštari? Imaju li jasne upute?

  1. Nisu poštari više kao onaj iz Malega mista. Oni su motoristi s malim birokratskim znanjima o tome kako da primatelj pošiljki ne tuži posredika.

 4. Brođane (i Hrvate općenito) ništa ne može poniziti. Kad bi za preuzimanje pošiljke trebali poštaru nastaviti svoju glavu da se ovaj posere na nju, oni bi pitali, a treba li zinuti.

  Otpor stoko!

  1. Mislim da griješiš. Postoji nešto što bi ih ponizilo. Ponizilo bi ih to kad bi se morali potpisati ćirilicom. Za sranje po glavi nije problem.

 5. Datum uručenja preporučene pošiljke je bitan u pravnim postupcima, jer postupanje po rješenjima teče od datuma primitka pošiljke, a ne od datuma rješenja. Zato treba uvijek čuvati i kuvertu, s datumom uručenja. Jer šupci hvataju raju na svakom ćošku i na svakoj sitnici, kad joj izvlače lovu s kamatama iz džepova. Pretpotavljam da zato i zahtijevaju pisanje datuma slovima, zbog njegove važnosti.

  1. Dolje BIROKRACIJA!

  2. Ne dolje, nego na Zavod za zapošljavanje!!!

   1. Na taj način daješ legitimitet parazitskoj instituciji. Mislim, uosatalom da Zavod na zapošljavenje treba ukinuti.

   2. Onda mogu na ulicu zajedno sa Zavodom… Samo tko će to odraditi?

Odgovori