Čekajući napad

TerorizamNa čelnim pozicijama svjetskih država, pa tako i ovih regionalnih, nalaze se budale. Ne toliko što bi imale prirodom uskraćenu inteligenciju, koliko stoga što im je razmišljanje blokirano beskonačnom žudnjom ostvarivanja vlastitih interesa, ili služenja onima čiji su eksponenti. Ovdašnji narodi podsvijesno očekuju veliki teroristički napad – do kojega će kad-tad svakako doći (u manjem obimu već se i zbivao – 1, 2 – a ponegdje je i spriječen), jer sve sigurnosne službe svijeta teško ga mogu spriječiti. Njihov “uspjeh” se uglavnom mjeri rekonstruiranjem izvedbe i hvatanjem počinitelja ukoliko isti prežive, jer izvođač bira mjesto, vrijeme, oružje i način izvedbe. On je uvijek korak pred službama sigurnosti i obavještajnom zajednicom, ma koliko se one zaklinjale u suprotno. Pastiri-budaletine naivnom stadu vrlo lako “prodaju” mudrost kineske poslovice “Ako čovjeku daš ribu, nahranit ćeš ga za jedan dan; ako ga naučiš uloviti ribu, nahranit ćeš ga za cijeli život”, ali jednako očitu istinu niti mu “prodaju”, niti su “kupci” sposobni shvatiti je: rješenje izbjegličke krize i terorističkih napada – jer su oni međusobno povezani, uzročno posljedičnim vezama – nije na shengenskim granicama niti u Turskoj, već u glavama zapadnih moćnika koji je svojim nezakonitim upletanjima i uzrokuju. Kad u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu ili ma kojem gradu regije odjeknu eksplozije auto bombi ili bombaša samoubojica – a do toga će sasvim sigurno doći – koji će sa sobom povući desetine mrtvih, poneko će se sjetiti nesvrstane politike bivše države, kao i Helsinške povelje te Povelje Ujedinjenih naroda koje brane miješanje u unutrašnje poslove suverenih zemalja. Kao pripadajuća država Evropskoj uniji, a istovremeno i NATO paktu koji se nametnuo kao “prirodni” obrambeni aparat te zajednice, Hrvatska je bespogovornim prihvaćanjem (a što li drugo čine pseudosuverene države?) njihova djelovanja nužno meta onih koji ne pristaju na političko i vojno upadanje Zapada u njihovo dvorište. Kad do toga dođe, nažalost bit će prekasno, ali će svakako iznjedriti promjenu odnosa šutljive većine i njihovih vođa (spomenutih budaletina) spram dosadašnjeg ponašanja. Potreban je samo jedan ustrijeljeni šofer koji prevozi bog te pitaj što Irakom (što se pred par godina i zbilo), dva tri napucana hrvatska vojnika u Afganistanu ili desetak žrtava terorizma na nekom hrvatskom trgu, kolodvoru ili aerodromu, da većini i njihovim vođama započne krv kolati i mozgom a nervni električni impulsi dotad blokiranim vijugama. Sve rečeno vrijedi i za dokazano podjednako lakajske narode regije, koji svim silama žude pridružiti se spomenutim asocijacijama, kao žrtvu prinoseći, sem odustajanja od stvarne suverenosti te predaje svojih bogatstava multinacionalkama, i bespogovorni posluh vodećima – odustajanje od razmišljanja i djelovanja u vlastitu korist.

