Ladislav Babić: Gura li samo noj glavu u pijesak?

Nojevi LjudiPred Hrvatskom su izvanredni parlamentarni izbori no, pitanja koja razmatra ovaj tekst nisu neposredana povezana s njima. Ona su mnogo starija, moglo bi se čak reći toliko stara koliko je stara realna ambicija prave ljevice da zasjedne na vlast. Ne vlast radi vlasti, već vlast radi zaštite interesa onih koje ima pretenziju zastupati. Sad, možda i jesam naivan (tko želi vlast zbog ičega drugog doli vlasti same?), no smatram da iskrena pitanja proizlaze iz izvjesne dobrodušne naivnosti onoga tko ih postavlja. Doduše, naivnost može biti i predak ludosti, posebno ako se očekuju jednako dobrodušni i iskreni odgovori, ali… Smatram da se vrijedi izložiti toj opasnosti, makar ničega drugoga radi sem spoznaje u kakvom zaista okruženju živimo. Pred vama je u ponešto – ali ne mnogo – prerađenom obliku, moj ne znam koji poziv gluhima na raspravu, s tim da bi prvo trebali direktno odgovoriti na pitanja koja postavljam. Zašto gluhima, i tko su te osobe defektne sluhom? Gluhima – iz razloga što moj poziv nije naišao praktički na nikakav odaziv, mada je u nekoliko godina višestruko upućen. Mogu prihvatiti kako sam glupan, čija je idiotska pitanja ponajbolje ignorirati, ta – tko pametan će se s rogatim bosti? Mislim međutim da je gromoglasna šutnja uzrokovana drugim razlozima. Prozvani da se odrede spram postavljenih pitanja ili pojma nemaju o konkretnom odgovoru, ili bi ih odgovor denuncirao na njima sasvim neprihvatljiv način.

Pa, tko su ti zakleti ćutljivci? Kako su moja konkretna pitanja upućena sasvim konkretnim osobama ili organizacijama, onda ću ih konkretno imenovati. Globalno, prozivam hrvatsku ljevicu (sada proširujući poziv svim ljevičarima regije) – izgleda nepostojeću ili svojevoljno sklonjenu u ilegalu. Ovako, ili onako – što potvrđuje i njihovo ćutanje – u Hrvatskoj je ljevica mrtva. Ono malo intelektualaca ili kvaziintelektualaca prebire po sadržaju svog želuca, nesposobni uvidjeti da svakodnevno jedu različitu hranu, a – da prostite – seru ista govna. Ti su dečki i cure toliko udubljeni u (po vlastitom mišljenju) „duboku teoriju“, da nisu sposobni odgovoriti na najjednostavnija životna pitanja. Ustvari, oni pojma nemaju kako da suvislo odgovore na niže im postavljene upite. Kako je „hrvatska šutnja“ već postala poslovična kategorija, nije za očekivati u ovoj močvari dobiti iskane odgovore. Odgovore u duhu internacionalnog sagledavanja stvari, jer – prava ljevica nije nikada zatvorena u svoje nacionalne torove.

Još 2003. godine – neposredno nakon, po ljevicu poraznih rezultata parlamentarnih izbora – pokušao sam taksativno konkretizirati neka pitanja spuštajući ih na stvarno (hrvatsko) tlo, očekujući jasne a ne maglovite i frazeološke odgovore. Nažalost, ni pokojni Stipe Šuvar kao ni kasnije „Mladi socijalisti“ u okviru tadašnjeg SRP-a, kojima je poziv na raspravu upućen, nisu imali sluha (ili suvislih odgovora?) za razloge svojih dojučerašnjih suradnika. Pokušaj obnove rasprave, najprije preko tjednika „Feral Tribune“ (2003.g.), završio je fijaskom – uskraćen je bilo kakav odgovor na ponuđeni članak, a srodni pokušaji – preko raznih internetskih foruma naišli su na vrlo mlaki odaziv i uglavnom apriorno ideološko odbijanje i potcjenjivanje od strane novopečenih, ali već uveliko nadresiranih, zastupnika ideje „kapitalizma sa ljudskim licem“. Konačno sam se obratio (krajem 2009-te g.) ljevičarskom časopisu „Novi plamen“ čiji urednik Filip Erceg obećava nikada odaslani odgovor. Potom sam pokušavao pokrenuti polemiku na stranicama portala Sarajevo-X.com sa podjednakim (ne)uspjehom. Obraćanje g.Ercegu bilo je motivirano njegovim člankom iz 12-og broja „Novog Plamena“„Što je to socijalizam?“, a na tragu njegovog problematiziranja jalovih, besplodnih i ponajčeće kvaziteorijskih rasprava na temu socijalizma:

Polemizira se, diskutira, preljeva iz šupljeg u prazno, traži dlaka u jajetu, posipa pepelom po glavi i jaše na mrtvom’trojanskom konju’“, (F.E. „Što je socijalizam?“)

No, kako se čini – i cijela redakcija „Novog plamena“ skupa sa svojim urednikom, također se izvještila u jahanju na „mrtvom trojanskom konju“! Nešto prije toga, na portalu pollitika.com pokušao sam bezuspješno pokrenuti raspravu, sve u pokušaju da doznam nudi li ljevica zaista konkretne odgovore na konkretne društvene dileme, ili će se (ponovno) sve svesti na improvizacije i njihovo rješavanje u hodu:

„Danas, u jeku rastuće globalne ekonomske krize (krize kapitalističkog načina proizvodnje i raspodjele materijalnih dobara kao i međuljudskih odnosa koji iz njih proizlaze) – što je već Marx analizirao pred 150-ak godina – ponovno postaju aktuelna neka prastara pitanja. Posebno za one kojima ljudska patnja postaje vidljiva tek kad je sami neposredno osjete. Kako se ne može reći da tzv „hrvatska ljevica“ suviše empatizira sa onima čije interese navodno zastupa, pa čak niti voli i želi pokrenuti javnu raspravu oko nekih fundamentalnih pitanja koja je se tiču (o čemu svjedoče i donji redovi), ovo pismo – svojedobno upućeno „Hrvatskoj ljevici“ a kasnije i tzv „Mladim socijalistima“ – koje je naišlo na gluhe socijalističke uši (možda od vlastite galame i prenemaganja), neka posluži kao temelj za diskusiju. I možebitne relevantne odgovore na postavljena pitanja.“

Podjednak – nikakav – odaziv bio je i na portalu h-alter.org. Valja naglasiti kako spomenuti portali (za razliku od redakcija sada već pokojnog „Ferala“ i „Novog plamena“) ne snose nikakvu krivicu za neuspjeh mog obraćanja – oni su samo ponudili prostor i priliku, koju ljevičari nisu iskoristili. Poslijednji pokušaj hvatanja utopljenika za slamku izvršen je prije pet godina na portalu Tacno.net, ali ni tamo objavljeni članak nije ljevicu probudio iz sna, što uveliko indicira da ona ni ne spava, već je naprosto mrtva! Da ne duljim; nakon ovog uvoda koji može biti samo ocrtava moju naivnost (glupost), postavit ću sasvim identična pitanja kao pred toliko godina, nimalo ne očekujući odgovor, ali s uvjerenjem kako pitanjima treba dati priliku živjeti. Pitanja su dana alfabetskim redosljedom, kako bi netkoneki relevantni predstavnik bilo koje lijeve političke opcije (ukoliko ne plete čarape za zimu, negdje u dubokoj ilegali) – moguće, na bilo kojem javnom mjestu, lakše dao konkretne odgovore. Tolika se magla nadvila nad Hrvatskom da, malo slobodnije interpretirano, Radićevo upozorenje o guskama u magli postaje bespredmetno; magla je posvuda i svi smo guske. U općoj eklipsi obraćam se razjedinjenim lijevim snagama, prvenstveno socijalističkog tipa i to ne onog – ne zna ljevica što radi desnica – zahtijevajući konkretne odgovore na konkretna pitanja. Ne libim se banalnim primjerom ilustrirati “filozofima” i “političarima” tzv. lijeve opcije što pod tim podrazumijevam. Na pitanje: “Kako se razbija orah?” ne želim čuti  o porijeklu oraha, o njegovoj botaničkoj klasifikaciji ili o prehrambenoj vrijednost, te povijesti i načinu upotrebe, etc., etc,…, nego

 1. a) uzmi orah u lijevu ruku
 2. b) uzmi čekić u desnu ruku
 3. c) umjerenom snagom zamahni čekićem prema lijevoj ruci, pazeći da pogodiš orah a ne ruku.

Točka. Pa krenimo, uz napomenu da je moje obraćanje u drugom licu množine.

A) Zalažete se za socijalizam 21. stoljeća. Zalagali ste sese i za ulazak u EU (danas već gotovu stvar) što podrazumijeva i prihvaćanje njihovih pravila igre. Tu leži “kvaka 22”. Na koji se to način mislite boriti za realno ostvarenje svojih socijalističkih ideja u okruženju unaprijed optimiziranom za ostvarenje ciljeva protiv kojih bi se vi borili (naime, liberalnog kapitalizma)? Za isključivo sindikalnu borbu nije potrebna partija!

B) Građanske (buržoaske, kapitalističke) stranke relativno sitnim, često iznuđenim, svakodnevnim promjenama mijenjaju povijest (tu ne podrazumijevam utjecaj znanosti, tehnike, tehnologije i kulture koji je djelomično neovisan od tipa društvenih odnosa). Ljevica bi širokim povijesnim zahvatima htjela popravljati svakodnevicu. Samo ograničeni um ne vidi koji od tih pristupa trajnije i bezbolnije mijenja Čovječanstvo. Time samo želim reći da je potrebno, u ime bržeg napretka, barem kratkoročno – a dugoročno, svi smo mrtvi – spustiti se malo s parnasovskih visina, čvršče objedinjujući povijesne ciljeve sa svakodnevnim životom. Jer, povijesna scena se ne postavlja u funkciji drame na pozornici; sasvim obrnuto – protagonisti drame života u međusobnim interkcijama definiraju, aranžiraju i mijenjaju povjesnu scenu.

C) Nije li stoga, za običnog smrtnika, probitačnije podržavati građanske stranke koje optimalno koriste tako (povijesno) postavljene parametre okruženja? Davno su prošla vremena očekivanja boljeg života u perspektivi – nebeskoj ili ovozemaljskoj ali na “sveto nigdarjevo”.

D) Pretpostavimo da dođete na vlast (demokratskim putem – što god on značio) i da imate dovoljno mašte zamisliti ovaj misaoni eksperiment. Provodite mjere socijalističke ekonomske politike (usput rečeno, a koje su to?) u upravljanju zemljom. Poslije četiri godine skinu vas sa vlasti (nenasilno, izborima) stranke kapitalističke provenijencije poništavajući u svom mandatu vaša dostignuća. Nakon slijedeće četiri godine… Znači li to da bismo izvodili periodičke fluktuacije tipa: socijalizam – kapitalizam – socijalizam -… praćene svim mogućim napetostima i traumama koje ih prate? Zamijetite da se pri smjeni građanskih stranaka na vlasti izmjenjuju samo stranke a ne i nepomirljivi politički sistemi. Kako bi se vi nosili sa ovim socijalističko – kapitalističkim yo-yojem?

