«

»

lis. 06 2017

Jozefina Birindžić spravlja za vas: Torta sa gljivama i sirom i kruške u vinu

Kidanje okova!

Sliku sam davno slikala iz časopisa zbog haljine, a sad mi je zanimljiva zbog cijelog dojma! (Zamislite, austrijski časopis!)

Ako ćemo o događanjima na državnoj razini, onda pisanju ne bi bilo kraja, pa ću samo o onome što se tiče našeg malog grada. Nije da sam u zadnje vrijeme stigla pratiti događanja u gradu, ali ovo sam primijetila .

Znate da nakon ustoličenja vlasti na red dođu i nadzorni odbori i slične preraspodjele, ovisno tko koliko učestvuje u vlasti i kako se dogovori, ali i kako je zakonski određeno. Naravno, ne želim se uopće miješati u način odabira ljudi, vjerujem da su svi kandidati kvalitetni i da imaju zakonom određene uvjete za obavljanje tih funkcija. Znate sigurno i to da se u nekim ne prima naknada, u nekim je mala, a u nekima, bome, vrlo dobra. Do tih je naravno teško doći, pa ako vas zanima tko je gdje i kako se rotiraju od izbora do izbora, to morate potražiti na stranicama Grada Slavonskog Broda. Meni je zanimljivo da su, na primjer, u Nadzorni odbor vrtića “Potjeh” koji imenuje grad imenovani/e: 1. Danijela Grabarević, 2. Anja Honjavec, 3. Branka Rosandić, 4. Lidija Pačić, 5. Adriana Bačić, a za Upravno vijeće za gospodarenje športskim objektima imenovani/e  su: 1. Davor Gruber, 2. Ivica Tunjić, 3. Hrvoje Pehar, 4. Jure Kovačević, 5. Iva Katušić. (odmah se izvinjavam zbog ponavljanja imena, ali to nije tajna, a tu su zbog vjerodostojnosti i samo tako se vide odnosi)
Sad meni kao socijaldemokratkinji upada u oči da se za malu djecu i njihov odgoj trebaju baviti isključivo žene, a o sportu (športu!) očito muškarci. Kako je tamo jedna žena dospjela, vjerojatno će se saznati. Pa zar i tu ne bi trebalo poraditi na rodnoj ravnopravnosti? Ili se dovijeka držati nekih stereotipa? Iako, ako ćemo pravo, pa žene su možda trofejnije ili su blizu toga, od muškaraca u sportu. Ali nije, naravno, bit u tome; u vrtićima nema novaca i o njemu se odlučuje u zadanim okvirima, u sportskim objektima ima i to je ono gdje, ne da se muškarci bolje razumiju, već valjda misle da im je to prirođeno. Inače, naknade su, mislim, skoro podjednake; do prije par godina u vrtićima ih nije bilo, a sad su i jednim i drugim oko 500,00 kn, s tim da su u vrtićima nekih 100 kn manje, koliko znam (u školskim nema naknade i tamo su većinom sve žene!). Najžalosnije je to da su moje kolege dio toga i nisu se očito dovoljno potrudili ili primijetili da se to treba drugačije posložiti. Ne mislim da njih troje može bog zna što uvjetovati, ali ipak…

Naravno, iznenadilo me i to što ih prozivaju za netransparentnost koalicijskog ugovora, jer sad kada nemamo Županijski odbor već samo povjerenika S. Valentu, nemamo ni sastanke (bila sam u Županijskom predsjedništvu) pa me tako ne pozivaju ni na Gradski odbor, što je recimo, normalno (iako mogu kao predsjednicu FŽ, ali, ok). Prije smo čak zajedno odlučivali hoće li se ići u koaliciju i pod kojim uvjetima. Da ne pričamo da se tada to moglo i znati i u detalje i ugrubo, zašto bi netko nekoga podržao. Kao i HNS koji je uvjetovao reformu školstva. Pa makar bila i neka naopaka koalicija, mora se znati zašto. Vjerujem da će kolege to brzo ispraviti i da nisu namjerno zatajili te podatke. Pa svima nam je interes efikasniji grad.
Vjerujem da vas zanimaju i prilike u SDP-u, ali mišljenja sam da to treba rješavati unutar stranke i samo ću reći, ako ostane sve ovako, pitanje je kolika će to stranka biti. Jer će- ili isključiti dio članstva, a ostali će(mo) otići sami. Baš ta situacija je ono što me i navodi na odlazak u inozemstvo, jer do sada sam uvijek vidjela mogućnost promjene pa makar i na sljedećim redovnim izborima. Sada to ne vidim. I to mi se ne sviđa, čak me plaši. Oporba ima u ovom trenutku toliko materijala za kontru, toga već dugo nije bilo, ali o čemu naše vodstvo? “Mene niko ne voli! …Ovoga ćemo izbaciti, ovaj će dati ostavku! …”