Posljedice koje uzrokuje terorizam mnogo su šire od ljudskih žrtava, dotičući se suspenzija multikulturalizma, ljudskih sloboda unutar napadnutih zemalja, kontrolu i ograničenja privatnosti na orvelovski način, oživljavanja rasističkih pogleda na pripadnike inih naroda i civilizacija, ograničavanja slobodnog protoka ljudi, kontrole informacija koje oni izmjenjuju, itd. – a na sve to, prihvaćajući politiku i objašnjenja vladajućih elita, većina pristaje bez previše otpora. Zna se tko je izazvao požar, zna se gdje gori, zna se da iskre frcaju na sve strane s vjerojatnošću da požar prošire, a mi anatemiziramo politiku miroljubive koegzistencije i nesvrstavanja, zabacujući bitne dokumente međunarodnih organizacija koje reguliraju odnose među državama, priklanjajući se diktatu “najdemokratskije” zemlje svijeta koja je u posljednjih dvjestotinjak godina izazvala bezbroj, što prikrivenih što direktnih vojnih intervencija širom svijeta. Demokracija, ako se shvati kao vladavina naroda, nije tek puki društveno politički sustav nezavisan od karaktera naroda. Ona je takva kakav je i narod koji se njome diči, a to – nažalost – znači da je vrlo, vrlo daleko od idealno zamišljenog sistema. Nema je – sem čisto formalne – nigdje na ovom svijetu, baš kao što ni komunizma nema niti ga je igdje bilo (mada najperfidniji, a i najgluplji umovi perpetuirano poistovjećuju nepostojeći komunizam sa staljinizmom; prvi iz razloga obmane naroda, drugi zbog manjka inteligencije). Kao što reče Milan Kangrga:

“Na vaše pitanje o tome što razumijevam pod demokracijom mogao bih odgovoriti navodeći ponovno izreku Rose Luxemburg: »Nema socijalizma bez demokracije, ali ni demokracije bez socijalizma«. Ona je, s jedne strane, uvidjela neophodnost demokracije kakvu sa sobom donosi i ozbiljuje građanska revolucija, ukazujući ujedno i na njezine granice. S druge pak strane, ona ispravno uviđa da je istinska demokracija moguća tek u uvjetima realizacije socijalizma, ali odmah iznosi kritičku objekciju spram Lenjinove partije boljševičkog tipa, u kojoj nema demokracije, kao što je nema ni u društvu što ga taj tip partije želi uspostaviti. I u jednom i u drugom slučaju Rosa Luxemburg pledira za viši tip demokracije, koji se neće zaustaviti samo u horizontu političnosti, nego će zasjeći u dublje slojeve društva, prije svega u ekonomsku sferu, gdje se uostalom i događaju bitne stvari za oblik egzistencije pojedinca i stabilnosti društva u cjelini.”

Zasjeći u dublje slojeve društva ne znači samo zarezati u ekonomsku sferu, nego i u ljudsku psihologiju. Kako čovječanstvo na svom povijesnom putu još nije steklo tu sposobnost, duhovno dozrelo do te faze razvoja, jasno je da nema niti demokracije niti socijalizma, koji su – kako je rečeno – neodvojivo međusobno isprepleteni. Istine su često toliko jednostavne da ih i prosječno inteligentno ali još nedresirano, nevino dijete može shvatiti. Ilustrirajmo to jednostavnim primjerom. Svjetsko stanovništvo danas broji oko 7.4 milijarde jedinki, dok je istovremeno iznos svjetskog BDP-a u ovaj čas veći od 79*10^12 dolara (79 sa dvanaest nula). Podijelimo li taj broj sa brojem žitelja svijeta, na svaku glavu – bila punoljetna ili maloljetna, radno aktivna ili u mirovinskoj dobi – otpada više od 10 000 dolara do ovog časa novostvorene vrijednosti! Toliku vrijednost u prosjeku stvori svaki stanovnik naše planete, u čas na koji se odnose predočeni podaci (linkovi ukazuju na real time registrator podataka). Ujedinjene nacije procjenjuju kako je na svijetu oko 2.2 milijarde siromašnih osoba, dok je povećanje minimalne dnevne nadnice sa 1.48$ na 1.90$ koje je usvojila Svjetska banka kao novu granicu siromaštva, rezultiralo sa 148 miljuna novih jadnika koji su se pridružili kolonama ubogih Homo sapiensa. Daklem, od više no deset hiljada dolara novostvorene vrijednosti po osobi – do ovog časa – neki zarade manje od dva dolara dnevno! Ovo jednostavno razmatranje (uzevši u obzir samo novostvorenu vrijednost), iole inteligentnom, još bolje – emaptičnom stvoru koji ne umišlja da je jedino i najznačajnije biće planete, dovoljno govori o nejednakostima i nepravednostima unutar naše vrste, koje političke i ekonomske elite nastoje maskirati kojekakvim floskulama, istovremeno u bogomoljama licemjerno izigravajući velike čovjekoljubne vjernike. Onima koji će banalizirati navedene podatke, kao kvantitativno ishodište za razmišljanje (u svijetu gdje je kvantitet sve izraženiji kriterij vrijednosti u odnosu na kvalitet) – a napose zaključke – njihovom navodnom naivnom infantilnošću, ostaje da razmotre Einsteinov put do jednog od najvećih dostignuća ljudskog duha: djetinjasto propitivanje što bi vidio čovjek koji jaši zraku svjetlosti!

