Jozefina Birindžić spravlja za vas: Slavonski čobanac

Topla kasna jesen

Jeste li i vi presretni što je ovako lijepo vrijeme? Ja jesam, mada sam se sjetila pravog jesenjeg- zimskog, jela, čobanca. Kažu, sezona lova je u jeku, pa eto, izbor mesa je bogat i raznovrstan.
Nisam baš ljubitelj lova, ali nekima je to omiljeni hobi, a kako oni i hrane i čuvaju divljač ali i paze da se kontrolira njihov broj, prihvaćam to kao nešto potrebno. Da ne pričamo o ukusnim jelima od divljači.
Naravno, najbolji je ako se kuha vani, na vatri, pa još u bakrenoj kotluši, mmm… ali i onaj kućni, dobar je kao bogat ručak. Uz čobanac se mogu služiti njoke, neka “teža” tijesta, neki vole pred kraj ubaciti i koji krumpir ili guste noklice, iako je po pravilu čist i bez tih dodataka, to nije loše ako vam ostane za drugi dan, da dopunite i malo promijenite ručak.
Znam da je divljač skupa, dobra i kvalitetna junetina isto, pa ove recepte možete gledati i kao prijedlog Božićnog menija, jer uskoro kada krenemo s kolačićima, nećemo ni stići neka jela ponuditi.
Kada smo već kod toga, bit ću slobodna iskoristiti ovaj medij, pa vas pozvati na Katarinski sajam na kome ću učestvovati s udrugom Moj Gastro i dječijom radionicom pravljenja malih, Božićnih, kolačića. Djeca će učestvovati u jednosatnim radionicama a svim Katama, Kajama, Katicama i Katarinama je dozvoljeno dovesti prijateljicu gratis, a bake i mame istoga imena mogu povesti 1+1 dijete, znači plati za jedno, a igraju se dva djeteta! Cijena je pristupačna svima, a moram naplaćivati, jer organizacija i materijal se mora pokriti. Uglavnom, bit će veselo!!!
Ostale recepte od divljači potražite ovdje:

Vepar s knedlama od žemlji
Jelen s knedlom od kruha
Divlji sos

Slavonski čobanac

Recepata ima koliko i ljudi, baza je od prilike ista, sada ću s vama podijeliti, a varijacije na temu su neizbježne! Najbitnija je volja i praksa!

Slavonski čobanac

SASTOJCI:
500 g divljači ( srnetine ili veprovine, čistoga mesa, kockice )
500 g zrele junetine od buta
300 – 500g svinjetine isto od buta ( obično se svinjetina stavlja zbog količine mesa, tko voli janjetinu, može staviti ovčetine isti dio )
2 svinjske nogice razrezane po dužini
500- 600 g crvenog luka nasjeckanog na sitne kockice
2 česna češnjaka
2-3 mrkve sitno naribane
1-2 žlice začina, kao vegeta
papar
sol
1 lovorov list
1 žlica ljute crvene paprike
2 dobre žlice masti ili 1 dl ulja

 

PRIPREMA:
Na masnoći pirjajte luk, posolite ga malo i kada se počne lijepiti, podlijte s 2 dl vode. Neka se pirja polako dok voda ne ispari a on postane mekan. Dodajte naribanu mrkvu pa nastavite pirjati miješajući, protisnite češnjak i promiješajte. Uzmite štapni mikser i sve usitnite u kremu da bude glatksa smjesa. Ne morate ako ne želite, neki vole da vide strukturu svega. Sada dodajte kockice divljači i junetine ( ako mislite da je junetina “mlađa” pirjajte samo divljač, ako je starija, tj. da mislite da je otprilike kao i divljač, tada može zajedno, da se ne raspada!). Miješajte dok se ne zatvore pore, pa ubacite nogice i prelijte s toliko vode da su nogice pokrivene, ali ne više. Dodajte začin, lovor ( možete ga dodati i kasnije, ili po želji izvaditi kada dobro zamiriše) i kuhajte uz povremeno miješanje. Nakon nekih 35-45 min, dodajte i svinjetinu, ona se kuha kraće, pa se stavlja kasnije da se ne raspadne. Tada zaljutite paprikom, ako ne volite ljuto, stavite slatku papriku, ili s malo ljute. Kombinirajte po želji. Neka se još kuha , pustite da isparava, nagnite poklopac na pola. Najbolje je da probate meso. Mora biti mekano, sve vrste, ali da se ne raskuha. Nogice se prije služenja izvade, ali obično uvijek ima kandidata i za njih! Probajte pa po vašem ukusu još začinite pred kraj. Neki vole ljući, što je i običaj, neki slaniji i sl. U čobanac još stavljaju gljive a i vino, neovisno jedno o drugome. Gljive stavite kada i svinjetinu, to je dovoljno. Za vino je bolje staviti ga ranije, da i meso prije omekša. Znači kada i vodu.
Ako ste sigurni da će se sve pojesti, tada to dodajte, daje svoje arome pa je opet malo drugačije. Ako planirate podgrijavati ili ostaviti za sutra, nemojte ništa dodavati, jer obično od tih namirnica “prokisne”, pokvari se. To je samo mala napomena iz iskustva!

 

3 comments

  • Lara on 14.11.2014 at 07:37

  Može i bez divljači, zar ne? Prihvatljiv recept s nekoliko tajni zanata.

  • Siga on 14.11.2014 at 08:27

  Fino. Čobanac uvijek ima okus dobrog druženja. A svinjske nogice mi nisu fine, i od svega prave hladetinu, pa ih izbjegavam.
  Jel isto čobanac i čorbanac?

  • on 14.11.2014 at 16:24

  U vezi Birindžičkine radionice na Katarinskom sajmu. Imam je prijateljicu koja je ujedno dijete od 200 mjeseci. Može li ona u dječju radionicu?

Odgovori