Ana Škornjač: I vjernice i građanke (raspravljčki esej) – Treći dio

Ana Škornjač: I vjernice i građanke (raspravljački esej) – Drugi dio

Došlo je vrijeme završavanja  trodijelnog  „raspravljačkog  eseja“  naziva „I vjernice i građanke“! Razlog radi kojega  volim pohađati radionice, seminare i tečajeve je upravo zbog mogućnosti da učeći korak po korak  popunjavam rupe među cjelinama do sada stečenih znanja. Uvijek dajem prednost načinu učenja „u živo“- gdje predavač/ca   govori o temi, naspram čitanja knjiga, kada  izostaje mogućnost razgovora o detaljima.

Dr.Zilka Spahić Šiljak je objašnjavajući temu naziva: „Modeli rodnih odnosa islamske perspektive“ započela shematskim prikazom patrijarhalne hijerarhije u obliku troslojne piramide na čijem je najužem dijelu (vrhu)- sam Bog, ispod njega Muškarac,  a na dnu  žena.

Egalitarni prikaz Boga, Muškarca i Žene je ilustrirala kao tri kružnice koje su složene u oblik trokuta. Gornja – najveća označava Boga, ispod je malo manja i predstavlja Muškarca a pokraj njega još manja kružnica označava mjesto žene. Sva tri kruga međusobno zadiru jedan u drugi i tako prožimajući se, prikazuju uzajamnu neraskidivu povezanost.

Iz onog prvog, patrijarhalnog  stava, proizlaze povijesne činjenice koje svjedoče o muškoj kontroli nad ženama.

„Žene i njihova seksualnost su roba koja se osvajala, kojom se trgovalo i koja je bila pod kontrolom muškaraca.“ (Hamurabijev zakonik 1752 p.n.e.

https://www.google.hr/search?dcr=0&biw=1344&bih=723&tbm=isch&sa=1&ei=j5cAXseUEIybkwWTk5rADQ&q=hamurabijev+zakonik&oq=hamurabijev+zakonik&gs_l=img.3..0j0i30j0i24l8.2883619.2891092..2891664…1.0..0.104.1659.20j1……0….1..gws-wiz-

Ne želim trošiti uvjetovani prostor  predviđen za moju kolumnu nabrajanjem poražavajućih činjenica o stanju ženskih ljudskih prava danas u RH i ostalim državicama bivše Jugoslavije, kao niti tisućljetne nebuloze kako smo mi žene manje vrijedna bića od muškaraca. Zato sam odlučila kopirati dio prezentacije uvažene znanstvenice Dr. Jadranke Rebeke Anić koji se odnose na povijesni kontekst iz  kojega se crpe današnji stavovi Katoličke crkve i ostalih organiziranih religija.

Danas je Božić – Isusov rođendan pa vas molim da pažljivo pročitate tekst koji slijedi. U mojoj ranije objavljenoj kolumni naziva „Ja (ne)vjernica“ sam Isusa – sina Božjeg i našeg spasitelja nazvala revolucionarom jer je ljude pozivao u borbu za slobodu.

Ana Škornjač: Ja vjerujem da je Isus u suštini bio revolucionar i da je pozivao ljude na pobunu!

Dajte si truda pa pročitajte činjenice iz njegovog života koji govore o ženama, muškarcima, braku i Bogu a rezultat su istraživanja Dr.Jadranke Rebeke Anić:

Teorije spolova u svjetlu Biblije:

„ ….

 • Definiciju ženske i muške prirode ne nalazimo nigdje ni u Novom zavjetu.
 • Isus ne samo da u svojim govorima ne definira muško-žensku prirodu već svojim ponašanjem krši ondašnje propise vezane uz muško-ženske uloge.
 • Isus ne definira vlastitosti žena i muškaraca, ne zatvara ih u stereotipne definicije o njihovoj prirodi i ulogama već se prema njima odnosi kao ljudskim osobama slobodnim i pozvanim da se aktivno uključe u ostvarivanje Božjega kraljevstva.
 • Evanđelja ne propisuju određeni model rodnih bračnih i obiteljskih odnosa.
 • Isus se služi slikama iz života žena, ali u svojim govorima nikad ne određuje prirodu žene i prirodu muškarca niti njihove uloge.
 • Njegova poruka je usmjerena na zaštitu dostojanstva i prava pojedinaca u braku i obitelji (štiti žene od životne nesigurnosti u koju su mogle upasti zbog rastave braka, Mk 10, 1-9).
 • Osjetljiv je na ljubav roditelja čija su djeca bolesna ili mrtva, primjer roditeljske ljubavi uzima i u svojim govorima, ali ne veliča ulogu oca ili majke kao takvu.
 • Ženi iz mnoštva koja je povikala: „Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!“ Isus odgovara da su blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je (usp. Lk 11,27-28).
 • U odnosu na navještaj Evanđelja, Isus relativizira značenje i same obitelji.

