Mike Billington: “Potezi SAD-a na Korejskom poluotoku imaju za cilj okružiti Kinu i Rusiju”

Mike Billington

Američki analitičar Mike Billington u razgovoru za Press TV ističe kako sjevernokorejski vođe sigurno neće voditi rat protiv SAD te kako Washington koristi eskalaciju tenzija na Korejskom poluotoku kako bi dodatno okružili Rusiju i Kinu u regiji.

Dio razgovora:
Press TV: “Gospodine Billington , smatrate li da aktualna eskalacija tenzija može prerasti u rat?”
Billington: “Nažalost, moguće je, ali ne na način kako se to misli. Kineski odgovor na ovu situaciju je bio jako precizan. U više navrata su upozorili kako provokacije od Sjeverne Koreje moraju prestati, no također postoje i ozbiljne provokacije od strane SAD-a i Kina razumije da se ovime traži način kojim bi se Kina okružila masovnim naoružanjem koje je SAD doveo u regiju – znatno više no što bi trebalo za konfrontaciju sa Sjevernom Korejom.

Iskra sa Sjevernom Korejom mogla bi dovesti do šire konfrontacije i treba se uzeti ozbiljno jer, kako i znate, SAD je odbio pregovarati s Rusijom po pitanju postavljanja anti-balističkih raketnih sistema na granici Rusije u Europi. Sada radimo istu stvar u Aziji tvrdeći kako se radi o Sjevernoj Koreji, baš kao što se u slučaju Europe tvrdi kako se radi o Iranu, koji nije nikakava prijetnja.

Rusija i Kina točno percipiraju kako su ovo zapravo prijetnje protiv njih. Rusiju i Kinu se nastoji natjerati da popuste i dopuste nastavak politike smjene režima, novu kolonijalnu politiku kojom upravlja London i njihova marioneta u Washingtonu, Obama.

SAD su rekli kako neće rušiti sjevernokorejsku raketu ukoliko se ne cilja Japan, Guam ili Južna Koreja. Ali na konfliktu inzistira manijakalni ratni huškač, John McCain. Ono što je sada važno jest da vojska stane na put ratnim planovima koji dolaze iz Londona i Washingtona.”

Press TV: “Koliko sjevernokorejska anti-američka retorika može promijeniti političku i ekonomsku dinamiku u regiji?”
Billington: “Sjeverna Koreja želi razgovarati. Žele razgovarati i sa SAD-om. Možda ste vidjeli današnje slike, u Sjevernoj Koreji se slavio dan rada, ljudi su sadili drveće, slavilo se i plesalo na ulicama.

General Dempsey, zapovjednik američkog glavnog stožera, ponovio je u više navrata kako nema nikakvih naznaka da se Sjeverna Koreja priprema za rat. Ne mobiliziraju se za rat, možda će pokrenuti raketni test, to će biti osuđeno od strane UN-a itd.

Mislim da Sjeverna Koreja poručuje kako će napraviti nešto ukoliko se bude pucalo na njih zbog testiranja rakete, tada bi moglo biti rata i zato su dali onaj čudan proglas u kojem se poziva strane državljane da napuste Južnu Koreju, ne zato jer oni planiraju napasti Južnu Koreju, nisu ludi, ponašaju se čudno zbog razloga o kojima bi mogli pričati, ali ne pada im na pamet ići u rat u kojem bi bili uništeni.

Stvari treba gledati u širem kontekstu. Zapadna civilizacija proživljava najveću financijsku krizu u povijesti, forsira se otvorena konfrontacija s Rusijom i Kinom jer se one protive politici promjene režima na kojoj Obama otvoreno surađuje s al-Qaedom, koju podupire Saudijska Arabija, te se sada spremaju s Bliskog istoka krenuti s istom ratobornošću prema Aziji.”

izvor(i): Press TV.
Izvor: Advance

1 comment

  1. Jasno je kao dan da su Amerikanci počeli gubiti u onome što su mislili da je isključivo njihova igra – kapitalizam. Kinezi su ih potukli do nogu. Zato ih sada treba destabilizirati zveckanjem oružja. Srećom, Obama ima Zlatka Uvanovića koji će mu pomoći i sve objasniti.

Odgovori