Slavica Lemaić i Anica Radman: Naš prijedlog razvoja i uređenje Naselja Slavonija I

Izgradnja podzemne javne garaže omogućila bi da Naselje Slavonija I dobije nova sportska igrališta, perivojni trg i park

Problemi slavonskobrodskog Naselja Slavonija 1 s nedostatkom parkirnih mjesta i drugih javnih sadržaja mogu se trajno riješiti jedino izgradnjom podzemne javne garaže na prostoru uz Pilarevu ulicu. Izgradnja podzemne javne garaže, kapaciteta 250 parkirnih mjesta, omogućila bi da se sva postojeća parkirališta uz Pilarevu ulicu, te parkiralište između nebodera i gimnazije, trajno uklone jer više ne bi bila potrebna. Time bi se drastično povećao broj parkirnih mjesta u naselju. Uklanjanjem navedenih parkirališta oslobodio bi se veliki prostor na kojemu bi se mogli sagraditi i urediti svi javni sadržaji koji nedostaju građanima u ovom naselju.

Na prostoru između Narodnih novina i Pilareve ulice mogao bi se formirati centralni perivojni trg koji bi postao mjesto okupljanja, druženja i javnih događanja. Na prostoru između tri nebodera i gimnazije mogao bi se urediti mali park s novim drvoredima uz cestu prema Pilarevoj ulici. Na mjestu sadašnjeg parkirališta, između gimnazije i Pilareve ulice, ima dovoljno prostora za izgradnju igrališta za mali nogomet i košarku. Igrališta bi bila udaljena 30 metara od gimnazije, a između njih bi bio zeleni pojas s drvećem pa ne bi bilo problema s bukom. Smatramo da bi Grad Slavonski Brod trebao otkupiti od Mercatora Hrvatska bivši trgovački centar Presoflexa u Vukovarskoj ulici. Spajanjem sa susjednim gradskim zemljištem otvorila bi se mogućnost da se na tom prostoru sagrade novi sportski tereni, a onda bi se prostor velikog parkirališta ispred gimnazije mogao preurediti u park s dječjim igralištem. Prostor oko spomenika rodi već sada se može preurediti u mali park. Realizacija ovih projekata dovela bi do potpune urbane preobrazbe Naselja Slavonija 1 i podizanja kvalitete življenja u njemu.

Izgradnja podzemne javne garaže mogla bi se financirati iz EU fondova uz minimalno sufinanciranje iz gradskog proračuna. Prema mišljenju stručnjaka, sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, glavni nedostatak postojećeg autobusnog kolodvora je zastarjeli izgled. To dokazuje da je izgradnja novog autobusnog kolodvora potpuno nepotrebna i neopravdana. S novcem nepotrebno bačenim na populistički predizborni projekt izgradnje novog autobusnog kolodvora mogla se sagraditi podzemna garaža kapaciteta 180 parkirnih mjesta.

Brodska javnost saznala je za skandalozne planove gradske vlasti za Naselje Slavonija 1 tek nakon što smo na sjednici Gradskog vijeća postavile pitanje gradonačelniku zašto se prostor igrališta želi prenamijeniti. Gradonačelnik je u radio emisiji, održanoj 13. siječnja 2021., opet ponovio da namjerava izgraditi garažu, s košarkaškim igralištem na krovu, na mjestu postojećeg košarkaškog igrališta. Ta garaža, s krovnim igralištem, gradila bi se po uzoru na onu koju je gradonačelnik vidio u Šibeniku. Garaža ispod igrališta u Šibeniku ima samo tridesetak parkirnih mjesta. Izgradnjom takve garaže ne bi se riješio problem s nedostatkom parkirnih mjesta, a centar Naselja Slavonija 1 bio bi trajno unakažen i upropašten.

Planirane Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Slavonskog Broda mogu se provesti samo ako gradonačelnikovi koalicijski partneri nastave nekritički i bespogovorno podržavati svaki gradonačelnikov prijedlog. Naša nezavisna lista protivi se predloženim izmjenama i dopunama GUP-a. Za Naselje Slavonija 1 i okolne ulice, koje su sastavni dio centra grada, potrebno je izraditi novi detaljni prostorni plan na temelju dogovora struke i građana, a ne provođenjem gradonačelnikove samovolje.

Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne vijećnice u Gradu Sl.Brodu

25 comments

Skip to comment form

  • Lara on 23.01.2021 at 07:20

  Ne dajte mu da harači po Brodu. Dosta ga je bilo!

