Pristojnost, mobing i banana

Ne mogu odlučiti što više deprimira, hladna smirenost premijera, samodopadnost predsjednice ili retoričke seanse glavnog hadezeovog  partnera. Stil  copy paste rečenica, karakteristike su tih likova. Što je učestalost  istovjetnih političkih izjava češća, to je građanska neizvjesnost veća.

Nedavno sam (slučajno) odgledala epizodu turske serije. Jednu scenu sam zapamtila. U pristojnoj pozi bračne postelje, bračni partneri poznih godina oslovljavaju se sa „vi“, a jedno drugom ispred imena dodaju riječ, gospođa i gospodin. Popularnost turskih serija i njihova učestalost prikazivanja u TV prostoru, uopće ne djeluje na način našeg izražavanja.

Pristojnost izražavanja potpuna je nepoznanica u medijskom i svim ostalim prostorima. Ako je suditi prema onoj „majmun radi što majmun vidi“ više usvajamo politički govor nego pristojan građanski govor iz serija, bez obzira iz kojeg geografskog prostora dolazio.

Dozvolili smo si zaraženost politikom kao da smo sami sudionici političkih odluka. A nismo, mi političke odluke pratimo kao TV sapunice, sa razlikom što kada jedna epizoda završi mi i dalje podržavamo političku opciju koju zastupamo, čak i kada zbog nje nemamo što jesti.

Politički virus ušao nam je u krvotok i tu nema pomoći, ali pruža veliku pomoć  političkim strukturama. One si dozvoljavaju i uzimaju sve više slobode u izražavanju i postupcima. Tako kritike zbog neprihvatljivog ponašanja predsjednice koja si je dokazano, dozvolila puno više nego što bi smjela jedna državna dužnosnica, ona samoj sebi proglasi provođenjem mobinga nad njom.

Iako pojam mobinga još uvijek nije zakonski definiran, iako ga je većina u radnim sredinama osjetila na svojoj koži, teško je dokaziv. Međutim, predsjednica točno zna kada i u kojim okolnostima je ona podvrgnuta mobingu. Bez ustručavanja, potpuno zamjenjuje činjenice tko za koga i zbog čega radi, kome je obvezan polagati račune i kako provodi mandat dobiven od građana.

Očito, politički virus je mutirao. Obvezni smo nešto što nikada ni u kakvim uvjetima ne bi smjeli biti obvezni. A to je nepogovorno vjerovati političkim izjavama, podržavati političke postupke i šutjeti.

To se ni od majmuna u zoološkom vrtu ne traži. Oni koji o njima skrbe uvažavaju njihovu volju, čak i kada je protivna ponašanju i volji majmuna iz drugog kaveza. I, majmun za to dobije bananu.

 

13 comments

Skip to comment form

 1. Gorko ironične konstatacije. Slika moralne bijede građana. Lako je političarima s takvim jadom.

 2. “Bez ustručavanja, potpuno zamjenjuje činjenice tko za koga i zbog čega radi, kome je obvezan polagati račune i kako provodi mandat dobiven od građana.”

  Postavlja se pitanje čemu i kome ona služi? Što će RH uopće predsjednik s ovako ipak prevelikim ovlastima?

 3. “Što je učestalost istovjetnih političkih izjava češća, to je građanska neizvjesnost veća.”

  Što to govori? Da su građani zaslužili ono što su dobili. Kakvi građani takva Vlada i sve ostalo do lokalnih mudonja.

 4. Posebno su naje… oni koji gledaju hrvatsku dalekovidnicu. Licemjereje su pojačali prilozima iz katoličkog biznisa.

 5. Što se tiče pristojnog bračnog para iz turske sapunice, pozivati na pristojnost u krevetu je glupost, budi mi nepristojna, draga :))))))))
  Inače, osim po pristojnosti,Turci su i poznati po nabijanju na kolac, malo povijesti i znanja nije na odmet.

  “Obvezni smo nešto što nikada ni u kakvim uvjetima ne bi smjeli biti obvezni. A to je nepogovorno vjerovati političkim izjavama, podržavati političke postupke i šutjeti.”

  Nitko tu ništa od nikoga ne traži vjerovati, osim dati majmunima na vlasti pare. Dakle, potpuno pogrešan zaključak, nije majmun u kavezu, majmun je na slobodi :)))))))))

  1. A zamisli da si gospodin, a ona nestašna (ne,nepristojna!) gospođa. 😀 😀

 6. Hrvatski političari su bolest. Spolno prenosiva, jer im sesitnozubi naguze!

 7. Obicna medijska hajka. Pa i prije nje su i predsjednici i premijeri bili odsutni od javnosti na duze periode, i ‘skitali’ se po svijetu, pa nisu sitnozubima morali polagati racune.

  1. Ti nisi za to da političari polažu račune? Neka, dakle, Čokolinda radi što joj srcu drago? Koji to predsjednik RH (Tuđman, Mesić, Josipović) nije javnosti polagao račune kad bi putovao van?

   Ti podržavaš nedogovornost, bahatost i podcijenjivanje političkih silnika?

 8. Ne pada on kao zrela kruška, ali past će s vremenom. Nakon razgovora s Plenkijem!

 9. ljudi budimo realni i nepristrani a maske su pale četiri osnovne teze su preuzele kompletnu Hrvatsku 200 bogatih obitelji. tko je jamio jamio , stoka sitnoga zuba. i use nase i podase sve ostalo što god pričali ne možete srušiti ove teze I sve ostalo manje bitno i jedna velika farse i da budem jasan svi političari su manje ili više utjecali na to i stranke neka više neka manje shodno rejtingu i to je čitava filozofija za kraj baš me zanima za koga čemo glasovati na lokalnim izborima

Odgovori