Tajna besmrtnog života (I dio)

geni genetika

Besmrtnost je trajna želja ljudi od davnina i od postanka razumnog društva, koji su religijama ostvarivali vječnost življenja preko zagrobnog života. Pozitivne religije i Biblije, povezivajući život i besmrtnost, su jedne  odnajvažnijih ljudskih stvaralaštava, koje je dovelo do razvoja današnje inteligentne i moralne civilizacije.

Poznato je da nijedna ljudska stanica ne može opstati izvan veze s živim organizmom na laboratorijskim temperaturama zaleđivača, dulje od određenog kraćeg vremenskog perida. Prosječna smrtnost, koja polako uzmiče pred medecinskom znanosti, pomakla se je na devedesete godine života, i stalno raste. Međutim, jedna jedina osoba je ipak dokaz neminovne smrtnosti, opovrgla.

Jedina osoba na svijetu, koja je postala besmrtna (teorijski) i na osnovu čijih su tkivnih stanica revolucionirana medecinska israživanja i produžen život milijuna i milijuna ljudi, dobila je konačno nakon niza moralnih i vrijednosnu zadovoljštinu. Njena je obitelj nakon 60 godina, prije nekoliko  mjesec dobila priznanje i pravo od Nacionalnog Američkog Instituta za Zdravlje, na raspolaganje s pristupom DNA koda besmrtnih stanica. Potpuna pravda, iako je nekada spora, nalazi put do pravih osoba.

Genetički material tih stanica, tijekom šest-desetljećeg istraživanja i koji se danas, i u budućnosti će, ispituju po laboratorijima svijeta, doveo je do ključnih otkrića u pronalaženju vakcina, metoda liječenja raka, neplodnosti i bezbroj medecinskih tretmana, formirajući preko 75000 različitih studija. Besmrtne stanice (nazvane HeLa po početnim slovima njenog imena), dovele su do formiranja multi-milijunskih biotehnoloških industrija, danas raširenih po naprednom svijetu.

 

 Osoba čiji doprinos medecinskoj znanosti nema            granica

Osoba čiji doprinos medecinskoj znanosti nema granica

Henrietta Lacks, Afričko-Američka žena starosti 31 godinu, majka petero djece, umrla je od raka crijevi 1951 godine u jednoj bolnici u Baltimoru, gdje je njeno tkivo odstranjeno radi ispitivanja, što je bio uobičajeni način pretrage i istraživanja.

 

 HeLa besmrtne stanice koje su              revolucionirale liječenje ljudi

HeLa besmrtne stanice koje su
revolucionirale liječenje ljudi

Slučajnost velikih dogadjaja i otkrića ponovilo se je i ovaj puta. Doktor koji je liječio  i uzeo stanice oboljele osobe, zaboravio ih je pregledati na vrijeme u laboratoriju, jer je bio na odmoru. Kada je kasnije otvorio laboratorijski zaleđivač, umjesto mrtvih stanica, zatekao je žive i to povečanog broja. Stanice nisu umirale, nego su se razmnožavale brzinom da ih uskoro nije imao gdje pohraniti u laboratoriju. Počeo ih je slati po bolničkim laboratorijima svojih poznanika, a kasnije i u laboratorije drugih država, gdje su uskoro započeta ubrzana medecinska istraživanja na i s tim stanicama.

Kasnijim istraživanjima nakon dvadesetak godina, pokušalo se je pronaći izvor tih stanica preko obitelji ili nasljenika donatora tkiva, (kako se je i pronašla osoba donator), ali oni nisu imali te jedinstvene ljudske osobine. Karakteristične jedinstvene osobine besmrtnih stanica nisu prenošene genetskim obiteljskim kodom, već su bile formirane putem oboljele osobe u posebnim okolnostima bolesti, stvarajući same tu životnu posebnost, koja do sada nije otkrivena ni na jednom živom ljudskom organizmu na svijetu.

Sada, šezdeset godina kasnije, uz postignuti veliki doprinos medecinskoj znanosti i čovječanstvu,  kompletna bietehnološka istraživanja u svijetu kao i MedilS u Hrvatskoj, nastoje prodrijeti u jednu od najvećih medecinskih tajni i misteriji tih stanica, kao i tajni ljuskog produženja življenja i jednog dana besmrtnosti

 

 

6 comments

Skip to comment form

 1. Eto našeg Zlatka u skroz drukčijem svjetlu. Zanimljivo i suvislo. Sad mi je drago što sam lobirao da ga se ne najuri s portala.

 2. Stvarno zanimljivo. Kad možemo očekivati drugi dio?

 3. Osim uobičajenog “medEcinskog” pravopisnog problema, članak je stvarno zanimljiv. Stanice toga tumora zapravo su same od sebe popravile mehanizam starenja, navodno rješavajući problem skraćivanja telomera koji kod diobe stanice uvijek dio lanca DNA izgube (i tako 50-100 puta, kako koja stanica u organizmu, dok se greška toliko ne nagomila da je nemoguće ostvariti diobu i nakon te posljednje diobe stanica umire).

  Ovo je i sjajan dokaz evolucije! Ništa nije stvoreno, kako tumače kreacionisti, već se s vremena na vrijeme mutacijom potpuno promijeni neko svojstvo organizma, koje je pozitivno za opstanak…

  1. Fino si uljudno krenuo i onda jednostavno nisi mogao izdržati nego provociraš Zlatka koji se tako fino primirio. Samo da znaš, ja se neću s njime i oko toga natezati, sad si ti na redu.

 4. Znači nema više biti ili ne biti, pitanje je-mutirati ili ne mutirati?

 5. “Potpuna pravda, iako je nekada spora, nalazi put do pravih osoba.” – eto ga sad. Kad sam već čitao unazad članke, maloprije sam naveo kako čovjek ne drži do pravednosti, kako ju smatra iluzijom, a vidi sad – spora, ali dostižna. Malo mi je čova nesređenih misli, sam sebi suprotan. Ipak mi se čini kako se radi o jednom finom marksistu, samo ne znam zašto se čovjek toliko opire onome što izvire iz njegove nutrine?

Odgovori