  • grey on 23.01.2021 at 07:43

  Ovaj apel/prijedlog plaćeni Duparin porta bi stavio u ovaj njihov tekst:
  http://www.sbperiskop.net/kolumne/veljko-lukic/o-najnovijoj-kritici-znatizeljnog-uma-sbplusa-malo-macku-teleca-glava

 1. Istinska oporba aktualnom gradonačelniku ima viziju. Čestitam!

 2. Nitko od broskih news portala nije objavio ovaj cirkular. Ispričavam se ako griješim.
  Ni notorni sbplus, što je razumljivo s obzirom na njegovu zadaću Duparinog promotor, ni brodportal, nisbonline, ni 035, ni e-brod… Neka se stide svi svoje neispunjene zadaće da informiraju Brođane o njihovom gradu.

  Jadnici, koliko vas plaća gradonačelnik?

  • Goli on 23.01.2021 at 08:02

  Drug Valenta (SDP), partner našeg babe iz Tvrđave, pomirit će oba prijedloga. On je stručan i politički svestan trenutka.

  • Maki on 23.01.2021 at 08:18

  @203 666, ni ja nisam vidio na nekom drugom mjestu reagiranje nezavisnih zastupnica. To govori o medijima, ali i o Lemaićki i Anici.

 3. Maki, Nisu doživljene ozbiljno od strane mizernih portala. To je upozorenje i znak da se moraju postaviti drukčije prema svemu: Duspari, oporbi i medijima. Na ovaj način građani ne mogu saznati za vrlo vrijedne prijdeloge i ideje.

 4. Analiza i prijedlozi Lemaićeve i Radmanice izuzetan su doprinos demokraciji i komunalnim problemima jedng naselja. Međuti, istovremeno njihov nčin i sadržaj papira lakmus papir je za daljnje djelovanje.

  Gradonačelnika može biti stid kakvim gradom upravlja. Sve je to djelo njegovog načina monopoliziranja javnog rada.

  • Frog on 23.01.2021 at 12:00

  Mali prilog ovome prijedlogu: projekt se može realizirati i po principu koncesionarstva. Naravno prema prethodno dobro pripremljenoj projektnoj dokumentaciji. Posebno je dobar i važan dio prijedloga koji govori o uvažavanju mišljenja građana.

 5. -Frog, ukapirao si. Ocijeni odnosno usporedi ovaj prijedlog i Dusparino bušenje.

 6. Ovdje, u komentarima nekoliko je naivčina tvrdilo da se priopćenje nezavisnih zastupnica pojavilo samo na ovom portalčiću. To nije istina. Na FB profilu Slavice Lemaić stoji da se priopćenje pojavilo na portalu Slavonija.in, čime se ona obilno hvali. Sbpriskop ni ne spominje. Na znanje i ravnanje,

 7. Martine, pitam se samo radi li se o površnosti i neuviđavnosti, ili o intersu. Naime, s kim si, takav si.

  • Frog on 24.01.2021 at 17:36

  Jučer sam razgovarao sa Slavicom i ona definitivno nije znala da je ovaj prijedlog objavio i Sbeperiskop. Ona visoko cijeni ovaj portal i rad urednika.Rekla mi je da je procijenjena vrijednost po ovome prijedlogu cca 36mil kn, s time da je mogući udio Grada cca 6 mil kn a ostalo bi bila sredstva EU. Ilustracije radi, za istočnu tribinu stadiona Marsonije Duspara je ulupao nekih 9mil kn. Bojim se da će taj štetočinja do kraja svoga mandata u svibnju ove godine, ugovoriti Semiramidine viseće vrtove, tj igralište iznad parkinga. Kada ga se riješimo, za njime ćemo popravljati štetu kao poslije prirodne nepogode.

 8. @Frog, vjerojatno je sve to istina što si napisao. I što to govori? Da Lemaićeva nije znala da je i Sbperiskop objavio njeno priopćenje. To govori i to da urednik portala mora znati da mu je portal malo govno kad Lemaićeva ne zna da je i sbperiskop objavio priopćenje, a portal je do sada objavio sva njena pripćenja koliko ja pratim bijedni lokalnu političku scenu. Dakle, nitko nije objavio priopćenje osim dva portala u Brodu, od kojih je jedan sbperiskop. I Lemaićeva za to ne zna. Daj Frog, poštedi nas svog advokatstva. Daj uredniče Lukić prestani podržavati one koji ne podržavaju tvoj portal.

  • Frog on 24.01.2021 at 22:07

  Martine,sram te bilo! Jedan jako dobar portal kvalificiraš kao malo govno. Portal koji ima 20000ak čitanja mjesečno,portal koji iz dana u dan nudi niz kvalitetnih sadržaja već 8 godina. Fuj,gadiš mi se! Strastveno vjerujem u ono što rade Slavica Lemaić i Veljko Lukić,i branit ću ih,biti njihov odvjetnik ili kako ti kažeš advokat. Činim to iz čistoga uvjerenja,bez ikakve računice. Male greške u koracima se dogode ljudima koji puno rade,koji ne mogu sve znati i pratiti.

