Darko Daky Lončar: Ovce i slijepi pastiri

Jeli to već počela kampanja za predsjednika države???

Je li nas to naši političari u Hrvatskoj opet pretvaraju u ovce, ovce koje samo šute ili mekeću? ZA I PROTIV. Kada recimo, šute onda su ZA, a kada mekeću onda su PROTIV. Može i obrnuto.

Tako nam je u stvarnom životu izgleda, svaki dan.

Ako želimo dobiti mrvice kruha od naših političara, moramo se stalno određivati: jesmo li ZA nekog ili nešto ili smo PROTIV. Ako se ne odredimo,  onda nećemo dobiti ni te mrvice, pa se ti sada, jebi ga, misli moj Baja, može ti i želudac činiti S.O.S, a neki bi mogli ostati i gladni i žedni ako ne udovolje hirovima naših političara.

Za ili protiv, kako to veličanstveno zvuči???

Oni koji su ZA, to su pozitivci, a oni koji su PROTIV, to su negativci. Može i obrnuto. I tako se ovce određuju stalno. Moramo se određivati ako želimo biti društveno prilagođeni i lojalni članovi ovoga društva. Ako se ne određuješ politika te prožvače poput gorkog pelina, a onda ispljune poput indijanca koji žvače stari duvan.

Nekima danas i bez tih mrvica, kao ovcama bez trave,  nema života. Ako se neka ovca usprotivi takvome pokornom i podaničkom životu opredjeljivanja, ako neka ovca želi biti slobodna i živjeti u slobodi bez određivanja- nju pastiri izvedu iz stada i proglase javno-ovo su CRNE OVCE. A to su one ovce koje misle svojom glavom i ne žele se određivati. Ali, to su za državu društveno neprilagođene ovce. Ili možda, čak i politički nepodobne ovce?? Njihova vuna nije woolmark kvalitete!

A baš te Crne ovce žele možda svojim idejama i svojim dobrim djelima nešto stvarati, žele doprinijeti svome stadu, jer to stado, to je njihovo selo, njihov grad, njihova država, njihova Domovina Hrvatska koju iskreno i iz sveg srca  vole, raduju se pobjedama naše hrvatske nogometne reprezentacije naoružani crveno bijelim kockicama i najljepšim dresovima na svijetu. Ali, to nije dovoljno, jer političari traže da se Domovina mora voljeti onako kako to oni žele i misle.

Oni koji se ne uklapaju u njihove sheme i kalupe, vrlo brzo u društvu postaju baš takve-CRNE OVCE. A to su zapravo pametne ovce, ali političari ne vole pametne ovce, vole podaničke ovce, mafijaški lojalne ovce pa ih zato žele prozvati u javnosti CRNIM OVCAMA. Neprijateljima!

A crni pastiri, koji tako brutalno i vulgarno etiketiraju ljude i naše građane, to  su naši današnji političari na vlasti i oni misle da su bogom dani da predvode svoje stado. Ako se neke ovce i suprotstave njihovom vodstvu i diktaturi, tada postaju neprijatelji ove države.

Suvišne i politički nepodobne osobe, iako smo mislili svi da su politički nepodobne osobe postojale samo u komunizmu. Ne, oni postoje i dan danas. Ali zato pastiri imaju za njih svoje crne hrvatske ovčare. Oni su mafijaški lojalni podobnici odani svojim slijepim pastirima.

Oni su zaduženi da sve razasute ovce ponovo dovedu u red, u svoje stado ne prežući pri tome da ih čak i ugrizu. I tako stado i dalje funkcionira i nastavlja živjeti, malo mekečući, malo šuteći, malo pasući travu, malo se izjašnjavajući ZA I PROTIV. A NITKO NIŠTA NE STVARA, NITKO SVOJIM IDEJAMA I VIZIJAMA NE POKREĆE OVO DRUŠTVO NAPRIJED.

I samim tim, ništa se novo i ne događa.

A pastiri debelog trbuha uživaju i vode svoj život dalje. Trbuh političara i leđa magarca nikad nisu prazni. Za stado ih baš puno i nije briga jer imaju od tog stada  veliku korist. Službeno za javnost, iskazivat će veliku ljubav prema svome stadu. Tu ljubav kontroliraju njihovi crni hrvatski ovčari, poslušni psi koji im dojavljuju i špijuniraju ako neka ovca izađe iz stada. Ako netko recimo, na face-booku nešto neprimjereno komentira protiv svojih političara, crni hrvatski ovčari, odmah će to dojaviti svojim pastirima, i uslijedit će kazna za neposlušne i nestašne ovce. Bit će zatvoreni u drveni tor, bez vode, hrane i trave, kao u tamnici, pa neka onda mekeću i komentiraju koliko hoće.

A neke neposlušne ovce će i zaklati.