Ja ću samo zbog svih žena, još raditi sa svojim forumom, jer ne smijemo dopustiti da se itko miješa u odluku žene o rađanju, a da ne pričamo o novom obiteljskom zakonu koji je skandalozan. O obiteljskom nasilju ne treba ni govoriti. ( “Samo je jednom udario! Već hoda po gradu!” Izgleda da nije baš neko muško kada je udari a ona može hodati?!) Zato je potrebno ratificirati Istambulsku konvenciju. Ona je isključivo za zaštitu djece i žena. Priče o nekim marginalnim stvarima su za malu djecu. Sve navedeno u toj konvenciju mi imamo u zakonima, i rod i sve ostalo, samo ona obvezuje države da moraju iz proračuna izdvojiti sredstva za njihov rad i intenzivno raditi na tome. Reći ćete što to onda bivša vlada nije potpisala. Bilo je u planu kada se izađe iz dugova i dođe do neke pozitivne nule. Naravno da smo insistirale i tada, ali pravdali su se da je sve već u zakonima. Naravno da bi do sada bilo potpisano da ostvaren drugi mandat, ali nije, a mi ne možemo od toga odustati samo zato što će se neki pravdati protupitanjem. Neka se pokažu!

Ni jedna razvijena zemlja nema zakon protiv pobačaja, već educira da ga smanji na najmanju moguću mjeru. Razvijene zemlje nemaju veliki prirodni prirast stanovništva, jer je to normalno. Pogledajte u kojim zemljama se rađa puno djece i kako su rangirane. Nitko ne treba siromašne i brojne stanovnike uz današnju tehnologiju! Oni se uvoze (ili sami dolaze), a školovani se trebaju proizvoditi i poslije platiti. A ako se hoće popraviti natalitet, to se radi tako da se ženama omogući bolji život, bolji uvjeti da rađaju i rade i ne osjete u tome da se moraju odreći nečega. Ali to je socijaldemokratska utopija, o kojoj ćemo pričati, dok danas ovi drugi rade sve što, na žalost, žele. Zato će ostati sami i moliti se da im netko plati sve te poreze!

A danas ćemo malo jesenjeg menija. Najavili su zahlađenje, a uz to idu jesenji recepti. Gljive su kraljice jeseni pa nešto i s njima.

Torta sa gljivama i sirom

Još jedna slana “torta”, sa namirnicama koje svi vole.
Srednje zahtijevno.

SASTOJCI:

900g brašna

100g maslaca

1 žličica praška za pecivo

1/4 žličice soli

1 jaje

1 luk

250g bukovača

30g maslaca za dinstanje

100g kuhane šunke

250g ementalera ili gaude

2 jaja

200g vrhnja min 20%m.m.

soli i papra

peršinov list sitno isjeckan

PRIPREMA:

Brašno, maslac, prašak za pecivo, sol i jaje brzo umijesiti u glatko tijesto, ostaviti na hladnome. Razvaljati i obložiti kalup promjera 26cm i pri tome obložiti i rub.
Peći 10 minuta u ugrijanoj pećnici na 200°C. Luk i bukovače izrezati na ploškice i na maslacu izdinstati. Ostaviti da se malo ohladi.
Sir i šunku izrezati na kockice i umiješati u gljive i smjesu izliti na pečeno tijesto. Jaja i vrhnje pomiješati, začiniti sa soli , paprom i peršinom i preliti preko torte.
Peći još 30 minuta.

Kruške u vinu

Kruške se jedu najčešće sirove, kao kasno ljetno voće, ponekad pravimo kolače s njima, a ponekad ih i napijemo!
Jednostavno.

SASTOJCI:

4 kruške (mogu sve vrste, ali bolje su one svjetlije, abata na pr.)

200 g šećera

2-3 dl kvalitetnog suhog crnog vina (na pr. Plavac)

korica cimeta ili malo mljevenog, po želji malo limuna

PRIPREMA:

Kruške operite, ogulite, prepolovite po dužini i izvadite sjemenke. U većoj tavi otopite šećer u svijetli karamel, skinite s vatre i lagano dodajte vino i cimet. Spustite kruške u vino i lagano kuhajte oko 1/2 h, okrećući ih da prime boju i aromu s obje strane. Tekućina se mora reducirati na 1/3, biti kao sirup.
Servirajte ih vruće sa sladoledom i tučenim vrhnjem ili sa palačinkama sa sladoledom.

 

8 comments

Skip to comment form

 1. Sonja

  Recepti kao i uvijek izvedivi, između narodnih i ekskluzivnih jela. >A politički receptu u uvodu… poluskuhani. Trebalo bi još zapržiti nedvosmislenim, lutim i oštrim začinima i zafrigom.