Na sličan način kojim navedeni primjer može i nevjernim Tomama – imaju li imalo mozga i ponešto poštenja – ukazati na degradaciju ljudskosti unutar vrste (što se na više načina može iskazati, a jedan od njih je i odnos Evropljana spram bliskoistočnih izbjeglica), u posvemašnjoj koliziji sa njenim znanstvenim imenom, jednostavno razmatranje ukazuje način na koji treba, i mjesto gdje je potrebno rješavati probleme terorizma. A dotle, samo živite u očekivanju napada (moleći boga da se ne desi), koji će se sasvim sigurno dogoditi, pristanemo li nadalje hodati putevima kojima nas vode slijepci. Nama će se tek zbiti, a njima – koji će ga izvesti – već se dogodio i svakodnevno se zbiva. Upravo stoga će i napasti one, s čijim većinskim blagoslovom – ma svodio se na običnu šutnju i nedjelovanje – se stvari dešavaju kako se dešavaju.

 

22 comments

Skip to comment form

 1. Čestitke Babiću na vrhunskoj analizi.

 2. Čekajući napad koji nije Godot. Babić misli i globalno i lokalno.

 3. Započeo sam čitati ovaj predugi tekst da bih vrlo brzo prestao. Otužno promašeno jednostrano rezoniranje i temeljno nerazumijevanje ljudskog roda.

  Podjednako stupidno kao što je prozivanje svih muslimana lošima je i prozivanje Amerike, zapada, xyz-a za sva zla u svijetu.

  Kako kaže jedan film, jako je malo dobrih ljudi, a inteligentnih još manje. Osnovno pitanje je je li čovjek u svojoj biti dobar ili loš?

  Koje mentalne konstrukcije čovjeka kojemu se nanosi zlo mogu natjerati da i sam čini zlo? On je sa zlom upoznat i njemu je zlo odiozno. Zašto gotovo da i nema Židova koji su se svetili svojim tamničarima i mučiteljima u konc logorima? Ljudima su pobijene obitelji do 3-4 koljena, sami su mučeni, izgladnjivani i izraubani do krajnjih granica pa im svejedno nije padalo napamet ići po Njemačkoj i ubijati i sebe i desetke ili stotine ljudi zbog nekakve osvete.

  Otužno i prejadno je unutrašnja ljudska stanja svoditi na raspodjelu bogatstva u svijetu, utjecaj NATO-a i EU, plitke političke i kvazifilozofske floskule. Posebno je opasno pravdati zvjerstva principom akcije i reakcije. To je poput onih zakona koji nalažu rezanje ruku sitnim lopovima. Zar aplaudiramo tom načinu razmišljanja? Zar se svijet nije izdigao iznad toga? Zar je zabluda odustati od principa zub za zub, oko za oko?

  Što bi onda trebali raditi tisuće desetljećima nezaposlenih hrvatskih građana? Zar ne bi bilo logično da svi krenu u masovnu pljačku po trgovinama? Zašto to ne čine?

  Prizemno i razočaravajuće.

  Babiću preporučam film La vita e bella.

