Ana Škornjač: Sretan ti naš Dan ženo!

Eto nam još jedan 8. mart a mene proganja pitanje koliko imaju smisla moji/naši ženski ratovi? Kamo smo stigle proteklih 110 godina od kada se obilježava Dan žena u cijelom svijetu!? Teško je priznati, ali ne daleko!  Još se na ovim prostorima borimo za „tri osmice“ kao naše prethodnice koje su prije više od 100 godina tražile pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati kulturnog uzdizanje!

Znam da svojim feminizmom nerviram ljude ali ne mogu si pomoći jer svugdje vidim seksizam i diskriminaciju. Eto na primjer, televizijskim prilogom o maškarama iz obližnjeg sela, oslikavaju običaj jedne nacionalne manjine. Živopisna i bučna povorke obilazi sve kuće po redu donoseći veličanstven prizor za sve ljubitelje folklora. Prikazuju tradicionalne običaje kojima zazivaju blagostanje i plodnost tako što kostimirani medo svaku mlađu ženu i djevojku zgrabi – povuče ju na sebe dok se valja po tlu – malo je protrese u tom položaju – i idu dalje. Svi se dobro zabavljaju i vrište od smijeha. Kasnije, u centru sela demonstriraju starinsku igru u kojoj djevojka zavezanih očiju dugačkim štapom pokušava skinuti glavu pijetla koju na ramenima  nose svi mladići u maškaranoj povorci.

Opet je svima smiješno dok meni igrokaz zazivanja plodnosti u nadolazećoj godini prikazan „likom i djelom“ pijetla, šalje poruku – ja sam jedan i imam puno kokoški koje gazim – dok mi jedna od njih „ne dođe glave“! Tako ja iz cijelog kulturno-folklornog događaja, samo prepoznajem usađivanje rodnih stereotipa. Kao feministicu mi smeta nametanje ženama uloge „objekta za razmnožavanje“ kao prioriteta  ženskog postojanja! Silovanje, obespravljenost, financijska ovisnost, .. sve su to korijeni iz kojih se hrani patrijarhat. Sugestija kako se moramo boriti za svoga mužjaka i čuvati ga od konkurencije! Poruka odaslana živopisnim programom – tradicionalno i kroz folklor –tumači & utiskuje u dječju svijest i podsvijest  kako smo jedna drugoj neprijateljice, konkurencija, opasnost, i razlog za oprez! Zatim da se ne udružujemo, da čuvamo i branimo svog mužjaka, potomstvo i svoje ognjište od drugih žena sa kojima nas muškarci uspoređuju i ocjenjuju ….

Sada ja „razbijam glavu“ na kojim frekvencijama u reklamnim kampanjama odaslane poruke dospijevaju do mozga svih ljudi a pogotovo djevojčica i odraslih žena! Zašto ih ekonomsko propagandni programi potrošački porobljavaju bez ikakve prisile – dok poruke feministica i osviještenih pojedinki teško nailaze na plodno tlo!?

Pokušavam reći da skoro dvije godine, pišući o ženskim ulogama svaki tjedan slavim Dan žena! Šaljem jasne poruke  feminističkih vrijednosnih uvjerenja i razgovarajući sa čitateljicama & prijateljicama dobivam povratne informacije koje su većinom pozitivne. I anonimni komentatori ovog web magazina mi također značajno pomažu razumjeti sveprisutne posljedice teze „podrazumijeva se da ti to znaš“!

Svakim svojim tekstom se trudim poslati jasnu poruku – onu koju s lakoćom možemo shvatiti! Nastojim biti precizna i jasna! Ništa se ne smije „podrazumijevati da ti to znaš“! Ako u razgovoru dobijem potvrdnu povratnu informaciju, sukladnu mojim očekivanjima, znači da je poruka bila jasna, precizna i razumljiva! Ako nije, znači da sam/smo pogriješili negdje u komunikaciji ili da su nam stavovi skroz oprečni.

Pojava „podrazumijevam da ti znaš kako smo ravnopravne“, mi izjeda dušu jer je i u mome susjedstvu muž do smrti pretukao ženu, otac silovao kćerku, ženi s invaliditetom iznad glave piše „mora da je to nečim zaslužila“, Romkinja u 32-oj godini rađa jedanaesto dijete, drugoj – sto kilometara dalje – je muž odsjekao nos da iskrvari do smrti, ni časne sestre nisu pošteđene silovanja ni čedomorstva, dopuštamo da nam se djevojčice odgajaju na nakaradnim vrijednostima, ništa ne poduzimamo kako bi ženama u izbjegličkim kolonama i kampovima barem malo olakšale život u neljudskim uvjetima, ..

