Tiskovna konferencija – APEL za hitno rješavanje onečišćenja zraka

Fontana_Na_KorzuGrađanska inicijativa – udruga za zaštitu okoliša i prirode“ će dana 03.09.2014. god. s početkom od 10 30 sati u Gradskoj knjižnici organizirati tiskovnu konferenciju, na kojoj u ime Brođana, građana brodske okolice, institucija i udruga Brodsko-posavske županije obraćati se Otvorenim pismom za rješavanje pet godina starog brodskog problema onečišćenja zraka iz emisije prekosavske ‘Rafinerije nafte Brod’.

Prema službenim podacima DHMZ-a i rezultatima mjerenja, a sukladno regulativi RH, zrak je na području Slavonskog Broda 2010. godine bio druge kategorije, tj. kao onečišćen zrak u odnosu na sumporovodik i lebdeće čestice PM 2.5, a u 2011. godini i na ozon.

Prema mjerenjima iz 2012. i 2013. godine zrak je i dalje onečišćen tj. druge kategorije obzirom na sva tri navedena elementa (sumporovodik, lebdeće čestice PM 2.5 i ozon). Iz Godišnjeg izvješća o rezultatima praćenja kvaliteta zraka u 2013. godini može se vidjeti da je brodski zrak najlošije kvalitete u Republici Hrvatskoj!

Stanje u Slavonskom Brodu u 2014. godini ništa nije se promijenilo, što više postaje alarmantno. Od prvog siječanjskog dana Brođani su svjedoci redovitom smradu i svakodnevno izloženi trovanju raznim mjerenim i nemjerenim onečišćenjima.

Rafinerija nafte Brod ni ove godine nije smanjila intenzitet niti mijenjala način svoga rada! Otrovna onečišćenja iz njene emisije su svakodnevno prisutna u brodskom zraku a naše zdravlje i životi ugroženi, posebno najosjetljiviji dijelovi populacije: djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama i kroničnim bolestima!

Tražimo da se žurno, do kraja rujna 2014. godine, kaže što i u kojem roku mogu nešto konkretno učiniti što će dovesti do poboljšanja stanja! Tražimo konkretna rješenja za Slavonski Brod.

Brođani više ne mogu trpjeti. Pet godine čekanja bez ikakvog rezultata djeluje zaista sumorno. Brođani kao i svi stanovnici Brodske-posavske županije imaju ustavno pravo na čist i zdravi zrak, to jest na zdravlje i život!

 

10 comments

Skip to comment form

 1. Brođani više ne mogu trpjeti, piše pri kraju ovog teksta.

  Ma mogu i trpjet će! Brođani su između Rafinerije, Bosne i hrvatske nesposobne države. Kao da samo ispod jata golubova koji se svađaju i seru po nama.

  Ipak, poštujem pokušaj!

 2. Treba ustrajati i sustavno prozivati ljude koji su preuzeli odgovornost za zastupanje građana.

 3. Treći rujna je Dan D za Brod. GI-ovci iskrcajte se u Normandiji i polako dalje do Berlina.

  1. Svakako… Brođani, idemo dalje! Ako treba i do Brussela…

 4. Još u svezi sutrašnje tiskovne konferencije Građanske inicijative:

  Što se danas mjeri na brodskim mjernim postajama?

  Dobro je to pitanje! Donja tablica daje nam potpuni uvid u odgovor. Ništa ili skoro ništa!

  Vjerojatno, prvenstveno je riječ o privremenom prekidu u prijenosu podataka. No, taj prekid na mjernoj postaji kraj Stadiona Marsonie traje već duže od dva dana.

  Također na toj mjernoj postaji prije prekida vidljiva su bila samo dva podatka: satne koncentracije sumporov dioksida i lebdećih čestica PM 10.

  Inače, zadnje četiri obavijesti na nivou cijele države na stranicama Ministarstva (http://zrak.mzoip.hr/default.aspx?id=10) odnosile su se na (ne)funkcioniranje nekog od uređaja na tim brodskim mjernim postajama!

  Najnovija (peta) obavijest glasi: „Sl.Brod-1 i Sl.Brod-2, prijenos podataka 2.9.2014. – Zbog tehničkih problema sa komunikacijskim vezama trenutno nema prijenosa podataka sa mjernih postaja Sl.Brod-1 i Sl.Brod-2 na web stranicu državne mreže. Otklanjanje tehničkih problema je u tijeku.“.

  1. Na žalost tablicu nismo uspjeli prenijeti, ali podatke možete vidjeti na linku:

   http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/okolis/trenutna_kakvoca_zraka_u_slavonskom_i_bos_brodu.aspx#.VAV8PaNaZ-Y

  2. Izgleda da je problem u međuvremenu otklonjen, a baš sam bio oran za frontalni sukob! No, to nikoga od odgovornih ne amnestira, što su podaci sa mjerne stanice takvi-nikakvi, ‘šugavi’!

  3. Problem je na veliko iznenađenje Brođana vrlo brzo otklonjen. No to nikoga od odgovornih ne amnestira, što podatci sa mjernih postaja ne iskazuju (uvijek) pravo stanje… U što su Brođani sigurno uvjereni!

   Uz sve to, na mjernoj postaji Sl. Brod-2 i dalje su vidljiva samo dva podatka: satne koncentracije sumporov dioksida i lebdećih čestica PM 10 (http://zrak.mzoip.hr/default.aspx?id=3375). Zaista i to je za analizu na tiskovnoj konferenciji!

 5. Još jedna dodatna tema za sutrašnju tiskovnu konferenciju:

  „Više ekoloških udruga traži smjenu ministra Zmajlovića“ – piše portal Croenergo.eu i nastavlja:

  „Zagreb, 02. rujna 2014. – U otvorenom pismu grupe ekoloških udruga koje smo zaprimili putem redakcije traži se od premijera Zorana Milanovića hitna smjena ministra Zmajlovića. Pismo udruga prenosimo u cijelost i bez izmjena…“. Vidi link:

  http://www.croenergo.eu/Ekoloske-udruge-trazi-smjenu-ministra-Zmajlovica-22953.aspx

 6. Ma ne treba – otpast će sam.

Odgovori