  A kad već govori o politici i geo-politici, volio bih vidjeti koja je logika i konkretna dobit za one koji rade ovakve napade? Dobro, pobio je par nevinih zapadnjaka, proizveo paniku i paranoju, poljuljao nekakvu uljuljkanost i bezbrižnost zapadnjaka, ali ih nije porazio. Prije ili kasnije skončat će kao Osama.

  1. Kako je već napisano, Babić nije odložio svoj pisaći stroj, jer on je mitraljez protiv štakora. Kakv bi bio svijet da se ne opisuje i ne predlaže njegov drukčiji izgled i način funkcioniranja?! Osim toga, poruka Babiću: nastvai pisati, jer mrtvog psa se ne udara.Dobro, malo je nezgodno kad te započnu čitati,ali samo dio teksta, a napišu o njemu cijelo mišljenje.

   Pa što ako je Osama skončao? Da li je prestao terorizam? Stvorilo se samo u EU oko 3 000 novih. I oni će skončati kao Osama, ali rodit će se novih 10 000. Koja je dobit terorista. Prvo osveta, za pobijene svatove u Pakistanu i Afganistanu od američkih dronova. Drugo, poremećaj nametnutog svjetskog poretka na čelu s SAD koja te zemlje iz kojih potiču osame, ponižava, ekspolatira, rastura.

   Hrvatski građani ne kreću u pljačke, jer su blesavi kao svi sitnozubi. Non stop ih smiruju političke zvijeri svojim obećanjima da ih neće pojesti. STOKO OTPOR!

   1. Zanimljivo je vidjeti da vas ima još koji opravdavate i podržavate teroriste. Dakle, njihova je mentalna konstrukcija takva da oni nikada ne bi prvi posegnuli za tuđim, niti učinili bilo koji vid agresije. Jel nam to ti i Babić izlažete?

    To su inače jako fini i miroljubivi ljudi, ali samo nemoj u njih dirati?

    Naravno, ovo su sve pitanja pod pretpostavkom da je sve napisano i da je početna premisa o onome tko je bacio kamen prvi točna.

    Vi presvjesni ste inače redovito pisali tekstove o skačenju nedužnih u tim državama, o nepostojanju elementarnih ljudskih prava itd itd.

    1. Podržavam teroriste? Ta tvoja tvrdnja je verbalni terorizam. Ja sam kažem ko se mača laća od maća će poginuti. Ja samo kažem kako teroristi rezoniraju i zbog čega tako. I to je podržavanje terorizma?

     Dakle, koji kurac SAD traži u Iraku, Afganistanu Libiji? Jel ti jasno onda što traže ISILO-vci u Europi?

 4. ISIS to je Saud.Arabija.Većina dragovoljaca su Saudijci,većina novca im pristiže iz Arabije.Ideologija ,taj otrov koji straši Evropu ,Saudijska je.

  Saudijska Arabija najznačajniji je Američki partner ,poslije Izraela.ISIS ne djeluje na prostorima SAD ,jer za to nisu plačeni.

  Sve dok Evropa zajedno sa Rusijom ne sravni Arapski poluotok ,uništi ga vojno i gospodarski,čekat ćemo da nas napadnu.Žalim jadnike,kvazi ljevičare,kvazi anarhiste,koji se spuštenih gaća misle tome suprotstaviti.

 5. jel netko ima muda na ovom svijetu reči da su europi amerikanci uvalili kukavičje jaje razjebali bliski istok afriku ispucali naorućanje zaradili na ne plačenoj nafti 200 milijardi dolara nama izbjeglice i eu to rješava umjesto da oni to rjeđavaju baš bi volio da pošalju dva crusera i pokupe 50 tisuča izbjeglica i istovare kod sebe malo sutra i oni dalje šalju poruke europi kako moramo biti oprezni znaš da mi je postalo drago što ih je bin laden opalio. Mi u europi rješavamo njihova sranja a imamo dovoljno svojih i vjerujem dače biti još toga a našim političarima poruka ne zaliječite se sa izjavama potpore americi zamislite samo da se nešto desi na obali odoše nam turizam a s njim i mi

 6. I milenijum i secesija – volio bih da su stvari tako jednostavne. No, nisu. Nije ni čovjek takvo biće. Halo ljudi, raznijeti sebe i desetke ljudi u blizini bombom??? Kakva me Amerika ili Saudija mogu na to natjerati i u to gurnuti?