E) Ostanimo u domeni pretpostavki. Osvojili ste vlast. Kako je kanite sačuvati (makar za trajanja samo jednog mandata) od, prije vjerojatnih no eventualnih, intervencija stranih i domaćih nedemokratskih snaga (koje su, ironije li, do vašeg dolaska na vlast bile demokratski deklarirane i legitimirane)? Idealizam tipa: demokratski smo došli na vlast pa ćemo (prirodno, sigurno, valjda, možda,…) biti priznati i tolerirani od ostalih (kvazi)demokratskih snaga, pada na povijesnim primjerima (Španjolska 1936., poslijeratna opstrukcija KP Italije od strane udružene desnice, Allendeov Čile,…).

F) Marksisti nikada nisu, kao što im se tendenciozno imputira, negirali privatno vlasništvo apriori – čak ni u državama “realsocijalizma” (sem onog stečenog osnovom eksploatatorskog odnosa temeljenog na vlasništvu sredstava za proizvodnju) – već samo vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju. Prirodna bogatstva vlasništvo su svih generacija. Rezultati njihove eksploatacije kao i sva duhovna i materijalna nadgradnja povezana s tim procesom (unapređenja, inovacije, tehnička, tehnološka i naučna otkrića,…) pripadaju po prirodnom (“božjem”) pravu svakom stanovniku planete – kako onom iz najrazvijenijih tako i najzaostalijih područja – a ne samo onom tko argumentom prvenstva ili snage pretendira na njih; tada je to otimačina. Svatko tko tvrdi da su svjetski moćnici (čak i malo bogatiji obrtnici) spremni da se miroljubivo odreknu ma i 1% svog bogatstva u ime i na korist društva (tu ne računam najčešće nepravedno oporezivanje) veći je Münchhausen od Münchhausena. Nastavi li se sadašnji trend razvoja društvenih odnosa “mic po mic” promjenama, uz postojeći tempo protivljenja eksploataciji te trendove iscrpljivanja resursa i porasta svjetskog stanovništva, možemo uspostavu socijalizma očekivati u času iscrpljenja svih materijalnih prirodnih resursa (najracionalnije je prihvatiti – znajući njihovu ograničenost te zakone očuvanja energije i porasta entorpije – da će do toga doći, doduše ne nužno, na čemu najviše ustraju dvije vrste vjernika: u svemoć Gospodnju odnosno znanosti). Tada će dobro potkoženi, opskrbljeni i zaštićeni opsjenari i pljačkaši sirotinje dobrovoljno (ha, ipak!) i velikodušno izjaviti: “Za ovim ste žudjeli vjekovima. Vaš san se obistinio. Sve je vaše, to sve smijete pravedno raspodijeliti.“. A sve će biti ništa. Naime, odrekli ste se nasilne (revolucionarne) promjene društvenih odnosa (da li i obrane istih izvedenih na demokratski način?). A u svijetu oko vas:

 1. a) društveni sistem štite organi represije (dakle i silom).
 2. b) države, i to ne samo lideri globalnog kapitalizma, ostvaruju svoje ciljeve silom (i vojnom ako je ekonomska nedostatna).
 3. c) kapitalističke države, navodno visoke demokratske legitimacije, silom sprečavaju nepoželjne, čak i parlamentarno izvojevane opcije.
 4. d) policijske i zaštitarske organizacije (ne unajmljuju ih valjda radnici?) štite privatno vlasništvo i uz upotrebu sile.
 5. e) terorizam (čija definicija arbitrarno ovisi o često sukobljenim interesima globalnog kapitalizma i velikih sila) ostvaruje svoje ciljeve silom.

Cijela svjetska povijest govori kako se promjena društvene paradigme ostvaruje (na žalost) isključivo silom. Apriorno, apsolutno i definitivno odricanje od upotrebe sile je kratkovidno, politikantsko, kontraproduktivno i nadasve neiskreno (Posebno je licemjerna i etički neutemeljena njezina osuda kad se još ne vidi kamo ona vodi uz, naknadno, amenovanje rezultata njene uspješne primjene. Na primjer: ustanici su teroristi sve dok ne zasjednu na vlast – tada postaju legitimnim političkim i ekonomskim partnerima). Kad su Židovi na to pristali (Auschwitz, Buchenwald, Treblinka,…) digli su se u nebo kao dim i pepeo. Kad su se digli na noge – shvativši da se klin klinom izbija (Varšavski geto) – skončali su ne kao rasplinuti fluid već kao ponositi ljudi, dok njihovim preživjelim potomcima (Izrael; ostavimo se sad analize bliskoistočnih procesa) nije ni na kraj pameti da ikada više pristanu na tu vrstu samoubistva kakvo radnička klasa sebi apriori potpisuje. Ja ne govorim o njenoj slijepoj nekritičkoj uporabi (sile) nezavisno od društvenog i povijesnog konteksta. Smatrate li da radnička klasa mora (kao što se, u Hrvatskoj, gotovo odrekla svog imena) odustati od parole “Proleteri svih zemalja ujedinite se!” (zanimljivo, kapitalisti svih zemalja, kao što to pokazuje proces globalizacije, upravo to čine ma i bez prikladne parole – možda, “Profiteri svih zemalja ujedinite se!” ?) zamijenivši je, u skladu sa Puškinovim stihovima, sa “Božje ovčice svih zemalja potčinite se!”. Jašite nas, strižite, cijedite, eksploatirajte, ubijajte,… – mi smo se kao “božje ovčice” obvezali da ne vraćamo istom mjerom. Braća po interesu uvijek se uzajamno podržavaju. Zašto bi radnička klasa bila izuzetak? Ili mislite kako će do reakcije (ujedinjenje radničke klase) doći kao odgovor na akciju (razvoj globaliziranog kapitalizma)? Samo, za razliku od fizike, u društvenoj sferi je akcija – aktiv dok je reakcija – pasiv! Sasvim je jasno zašto su najkrvaviji građanski ratovi (poput onih u bivšoj Jugoslaviji) upravo revolucije i kontrarevolucije – jer su praćeni preraspodjelom društvenog bogatstva i moći. Sigurno je samo da agresivni kapital na to ne možete natjerati pregovorima i prilagodbama, nakon kojih moć ionako i dalje ostaje u istim rukama. Možete samo olakšati svoj položaj, a onda je pitanje: Želite li ga tek olakšati, ili suštinski promijeniti? I to ne prvenstveno na štetu kapitala koliko na korist svih ljudi. Prirodnjacima je znano da već mala intervencija može nestabilni sistem prebaciti u novo, stabilno stanje. Mudrost je odrediti trenutak i smjer djelovanja kao i njegov društveno (etički) prihvatljiv opseg, koji je po svojoj širini i posljedicama obrnuto srazmjeran stanju nestabilnosti sustava. Netko je rekao kako nema besplatnog ručka; besplatnog socijalizma, na žalost, još i manje. Stvar je u tome da se procijene i prihvate što bezbolniji načini plaćanja a to nije nimalo jednostavno. Kao što se svjetlost između dviju točaka giba koristeći minimum vremena, tako bi se “putovanje” iz kapitalizma u socijalizam trebalo rukovoditi principom najmanje moguće društvene štete (prvenstveno u upropašćenim ljudskim životima). Spoznaja kako prohujala povijest onemogućava optimalizaciju čitave trase mora samo povećati našu odgovornost za slijedeće etape. No, nisam nimalo siguran da ovo moraliziranje isključuje (sem na papiru) upotrebu sile. Misli li tko kako je sve ovo poticanje na neodgovorno igranje ljudskim životima, mnogo bi opravdanije reagirao skrečući svoj zabludjeli pogled na žrtve – što javnih, što zakulisnih – mirnodopskih i ratnih planetarnih igara Washingtona (i ne samo njega), često pravdane potrebom za navodnim očuvanjem “stabilnosti” (jasno, svoje i svojih interesa, mada to nije tako rečeno). No, te “igre” ili su praćene licemjernim ćutanjem, prvenstveno dijela dobro situiranog srednjeg sloja, ili plitkoumnim racionalizatorskim analizama patroniziranih medija, jer ne zadiru (dapače, promiču ih) u interese nacionalnog ekonomskog (primus) i političkog (secundus) – kao zaštitnika prvog – establishmenta. Za njih to je regularni politički interes, ali i sama pomisao da bi ga radnička klasa mogla početi zastupati na srodan način čini ih nervoznima. Njima preporučiti proučavanje, i nama dostupnih, radova Chomskog i kruga zapadnih disidenata (istočni su im oduvijek bili miliji), a prije svega ispiranje vlastitih očiju; je odviše, jer materijalni interes trajno deformira optiku kojom oni promatraju i tumače svijet.

Vidite li razvoj društvenih odnosa takvim da radništvo uvijek samo sekundira, tek odgovarajući na akcije kapitala pristajući time na njegova pravila igre? Mislim da bi se i Marx složio da je to samo odraz njegove slabosti (hoćete li reći – fleksibilnosti?) i nespremnosti preuzeti “stvar u svoje ruke”?

 G) Hrvatska Katolička Crkva je jača politička snaga od svih naših političkih stranaka, nekmoli od tzv. ljevice. Kako se konkretno postavljate, ne prema vjeri i vjernicima, nego: a) Prema političkom utjecaju Crkve i b) Prema povratu tzv. crkvene imovine koji bi – generalno gledajući – u opsegu u kojem to Crkva traži, predstavljao legalizaciju obične pljačke svog naroda?

 H) Kako bi se, praktično a ne deklarativno, ponijeli spram ne samo tuđih već i svojih “grijehova prošlosti”? Isprike praćene posipanjem pepelom ništa ne znače milijunima inkvizicijskih, fašističkih, staljinističkih,… žrtava a kamoli preživjelima koji često moraju gledati i trpjeti krvnike u svojoj sredini. Kako počistiti (odmah i konkretno) smeće pred svojim pragom – a ne morate dokazivati kako ga nema – paralelno sa, figurativno rečeno, deponiranjem tuđeg smeća na za to prikladan prostor?

I) Kojim mehanizmima etablirati šire vodstvo stranke (kako ne bi došlo do “pada sistema” čim prvi među jednakima ode, umre ili “promijeni dres”) istovremeno ograničavajući moć prvog čovjeka te jačajući široku demokraciju među članovima stranke a prvenstveno društva? Floskula – Samoupravljanje – je neodrživa nemate li razrađene konkretne, životne mehanizme njegove realizacije.