„Tko je majka moja i braća moja? (…) Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.“ (Mk 3,33.35).

 • Od učenika, muškaraca i žena, traži da napuste kuću, ženu, braću, roditelje, djecu radi Kraljevstva Božjega (Lk 18,29).
 • Isusa je pratila skupina žena. Da bi mogle ići za Isusom, ove su žene napustile svoje domove i svoje obitelji:
  • Marija Magdalena
  • Ivana, „žena Herodova upravitelja Huze“ (Lk 8,2).  Pretpostavlja se da je napustila dvor, supruga i pridružila se Isusovim učenicima.
 • Među članovima obitelji nastat će napetost, čak međusobno progonstvo, zbog prihvaćanja radosne vijesti: „Brat će brata predavati na smrt, i otac dijete. … Svi će vas zamrziti zbog Imena moga.“ (Mt 10,21).
 • Prianjanje uz Isusa bit će uzrok razdora u obitelji:„Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine, i snahu od svekrve njezine; i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi.“ (Mt 10,34).
 • On u prvi plan stavlja ljudsku osobu i njezinu slobodu da – nezavisno od obitelji i bilo kakvih uloga – odgovori na Božji poziv.
 • Isus ne promiče određeni model rodnih bračnih i obiteljskih uloga koji bi imao vrijediti kao kršćanski i koji bi učenici kao takav imali sačuvati.
 • Prvi kršćani/ke Isusa na taj način shvaćaju.

…………………….

 • Novozavjetni tekstovi, koji propisuju podređenost žene mužu, ne mogu se jednostavno uzeti kao model kršćanskih rodnih odnosa u braku, obitelji, društvu i Crkvi.
 • Treba ih tumačiti uzimajući u obzir vrijeme nastanka, naslovnike, problem na koji se odnose i sl.
 • NZ ne nudi idealni model bračnih i obiteljskih rodnih odnosa koji bi bio normativan za sva vremena.
 • NZ nudi fleksibilnost koja se ima ravnati misionarskim idealom i zaštitom dostojanstva i slobode osobe.
 • …… „

 Koliko god vam se moj feministički pristup činio napadan i odbojan, moram vam priznati da sam došla u godine kada više ne uvlačim ni stomak ni jezik! Žena & feministica sam i kao mnoge istomišljenice, sklona sam čak i bezgrešno začeće okarakterizirati kao silovanje!

Što se tiče eseja, edukacija se nastavlja a za iduću temu ću nastojati izabrati onu koja ulijeva više optimizma!

11 comments

Skip to comment form

  • Lara on 26.12.2019 at 07:47

  Obrana stava da se istovremeno i ravnopravno može biti vjernica i građanka u punom značenju tih pojmova nije isprezentirana na poticajan, mobilizacijski nači, Sva tri dijela “raspravljačkog eseja” puna su floskula i shematizama. Na momente naporno i neuvjerljivo. Ranije kolumne autorice pogađale su u srž, jer su dolazile iz dubine smisla življenja. Ovo je hrpa deklaracija i piljenje feminističke piljevine.

 1. Tekst podsjeća na domaće zadaće časnih sestara.

  • grey on 26.12.2019 at 07:59

  Biblija je i povijesna knjiga. Ponegdje je ishodište za društvene norme, ali njen utjecaj je na razini tradicije, a ne na razini zakona. Svako njeno aktualiziranje kao zakonika ima osvetničke ppobude i zadrtost koja se reflektira na “božju” zadrtost. U tom smislu tekst malo smara.

 2. Ana vrati se ti koži, znoju, životu u sudaru sa životom, borbi za političku slobodu, mjestu u kojem živiš, demografiji, ljubavi, ljubomori, strastima, (ne)moći u odnosu žena i muškaraca , duhovnosti koja se zove umjetnost… prvotnoj crkvi ukojoj su žene stvarno bile ravnopravne s muškarcima, crkvi kao zajednici istih, a ne hijerarhiji

  • Maki on 26.12.2019 at 08:37

  Miriše na stanovitu fanatičnost.

