Slavica Lemaić i Karmen Dizdar-Grgurević: Davanjem javnog gradskog prijevoza u koncesiju Grad Slavonski Brod trpi golemu štetu

Grad Slavonski Brod propušta priliku za kupnju novih električnih autobusa za javni prijevoz iz EU fondova!!!

Slavonski Brod mogao besplatno dobiti nove autobuse, ali gradonačelnikova koalicijska većina sa SDP-om odlučila unosni posao dati požeškom APP-u

Na sjednici Gradskog vijeća u prosincu 2017. godine, predložile smo osnivanje javnog gradskog poduzeća za prijevoz putnika jer je to preduvjet za povlačenje novca iz EU fondova za kupnju novih električnih autobusa što je jako važno ne samo zbog ušteda nego i zbog smanjenja zagađenja zraka u Slav. Brodu. Koalicijska većina u vijeću odbacila je naš prijedlog.  Svi hrvatski gradovi, koji imaju gradska poduzeća za javni gradski prijevoz, besplatno su dobili nove autobuse financirane sredstvima iz EU fondova i proračuna RH. Slavonski Brod je nove autobuse mogao kupiti novcem iz EU fondova i preko ITU mehanizma, ali i ta prilika je propuštena. Krajem ožujka ove godine opet ide javni natječaj za nabavu novih električnih autobusa i to uz stopostotno financiranje iz EU fondova, ali nažalost Grad Slav.Brod neće se moći javiti na natječaj jer nisu osnovali javno poduzeće za gradski prijevoz što smo mi na sjednici tražili još prije dvije godine. Slavonski Brod propustio je sve tri prilike da novcem iz EU fondova kupi nove autobuse. Osnivanje gradskog poduzeća za javni gradski prijevoz je preduvjet za kupnju električnih autobusa novcem iz EU fondova u novom europskom sedmogodišnjem proračunskom razdoblju koje započinje 2021. godine.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na gradonačelnikov prijedlog, koalicijska većina, sastavljena od gradonačelnikovih i SDP-ovih vijećnika, usvojila je odluku o davanju koncesije javnog gradskog prijevoza požeškoj tvrtki APP. Rok trajanja koncesije je pet godina, uz mogućnost produženja ugovora za još dvije i pol godine. Koncesijski ugovor jamči koncesionaru ostvarivanje dobiti u iznosu od 3.334.950 kn, a u slučaju produženja ugovora taj iznos raste na pet milijuna kn. Jamstvo dobiti koncesionara je naknada koju će Grad Slavonski Brod morati plaćati. Planirana dobit koncesionara čisti je gubitak za Grad Slavonski Brod. Brođani će se, po ovom koncesijskom ugovoru, voziti u autobusima prosječne starosti skoro 12 godina, a mogli smo besplatno dobiti nove autobuse.

Odluka koalicijske većine o davanju koncesije je zakonita, ali nemoralna i krajnje štetna za građane i Grad Slavonski Brod.  Javno postavljamo pitanje gradonačelniku i vijećnicima koji su digli ruku za koncesiju da objasne građanima zašto su unosan posao dali u koncesiju požeškom APP-u umjesto da su osnovali vlastito javno gradsko poduzeće i kupili nove autobuse novcima iz EU fondova? Kako to da Vinkovci i Sisak, koji imaju manji broj stanovnika i manje gradske proračune od Slavonskog Broda, mogu financirati gradska poduzeća za javni gradski prijevoz, a Grad Slavonski Brod to ne može?

Davanjem javnog gradskog prijevoza u koncesiju Grad Slavonski Brod trpi golemu štetu jer ostajemo bez novih autobusa velike vrijednosti, a planirana dobit koncesionara ide na teret gradskog proračuna i građana koji ga pune. Pored toga gubimo i nova radna mjesta. Jedino što dobivamo je nastavak zagađenja okoliša kojeg kod električnih autobusa uopće nema.

Problem javnog gradskog prijevoza u Slavonskom Brodu dugoročno se može riješiti jedino osnivanjem novog gradskog poduzeća.