J) Mogu li kojekakvi ljevičari, stojeći (gotovo) na istim idejnim pozicijama, zatomiti (kako i kada) svoje egoistično častohleplje i vlastoljublje koje se hrani (svake četiri godine) glasovima par stotina ili tisuća ljudi na parlamentarnim izborima? Kao da se pokazuje kako su mediokriteti tek dobri apologeti velikih ideja – čim ostanu bez konkretnog vodstva njihovih rodonačelnika, postaju nejedinstveni, zapličući se u međusobne sukobe, optužbe i dokazivanja uzajamnog prvenstva svoje degradirane pameti (u odnosu na svoje uzore). Mogu li se naši (kvazi)marksisti i neomarksisti ugledati na odnose Marxa i Engelsa, gdje je potonji širokogrudno podredio (ali ne i žrtvovao) svoje ambicije geniju svog prijatelja (podržavajući, surađujući, materijalno potpomažući, posmrtno redigirajući i objavljujući njegovo djelo) i ostvarenju višeg cilja – dobrobiti i oslobođenju radničke klase? Smatraju li se naši socijalisti i ostali ljevičari u svakom pogledu izuzeti od pouka “učiteljice života”? Nema sumnje da je hrpa intelektualaca (sa i bez navodnika) koji se visokoumno prepucavaju o jednostavnim stvarima dok se i sami oko njih ne posvađaju, već ostvarila u glavama svoju viziju socijalizma. Problem je sve te lične predodžbe objektivizirati i beskonfliktno projicirati u jednu četverodimenzionalnu točku imenom – Stvarnost. Sramota je što čitava hrvatska ljevica može (i mora!) naučiti od umirovljenika – populacije klasno i politički heterogene – koja se, s praktički ad hoc organiziranom strankom, uspijeva objediniti za ostvarenje svog parcijalnog interesa. A oni se bore tek za sitniš u odnosu na vaš, navodno, bolji svijet.

Kao i u svim prethodnim pokušajima, i ovaj završavam pozivom na raspravu sve istinske ljevičare regije (kako se uobičajilo defanzivno nazivati sastavnice bivše države) oko postavljenih pitanja i još mnogo šire, dakako. Izuzetno bi to bilo korisno danas, u vrijeme globalne krize razvijenog neoliberalnog kapitalističkog svijeta, kada lijeve snage širom svijeta praktički spontano izlaze na ulice, znajući što ne žele ali bez dublje zamisli o „slici svijeta koji dolazi“. Danas, kad je „klasična, organizirana ljevica“ praktički mrtva, a nove snage se još nisu uspjele niti organizirati a kamoli utvrditi neku općeprihvaćenu, realnu i izvedivu platformu za ostvarenje koje bi se bilo vrijedno boriti. Danas, kada se itekako osjeća potreba – u skladu sa novim vremenom i promijenjenim ekonomskim, tehnološkim te društveno-političkim uvjetima, konkretno (p)redefinirati čuvenu sintagmu iz „Komunističkog manifesta“„Što mi ustvari hoćemo?“. A potom, kad to doznamo, tražimo odgovore na podjednako važno pitanje: „Na koji način to želimo postići?“. Današnju generaciju ne zanimaju pretjarano bajke, legende, mitovi ili istina o Marxu, Engelsu, Lenjinu, Titu,… – ona bi, prije svega, htjela steći spoznaju kako skrenuti svijet na pravednije puteve, ne uzdajući se tek bespomoćno u rezultate evolucije, tijekom koje možemo i umrijeti i izumrijeti ne dočekavši željeno. A to bi joj oni koji imaju neke spoznaje o tome (ako ih imaju!) trebali reći. Jer svaka šutnja i pasivnost nije negoli odaslana poruka iskorištavanoj ogromnoj većini stanovništva – ORA ET LABORA. Ako uopće imaju posao.

Jedno od opravdanja šutnje svih prozvanih ljevičarskih subjekata moglo bi biti kako je ovaj tekst samo provokacija desnice, na što ne valja odgovarati. Ma nemojte! Pa da i jeste tako, nije li zadatak svake prave, nepatvorene ljevice, upravo iznalaziti odgvore na provokacije desnice, koje – dragi moji ušutjeli i u mišju rupu zavučeni ljevičari – traju već stoljećima?

 

 

108 comments

Skip to comment form

 1. “Globalno, prozivam hrvatsku ljevicu (sada proširujući poziv svim ljevičarima regije) – izgleda nepostojeću ili svojevoljno sklonjenu u ilegalu. Ovako, ili onako – što potvrđuje i njihovo ćutanje – u Hrvatskoj je ljevica mrtva. Ono malo intelektualaca ili kvaziintelektualaca prebire po sadržaju svog želuca, nesposobni uvidjeti da svakodnevno jedu različitu hranu, a – da prostite – seru ista govna. Ti su dečki i cure toliko udubljeni u (po vlastitom mišljenju) „duboku teoriju“, da nisu sposobni odgovoriti na najjednostavnija životna pitanja. Ustvari, oni pojma nemaju kako da suvislo odgovore na niže im postavljene upite. Kako je „hrvatska šutnja“ već postala poslovična kategorija, nije za očekivati u ovoj močvari dobiti iskane odgovore. Odgovore u duhu internacionalnog sagledavanja stvari, jer – prava ljevica nije nikada zatvorena u svoje nacionalne torove.”

  Babiću, Babiću, nitko ti neće odgovoriti, jer ih “globalno” prozivaš. Moraš se okomiti na jednog čovjeka, na nekog reprezentanta ćutologije, pa ćeš doživjeti reakciju. Ovako je to u smislu rašišćavanja čista jalovina.

 2. Maki ima svakako pravo. Taština ljudska je veći pokretač obrambenih i napadačkih akcija prosječnog pripadnika ljudskog roda, od brige za istinu, dobro naroda i iskrenog odgovora na fundamentalna pitanja!

  1. Pa zato bi se Babić trebao spustiti iz toerijskih visina i na suho vaditi laprdane i salonske ljevišare, prije svih, i, naravno, one konkretne face obuzete desnilom, s pjenom na labrtama.

 3. Sistematično, pametno, hrabro.
  Nastavi pokušavati Babiću!

 4. Ćutanje? What exactly does that mean?

   1. Kuš!

 5. Nema više ljevice,preostalo je samo još ljevičarenje ,od ono malo anarhista,koje ćete prepoznati u kritici svega postoječeg..Oni su protiv države .kapitala,rada,,političara,vlasti,oporbe,crkve,braka.protiv svega osim vlastite samoljubivosti.

 6. Za dijagnozu bolesti potrebno je razmotriti niz simptoma, znakova koji ukazuju na društveni poremećaj ili bolest. Trulost društva nikada se ne iskazuje samo na jednom segmentu. Nisu li gori od kritičara “sveg postojećeg” oni koji prihvaćaju stanje kakvo je? Zdrav čovjek nema razloga ne prihvatiti svoje stanje, a možda ga malo ili nimalo brine stanje bolesnih. S malo zdravog razuma i objektivnog sagledavanja društva, lako je uočljiva njegova bolest, a mirenje sa znakovima njegovog nezdravog stanja samo povećava mogućnost njegovog kolapsa.

  Nisam uvjeren da mnogi autori pišu zbog samoljubivog dokazivanja vlastite pameti. Je li i jedan Einstein tašt?:

  “Uvjeren sam da postoji samo jedan način za elimininaciju ovih najozbiljnijih zala, naime putem osnivanja socijalističke ekonomije, praćen školskim sustavom koje bi bilo usmjereno prema društvenim ciljevima. U takvoj ekonomiji, sredstva za proizvodnju su u vlasništvu samog društva i korištena su planski. Planska privreda, koja prilagođava proizvodnju prema potrebama zajednice, dijelila bi potreban posao između svih radnika sposobnih za rad i garantirala bi egzistenciju svakom čovjeku, ženi i djetetu. Obrazovanje pojedinca, uz promoviranje njegovih urođenih sposobnosti, pokušalo bi razviti u njemu osjećaj odgovornosti za njegove bližnje umjesto glorifikacije moći i uspjeha u našem sadašnjem društvu.”

  https://solonovpolis.wordpress.com/2014/04/15/zasto-socijalizam-albert-einstein/

  Da li je i Stephen Hawking samoljubiv?:

  “Ta goruća pitanja zahtijevaju da surađujemo, dijelimo zajedničku viziju i surađujemo kako bi smo osigurali preživljavanje čovječanstva. Moramo se prilagoditi, promijeniti način razmišljanja i fokus, te promijeniti i neke od temeljnih pretpostavki o tome što znače bogatstvo, posjedovanje, tvoje i moje. Baš kao djeca, moramo naučiti dijeliti.”

  Ako ne uspijemo, Hawking vjeruje da će zavist i izolacionizam, nastali iz pogrešne definicije bogatstva koje se ne dijeli pošteno, ojačati u svim zemljama i u čitavom svijetu. Ako promijenimo razmišljanje o tome što znači bogatstvo, možemo izbjeći takav rasplet.

  “Ali možemo i uspjeti. Ljudi su neizmjerno snalažljivi, optimistični i prilagodljivi. Moramo proširiti našu definiciju bogatstva i u nju uključiti znanje, prirodne resurse i ljudske kapacitete, te naučiti sve to međusobno dijeliti. Ako to učinimo, nema granica za ono što ljudi zajedno mogu postići”, zaključuje Hawking.

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/stephen-hawking-brexit-je-podsjetnik-na-to-koliku-ulogu-bogatstvo-igra-i-ne-igra-u-nasem-drustvu/909636.aspx

  Ili je možda bliže istini pretpostavka da samozadovoljnici svojim položajem u bolesnoj okolini, nemaju sposobnost objektivnog rasuđivanja? Zanemarimo sad pitanje najobičnije ljudske empatije.

  1. Da li ti to bacaš bisere?

 7. 🙂

 8. O tome da je znanje bogatstvo mogli ste puno puta od mene ćuti,od Hawkinga uvijek učim,ali to ne znači kako sam ja ljevaičar ,niti je on taj.

  Einstein je živio u vrijeme potentnosti socijalizma i ljevičarenja,baš kao i Marx,ali i Isus.Oni su druga priča.

  Došlo neko novo doba,vitualci moji.Danas je ljevica u ropotarnici povijesti,nema je ,kao što nema ni Jugoslavije,nikada ih više neće ni biti.

  Znam,težak je to udarac,Pročitajte najopasnijeg filozofa Zapada Žižeka,nekada uglednog ljevičara što o tome misli i zašto više nije ljevičar.

 9. Svijet je oblina. Na nemu postoje osim zapada, još istok, sjever i jug, kao i ljudi koji mijenjaju “mišljenja” češće nego donji veš i uvijek za taj postupak smišljaju “uvjerljve” razloge. Secesija inače znači odjeljivanje, razdvajanje, razdruživanje, odcjepljenje. Neki od države a drugi od razuma. Za tebe postoji 0.86 vjerojatnosti da si katolik, 0.0 vjerojatnosti da si marksist odnosno ljevičar, a sasvim imaginarna vjerojatnost da razumiješ Einsteina, Hawkinga i njihove razloge.

  Iz navedenih razloga, trebaš objašnjavati svojoj katoličkoj braći da je Isus “neka druga priča”, jer bi te jedino oni mogli “razumjeti”. To je ionako iracionalno društvo. Samo, pazi da te ne prebiju na mrtvo ime nakon što saslušaju tvoje objašnjenje.

 10. Jugoviću moj,ti si moralna ,materijalna i duhovna sirotinja ,hrvatski narod ih je zvao fukarama, sto postotni marksist u vremenu propalog marksizma i sto postotni anarhisu u vremenu u kojem nitko ne voli anarhiste.

 11. Argumenti su ti zaista besprijekorni, potpuno korespondirajući s tvojim mogućnostima:) Sad samo da ih produbiš, i uobličiš u neki tekst. Recimo, humorističkog sadržaja. Možda Babić pozove ljevicu da se i o njima izjasni.

