Partija remija

Partija remijaGostovanje Glumačke družine Histrion u Kazališno-koncertnoj dvorani I. B. M. u Slavonskom Brodu
(Za izvještaj s predstave vidjeti pod: Članci ostalih slavonskobrodskih web portala)
***
Once told me „You’ve got to play your hand“
Sometimes your cards ain’t woth a dime
If you don’t lay ’em down
-Grateful Dead, Truckin
***
Erste als erste: Zahvalan je onaj mrtvac koji je svoj život iskoristio za otvaranje, koji nije čekao remi, koji možda na kraju nije ni pobijedio.
***
Otvoriti se, kako u partiji remija tako i u životu, znači staviti pred drugog ono najbolje što imamo, izložiti drugome svoje karte, znanje, vještine, strasti i snove. Riskirati da taj drugi pokupi naše karte kako bi se mogao otvoriti. Nadati se da će njegove karte, izložene na stolu, koristiti nama za daljnje otvaranje.
***
Moguće je i čekati prepredeno s kartama u rukama. Biti zatvoren i skupljati karte, vještine, znanja i novac u iščekivanju trenutka totalnog trijumfa – trenutka koji uopće ne mora doći. Spontana suradnja između dvaju takmaca koji se otvaraju vođeni vlastitim interesom dovest će često do toga da jedan od njih ostane praznih ruku – postane pobjednik. Treći, zatvoreni takmac ostaje punih ruku poražen – bez ispaljenog metka.
Biti poražen i biti na začelju bez ispaljenog metka nije isto.
***
Na kraju partije remija, kao i na kraju života, podvuče se crta, proglasi se pobjednik, popije se još po jedna i pođe se leći – u krevet ili u grob.

Razlika je u tome što su igrači u partiji remija, za razliku od igrača u partiji života, svjesni da riječ o igri u kojoj strategija pomaže, ali presuđuje sreća, u kojoj prevariti druge igrače znači prevariti samo(ga) sebe i nakon koje i pobjednik i gubitnici piju iz iste boce.

 

3 comments

  1. Remi zaista nekako pristaje uz “zlatnu” dob. Onu poslije tridesete. Pa uz kartanje remija preživiš otkaze, ratove, pretvorbu i privatizaciju, rađanja i sprovode. I koliko god su ti loše karte pobijediš i one s puno boljim kartama od tebe. A svako novo dijeljenje nova je šansa i novo uzbuđenje. Nadam se da će moje malo kartaško društvance još dugo, dugo kartati, kroz proljeća, ljeta, jeseni i zime.

    Vratio se Ilakovac, sa svojim viđenjem zanimljive predstave. U tmurnom dnevno-političkom okruženju njegova je Partija remija pravo osvježenje.
    (Nije li …worth a dime…?)

  2. Još jedna predstava koja tumači život, ovdje uz pomoć igre kartama. A koliko je drugih alegorija? Ali, nijedna ga ne može protumačiti do kraja, protumačiti njegovu veličanstvenost.

  3. “Biti poražen i biti na začelju bez ispaljenog metka nije isto.” – tetovirati si ovu misao u svijest.

Odgovori