Nastavlja se pražnjenje fašistoidnih kibli po zidovima slavonskobrodskih zgrada

GrafitiU Slavonskom Brodu nastavlja se prosipanje kibli fašistoidnih govana po zidovima zgrada, trenutno u vidu uvredljivih parola kojima se protivnika, takozvane lijeve političke opcije stigmatizira kao neprijatelje Hrvatske. Nakon ustaškog ušatog U, s i bez križa, i nacističkih kukastih križeva, na koje su Brođani i komunalni redari naviknuli kao na dobar dan, uslijedile su kratke i jasne zidne poruke prolaznicima u smislu obavijesti koga se to zalilo smrdljivim sadržajem.

Za izlazak iz rečenih stereotipnih okvira ukrašavanja zidova zgrada, pobrinuli su se urbani gerilci koji su na zgradi SDP-a u Ulici Nikole Zrinskog, napisali uskličnu rečenicu: „Ovdje su četnici i fašisti!“. Predsjednik gradske organizacije Roberto Lujić, uspio je izgovoriti tada da se ni devedesetih nije išlo na SDP kao tu noć. Slijedeći udar druge grupe gerilaca, koliko znamo, dogodio se na zidu Bloka u Naselju Andrije Hebranga. Isti smisao poruke, drukčiji rukopis: „Plan 21 Lopovi Četnici“. Svi koji nadiru u Naselje, stanovnici i Dusparini turisti, ne mogu nevidjeti ovu ljubav koji gerilci iskazuju prema takozvanim lijevim snagama. SDP-ovci su „kompliment“ koji im je uputio nepoznat netko, odmah prebojali. Ovaj u Hebrangu dreždi danima. Pridružio se tako stotinama primjeraka neprebojane sramote.

Ne radi se u Slavonskom Brodu, kako bi netko mogao pomisliti, o ravnopravnom obračunu parolama lijevih i desnih gerilaca, i to pred sezonu nagovaranja naroda. Naime, takozvane lijeve gradske snage nigdje nisu nacrtale zvijezdu petokraku ili, ne daj Bože, napisali riječ TITO. Riječ je o kontinuitetu, crtanju svastike i lokalne joj “U” inačice, drugim riječima isključivo od jednih te istih zagađivača čitavog društva.

Možda bi se autori uvreda i mržnje koje prolijevaju po Brodu, trebali pridržavati ove Nietzscheove misli: Na zidu ne treba slikati ni Boga ni vraga. Time upropaštavamo svoj zid i svoje susjedstvo

SDP SB

sbperiskop

9 comments

Skip to comment form

 1. Na zidovima je ono što je U glavama. A zašto se U glavama nalazi to što se piše po zidovima treba upitati škole, crkvu, vlast…

 2. Oni misle da su borci za slobodu naroda od jarma Milanovićevih socijaldemokrata. Pod okriljem mnoći dečki se u ime slobodoljubivih, a poniženih građana upuštaju u rizične akcije. Ako nisu naučili napamet tekstove koje treba isprejati, pogledavaju u papiriće koje su dobili od zapovjedništva otpora. Da li misle?

 3. Reklo bi se da poruka govori više o onom koji piše, nego o onom na koga se poruka odnosi. Ipak, uslijed poremećene komunikacije s gradskom i županijskom vlastima, mogli bi građani i dopise, prigovore, pitanja, pritužbe ostavljati na fasadama.

 4. Čudo su cisti zidovi,

 5. Za duhovite grafite moraš biti duhovit, za ovakve dovoljno je biti nasilan i glup. J***š zid na kojem ništa ne piše 🙂 , jedan je od onih duhovitih.

 6. Ili ona anegdota s početka 90-ih iz Bosanskog Broda kada je netko napisao na poštu “Ovo je Srbija”, a drugi je dolje dopisao “Budalo ovo je pošta” 🙂

 7. Na ovaj sam 2013. naišla u Supilovoj i slikala ga za Periskop http://www.sbperiskop.net/kultura-i-zabava/likovnost/za-nas-nema-nade-zato-saramo-fasade, i sad vidim da je i od drugih prepozat kao jači grafit https://www.tumblr.com/search/citajme.

 8. Eto barem jedne stvari u kojoj Brod ne zaostaje za metropolom!
  Ipak, ondje se javio i otpor:
  http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Mladi-Zagrepcani-u-akciji-Kukaste-krizeve-i-usata-U-pretvaraju-u-srca-i-cvjetove

  Brođani, gdje ste?

  1. Tu smo. Teško je od govana praviti pitu, Silvija. Pacifisti su poneka smiješni.

Odgovori