 12. Nema ljevice,nema Juge.Hej probudi se ,21. je stoljeće.Ti si sojta u izumiranju.

 13. Nalik si mi na slijepca kojeg su pitali vidi li svjetlo 🙂
  Samo, kod tebe je stvar u mozgu, a ne u očima.

 14. A propo Žižeka, i tvog pozivanja na njega:

  “Pročitajte najopasnijeg filozofa Zapada Žižeka,nekada uglednog ljevičara što o tome misli i zašto više nije ljevičar.”

  Tvojevrsne neobrazovane i nenačitane nakaze čim spomenu Hawking, misle da su kvalificirani za raspravo u “crnim rupama”, pa siluju znalce svojim sljepilom. Tako i u pogledu Žižeka, koji nigdje nije izrazio kako nije ljevičar. On je samo kritičan prema suvremenoj ljevici, baš kao i prema kapitalizmu za koji zna da dolazi kraju,

  “Problem je dublji i važniji: kako da menjamo osnovne koordinate našeg društvenog života, od ekonomije do kulture, da bismo ostvarili demokratiju kao slobodno, kolektivno odlučivanje, a ne samo kao ritual legitimizovanja odluka koje su donete drugde?”

  http://pescanik.net/problem-fasizma-demokratije/

  A što je citirani stav nego nepatvoreno ljevičarstvo? On ima svoje, a ti imaš još i veće probleme. Naime, za tebe je ljevičar svatko tko si nalijepi natpis “ja sam ljevičar”, a s obzirom da si slijep, što je posljedica tvog lošeg, nedostatnog ili uopće pomanjkanja obrazovanja, ne vidiš ni natpis, a kamoli suštinu.

  Drugima predbacuješ jugoslavenstvo, a ti si duhom zapeo još u staljinizmu, smatrajući takozvani realkomunizam obrazcem ljevice. Red je da se probudiš, a potom odeš “optičaru” da ti naštela fokuse. Mislim pritom na najbližu knjižnicu, iz koje bolje da ne izlaziš do svoje smrti 🙂

  1. Locirao si ga. Stalno sam se pitao o čemu se kod secesije radi kad drugima ljepi grozne etikete, a onda si ti rekao da se radi o staljinizmu. A komentator Lamza će te jebati što citiraš ekavske izvore.

 15. E vidiš ta crna rupa u tvojo glavi je soc realistički beton.ni maljem ga ne razbi.Od Žižeka,osim sa portala imam osječaj da ništa nisi pročitao,čak ni njegove viceve,jer bi znao o njegovim stavovima o ljevici kao o uvjerljivim pričama o neuspjehu.

  Ljevica je ušla u razdoblje duboke krize-nad nju se još nadvija sjena 20.stoljeće,a puni razmjeri njezina poraza još se ne priznaju ,kaže u “Godini opasnog sanjanja”

  Starkeljo moja,pa tebi je Staljin i otac i mati,a kanda ga se stidiš,kao što rekoh ,sojta si u izumiranju,izumireš kao žanr,kako bi rekao tvoj omiljenik ,anarhist Igor Mandić.On bar priznaje da izumirete.

  A o Žižekovom poimanju kapitalizma vidim isto ništa ne znaš.optimističan je …Inače,kažu mi, ne viđaju te tako često u gradskoj knjižnici.

 16. Od “Nema više ljevice…” do “Ljevica je ušla u razdoblje duboke krize…” kreće se tvoja mud(r)ost. Između “nema” i ima ali je u “krizi” – što upravo i tvrdi Babićev članak kao i Žižekovi tekstovi – upucava se neka “sececija” koja drugima predbacuje samoljublje a ne vidi svoje vlastito, još bolje – svoju ništavnost 🙂

  Sad, dali ti “nemaš” pameti ili ti je u dubokoj “krizi”, razmotri sam sa sobom. Ispod si nivoa drugih sugovornika, a sam sa sobom si na razini. Bedaka!

 17. Najjači ljevičari na svijetu okupljeni su oko Lijevog Foruma (Left Forum), jedinstvenog fenomena u U.S. i svijetu, koji svake godine u New Yorku održava veliku lijevu konferenciju i platformu s najpoznatijim svjetskim ljevičarima i lijevim filozofima (Left Forum conferences have included talks by Noam Chomsky, Arundhati Roy, Angela Davis, Harry Belafonte, Naomi Klein, Michael Moore, Cornel West, Bolivian Vice President Álvaro García Linera, Amy Goodman, Slavoj Zizek, Grace Lee Boggs, RoseAnn DeMoro, Marina Sitrin, Nnimmo Bassey, Immortal Technique and Oliver Stone.)

  Ljevica je jaka, samo mali desničari ne izlaze iz svog dvorišta pa to ne znaju.
  Prava hrvatska ljevica i te kako postoji, samo se treba okupiti i maknuti lažni SDP .

  http://www.leftforum.org/

 18. Ako vi tako tvrdite ,stari momci,očito onda ima ljevice,no prije da je u mrtvačkom kovčegu ,nego u pelenama.

  Druže Stalker, tvoja obrazovanja su završila na komunističkom fakultetu u šezdesetim godinama prošlog stoljeća,a moja još traju.Vidi se po anarhističnom vrijeđanju sa tvoje strane kako si tanahan.Prošle su pokraj tebe sve znanstveno tehnološke revolucije kao pokraj turskog groblja.

 19. Potpuno si u pravu. Desnica nastoji krivotvoriti sve, od stavova suprotnih njihovim ideološkim, preko shvaćanja političkih protivnika do povijesti. Sve kako bi opravdali održanje neodrživog sustava čiji su glasnogovornici. Ne samo da su neobrazovani, već im je sistem zaledio i moć razmišljanja, točnije – to je učinilo egoistično koristoljublje koje izvlače iz sustava na račun većine ljudi. Što se Žižeka tiče, dovoljno je pogledati komentar engleske Wikipedije:

  “Despite his activity in liberal democratic projects, Žižek has remained committed to the communist ideal and has been critical of right-wing circles, such as nationalists, conservatives, and classical liberals both in Slovenia and worldwide. He wrote that the convention center in which nationalist Slovene writers hold their conventions should be blown up, adding, “Since we live in the time without any sense of irony, I must add I don’t mean it literally.”[27] Similarly, he jokingly made the following comment in May 2013, during Subversive Festival: “If they don’t support SYRIZA, then, in my vision of the democratic future, all these people will get from me [is] a first-class one-way ticket to [a] gulag.” In response, the right-wing New Democracy party claimed Žižek’s comments should be understood literally, not ironically.[28][29]”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Slavoj_%C5%BDi%C5%BEek

  Koliko vidim, i gornji članak kao i moji komentari popraćeni su linkovima (i ti si ga dao), a secesiji bi trebali vjerovati samo na riječ! Jer, on se secesionirao – od vlastite pameti, doduše.

  1. Darko, secesija miješa moju i tvoju malenkost. On misli da sam ja ti. Znači, da si velika faca. Evo, zavidim i tebi i saom sebi hrha,he,ho,khkh,hi (onometopeja gušenja od smijeha)

 20. Naravno, moj prethodni mejl se odnosi na Huga a ne na “secesioniste”.

  Čak i papa Franjo, vrhovni pontifeks tako konzervativne institucije kao što je katolička crkva, koja se izrodila od Isusovih naučavanja (Isusa su komunisti isticali kao preteču komunističke ideje) kritizira kapitalizam kao degenerirani sustav:

  http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/301039/Papa-Franjo-o-nesputanom-kapitalizmu-i-tiraniji-trzista.html

  i po tome predstavlja lijevu “fluktuaciju” u krilu ove organizacije koja je bedem eksploatatorskih sustava. Stoga ga u krilu crkve, a naročito “Crkve u Hrvata” ne trpe, jedva čekajući da ode na “onaj svijet”, kako bi se mogli vratiti svom dvomilenijskom parazitiranju na grbači glupana.

  Jadno je što “dvorište” iz kojega sitni desničari ne mogu, ustvari predstavlja njihov ograničeni um u kojem se vrte uokrug. Pravi circulus vitiosus bez izlaznog kriterija! Možda samo korjenita promjena, kad će desni hrpimice nahrupiti na lijevu stranu, u suprotnom smjeru reproducirajući čuveni slučaj SKH—>HDZ.

  Zakon darvinističke prilagodbe okolnostima.

 21. “Možda samo korjenita promjena, kad će desni hrpimice nahrupiti na lijevu stranu, …”
  To će biti iste godine koje će se održati Olimpijada u Zagrebu.

 22. Zimsku Olimpijadu je 1981. organizirao Sarajevo, grad otprilike tri puta manji Od Zagreba. Zagreb je već bio organizator svjetskih prvenstava i Univerzijade, a neku godinu su tri zemlje (Austrija, Italija i Slovenija) organizirale istu.

  “MONAKO – Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na vanrednoj sjednici u Monaku podržao je mogućnost da u budućnosti dvije država mogu zajedno organizovati olimpijske igre.”

  http://www.nezavisne.com/sport/olimpijada/U-buducnosti-dvije-drzave-zajedno-u-organizaciji-OI/277433

  Sve je više prijedloga o disperziranju OI zbog ogromnih troškova. Zašto to navodim, sad će se pitati fosilizirani desničari? Da im slikovito dočaram kako je ljudska povijest dinamička kategorija, pa možda koliko sutra budete prislijeni pojesti vlastita govna. Posebno u kontekstu sve rasprostranjenijeg jačanja humanističkih ideja među ljudima.

  Mozgovi zdravih ljudi upijaju iskustva i znanja, ali hidrocefalni to ne mogu – naprosto, prepuni su vode 🙂

  A korjenitih promjena što se tiče, pa prepuna ih je povijest. Oko pola stoljeća, a ponegdje i dulje, bili su u mišjim rupama, samo prilikom naznaka budućih korjenitih promjena. Nije “kraj povijesti” samo zato što tako misle oni, koji ljevicu ne vide dalje od svoje vlastite lijeve ruke u tuđem džapu.

 23. Zašto ljevica nema budučnost ,već više puta sam rekao,vidim kod drugova krečana u glavi,te ponavljam.Danas si privilegiran ako te netko hoće zaposliti,oliti eksploatirati,kako vi kažete,jer je konkurencija na strani rada velika,te iz zasluge se ne usudiš ni organizirati u sindikat ,a kamoli ljevičariti,

  A sutra kada ti roboti postanu konkurenti u poslu,e o tome ne želim ni raspravljati.Potrajat će to stanje vazda,cijelu budučnost,vjerujem da tek Isus kada se spusti s neba po otkupe grijeha to može promijeniti.Sudnjem danu se pak ne veselite,antikristi ste.

  1. Ljevica je buduĆnost,kad dođe do potpune automatizacije i robotizacije…

   1. Vragec, vidiš da je čovjek i Isusa umiješao u svoje pričice s poduzetničke strane. Pazi ti ovo što on kaže: “danas si privilegiran ako te netko hoće zaposliti, iliti eksploatirati, kako vi kažete…” Jasno jee da takve treba rušiti i izboriti se za jednakopravnost, jer ONI, kojima i secesija pripada, more ljude glađu, kako bi pojeli svoj treći ručak danas. Padaj silo i nepravdo, jer vlasništvo je krađa.