 2. du auch

  Skandalozno je da čelnica žena SDP-a ne zna sadržaj koalicijskog sporazuma kojeg su potpisali gradonačelnik i Lujić, šef SDP-a u Brodu. To, kako je pisala Slavica Lemaić, izravno utječe na građane Broda koji imaju pravu saznati što su se dogovorili. Pored toga, to snažno govori o netransparetnosti rada brodskih socijaldemokrata. Za Dusparu i njegove slugane smo naviknuli da kriju takve stvari kao huja noge, ali SDP je ovim prekardašio.

 3. sex pistol

  Namjesnik valenta i demokracija? Ne da su to dva pojma, nego su to dva entiteta i paralenih svemira. Svojevremno je bio toliko alergičan na Dusparu da bi mu znalo pozliti na sjednicama GV-a, a sada su interesni drugari. Lujić je slučajno izvan tokova. Bolje za njega.

 4. sitna

  Jozefina, je li sve ovo o čemu pričate za vlastitu stranku bilo na njenim tijelima? Jesu ližene raspravljale o netransparantnosti stranke u Brodu?

 5. Jagma

  Bernardić se održao pa stoga nema previše nade za brodske rebele. Njegov čovjek na brodskom terenu Stribor Valenta uskoro će ugušiti svaki otpor ostojićevaca. I to je loše i za SDP i za Brod. Duspara će to iskoristiti. kako? Pa zaposlit će nekoliko bernanrdićevaca i uštrojiti svako suprotstvaljanje svojoj viziji (ha, ha, ha…) grada broda.

 6. Jeger

  Te lopine na upravljačkim pozicijama koje su se dočepale vlasti i množe se stranačkim sporama i osobnim interesima uništile su zemlju i gradove.Nema tu časti ni napretka, samo osobni financijski interesi i falsificirane diplome i srednje, više i visoke škole kupljene pečenkama i alkoholom i mitom, Šta očekivati od mafije, napredak sela i gradova? Samo nazadovanje i propadanje područja kojim upravljaju i iz kojih sišu lovu. Fontane su njihov zaštitni znak, političar sagradi fontanu, klerik sagradi bogomolju, obrazovanje na razini srednjeg vijeka, narod skapava i tone u siromaštvo. Mnogo su bijedni, ti političari koji drpaju javni novac i dijele ga među sobom, medicinari koji se bave ekonomijama, neuki primitivci s pokupovanim diplomama, koji dijele po 500 kuna jaranima i jarankama za izmišljeno nekakvo nadziranje, a koje služi samo za podjelu harača. Kakvi Nadzorni odbori, pa to je institut za sisanje love. Da imaju časti, ne bi se naplaćivali za izmišljene funkcije već ionako previše plaćeni plaćenici. Uzimaju 500 i par puta po 500 kuna u zemlji u kojoj je prosječna mirovina 1800 kuna i dva milijuna ljudi skapava, a mladi iseljavaju i u kojoj vlada načelo opće drpačine i nečasti. Dno dna.
  Naravno da zemlji trebaju stanovnici. Lopina kaže da nek ide kom se ne sviđa.
  lopovski um je smislio novu mantru, nek ide kom se ne sviđa, njemu se sviđa i baš mu je dobro, lopovu na položaju dok drpa i uništava i dijeli javni novac po osobnom ćeifu kroz institute smišljene za drpanje i podjelu love. Koliko Brod ima stanovnika i koliki je pad stanovništva pod katastrofalnom korumpiranom upravom? Koliko je stanova i kuća prazno i na prodaju? Prodaju se stanovi u centru grada od 60 m2 za 30 000 eura, grad i škole se prazne, lopine sišu poreze, namete, prireze, članarine, održavanja, doprinose i ostale harače koje su smislili jer je to jedino što znaju, smisliti i ubirati harače i preslagivati se među sobom.

 7. dron

  Ogavni su sa tim svojim strankama i stranačkim interesima dignutim na nivo općeg, boli me k tko će im biti šef , tko će ispasti iz stranke, koje su im frakcije i interesi, tko koga j. u njihovmi strankama. Nek se povuku iz javnosti i j..u se u mraku, a ne da im i j…č..u moramo svi gledati. Kakve oni više veze imaju sa svakodnevnim problemima ljudi koje su svojim nakaznim djelovanjem prouzročili?

 8. blagajenoć

  Kad je riječ o slikama, autentične slike žena koje kidaju okove su puno zanimljivije:

  19 slika na RevLeft websiteu:
  https://www.revleft.space/vb/album.php?albumid=995&attachmentid=14913

  Mlada Dalmatinka
  http://izlozba.sabh.hr/wp-content/uploads/2014/01/Mlada-dalmatinska-partizanka-iz-Sutivana-1943.-650×807.jpg

  Ljepotica, zar nije? Ljepša pet puta od ove austrijske.
  http://izlozba.sabh.hr/wp-content/uploads/2014/01/HPM-MRNH-N-2603_f6_014a-650×951.jpg

Odgovori