Naravno da pronađene odgovore na vječnu „osmo martovsku zabrinutost“ mogu ocijeniti s pozicije velikog civilizacijskog napretka jer petkom nismo okovane lancima na tržnici robljem!  Na ovim prostorima nam  je i zakonom obavezno obrazovanje, zdravstvena zaštita, vozimo aute, zarađujemo i trošimo svoj novac što je super! Ipak, dokle god u mojoj blizini dišu žene koje trpe fizičko, seksualno ili ekonomsko nasilje, prisiljena sam izabrati manje optimističnu ocjenu i podsjetiti da je trgovanje ženama i djevojčicama u svrhu seksualnog iskorištavanja vrlo prisutno i donosi veću zaradu nego trgovanje oružjem i drogom. Nikada ne zaboravimo niti činjenicu da u RH godišnje, od ruke muža, partnera, oca ili sina, smrtno strada više od dvadeset žena koje su nečije kćerke i čija djeca ostaju bez majke!

Još jedan međunarodni praznik kojim obilježavamo naše pravo na život i rad bez nasilja, materijalne i duhovne bijede. Kao što treneri tvrde da je „dobro“ najveći neprijatelj rezultatu koji donosi pobjedu, tako je „podrazumijeva se da ti to znaš“ najveća kočnica korjenitoj promjeni odnosa prema sebi kod djevojčica i žena!

Na žalost, ništa se ne podrazumijeva i često moja promjena fokusa kod prikazivanju ženskih uloga i svakodnevnih društvenih pojave, pokazuju svu dubinu i širinu izostanka međusobnog razumijevanja i ženskog suosjećanja što će biti vidno i kroz komentare ispod teksta.

Sretan ti naš Dan ženo!

 

16 comments

Skip to comment form

 1. Feminizam je još samo jedan “izam”. Koliko žena zastupa komunizam, kapitalizam, socijalizm. Feminizam je konfontacijski pokret, pomalo militaristički, jer imitira agresivne muške primitivce.

 2. Što znači “žensko suosjećanje”? Okrenuti glavu kad je u nevolji muškarac? Ne prihvaćam krnju ljudskost.

  1. Aneta, jesi li i ti muškarac?

   1. Nisam, ali mi je krivo zbog toga, jer ne mogu tošiti kako treba femi ništice.

 3. Gdje su ona mračna socijalistička vremena iz Jugoslavije kada su se ženama kupovalo poklone, vodilo na izlete i navodilo na grijeh igranja uloga koje im najbolje pristaju?

  1. U pravu si Maki, mi žene smo dobile karanfil, ružu, bombonjeru ili kristalnu vazicu i ranije izlazile taj dan sa posla a vi muški ste se nastavili oblokavati i obžderavati na proslavama Dana žena! Zaista je to bio mrak u PM. ..da a trodnevne izlete sam zaboravila.

   1. I onda i sada dobivale smo karanfil koji u ruci raste.

    1. Nemojte se svađati, ako si kosu nečete počupati

 4. – Znam da svojim feminizmom nerviram ljude ali ne mogu si pomoći jer svugdje vidim seksizam i diskriminaciju.

  Svatko se češe tamo gdje ga svrbi.

 5. Iskreno, utemeljeno, angažirano. Bravo Ana!

 6. Vi educirate muškarca; vi obrazujete muškarca. Vi educirate ženu, vi educirate jednu generaciju -Brigham Young, vođa mormona.

 7. Poštena borba između muškarca i žene ne odvija se samo prsa u prsa.

 8. Ma ima smisla borba za ravnopravnost bez obzira što se čini da idemo jedan korak naprijed pa dva nazad! Ovi komentari su baš muški i to šovinističko muški jer su izrečeni bez imalo razmišljanja. Autorica je upravo to i pretpostavila jer su stereotipi o ženskim i muškim ulogama prisutni kroz odgoj od najranijeg djetinjstva. Po mom mišljenju, ovaj dio teksta je odgovor svim muškim – šovinističkim razmišljanjima!
  … „Pojava „podrazumijevam da ti znaš kako smo ravnopravne“, mi izjeda dušu jer je i u mome susjedstvu muž do smrti pretukao ženu, otac silovao kćerku, ženi s invaliditetom iznad glave piše „mora da je to nečim zaslužila“, Romkinja u 32-oj godini rađa jedanaesto dijete, drugoj – sto kilometara dalje – je muž odsjekao nos da iskrvari do smrti, ni časne sestre nisu pošteđene silovanja ni čedomorstva, dopuštamo da nam se djevojčice odgajaju na nakaradnim vrijednostima, ništa ne poduzimamo kako bi ženama u izbjegličkim kolonama i kampovima barem malo olakšale život u neljudskim uvjetima, ..“
  Hvala ti na ovoj ni malo optimističkoj čestitci Ana, i ja tebi i svim čitateljicama i komentatoricama želim sretan Dan žena!

 9. Majke odgajaju djecu. Suodgovorne su za kasnije nasilje. Za vrijeme carica vodili su se isto krvavi ratovi.

 10. Biologija i genetika određuje 90 posto muško-ženkih uloga.

  1. Biologija i genetika određuju 10% muško-ženskih uloga a društvene norme 90%!!

Odgovori