    1. Žižek je to samo drugačije formulirao,mogučnost da te netko eksploatira.Što ti možeš ako te netko ne želi zaposliti,jer si loš radnik.Danas po Brodu već imaš stotine takvih što bravara,što konobara,građevinacai sl.koje nitko neželi.

     1. Lamza neki dan ističe pravnike i ekonomiste koje nitko neće, a ti bravare, građevince koje nitko ne želi. U svijetu životinjskog tržišta i besramnih gazda izrabljivača svi su suvišni, dok se njima ne digne, jer su negdje zdrpili kapital, pa mogu određivati što i tko njima valja. Zato vi i podržavate porast stanovništva, kako bi lakše birali sirotinju za radnike koji će šutjeti.

   2. Misliš nerad je budučnost,on je svojstven ljevičarenju,ali nije.Budučnost je u još većem radu.Nitko te neće pitati za ideale,jer dok se okreneš konkurencija te pomete.

    1. Nisi shvatio.Kad dođe do automatizacije,robotizacije,jeftinije energije(fuzije i svega ostalog) oni koji sad imaju kapital imati će ga još puno više a ljudi će crkavati i sistem će se morati mijenjati pošto će ljudi popizditi…A i danas se mora početi mijenjati.Npr kako se određuje minimalna plaća(u privatnom i javnom,iako u javnom skoro nikad nije minimalna),tako će se morati odrediti i maksimalna plaća i u privatnom sektoru,itd

     1. a ukinuti porez na dobit ,naknade za šume ,porez na ime tvrtke i slične pizdarije,smanjiti pdv itd.

      1. Ja bi to za 3 dana riješio 🙂

 24. Ako su se masovno šaltali s lijeva na desno, zašto se opet ne bi mogli prešaltati s desna na lijevo? To im je u krvi, neprincipijelno se šaltati za pare i iz interesa. Daj im privilegije i pare, i koalirat će i s crnim vragom, šaltati se iz stranke u stranku, općiti i lijevo i desno za lovu i fotelju. Ljevičari se daju za ideale i principe, za opće dobro, oduvijek, desničari samo za osobni interes i za pare. To je toliko očigledno da ne treba ni govoriti, i to je distinkcija, kome je u interesu opće dobro i dobro svakog čovjeka ljevičar je, tko laže, krade, parazitira, spletkari, bogati se preko leševa i za svoju guzicu, nije ljevičar.

  1. OK. Pak, ak’ je tak’, tko je ovdje ljevičar: Milanović, Bukovina, Grčić, Linić, Milanka, Maras, Vrdoljak, Ferenčak, Čačić? Tko je uopće u Hrvatskoj ljevičar (po tvojoj definiciji)?

   1. Svatko tko ovako razmišlja:

    “Svijet smo ti i ja, sva naša ukupnost koja nas konstituira i sva naša konstitucija koja nas čini različitima. I ako nas već nešto čini raznovrsnima, to je želja u tebi da budeš i želja u meni da budem. I sve što nas čini harmoničnim u bilo kojem suodnosu jeste jedan skromni zahtjev: »Pusti me da budem», koji nužno uključuje jednu drugu rečenicu cjelovitog pristanka: »Puštam te da budeš».”
    ― Don Branko Sbutega

    “Integracija ljudi po bioloskim, religioznim i slicnim datostima, ljude odvaja. Srodnost se ne stvara po principima biologije.Ja nijesam sa nekim srodan sto je crn ili bijel, nego zato sto imamo jednomislenost i komplementarnost, sto izvire iz naseg srca i uma.”
    ― Don Branko Sbutega

    “Sloboda je eminentno stvar svakoga covjeka. Covjek je nesvodljiv na geografiju, osim naravski kad sam na to pristane. Ali, onda mu taj pristanak dokida slobodu. Kao i kad pristane da bude sveden na rasu, pol, naciju, pa i religiju, zašto ne.”
    ― Don Branko Sbutega

    1. Ogledalce je opet na teškim drogama. Čovjek te pitao nešto deseto, a ti trabunjaš gluposti po svojoj staroj navadi.

     Lamza, ja ću ti odgovoriti. Do sada je daleko najljeviji bio bombarder sa kvarnera. Iza nejga je sinčić. Mali mate je uvijek bio pod ručnom, jer je duboko ukorijenjen u samom sustavu. Boljševike i udbaše poput šuvara, račana i kompanije (lokalnih tipa rački, gavrani, golovorški) naravno tu ne računam. Spominjem samo one koji su bili aktivno u politici, ne kojekakve pisce i umjetnike. U svakom slučaju, toliko ih je malo i toliko su slabi da ih možemo zanemariti – nema ih.

     1. Mogu i citirati samog sebe:
      “Kakvi ljevičari u Hrvatskoj, to su sve sitni profiteri, taj SDP je ruglo ni lijevo ni desno, bijedni malograđani koji oponašaju desničare a deklariraju se socijalno osjetljivima, oni su veće zlo za potrebe fer društva od desničara jer izluđuju raju koja se nada socijalnoj pravdi, taj Milanović sa svojom Milankom je ogledni primjer karikature bahatog ljevičara koji na teret poreznih obveznika diže helikopter da bi fascinirao priležnicu, dok mu žena na radiju debilno preporučuje potrebitima tanje rezanje kruha, najveći ljevičari u Hrvatskoj nisu u politici, to je leglo istih parazita s istim ciljem, lako se i brzo obogatiti, prava ljevica u Hrvatskoj su bivši Feralovci i lijevi novinari, Frljić i Kulturnjaci 2016, Platforma 112, RF, razne udruge za zaštitu građanskih prava i sloboda i masa anonimnih slobodnomislećih građana koji preziru SDP i čekaju okupljanje i artikuliranje nove ljevice koja će na izborima pomesti mafiju.”
      http://www.sbperiskop.net/intervju/i-ti-si-dio-ove-ludnice-slavoj-zizek-o-ljevicarima-ekonomiji-imigraciji
      Da, i dodajem misao don Sbutege i Drage Bojića, širim stvar, nisam skučenog uma ko Pero.

      1. Dodaješ tuđe misli prvenstveno jer svojih nemaš.

       1. Radije citiraj pametne misli, nego da izbcuješ originalne gluposti.

       2. Naravno da ću radije koristiti tuđu miso koja savršeno artikulira ono što i sam mislim, savršenije i bolje nego što bih to sam rekao. Ja biram i citiram, i divim se pametnijima od mene, ali tebe ne bih citirao, ti taj definitivno nisi, 🙂 , već i sam ovaj tvoj BANALNI upad u MOJ razgovor, je dokaz tomu.

        1. misao

     2. Sinčić je balavo djubre koje nikad nije pročitalo ni jednu knjigu koja piše o socijalizmu marksizmu itd. To je debil samo željan saborske plaće za sebe i onu svoju kravu koja je još gluplja od njega.A njegovi glasači maloumne ovce s IQ-om od 35

      1. Možda čitao nije, ali je učinio toliko više za svoje bližnje od načitanih salonskih ljevičara.

       To balavo đubre je postigao već nešto nedostižno svim našim lokalnim političarima, zar ne?

       On ukazuje na leglo zla i ne skriva se iza sustava kao neki falši ljevičari. A zlo je u samom sustavu ugrađeno.

       1. Dobar je Sinčić, ali ljevičar nije. On je hrabri praktičar koji po potrebi lavira između lijevog i desnog centra.

   2. Nema ih!

 25. Komunizam i fašizam su djelo ljevice i ljevičara.Povijest pamti moge ljevičare,praktičare,ali ne po dobru,Staljin,Hitler,Mao ,nastavi ti dalje…

  Ali ja o radu i kapitalu u budučnosti,Kapital isto ima jaku konkurenciju.Za dvadeset godina sve će biti drugačije ,kao poslije petog dana stvaranja svijeta.

  Rad će biti jeftin,a ti zahvalan što radiš.Inače znaš onu moju teoriju,DDD,diži dupe druže, i sam se nalazi na tržištu rada i kapitala.

 26. Kruha i igara ćeš imati zagarantirano od društvene zajednice koja će manipulirati tobom,sve ostalo sam ćeš morati sam zaraditi.Biti će to tek pravi liberalizam.

  Sjetite se,kompanije budučnosti zapošljavat će samo dva djelatnika,čovjeka i psa.Čovjek će tu biti da nahrani psa.

  1. Pričaš viceve o kapitalizmu dok ljudi danas jesu psi gladni psi, a najgori su psi koji grizu u gazdino ime gazdu druge pse. Ne može to trajati zauvijek, reče jedan prije 2 000 godina.

 27. “Čovjek će tu biti da nahrani psa”

  Možda lešinom budale poput tebe. Nijedna životinja ne ode u osamu krepati od gladi. Svodeći čovjeka na životinju, kao što rade mulci koji za fašizam krive ljevicu, miješaju Hitlera, Staljina i Maoa (u jednom ti postu rekoh da je tebi staljinizam obrazac ljevice, tvoja zakrečena glava ne može je drukčije doživjeti!), nećeš se – a i pred Isusom kojeg zazivaš u svom huljinstvu – smjeti žaliti što će prema tebi postupiti kao životinja prema drugoj životinji.

  Tvoj život za moj posao i hranu za mog psa!

  Srećom, postoje ljudi koji i u drugome vide ljudsko biće, a u tebi će gledati samo ono kakvim se predstavljaš. Dakle, dečko, sam ćeš si iskopati grob a oni će te u njega tek položiti. I zatrpati, da se od tebe ne širi smrad 🙂

 28. Secesija dugo komentira na sbperiskopu, i nikad ne prelazi granicu pristojnosti i dobrog ukusa.

  1. Jebeš pristojnost.I Sanader je bio pristojan pa je napravio to što je napravio

   1. U pravu si. Pristojnost ili politička korektnost zamagljuje odnose, koči istinu. I nije secesija toliko pristojan da bi ga se štitilo postavljajući svoje dupe.

 29. Gospodin je gospodin, i kad je u zatvoru 🙂 🙂

 30. Logička posljedica njegovih besmislica nije prelaženje granica pristojnosti. Ako me netko tretira kao živinu, doživjet će sudbinu živine, samo sam to rekao. Logika ne poznaje pristojnost, več samo premise i konkluzije, u skladu s logičkim pravilima.

  Usudiš li se svog psa odalamiti po labrnji, neće te pitati za “granice pristojnosti” već će te ujesti. To još nisi naučio? Samo sam mu, i ne samo njemu, dao do znanja kuda vodi tretiranje ljudi kao životinja.

  Ne samo svijet, i ova je sredina prepuna humanista. Bio je to i Einstein, Supek, Kangrga, Chomsky,…, da ne nabrajam dalje. Jesu li oni zastupnicima “granica pristojnosti”

  (kojima nije nepristojno kad neka “krava” piša po grobu antifašista ali je vjerojatno krajnje pristojno oslobađanje ratnih zločinaca – recimo Glavaša – i cirkusa koji se izvodi sa drugim, Merčepom)

  živine i budale? Lupetanje o Einsteinovom humanizmu kao modi iz doba kad je socijalizam bio “in” nije drugo nego budalenje. Uzimaju njegova otkrića a odbacuju humanizam, jeli to “pristojno”, točnije – etički?