Možda ćete reći da sada pretjerujem, ali jeste li možda primijetili jednu stvar, čim upalimo fejs, od samoga jutra se stalno moramo oko nečega određivati. Jesmo li ZA dolazak Bajage u Brod ili PROTIV? Jesmo li ZA Thompsona ili PROTIV? Jesmo li ZA Dusparu ili PROTIV? Jesmo li ZA potpisat neku peticiju ili PROTIV?

Jesmo li ZA ovo ili ono ili PROTIV…

Dragi moji čitatelji, to nije slučajno. Sustav ZA i PROTIV je tako postavljen i osmišljen da nas pastiri, to jest političari mogu lakše kontrolirati i držati na okupu kao ovce u stadu. Da nas na osnovu našeg opredjeljenja i naših komentara svrstavaju u bijele ovce predodređene za šišanje i crne ovce predviđene za klanje.

Ali,  neki pastiri su i slijepi, većinom su to obični, priprosti, besprizorni slijepi ljudi bez pameti i mozga, ali zato, oni imaju svoje crne, hrvatske poslušne ovčare koji za njih misle i koji će se već pobrinut  da to stado usmjeravaju tamo gdje im slijepac kaže. Pa makar i u pogrešnom smjeru. S puno zaklanih crnih ovaca.

To su kolateralne žrtve demokracije.

A mi braćo Hrvati, dragi naši građani, mi ćemo i dalje samo meketati, ili šutjeti, da dobijemo malo trave za ispašu, tek onoliko koliko nam to naši pastiri dozvole. I slijedit ćemo svoje slijepe pastire na putu u bolju budućnost. Njihova fotelja bit će još veća i udobnija, a mi ćemo dalje samo meketati i pasti travu. Seruckati ko’ grlice i s uzvišenim dostojanstvom glasovat ćemo za svog predsjednika ili predsjednicu misleći da smo mi netko i da smo u ovoj državi jako, jako važni, jer eto, naš glas određuje našu budućnost.

Moja susjeda, baka Kata je glasala za Kolindu. Jer je ona njoj lijepa! A kako je Kolinda u ovih pet godina dovela svoju liniju u red, išla na fitnes i pilates, baka Kata će nesumnjivo opet glasati za nju. Jer je ona njoj i dalje lijepa!

Dragi naši građani, izađimo na izbore, ili šutimo i mekećimo i dalje i zajedno sa stadom šutljivih ovaca. Baka Kata je već sada pripremila svoj ćilimak, prije izlaska na prošle izbore za predsjednika države, baka Kata je otišla u Crkvu i pomolila se dragom Bogu da Kolinda pobijedi, pomolila se onda za sreću i zdravlje njezine predsjednice Kolinde. I Kolinda je pobijedila!

Baka Kata će i ovaj put svoj glas dati za Kolindu. Jer je ona njoj lijepa! Dragi čitatelji, nemojmo biti ovce, izađimo na izbore, budimo svi savjesni i odgovorni građani Lijepe naše, ugledajmo se svi na našu baka Katu i dajmo ponovo svoj glas za našu Kolindu. Jer je ona lijepa! I Škoro je također lijep! A i Milanović je faca… Možda će pobjednika određivati samo finese u ljepoti? Krenimo  svi skupa s našim ljepotama u bolju budućnost. U sretnu budućnost.

U PIČKU MATERINU!

8 comments

Skip to comment form

 1. Daky razvlači metaforu kao pas crijeva, moralizira… I na kraju, ljut, psuje. Barem nije dosadan.

 2. “Moja susjeda, baka Kata je glasala za Kolindu. Jer je ona njoj lijepa! A kako je Kolinda u ovih pet godina dovela svoju liniju u red, išla na fitnes i pilates, baka Kata će nesumnjivo opet glasati za nju. Jer je ona njoj i dalje lijepa!”

  Lončar bi trebao napraviti intervju sa staricom. Bio bi to doprinos politološkoj misli.

 3. Ovce mogu biti i crne. Pisac kolumne je siva ovca.

  1. Nije samo da siva, nogo možda je i crvena…

   A tko kaže da ih nema na kugli zemaljskoj? U Hrvatskoj ima svega!

   Najbolji dokaz tome su dosadašnji naši predsjednici, izabrani na neposrednim predsjedničkim izborima…

 4. Mana ovaca je što puno brabonjaju.

 5. Svi smo mi božja janjad tj crkvene ovce.

 6. “Dragi, jesu li ovce glupe životinje?”
  “Da janje moje”!

 7. Kad pogledam sve kandidate i njihov manekenski izgled, imam osjecaj da je izbor za miss ili mistera, a ne izbor za predsjednika republike. 😀
  Psi laju, karavane prolaze! U ovom slucaju ovce mekecu, a missice i misteri prolaze. 😛 😀

Odgovori