U Brodu na današnji dan prije 86 godina: Dvostruko manje stanovnika i dvostruko više knjižarâ

Na današnji dan 1931. g. objavljeni su rezultati popisa stanovništva iz kojih se vidi da Brod tada ima 31 776 stanovnika, a da u gradu postoje 44 postolara, 33 muška i 14 ženskih krojača, 33 brijača, 27 stolara, 15 pekara, 14 mesara, 7 kovača, 8 limara, 7 bačvara, 10 kobasičara, 5 sodara, 20 fijakerista, 35 piljara, 9 knjižara, 4 staretinara i 2 kinoprikazivača. (Stribor Uzelac Schwendemann: Dogodilo se jednom u Brodu)

Danas, 86 godina nakon objavljenog popisa, Slavonski Brod je grad s otprilike dvostruko više stanovnika, ali i s dvostruko manje (ako ne i više manje) knjižara, bez kinoprikazivača (isprika legendarnoj Palubi 7, ali oni nisu obrtnici), bez 40 postolara, bez tridesetak krojača, bez bačvara… U njegovom samom središtu obrtnici više ne stanuju. U samo dvije centralne ulice, Mesićevoj i Srtarčevićevoj, poznatima po brojnim obrtima, zjape praznih oko 100 poslovnih prostora. Potkratiti hlače nije mali problem kao i kupiti knjigu. Da nije buvljaka na Gradskoj tržnici Brođani ne bi mogli kupiti knjige koje nisu bezvrijedni hitovi.

Naravno da ne tvrdim da je tada bilo bolje, samo uspoređujem, kako bi se vidio brodski napredak koji je napredak i zato jer se uništava obrtnike. Prema nekim podacima, broj djelatnika u gradskoj upravi 1931. bilo je desetak puta manje u samo dvostruko manjem gradu od današnjeg. Objašnjavajući podatak za današnje obrtnike-

sbperiskop

7 comments

Skip to comment form

 1. Nema knjižara, ali ima portala. Eno, sbplus hvali smog sebe da ljude s osjetljivim želucem tjera n povraćanje, Nema obrtnika, ali ima ružnih tokova. Ima kul centar.

  • Maki on 10.03.2020 at 07:52

  Desetljeća su donijela i odnijela. Odnijela dobro, a donijela loše.

  • on 10.03.2020 at 08:47

  Ili Brod usporediti sa samim sobom iz prošlosti, ili s drugim gradovim slične veličine. Nipošto ne vjerovati naštimanim službenim izjavama babe i njegovih poslinih.

  • Nana on 10.03.2020 at 09:59

  Baš sam se obradovala ovoj statistici! Mislila sam da je grad bio manje napućen i da nije bio tako velik!? Za zanatske i obrtničke radnje je prirodno da su bile potrebne tolikim ljudima. Raduje i činjenica da je bilo kulturnih i pismenih građana i građanki, jer broj knjižara svjedoči o tome.

 2. “Danas, 86 godina nakon objavljenog popisa…” – piše Stribor i opp, uleti mu tipfeler! Valjda 89 godina…

  1. Pardon, pardon… Veljko!

   1. Peter, tekst je podsjetnik. Naime, prvotno je objavljen 30. ožujka 2017.

Odgovori