  Ili je možda sasvim jasno bistrim ljudima, da ako se ponašaš kao pas, ako laješ, ako mašeš repom i slušaš zapovjedi svoga gospodara, onda mora da si upravo to – PAS!

  1. Gunter Grass je bio SS-ovac, Handke je podržavao fašistu Slobu. Treba li zato pljunuti na nekog od njih kao pisca. Einstain je bio veliki znanstvenik i humanista, a je li bio nadaren i za politiku i razumijevanje društvenih odnosa to nije nužno povezano jedno s drugim. Bezbroj je primjera velikih znanstvenika i umjenika koji su ljudski i društveno vrlo upitni. Kusturica je još jedan.

   Za razumijevanje Einsteina treba pročitati dosta njegovih pisama i eseja te razmisliti zašto je odbio neke ponude.

   Socijalizam se od tih pedesetih godina prošlog stoljeća nije pomakao ni milimetar. Tome svjedoče svi veliki svjetski mislioci, uključujuči i Žižeka, nisam ja to izmislio. Od onda su se društvo i odnosi strašno promijenili. Istina neke stvari će ostati vječno iste, ali bez obzira na to, socijalizam iz sredine prošlog stoljeća nije nikakvo rješenej za današnji svijet. Filozoofi su zakazali ili su očito odustali od te ideje. Neki ovdje još smatraju da je ona živa. Ja tvrdim da je bajata.,

   Uspoređivati tzv. Kristov nauk sa socijalizmom i brkanje općih ljudskih vrijednosti i priželjkivanih poštenih odnosa sa jednom propalom i zaostalom ideologijom je nezrelo, pubertetski.

   Ne brkati! Zastupnici normalnih, poštenih ljudskih odnosa nisu nužno socijalisti.

   Od svih razvikanih socijalista, temelje zapadne države blagostanja postavio je rigidni desničar. Zvao se Bismarck. Tzv. komunisti i socijalisti su donijeli radnicima gulage, kolhoze i gole otoke.

   1. Vidim ja da su tvoji favoriti nedrk Ilčić, Markićka, Hasanbegović i ostali “humanisti”. No šalu na stranu.

    Ljevicu treba iznova misliti, ne smislu sintetičkog objedinjavanja liberalne demokracije i demokratskog socijalizma, jer sinteze završavaju u eklektičkim umnim tvorevinama koje uglavnom ne izdrže kritička preispitivanja. Znači spoj apsolutizacije ljudske slobode i ideologija popravljenog realnog socijalizma nisu rješenje.
    Nužan je povratak na principe programske deklaracije građanske revolucije, sažetima u čuvenom trojstvu sloboda-jednakost-bratstvo. Jednakost pred zakonom, jednakost šansi, jednakost svih živih bića, bez egalistaričkog niveliranja- svima jednako, bez tiranije jednakosti. Nužno bi bilo pronaći ravnotežu između slobode i jednakosti odnosno moraju se naći putevi širenja individualne slobode i ukidanje onih nejednakosti koje su moralno nodržive i ljudski nepodnošljive.

    Ljevica nudi rješenja za čovječanstvo, sukladnost društva i prirode, a desnica koja se zalaže za održanje postojećih razlika i jačanje kapitalizma, militarizma i manjinsku vladavinu elita- nudi daljnje raskole, ratove, zgrtanje profita i podjelama koje rješavaju diktature i totalitarizam.

    1. Moji su uzopri oni kokji su izgradili socijal-demokratski ustroj skandinavskog tipa. Uglavnom su tu više pridonijeli desničari iz istog razloga kao i Bismarck. Kažu da je udario temelje države blagostanja od silnog straha da ako ne dadne nešto opipljivo svojim građanima, da će oni izabrati ljevicu da dođe na vlast, a to m je bilo nezamislivo i nepodnošljivo.

     Dakle, sustavi se neće popraviti revolucionarnim rušenjem, već mic po mic – baby steps. Kada bi mi za 20-30 godina dosegli nivo skandinavskih demokratskih stečevina i likovi poput tebe bi drugačiju pjesmu pjevali. No valja uzeti u obzir da su oni to počeli graditi prije više od 100 godina, a mi smo tek prošli 25 u slobodi. Naravno da činimo brojne početničke pogreške i moramo preboljeti sve dječje bolesti.

     LJevica je preidealistična, dakle nepraktična, a u praksi jednako korumpirana kao i desnica. Desnica je često pritisnuta oporbom i građanstvom prisiljena raditi “ustupke” narodu. Pod navodnicima jer mi još nismo došli na nivo da izgradnju društva ne smatramo ustupcima koje vlast daje raji.

     Ja se nadam da će unuci naših unuka vidjeti plodove našeg djelovanja budemo li ustrajni i pošteni i budemo li prepoznavali one koji će činiti najduže korake prema boljem društvu uz što manje krivudanja i zastranjivanja.

     Da bi to bilo uopće moguće, prvo moramo sami sebi priznati zatrovanost vlastitog uma bolješvičko-uidbaškim mentalitetom.

 31. I još nešto, kao ilustracija i povod za komentare poput korova niklim zagovarateljima “pristojnosti”:

  Ja sam Židov. Kad me nacist ubije, to je djelo mržnje. Kad ja ubijem nacista, to je govor ljudskosti, humanosti i pravde 🙂

 32. Kompanije budučnosti će upošljavati samo dva zaposlenika,rekoh,čovjeka i psa,i ostadoh neshvaćen,napadnut od starih glava.Još dodah čovjek će tu biti da nahrani psa,a pas će naravno paziti da nitko ništa ne dira.I dalje tvrdim kako će kompanije budučnosti tako nekako izgledati.

  Pronađi svoju nišu,svoju kompanijicu,svoga psa ,istreniraj ga ,i ti si in.Koliko puta rekoh.Ostalo je za gubitnike,a njh je vazda bilo.Neshvatljivo za ubetonirane krečane u glavi socrealističnoj..

 33. @darko, kad već spominješ profesora Kangrgu, upravo je on bio ono o čemu govorim, gospodin toliko vješt eristici, nadmudrivanju i zbunjivanju verbalnih nasilnika, da ih je nokautirao bez podizanja tona i suverenim smiješkom. Tome se divim, eristici. Cool. U suprotnom, možemo odmah reći protivniku, ti si govno, konj, idiot, i rasprava je završena, ako ćemo tako završavati umne rasprave. To narod kaže “Zlatom pišeš, govnom zapečatiš.” Žišku, darko?

  1. Eristika je vještina svađanja. Kangrga nije bio erističar. On je bio borac čije je oružje bio argument, a ne podmetanja i smicalice.

   1. “Eristika (grčki ἐρıστıϰὴ τέχνη: vještina u prepiranju) je vještina raspravljanja, prepiranja, polemiziranja.”
    S argumentima ili bez njih. Govori se o vještini, lakoći, igri živaca. Vješto raspravljati i balansirati, sačuvati živce i pobijediti bez ispaljenog metka, odnosno uvrede, o tome govorim.

 34. Živina i nemoralni ljudi se uvijek uhvate toga da je oduvijek bilo gubitnika, i to im je u redu. Zato su i živine – pa hvataju i papaju gubitnike – ili nemoralni šljam. Razvoj ljudske civilizacije skupio je sve najbolje etičke vrijednosti, od prije Isusa do danas u humanističku etiku, od koje si ti udaljen eonima i svjetlosnim godinama.

  Da ti imaš pojma što je etika, što je humanizam, koji su to etičari kojima se otpad ljudskosti tvoje vrste paradno ponosi, istovremeno kršeći sva moralna pravila, ne bi se pozivao na krečane u tuđim, jer dovoljno vapna imaš u svojoj glavi.

  Tekstovi na portalu su prepuni linkova koji svjedoče o razmišljanjima ljudi od formata (što ti svakako nisi). Tvoje nigdje nisam zamijetio, sem prodaje kreča iz vlastite glave. Pazi da te to jednog dana ne košta, pa se pretvoriš u gubitnika. Znaš ti već čega, a to ne ovisi o tvojim budalaštinama, već o djelima i o presudi povijesti. Ona je učiteljica, ali i smicateljica života.

  Ali, to je prekomplike za osobe tvojih intelektualnih kvaliteta!

 35. @blagajenoć

  Svakako imaš pravo, ali mislim da samo do određene granice. Doduše, čovjek svoje “gospodstvo” može sačuvati da prekine diskusiju sa neprijemčljivima za argumente. Oni to nikad neće učiniti; svoje gluposti podvaljuju kao jednakovrijedne argumente, pritom ih ničim ne podupirući sem svojom upornošću. Na životnu činjenicu da tjelesa padaju, potkrepljenu, ako im samo iskustvo nije dovoljno, masom radova na tu temu, oni će ignorirati do beskraja servirajući svoje budalaštine.

  Ja nisam Kangrga, svakako, ali ako 86% hrvatskih katolika koriste, primjerice, Isusa kao argument u smislu kako to čini secesija, onda jasno i glasno kažem da su tih svih 86% ljudi naprosto nemoralne budale.

  Jasno je i tebi i meni da nisu svi katolici tog tipa, pa uzmi moju primjedbu samo kao ilustraciju, kad “bobu treba reći bob, a popu pop”! A ne onda predbacivati, na primjer Šuvaru, što to nije učinio. Istina zna boljeti, posebno one koji podsvijesno slute da se odnosi na njih i da je upravo takva kakva je.

  Na kraju, možda sam ja nepristojni tip – prihavaćam – ali onda neka i glupan prihvati da je glupan, što je nemoguće jer je upravo to 🙂

 36. Starkeljo ja ubijam logikom,i to te boli,nisi jedini,pitaj Bašića koliko puta sam ga na taj način ubio .a ti eto čujemo, kao što sam kažeš ubijaš jer si židov.

  Nikada se ne pozivam na wiki niti na bilo kakve druge argumente,pročitao sam jako puno,sve pišem iz glave,dakle iskustveno ili logikom,jer tu sam jak.

 37. Znam jednog pametnog suvremenog ljevičara,mada on tvrdi da to nije,ali Ciprasov je ministar,istina bivši.Dakle taj ekonomista lijeve proveninencije Janis Varufakis je jedan od rijetkih koji tvrdi kako je rad kao roba danas sasvim drugačiji od ostale robe na tržištu,,kuća,automobila rajčica.Zato što cijena rada može padati a da to smanjuje ,umjesto da povećava ,potražnju za njim.

  Radu se ne piše dobro,nagovještavam već dugo,traži svoju nišu.

 38. “Starkeljo ja ubijam logikom,i to te boli,nisi jedini,pitaj Bašića koliko puta sam ga na taj način ubio .a ti eto čujemo, kao što sam kažeš ubijaš jer si židov. Nikada se ne pozivam na wiki niti na bilo kakve druge argumente,pročitao sam jako puno,sve pišem iz glave,dakle iskustveno ili logikom,jer tu sam jak.”

  Joj, dete, ti si stvarno za muzej gluposti! Argumenti zaista kao da su ti iz glave – prazni! Nemoj se ni truditi čitati, upropastio bi originalnost primjerka. Ovakav kakav jesi, pravo si nacinalno blago 🙂

 39. Ova Varufakisova poruka o radu kao nepouzdanoj robi Starkeljo upravo se na tebe odnosi.Tvoj rad malo tko cijeni ,,zato su ti svi krivi ,od gradonačelnika pa nadalje.Tipično anarhistički.