 9. Frog, ne mogu ignorirati tvoje uvrede i tvoju glupost. Gadiš se i ti meni koliko si glup. A glup si jer nisi shvatio da ja nisam napisao da je portal stvarno malo govno, nego da je takav po Slavici Lemaić koja nije ni pogledala je li na istom objavljeno njeno priopćenje. Shvaćaš li, some, da to nije mala greška u koracima, nego stav. Nju i Radmanicu izignorirali su svi brodski portali, a ona ignorira, onaj, koji ju podržava, Nije u redu da jebe rak raka.

 10. Frog, moraš priznati da je sve skupa jako neugodno. Slavica je pokazala svoju netaktičnost i neuviđavnost. Potez na njenom fb profilu to dokazuje. Šteta.

  • Frog on 25.01.2021 at 22:11

  Martine,malo smo izanalizirali tvoje pisanije.Zaključili smo,prema stilu pisanja,da to piše ili Zovak ili netko iz Dusparinog tima. Namjera ti je(vama) bila zavaditi Slavicu i Veljka. Nisi/niste uspjeli! O meritumu,tj o sadržaju prijedloga Slavice i Anice, ni slova.

 11. Frog, kako li se tek smije Martin, kad sam se ja zagrcnuo od tvoje nepametne konstrukcije. Njegov disonantni glas u odnosu na zborno pjevanje o Slavici, ne znači da ima loše namjere.

 12. Jedno je sigurno. Slavonija 1 je naselje kojem treba vise prostora, a parking je kao loto.
  Mislim da je ova ideja dosta dobra.

 13. Moje mišljenje:
  1. Ne treba trošiti lovu na bunker garažu jer to košta jako puno.. postojeću asfaltnu površinu na Slavoniji 2 treba proširiti na način da se skrati BLATNJAVA površina jer tamo nema zelenila. Lupetaju svi a nitko ne spominje parkinge iza Tene i Ljekarne i nasuprot Lidla. Dakle, stručna korekcija proširenja asfaltne površine (staze i parkinzi), ukloniti ružna stabla i posaditi lijepa i nova stabla i prilagoditi rubnjake za pristup invalidima. A fondove usmjeriti u Milan Ambruš.
  Duspar sigurno opet pravi new deal sa izvođačima.
  2. Da je Duspara izašao iz HR vidio bi da njemački gradovi imaju autobusne kolodvore poput ovog danas u Vukovarskoj ulici. Imamo fuckin’ novi kolodvor za par kuna. Sad se vidi da nam novi ne treba (opet imamo trošak umjesto da je išlo u Milan Ambruš).
  3. Neka netko ukloni ono ruglo od Rode. Užas! I nemojmo više trošiti novac na ratne spomenike jer ih budemo rušili za 30 godina kao što smo rušili partizanske. Mi nismo narod za spomenike.
  4. Zgrada Vesne na Korzu, obećavalo se da će postati sveučilišna knjižnica?
  A zašto ne postane nekakav inkubator poduzetnika ili centar za razvoj računalnih igara ili centar za razvoj nečega produktivnog?? Rimac automobili traži prostore…
  Ah da! Duspara zbog svojih inata i Zovkovih inata tjera sve investitore.
  5. Volio bih da se na izborima kandidira netko obrazovan, stručan, iskusan, normalan i da nije diplomirao u Bosni.

 14. gradjanin SB, potpisujem većinu točaka, posebno 4.

 15. I točka 6:
  Neka taj novi ukloni ono ruglo od rode sa travnjaka pored Presoflexa. Užas.

 16. -gradjaninSB o kakvim se inatima Duspare i Zovaka radi (točka 4)?

  • Frog on 30.01.2021 at 10:47

  gradjaninSB, odličan komentar! Ne slažem se sa tvojim točkama 1 i 2, ali daješ konstruktivne prijedloge,što je za pozdraviti. Bit je da otvaramo temu uređenja grada. Ono što nedostaje je cjelovita,urbanističko-prometna studija uređenja i razvoja Grada. Tu svakako uz rješavanje pitanja šta sa RK Vesna, treba ozbiljno razmotriti kako staviti u funkciju niz nekretnina koje su izvan upotrebe a na dobrim su lokacijama. I naravno škola M.Amruš.To će se ozbiljno početi razmatrati i rješavati nakon 01.lipnja kada Slavica postane gradonačelnica.

Odgovori