Podsjetnik: Lijepe žene prolaze kroz Brod

Zatoplilo je (ova imobilizirajuća kiša neće dugo trajati!) i prolaze Brođanke u šetnji asfaltnim ulicama, korzom i kejom, zastaju pred izlozima, osvrću se, sjede ispred kafića s mobitelima zalijepljenim na uho, izlažu tijela pogledima, odmjeravaju i same, odjekuje njihov smijeh s amnezijom na tegobnu zbilju koja će ih možda dočekati već iza prvog ugla, i čovjeku se učini da  u pozadini ovih idiličnih slika, pokreta i poziva, čuje stihove i glazbu Đonija Štulića.

                                                                                                                                                     Lijepe žene prolaze kroz grad
Ja na uglu stojim sasvim sam
prolaze one i gledaju mene
već dugo ja ne vidjeh hrpu tako lijepe žene
Nema sumnje lijepe su ko san.

Ostarjeli otac jedne brodske sredovječne profesorice, bivši diplomat i vječni estet, impresioniran ženskom ljepotom gotovo do bespomoćnosti, znao bi, savladan neodoljivim porivom, prići lijepim ženama i jednostavno im reći da su lijepe i reći da on hoće da one to znaju, eto, s njegovom izravnom potvrdom, i da su mu svojim postojanjem uljepšale dan, život. Morao sam to učiniti i zbog njih i zbog sebe, opravdavao bi svoj čin estetske hrabrosti. Zašto? Zato što ženina ljepota ne pripada samo njoj. Ljepota spada u obilje koje ona donosi na svijet. Dužna je da ga podijeli s drugima, navodio bi Coetzeea

Oslobođene tipičnih modela patrijarhata kao sljednice seksualne revolucije, sa odjevnim stilovima koji se ne razlikuju od (bijelo)svjetskih (neka cvjeta stotinu odjevnih cvjetova!), sa stavom u kulturi i svakodnevnom životu, dovoljno divlje da bi iskazale svoj obrambene instinkte, a opet umilne da budu dostupna ponuda na gradskom marketu budućih „boljih polovica“, uvjetno podređene machističkim obrascima, spremne na kompromis, njegovane, opčinjene receptima iz mass media poput onog o izlječenju kože poput narančine kore, podložne sugestijama o fitnessu, kozmetici, frizurama, dobroj prehrani, modi, masažama, šminki, terapijama na bazi…, sportu, zdravlju, izboru partnera –

Brođanke su grad  pretvorile u ratnu luku u kojoj krstare kao topovnjače spremne braniti istinske vrijednosti postojanja, vjerodostojnosti življenja po mjeri svoje potencijalnosti… Fatalne, misteriozne, inspirativne… lijepe žene prolaze kroz Brod. Priđite im i to im recite!

sbperiskop

7 comments

Skip to comment form

  1. Reći svakako, ali ne dobacivati seljački.

  2. I žene gledaju dobre muške komade.

  3. Žene, žene mogu bez mene, ali ja ne mogu bez njih.

  4. Fenomenalan osvrt VL na sve segmente slojevitosti ove divne teme. Lijepo je da postoje muškarci koji tako razmišljaju i da šalju poruku mladima i onima koji su zaboravili bez vulgarnosti opaziti sve o čemu autor govori.

    1. Zaboravih opaziti kako fotografija govori više od riječi!

  5. I bas zato je Brod jedan od najljepsih gradova…

  6. Što bi Brođanke rekle za Brođane? Ni one nisu stidljive- Poneka priđe i muškom komadu izjavi kompliment.

Odgovori