  1. Ne znam ja tko je ovdije tko, razlikujem neke stilove pisanja, koji se ne podudaraju. Ali ono što je podlo u tvom komentaru je razmišljanje o “Starkelji”.
   Još je tu netko rekao da nikad ne vrijeđaš.

 40. Reci Jagma radije,Varufakisova poruka se ni tebi ne sviđa.Ni ti ne voliš tržište,ali na tržištu si ,tako se i ponašaj.Inače će te pomesti kao opušak na brodskoj pijaci.

  1. Svi dolaze na brodsku tržnicu, pa i ti, zar ne?

 41. Francuski klasici su često znali parišku tržnicu nazivati utrobom grada i djela joj posvećivati,ti si često pisao o tržnici ,ali većinom o đinđiminđama sa brodskog buvljaka.Na tržištu si ,eto ti inspiracije.

  1. Pokušaji poistovjećivanja pojedinih korisnika s urednikom portala traju duže vrijeme uz istovremeno podcjenjivanje i vrijeđanje. Nastavi li se na takav način komentirati i podmetati, morat ćemo prekinuti suradnju.

   1. Iz čega ste skužili to poistovjećivanje? Ja ga još uvijek ne vidim.

 42. prekini i meni je dosta anrhista i anarhizma.

 43. Nekome kome u glavi vlada totalni kaos koji izbija kroz najbližu mu otvor, a vjerujem da i kroz one udaljenije, suđeno je da čak ni anarhizam ne može shvatiti. Razbacuješ se iz svoje vakuumirane glave tako da sve frca, misleći kako su svi tvog intelektualnog nivoa ispod morske razine, pa ih možeš držati za budale. Badava pokušaji tvog osvješćivanja, a povijest pokazuje da takvi tipovi vrlo loše prolaze. Jer kad ljudima lijepa riječ ne pomaže onda obično pristupaju drukčijim metodama. U ekstremnim situacijama samo uzvraćaju na isti način kakve se upotrebljavaju protiv njih. Bitna je tu riječ “uzvraćaju” – reakcija na ekstremizirane akcije tvog tipa.

  Iz svoje mudroserne praznine lupetaš o Varoufakisu. On je jedan od predstavnika moderne ljevice, možda više socijaldemokratskog tipa, nagnutog socijalistima. Uostalom, bio je ministar financija u Syrizinoj vladi. Potječe iz ljevičarske obitelji, a savim bi bilo čudno da nije učio temeljem njihovog dostojanstvenog i humanističkog postavljanja prema ljudima i sustavu koji ih ugnjetava. Više možeš naći ovdje, doduše – ti učiš iz podvakuumskog fundamenta vlastitog mozga:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Yanis_Varoufakis

  Evo samo nekoliko njegovih citata, namjerno ne dajući linkove da ne stimuliram lijenost i pokvarenost:

  “…oni koji poriču postojanje nezaposlenosti smatraju da su Vasili izabrali da budu nezaposleni, što,
  shodno tome, znači da nisu nezaposleni – jer se termin nezaposlen odnosi na pojedinca koji želi
  raditi, ali ostaje nezaposlen protiv svoje volje. ‘Čak i ako bi stali kod semafora i prali stakla
  zaustavljenim automobilima, uspjeli bi zaraditi neku najmanju plaću’, čuo sam kako tvrde moji kolege ekonomisti“.

  “Vojska zaposlenih androida san je svakog poslodavca. Svakog poduzetnika. Oni bi radili dan i noć, ne samo tamo gdje se zahtijeva fizički rad, nego i kao arhitekti, kao dizajneri novih strojeva, kao izumitelji. Bez prohtjeva (osim tehničkih detalja koje zahtijevaju njihove specifikacije, primjerice redoviti servis, podmazivanje, energija), bez psiholoških problema, bez potrebe da idu na godišnji odmor, bez mišljenja o tvrtki, i naravno, bez ikakve sklonosti ka – sindikalizmu.“

  “Smatram da mi je dužnost pomoći Alexisu Tsiprasu iskoristiti kapital koji nam je grčki narod odobrio na jučerašnjem referendumu. Prezir kreditora nosit ću s ponosom. Mi iz ljevice znamo kako se ponašati bez privilegija koje donosi ured. Ja ću potpuno podržati premijera Tsiprasa, novog ministra financija i našu vladu.“

  Za tvoje kapacitete i to je suviše. Iz citata i linka na Wkiipediju vidljivo je ovo: Wikipedija signira Varoufakisa kao ljevičara, on sam sebe izrijekom tako klasificira, a citati to nedvojbeno potvrđuju. No, ono najvažnije što je vidljivo, je kako si ti tek najobičniji neobrazovani manipulator, lažov i povijesni revizionist, koji se služi svim, poštenim ljudima mrskim, sredstvima kako bi bez ikakve podloge nametnuo svoje primitivne stavove.

  Dakle, ljevica u svakom slučaju, a na tvoju golemu žalost, itekako postoji, a radi se samo o tome da se reorganizira i napusti neke prevaziđene stavove. Za sve treba vrijeme (sem da ti izvučeš koju budalaštinu iz praznog rezervoara svoje “mudrosti”) i sve je dinamika. Povijest posjeduje oboje u izobilju, a evolucijski feleri tvoje vrste vrlo su skloni zaboravu njenih pouka. Još koliko jučer si plakao za Titom, starci su ti obrazovanje stekli u drukčijim okolnostima i drugoj državi (sem ako nisu obrazac fašističke emigracije), a možda i negdje u ormaru skrivaju iskaznicu SKJ i SKH. Jesu li oni ili nisu obrazovani, humani i inteligentni ne bih znao reći jer ih ne poznajem. Mogu pretpostavljati samo po indikacijama njihovog izdanka; ali o njemu je sud zaista nedvojben!

  1. Podsjećaš me na Svena koji je rasturao na sličan način, mislim istog lika, samo su u pitnju bili geopolitika i politička geografija. Gdje je Sven nestao?

 44. Darko je stara budaletina ,nema životnog vremena,pa iz wikipedije uči brzo i netočno kakva wiki već je ,jer ono što je naučio u u komunizmu,samoupravljanje i društveno vlasništvo više ništa ne vrijedi i nigdje ne prolazi.

  Varufakisa i Žižeka,znam bolje od tebe,pročitao sam skoro sve što su napisali.Iako nisu moji miljenici,čitki su mi.Ima soli,a više nisu ljevičari,

 45. A Sven,to je onaj što sam ga geostrateški prikovao za Tarabićevu tarabicu u Beogradskom Pašaluku,oliti Srbiji,Užoj,jer Srbije ,one povijesne ,pa i one Titove ,više nema,kanda je više nikada neće ni biti.

  Došlo neko novo doba virtualci moji ,i države se gube kao novac u kockarnici.

 46. 🙂 :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) :):) 🙂

 47. “Varufakisa i Žižeka, znam bolje od tebe, pročitao sam skoro sve što su napisali. Iako nisu moji miljenici, čitki su mi. Ima soli, a više nisu ljevičari”

  Teško da Varoufakisa znaš bolje od mene, s njim sam u direktnom srodstvu: on je brat tetkine strine mog ujaka. Žižek je slovenska grana moje familije, s kojom se susrećem bar 2-3 puta godišnje. On obavezno prisustvuje bar jednom godišnje. Jasno ti je da ću o porodičnim stvarima pružati tek toliko informacija koliko ti pružaš o svojim halucinacijama. Više mogu reći tek o ovome:

  “Ili će biti demokratizirana, ili Europske unije za deset godina više neće biti – upozorava bivši grčki ministar Janis Varufakis. Europska ljevičarska zvijezda osniva paneuropski pokret Demokracija u Europi 2025, preko kojeg planira okupiti istomišljenike za radikalnu demokratsku reformu EU.”

  “Na predstavljanje DiEM-a doći će predstavnici svih važnijih lijevih i zelenih stranaka u EU, od njemačke Die Linke i SPD-a, preko britanskih Laburista i Zelenih, do španjolskog Podemosa, irskog Sinn Feina i slovenske Združene levice. Dolaze predstavnici važnijih pokreta, sindikata i mreža u EU, a podršku daju Slavoj Žižek, Julian Assange , Brian Eno i mnogi drugi …” (pridružio se i Chomsky)

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/srecko-horvat-i-varufakis-zele-spasiti-europu-hrvatski-filozof-i-bivsa-tsiprasova-desna-ruka-osnivaju-radikalni-pokret/85552/

  „Ovdje je riječ o nadstranačkom projektu, koji će biti u stanju okupiti sve demokratske snage – lijeve, zelene, socijaliste i liberale. Jedan takav paneuropski pokret mogao bi zvučati utopistički, ali moramo ga napraviti.“

  „Konačni cilj je demokratizirati Europu i dokinuti vladavinu financijskog kapitala“

  http://trenutno.eu/2016/02/09/varoufakis-osniva-novi-pokret-za-spas-europe/

  Sa njim surađuje hrvatski filozof, ljevičar Srećko Horvat:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sre%C4%87ko_Horvat

  Oprosti što izvlačim podatke s Wikipedije, s obzirom da ih ima više no u tvojoj moždanoj praznini. Na adresi http://balkans.aljazeera.net/vijesti/horvat-u-ratu-smo-koji-vode-banke-ne-tenkovi je instruktivni intervju s Horvatom.

  Evo i linka na Varoufakisove stranice, kao i na stranice pokreta DIEM25: https://yanisvaroufakis.eu/ , https://diem25.org/ Na poslijednjoj čitamo:

  “At the same time as faith in the EU is waning, we see a rise of misanthropy, xenophobia and toxic nationalism. If this development is not stopped, we fear a return to the 1930s. That is why we have come together despite our diverse political traditions – Green, radical left, liberal – in order to repair the EU. The EU needs to become a realm of shared prosperity, peace and solidarity for all Europeans. We must act quickly, before the EU disintegrates.”

  Sve je to potvrda teza patološkog tipa, da čovjek koji okuplja lijeve, radikalno lijeve, zelene, sindikate, liberale, Podemos, Združenu levicu,… – nije ljevičar! Ljudi koji ustraju u halucinacijama kontra dokaza i realnosti, na kraju razbijaju batovima ljudske glave. Jer, im jedino mrtvac ne može uzvratiti dokazima. Treba se nadati da su u ovoj usranoj zemlji neki ipak zapamtili povijesna iskustva, pa će znati uzvratiti.

 48. Vidim ,ti si genij,nisi čitao Anu Karenjinu,jebavo si juu.Sva znanja skupljaš sa raznoraznih portala i wikipedije…Više čitaj,više razmišljaj ,biti češ duhovno bogatiji.Wiki je prečac,a prečacom se često zaluta.

 49. Konačno smo se složili u dvije stvari:

  – da sam genij, u odnosu na tebe – svakako!

  – da se lako zaluta to mi, naravno, pričaš iz svog iskustva. Hvala na savjetu, bit ću pažljiviji od tebe!

  I, svi citati koje sam ti davao u postovima nikako nisu samo iz Wikipedije ili s portala, već ima i onih iz knjga – tebi sam ostavio da nađeš kojih. Svakako je samo njihov papir vrijedniji od kile tvog mozga; barem prema procjeni pokojnog “čuvara državnog pečata”.