  Gotovo doonedavno su velike sile drkenjale po Indiji i Kini. Mala Britanija je jebala i iskorištavala ogromnu Indiju. Ako je stvar u tome da te prestanu prcati veliki, zašto ne pogledati njihov primjer?

  1. Sve si rekao. Hvala! U Indiji i Kini nema bivših kolonijalista. Na Bliskom istoku ima! Ma bravo! Razjasnio si. Da u kojem slučaju Indija ima naftu koju crpe Ameri i da im ubijaju djecu dronovima, i Indijci bi bili teroristi. Doda li se cijeloj priči džihad- stvar postaje jasna.

   1. Molim. Naravno da ne bi. Radi se o ljudima s drugim mentalnim sklopom. Oni su svijet pokorili svojim informatičarima i matematičarima.

 7. I ti bi skinutih gaća obranu formirao crni Pero.Onaj tko jadnika uvjeri kako ide među djevice na nebo,dakle ti Saudijski plačenici,imami,sociolozi,i dr psihološki stratezi su pupčano vezani sa Saudijskom Arabijom.

  Iza ove trojice jadnika iz Brisla stoji čitava dobro organizirana ne samo vojna ,već nadasve religiozna formacija.

  1. Upravo tako!

  2. Onda će sve biti riješeno bacimo li jednu nuklearnu na njih. Zar ne?

 8. pero da amerika nije čačkala po libiji zbog dduga pd 200 milijardi zbog nafte ili po po iraku zbog nepostoječeg nuklearnog oružja mnogih izbjeglica ne bi bilo ako malo čitaš pogledaj kakvo je stanje bilo u libiji gadagi je držao 60 plemena pod kontrolom besplatno školstvo jeftin benzin posao stan bit svega da je držao pod kontrolom a što sad amerika ispucala naoružanje pokrenula svoju industriju ne mora platiti dug a eu navala izbjeglica a oni se češu po testisima normalno da su isilovci ubacili svojeljude kroz izbjeglice plus takozvani spavači eto sranja a izbjeglice ne bi nitko zauustavio jer je i turska zajedno sa amerima našla svoj interes sad če nam uči u eu 20 miliona turskih muSLIMANA. STVAR JE JEDNOSTAVNA EU MORA PORUČITI AMERICI DA TAKO NE MOĆE ALI NEMA MUDA

  1. Europa neće ništa poručiti Americi, jer misli kao i Amerika- kako iskoristiti tzv Treći svijet. Amerika je Europi partner u pokušaju da se podjarmi svijet. Sve je to nastvaka venecijansko-engleske politike. No, ne ide više. Tu je Kina, Rusija, Indija, Brazil. S neravnotežom je gotovo.

 9. Ostavite se imperijalizma ,oni nas ubijaju,valja se braniti i smišljati strategije obrane.Jedino se od Trumpa ovih dana moglo ćuti nešto pametno.Spominjao je mučenja uhvaćenih kao način odavanja formacija.

  Evropskim ljevičarima,čujem, metoda se ne sviđa,nije humana.Oni bi golih guzova radije …

 10. Sila nikada nije rješavala niti će riješiti išta. Ljevičari siu samo suptilni desničari.

  U zemlji nisi u stanju organizirati neke puno jednostavnije stvari od infiltracije terorista, a ti pričaš bajke o nekakvoj sili, o nekakvoj spremnosti, o strategijama obrane, o šupljoglavom Trumpu.

  Ja sam zato da na njih pošaljemo svoju avaijaciju, Oba ili bar jedan od aviona, ako je i on sposoban poletjeti. Kurčiš se kao čiuava u čoporu vukova. Smiješan si im, zabavljaš ih inače bi te davno razderali na komadiće.

  milenijum, koliko točno ima izbjeglica iz Libije? Koliko ih je bilo prije arapskog proljeća? Pitaj Talijane, oni se godinama već zajebavaju s njima. To što ti niisu bili pod prozorom, ne znači da ih nije bilo.