Slavica Lemaić i Karmen Dizdar-Grgurević, nezavisne vijećnice

13 comments

Skip to comment form

 1. Što će Brodu novac iz EU fondova kad se može izvuči iz džepova građana.

 2. Oni koji misle da će gradonačelnik otkloniti iznešene tvrdnje nezavisnih vijećnica, varaju se. On osobno je ignorant. Neće to učiniti ni gradska služba za odnose s javnošću. No zato će to obraditi sbplus, portal u skužbi gradskih interesa. Eno, ispod priopćenja koje su također objavili, već najavljuju takvo nešto.

  Zamjeram Dizdarici i Lemaićki što ne idu do kraja. Ako misle da su u pravu trebaju jahati na problemu sve dok i posljednji građanin ne bude u to uvjeren. ČĆesto, one samo štancaju izjave i konstatacije. Umjesto da na svim razinama dokažu da su u pravu.

 3. SDP je karikatura. Ima li ta stranka neki svoj prijedlog? Koja je njihova funkcija u Brodu? Da podržavaju i pridržavaju gradonačelnika? Zar ne osjete kako raste prezir građana?

 4. – Brođani će se, po ovom koncesijskom ugovoru, voziti u autobusima prosječne starosti skoro 12 godina, a mogli smo besplatno dobiti nove autobuse.

  Da meni ovo netko kaže, kao što su nezavisne vijećnice rekle gradonačelniku javno, ja bih učinio sve, posebno na razini medija, kako bih dokazo da one nisu u pravu. No, bojim se da jesu i da znaju što tvrde.

  Tek nakon ove optužbe prijete se na sbplusu da će oni napraviti komparaciju. Pa što nisu napravili PRIJE donošenja odluke?

  1. Mariću, čim njih objavljuje sbplus, Dusparin savezni, a što prije nije, to onda znači da ih više ne doživljavaju kao prijetnju. Više kao demokratski foklor. Zato, neka se zamisle Slavica i Karmen kako pišu o gradskim promašajima. Mislim da trebaju biti puno žešće. Ovo je kamilica.

 5. Dok ovi sakatnjaci vode grad, nema napretka u niti jednom životnom segmentu ove čaršije. Opet se vidi da jedino ženska hrabrost i kreativnost predlaže boljitak Brođanima.

 6. Argumentirano, s vizijom, pismeno ali, previše pristojno, uvijeno, kulturno. S gradskom garniturom i njihovim medijskim trabantima treba ići vilama u oči. Prozvati iz imenom i prezimenom za štetu. Ovo je kao rasprava o nabavki maski za zaštitu od koronavirusa. Puno je brojki tu trebalo biti. Vijećnice su u pravu, ali valjda znaju s kim imaju posl.

  1. Možda zato tako i pišu da ih objavi sbplus? Lemaićka sve su oči u tebe uprte. Niko drugi ne može se s babom nositi. Zato jače, brže. Nemoj iznevjeriti građane koji počinju shvaćati što se od grada radi.

 7. U zadnjih 30 godina izgubili smo Slavonijutrans, TOB, Velepromet, GIK Brod, Veterinarsku, Jasinje s ribnjacima, vocnjacima , vinogradima… od giganta DjDj ostale su rusevine s nadom da ce barem to opstati. Slavonija nije ni sjena onog sto je bila…
  Vise je nego ocito da nam treba promjena. Pozitivno okruzenje i vizija.
  Zato moj glas za gradonacelnicu ide Slavici

 8. O SDP u koji drži Dusparu ne treba trošiti riječi. Politička bijeda! Nije mi jasno ponašanje dr.sci. Emine kolar Berbić,gradske vijećnice. Jednoga dana sramit će je se djeca,obitelj. Podala,da podala je svoje političko ja jednom Valenti.

  1. Jednog dana? Već se srame!

 9. Više nitko od komentatorskih kretenoida ne govori kako Lemaićki priopćenja piše netko iz HDZ-a. Svima je jasno da ona, u kompi s karmen, sama oblikuje tekstove koji, nadam se, Dusparu bole. Jednog dana će se govoriti… a lijepo je sve govorila i predvidjela ekipa nezavisnih vijećnica.

Odgovori