  Jedino mi nije jasno, uz toliki prijezir koji pokazuješ prema elektronskim sadržajima, koji te vrag drži na portalu? Prikrpio se kao krpelj, pa se ne možeš odvojiti? To ti je već medicinski slučaj 🙂

 50. Razmišljanje je najsloženij iposao kojim se čovjel može baviti,zato rijetki to rade.Rekoh razmišljaj,iako je za tebe to već kasno.Proveo si cijeli život ,a da uopće nisi razmišljao.

  Pun si priča,ko grlica govana,a tko puno priča nema vremena da misli.Znam,nisi nikada ni pomišljao kako će ti se to vratiti kao bumerang.

 51. Čitao si Varufakisa vidim,ali nisi ga razumio.Biti će upamćen kao prvi ekonomista koji je ustvrdio,kako rad kao roba ruši najmoćniju teoriju ekonomije,zakon ponude i potražnje.Cijena rada kaže,može padati, a da to smanjenje neće povećati potražnju za njim,nego čak smanjiti ju.Politolozi soc.samoupravljanja to ne razumiju ili…

  Ja već dugo govorim o samozaposlivosti.i svojoj niši,svome parćetu neba i parčetu leba.Trebao bi vam savjete naplačivati.

  1. Prihvaćam, razumijem. Snašao si se i kao poduzetnik iskoristio priliku. No, je li sve baš idealno? Koje su sistemske greške, a u čemu te usporava birokratski um? To bi bilo atraktivnije za pročitati, nego razglabanje o teoriji socijalizma i kapitalizma.
   Čini mi se da ne pokazuješ razumijevanje za one koji su na drugoj strani barikade, na strani RADA. Kao da ne želiš prihvati njihove motive, jer profit nije sam stvar poduzetničkih vještina, nego i izrabljivačkih sklonosti kojima pogoduje neman zvana država.
   No, dobro, ti si glas jedne strane, ali onda nemoj misliti da je tvoja strana ona koja pruža cjeloviti uvod u sranje koje se događa- nemire, štrajkove, ratove…

   1. http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/u-brodsko-posavskoj-zupaniji-pustinja-je-beskrajna-sve-je-na-cekanju

    Tebe ovakve stvari ne sekiraju?! Tebi je svjedno što je županija leglo ljenčina? Tebi je Varufakis bliži?

 52. Bježi sa strane rada na stranu kapitala,to danas možeš za minimum ulaganja.Tri crvene.Traži svoju rupu na globalnom tržištu,tamo su putevi najširi,rupe najdublje,tamo te cijene.

  Ali prvo razmišljaj o tome gdje ti je mjesto,ako do sada nisi razmišljao ,a nisi stariji od 50 godina,počni,stići češ.

 53. Ako si pak život proveo razmišljajući,a nisi stariji od 60 godina,požuri i ti bi mogao stići.No ako su ti 74 godine protekle bez razmišljanja ,kasno je .To zna jako boljeti,otuda i ta silna anarhistička, negativna energija , pršti i kipi, iz tebe kada saznaš kako si imao sve predispozicije i subjektivne i objektivne ,a nisi iskoristio priliku.

  A čak ti je i prilika bila strpljivo naklonjena ,pokucala ti je više puta na vratima.

  1. Ti kao da na nekog konkretno misliš? Na koga to? Na mene? Puno si dao godina. Nemam pojma tko si! Kako bih? Kako bi netko znao tko si ti? A ti pišeš kao da se obraćaš nekom tko stoji pred tobom.

 54. @grey

  “No, dobro, ti si glas jedne strane, ali onda nemoj misliti da je tvoja strana ona koja pruža cjeloviti uvod u sranje koje se događa – nemire, štrajkove, ratove…”

  Ne pruža on cjeloviti uvid u ništa. On je uzrok i izazivač svega što si pobrojao. On “misli” da misli a samo potvrđuje Marxovu dijagnozu:

  “Ne određuje svijest ljudi njihovo biće, nego, naprotiv, njihovo društveno biće određuje njihovu svijest.”

  Tip je očito demagog koji bez imalo pozivanja na ikakve izvore sem vlastitog mozga, za koji je uvjeren da ga posjeduje, bježi s teme na temu. Nakon što je nizom citata, pa i samog Varoufakisa, demantirana njegova tvrdnja kako ovaj grčki ekonomist nije ljevičar, sad se jadnik – bez ikakvog osvrtanja na prethodne budalaštine – poduhvatio (opet bez pozicvanja na izvore) novih. Tumačiti Varufakisove ekonomske stavove.

  Tako ta budaletina može nastaviti ad infinitum, sve dok ga prevladavajuća , iskorištavana svjetska sirotinja:

  “1% najbogatijih na svijetu imaju zajedno 110 bilijuna USD, što je 65 puta više od ukupnog bogatstva donje polovice svjetskog stanovništva. ”

  https://www.rt.com/news/wealthy-rich-85-billion-879/

  ne spusti na zemlju. Možda točnije, pod zemlju! Takvi pout njega idu na bunar vlastite gluposti dok se ne razbiju.

  1. Ne daš secesiji da predahne, a trebao bi možda. Moraš dopustiti ljudima častan uzmak- do pola. Novi si komentator kao nova metla. Svi su dobili tvojim komentarima, ali ne zaboravi da je vragec1 sbperiskop definirao kao utočište. A i treba znati da se oko pitanja ideologije, politike, vjere i koja je najljepša boja- pobijediti ne može.

   1. Nisam za vrijeđanje u raspravama, ali jesam za dokazivanje vlastitih teza do kraja. Vrijeđanje se otkine kontroli, pa što. Očekujem da se darko i secesija nastave verbalno mlatiti, jer suprotstavljenost je očita i u svemu. Nema tu popuštanja i finjaka.

    secesija griješi, darko je svježi komentator, solidno potkovan i izuzetno odlučan u svojim nastojanjima da obrani ljevicu, nikako nije netko tko se ovdje nastanio od ranije. secesija je konzervativac koji zastupa kapital.

    1. Da se tuku zapravo bili bi obojica u krvi i pljuvački.

 55. Rijetko je kome prilika toliko puta bila naklonjena kao Darku Jagma.Prepoznavao je on njih ali konformizam je bio jači..Darko je jedan od najstarijih komentatora,prepoznao se eti i u u zadnjem postu,možda se uvrijedio. bolje da prekinemo,ne volim vrijeđati,unatoč svim tim njegovim uvredama.Star je ,ne bi da starog židova ,kako je sam za sebe rekao , nosim na katoličkoj duši.

 56. Kad bolje razmislim, sve što kažeš u pravu si, i ono o robotima umjesto radnika i psu i čovjeku koji će hraniti psa, sve se ispunjava, ljudi imaju sve manje posla i sve ih manje trebaju i zamjenjuju ih pametnom tehnikom, a psi se odlično drže i nije im posao u opasnosti, i dalje čuvaju kuće i ganjaju lopove i mašu repom, gazde ih vole jer i psi njih vole i neće ih se odreći i dati im otkaz kao ljudima. 🙂

  Dobri su ti savjeti iz biznisa, pozitivni.

  1. U ovoj raspravi darko je pokazao znanje i drskost. Da sam selektor, on ulazi u reprezentaciju, na temelju verbalno pokazanog. S njim se pobjeđuje.

 57. Zabavljam se, ja se i nisam takmičio,nemam vremena ,ni motiva,postu svakom koji pišem posvetim minutu dvije,obavljajući usput svoje poslove

  .Darko se priprema kao da piše znanstveni rad.Tu su linkovi,fusnote,citati,očito sam mu izazovan.Drago mi je.Najviše se nauči od onih s kojima se ne slažeš.Naučio je i on puno od mene.

  Darko dakle Stalker,Sven ,moj je poznanik prijatelj van virtualnog svijeta,

 58. Hugo ,vidim i ti voliš zaviriti u budučnost.,ali ako do sada nisi razmišljao počni..Nema rentabilnije investicije.Ulaganje u sebe bez razmišljanja u osami , ne vrijedi puno,mnogi ulažu ,ali ne uspijevaju.

 59. “Darko se priprema kao da piše znanstveni rad.Tu su linkovi,fusnote,citati,očito sam mu izazovan.Drago mi je.Najviše se nauči od onih s kojima se ne slažeš.Naučio je i on puno od mene.”

  Znalac nema potrebe posebno se pripremati, baš kao ni učitelj koji uči nadobudne mlace koji misle da znaju više od njega. Portal svakako nije razred, ali je moj običaj ozbiljno komentirati i pokušati nešto naučiti i umišljene vezere poput tebe.

  Od tebe se jedino može naučiti da ti ne treba biti sličan, a to sam ja apsolvirao u davnoj mladosti, dok si ti još uvijek na nivou nezahvalnog učenika.

  Sad, možda netko i misli da su portali utočišta, no – dali za osobe s problemom vlastitog identiteta koji mlataraju rukama, jezikom i tuku po tipkama u namjeri da dokažu ono što nisu, drugo je pitanje.

  Ja se ne pozivam, poput tebe, na svoju pamet i umijeće razmišljanja s rezultatom koji je prazan skup, već naprosto na činjenice ilustirane “linkovima, citatima i fusnotama”. Dajem ih, ne radi tebe jer ti si izgubljen slučaj u svojoj duši, na portalu i svemiru, već radi ostalih sudionika koje nastojiš zaraziti virusom neznanja.

  Uostalom, secesijo bajna, pa uz toliku pamet koja frca iz tvojih postova, što se još bakćeš sa sitnim portalskim ribama, umjesto da napišeš mudru knjigu. Od kojih stranicu, dvije – prve i zadnje strane korica 🙂

  Obavijesti me kad izađe iz štampe, da je znam na vrijeme zaobići.

  1. Darko, nastavi ga rasturati. Mi sa strane vidimo kolike su mu napravio rupture. Secesija je obuzet desnilom i nikako da se opameti. On stvarno misli to što kaže, pa će ti biti malo teže. Ljevičari su ideološke budale po njemu, a desničari su smrdljiva bagra.

 60. Čim vrijeđa, znaći razbio sam ga,a nije mi cilj bio borba već edukacija.Teško je razbiti mišljenje nekog indoktriniranog.

  Dobro Darko ti si evoluirao .sjeti se korjena,ali kontra evoluciji ,ideš u ekstrem.Danas si zadrti ljevičar,a o njima kao i o desničarima ,čuo si me,osebujan sam,nazvao sam ih đabalebaroškim olupinama.

  Normalan svijet,zove ih ideološkim budalama,i nito ih ne voli ,jer su teret svima.

 61. Frodo,ovaj meč ,u trečoj rundi,tehničkim nokautom, dobili su voajeri.Bar oni pametni među vama ,mogli su naučiti kako se postaviti prema nadolazećem životu,a ne cijeli život moliti za mrvice sa stolova,kao što je moleći istu mantru život proveo Darko.

  Hočeš li lizati valove sve siromašnije države,ili ćeš držati se dostojanstveno tražeći svoje mjesto pod suncem,na tebi je.Bogatiji si za puno savjeta i ne želim ih više davati.

Odgovori