  Da se svi postavimo na granice ne bi ih obranili od onik koji bi htjeli ući. Pa jebote Tito je imao i vojsku i graničare i žice i čuda i opet su prolazili kako su htjeli. Daj nemoj biti smiješan.

 11. PERO IZBJEGLICA ČE UVIJEK BITI DALI POLITIČKIIH ILI SOCIJALNIH ALI ZA OVAJ NALET ISLJUČIVO JE KRIVA A M E R IKA I NITKO DRUGI NI BELGIJA NI NJEMAČKA NI HRVATSKA NI SRBIJA PA ONA POKREČE SVOJU INDUSTRIJU EU STAVLJA SANKCIJE RUSIJE A AMERIKA POVEČAVA ROBNU RAZMJENU TKO KOGA TU JEBE U ZDRAV MOZAK PA POGLEDAJ KOD NAS TKO JE POSTVIO PREDSJEDNICU I U ČIJE INTERESE GOVORI NE U HRVATSKE NEGO NATO PAKTA I CIE LJUTIO SE TI ILI NE 5 MIGOVA ILI 150 ISTO AMERI DA SU HTJELI ZAUSTAvili bi rat u hrvatskoj u pet min ali djeco prvo ispucajt e naoružanje pobijte se i onda dolazi konjica kada se samo sjetim koliko je mladosti poginulo zbog te konjice a sad ih štujemo a povjesničari neka se sjete blaiburga opet ameri nisu hrvatima dali van nego ih vratili nazad da ulazimo u banja luku stop viši interesi ne vjerujem amerima ništa čim dsu glumci predsjednici i golemi kapital u igri

 12. Pa jesu li onda SAD i Europa saveznici ili nisu?

  Zašto trepe oni koji trpe i kako to razrješiti?

  Kako da Hrvatska “iseli” iz Europe? Kako da se distancira?

  Srbija i Makedonija nisu u EU pa šta da oni rade? Tko je postavio njihove premijere i predsjednike?

  Zašto već nisu poletili majčici Rusiji u zagrljaj, a ona drži ruke širom raširene?

  Ako o jednom Siemensu ili VW (ili Agrokoru) ovise životi nekoliko milijuna ljudi onda je normalno da je krupni kapital odgovoran za sve.

  Danas se na pojedine modele Mercedesa ili BMW-a čeka i po dvije godine u redu narudžbi. Ako se ne osiguraju rukice, bit će red čekanja 5 ili 10 godina, a onda ga nitko više neće htjeti pa će propasti. A onda ćete vidjeti što je fašizam, jad se par milijuna švaba nađe na cesti, bez posla i primanja.

  Što bi se tek dogodilo srbima da niej spriječeno zauzimanje BL-a? Grad koji je temeljito etnički očišćen. Krv bi tekla u potocima.

  Ajmo malo nešto povezati!

  Sinoć je bila zanimljiva Klopka – nisi valjda ti bio jedan od gostiju?

 13. pero kažeš što traže isilovci u europi tko ih je istjerao iz košnice europa nije ja nisam ti nisi kome je amerika bila dužna 200 milijardi dolara tebi nije meni pogotovo misli m daje pametnom dosta možemo do sutra pričati polemizirati kapital i amerika kriva za izbjeglice i isil zašto oni ne prihvate malo izjeglice normalno pada sve to ti je demokraija a od nas samo još očekujem da puno seremo i da i mi najebemo jer imamo američke političare umjesto da šutimo i čekamo turističku sezonu i pokupimo kajmak ne samo pomoru nego po čitavoj lijepoj našoj zato pamet u glavu

 14. i da klopka bujica tko to gleda ljudi koiji ihv ode pomozi bože sva sreča da nisam u brodu pa klopku n e mogu i da hoču

Odgovori