  • peka on 26.12.2019 at 09:10

  Poražavajuće je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj. Izdvajati žene i tvrditi da su 2 cm dublje u govnima nacionalnog kapitalizma nepravda je prema muškarcima. Ovo s Biblijom je naprostosmiješno.

 3. “Razlog radi kojega volim pohađati radionice, seminare i tečajeve je upravo zbog mogućnosti da učeći korak po korak popunjavam rupe među cjelinama do sada stečenih znanja.” Logički besmislena rečenica. Ne popunjavamo rupe među “cjelinama”, nego popunjavamo rupe među dijelovima, da bismo dobili cjelnu. Itd. itd. Volimvišeslušatinegočitati – nonsens. Svaki student zna da se znanje stiče iz knjiga, a ne iz predavanja koja su samo pomoćni dio intelektualizacije. Razlika između filozofa i pukog sljedbenika je u ćuki, jedan razmišlja a drugi slijedi i uzima tuđe zdravo za gotovo i jedino što čini je biranje, izbor ideologije koju će slijediti, on nije mislitelj , on je puki plagijator i prenositelj tuđih ideja. Kad mi netko kaže da ” Uvijek dajem prednost načinu učenja „u živo“- gdje predavač/ca govori o temi, naspram čitanja knjiga, “- , pa to mi se sviđa u smislu naivne iskrenosti prosječnog uma koji ne čita nego sluša, koji ne misli sam nego slijedi i to je za ovcu ok, biti ovca i imati svog pastira, ovce ne čitaju nego slijede.

  I cijela ta priča o Isusu, to je katolička priča, svaka religija ima svoju priču https://hr.wikipedia.org/wiki/Stanovni%C5%A1tvo_svijeta_po_religijskoj_ispovijesti, priča je samo priča, bitno je što činimo, a ne što pričamo. Ti bogati svećenici kad pričaju o grijesima i Isusu, kako ih nije stid grijeha pohlepe i licemjerja dok narod gladuje i iseljava po cijelom svijetu i kraljevstvima nebeskim? Vrijedi li više mladi radnik i znanstvenik koji odlazi iz zemlje ili bogati debeli svećenik koji ostaje trošiti silnu lovu i pričati nam bajke o Isusu? Pa daj malo mozga u glavu!

 4. Muškarci su fizički snažniji i pametniji, to su dva velika problema emancipacije žena. Kad to riješimo, na konju smo. Ženka je možda privremeno i samo kratkotrajno ljepša, i to samo neke. Kako biti ravnopravan sa snažnijim i pametnijim od sebe vječito je pitanje misleće žene? Ove koje to ne muči sasvim lijepo žive u podređenom položaju.

  • Nana on 26.12.2019 at 12:58

  Bogme, hrabra je ova Ana!!! Vidi se da joj je dosta objašnjavanja zatucanim ljudima nego crno na bijelo napiše istinu koju nisam nikada čula sa oltara niti da su djecu učili na vjeronauku!!! Bravo ženo!!! Bravo!!! I meni ovakvi tekstovi proširuju vidike – u stvari, daju mi nadu da nisu svi ograničane ovce,… Ma ipak ovaj portal rijetko posjećuju ograničeni čitatelji,…. Ali aludirati da je silovanje iza “bezgrešnog začeća” eeeee toga se ni ja nikada ne bih sjetila!!!

  1. Biblija je puna erotike, imaš priču o Tamari koju progoni i siluje brat, pa pranje muškarcima nogu i brisanje ih svojom dugom kosom, pa pedofilska priča o Suzani koju spopadaju pohotni starci itd. Ima i puno nasilja i proklinjanja, maslina prokleta da bude jalova i ne daje ploda. Jučer čitah biblijsku priču o gradu Jerihonu https://www.starapovijest.eu/jerihon-najstariji-poznati-grad/ – to treba pročitati! Kurva je dobra jer je primila uhode i izdala sugrađane, pobiti sve živo u Jerihonu, od žena, muškaraca i djece do životinja, pobiti sve i uzeti srebro zlato i posuđe i dati ga u crkvenu riznicu. I tome uče djecu na vjeronauku u sekularnim školama! Nije čudo da što je više popova u školama, to je više nasilja, neobrazovanosti i divljaštva na ulicama.

 5. Razumijem što je Ana htjela reći. Život je mješavina duhovnosti i borbe samostvarenja. Nema crkva veze s potrebom da se živi u skladu sa svemirom i njegovim emanacijama. A podređenost žena ispravlja se socijalnim i političkim akcijama.

Odgovori