Trio glazbenika lutalica “Bakšiš” iz Bugarske razgalio Brođane

Trio Bakšiš u BroduZaista od svih pratilaca ljudskih osjećaja muzika je najbožanskija, jer je najmanje određena granicama. Ovo će zaključiti svi koji su danas uživali slušajući ciganski trio „Bakšiš“ iz Bugarske, iz okolice Burgasa.

Ovaj sastav simpatičnih lutalica uštimavao se na klupi u parku ispred Gradske knjižnice baš u vrijeme dok smo Darija Mataić, Ivan Stipić i ja pili kavu i, po običaju, zapodijevali desetine tema za razgovor. A onda su kako treba zasvirali „Marinu“ i nekoliko ciganskih standarda. Što ono se veli, naježili smo se od užitka. Ivan nije odolio zovu egzotične, dobre muzike koja čovjeka pokreće da aktivno prati njen ritam i melodiju, odjurio je do njih, gdje se već našao Ivo Marković koji je je u kapu ispred njih stavljao šuštavu zahvalnost. Slijedili smo njegov primjer, a Ivan je s njima snimao razgovor, i, na kraju – kratko zapjevao.

Srdačni, komunikativni i vješti glazbenici otvoreno su priznali da su došli u Hrvatsku svirati kako bi nešto zaradili. Kažu, Hrvati su dobri ljudi, vole dobru pjesmu, pa se nadaju da će pokazati i darežljivost. Od toga živimo od svirke na cesti, rekli su.

U međuvremenu se skupilo nešto svijeta, svi oduševljeni opijajućim zvucima pjesama koje osjećaje pušta ju s lanca. Bilo je to samo zagrijavanje pred njihov nastup na korzu. Vjerujemo da su svojom muzikom sve one Brođane koji su po okolnim terasama kafića našli na kavi, obuzeli i razgalili svojim repertoarom kao i nas i da su im se ovi odužili bacanjem pokojeg novčića u kapu.

 

Trio Bakšiš u Brodu

Prvi se “zahvalio” Ivo Marković

 

Trio Bakšiš u Brodu

Ivan Stipić snima razgovor

Trio Bakšiš u BroduTrio Bakšiš u Brodu

 

 

Odgovori