Lemaić i Radman: Gradska vlast naplatila je Brođanima 38.7 milijuna kn gradskog prireza, a u poticanje gospodarskog razvoja i zapošljavanja nije uložila ni jednu kunu

Nakon osam mjeseci održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je gradska vlast napokon vratila oporbi temeljna prava da postavlja pitanja i raspravlja o temama dnevnog reda prije donošenja odluka. S naše nezavisne liste u Gradsko vijeće ušla je Anica Radman jer je naša vijećnica Karmen Dizdar-Grgurević, kao i tisuće naših sugrađana, bila prisiljena posao potražiti daleko od Slavonskog Broda.

Na aktualnom satu postavile smo četiri pitanja, ali gradonačelnik je opet izbjegao dati konkretne odgovore ili nam je dao potpuno nelogične odgovore. Predloženim izmjenama i dopunama GUP-a grada Slavonskog Broda košarkaško igralište i susjedno malo parkiralište u Naselju Slavonija 1, te parkiralište pored sportskog centra Klasije, u Vukovarskoj ulici, namjeravaju se pretvoriti u područje mješovite namjene. To bi omogućilo izgradnju na tim zemljištima, ali gradonačelnik je izbjegao odgovoriti što se tu planira graditi. Veliko neizgrađeno zemljište na križanju Svačićeve i Gupčeve ulice, namjerava se prenamijeniti u zaštitnu zelenu površinu, s ciljem da se onemogući izgradnja nove zgrade Policijske uprave. Predložene izmjene i dopune GUP-a već punih 16 mjeseci, od provedene javne rasprave, stoje kod izrađivača plana. Mi ih ne podržavamo.

Izgradnja nove nadstrešnice, tj. novog autobusnog kolodvora, financira se s 27 milijuna kn iz gradskog proračuna, unatoč tvrdnji, ministra mora, pomorstva i infrastrukture, da se izgradnja autobusnih kolodvora može u stopostotnom iznosu financirati sredstvima iz EU fondova i državnog proračuna RH.  Nakon uloženih 8.3 milijuna kn iz gradskog proračuna u izgradnju potpuno nepotrebne istočne tribine gradska vlast planira nastaviti izgradnju Stadiona kraj Save što je potpuno besmisleno jer bez snažne financijske pomoći Grada NK Marsonia ne može postati stabilni drugoligaš, a kamoli prvoligaš. Bez ulaska NK Marsonia u Drugu pa u Prvu nogometnu ligu tribine će ostati prazne. Zašto su gradonačelniku projektiranje i izgradnja tribina koje će zjapiti prazne važniji od NK Marsonia zaključite sami.

Kao dobronamjerna oporba podržale smo većinu predloženih točaka dnevnog reda, ali bilo je i onih koje nismo mogle podržati. To su godišnja izvješća o radu i financijska izvješća trgovačkih društava Vodovod i gradske Razvojne agencije, polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika te polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2020. godinu.

Od 128 gradova u Hrvatskoj 35 gradova u potpunosti je ukinulo gradski prirez porezu na dohodak, u 72 grada stopa prireza je manja nego u Slavonskom Brodu, a naš grad ide u red 21 grada s najvišim stopama prireza u RH. Tijekom ovog mandata gradska vlast naplatila je Brođanima ukupno oko 38.7 milijuna kn gradskog prireza, a u poticanje gospodarskog razvoja i zapošljavanja nije uložila ni jednu kunu. Slavonski Brod je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji proteklih godina nije financijski poticao gospodarski rast i zapošljavanje kroz bespovratne potpore poduzetnicima i obrtnicima. Naplata gradskog prireza moralno je neopravdana jer gradska vlast taj novac ne ulaže u poticanje gospodarskog razvoja i stvaranje novih radnih mjesta kao što to čine drugi gradovi. Građani to ne znaju pa misle da gradonačelnik nije odgovoran za katastrofalnu gospodarsku situaciju i masovno iseljavanje iz Slavonskog Broda. U 2019. godini Slavonski Brod je napustilo još 1465 ljudi. Masovno iseljavanje posljedica je gradske nerazvojne politike.

Naša nezavisna lista amandmanima na gradski proračun za 2020. godinu tražila je 15 milijuna kn za poticanje gospodarskog razvoja, ali vladajuća većina odbacila je sve naše prijedloge pa tako i ovaj. Bespovratnim potporama može se pokrenuti gospodarski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, ali u Slavonskom Brodu za to ne postoji politička volja. Drugi veliki problem gradske proračunske politike je nedostatak gospodarskih razvojnih projekata. O odnosu gradske vlasti prema gospodarstvu možda najbolje govori podatak da je projekt poduzetničkog inkubatora punih deset godina skupljao prašinu u gradskoj upravi. Naša vizija razvoja grada temelji se na sustavnom poticanju gospodarskog razvoja i brizi za sve građane pa nam je ovakva gradska politika neprihvatljiva jer nas sve skupa vodi do autobusnog kolodvora.

Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne gradske vijećnice

21 comments

Skip to comment form

 1. Pretposljednji pasus traži provjeru. Ako je napisano istina, onda se radi o lokalnom zločinu. Zašto se Duspara, gradonačelnik, ne osvrne na ove teške tvrdnje? Zašto on to ne čini ako je ovako prozvan? Na što on računa svojom poslovičnom šutnjom kad su u pitanju ovakva priopćenja?

  • Lara on 23.10.2020 at 07:44

  Ne treba babo lićno da se obrati s povodom sitnozubim Brođanima, ima on svog glasnogovornika: https://sbplus.hr/kolumne/manjinas/kradom_tudih_djela_i_objavama_lazi_ne_postaje_se_in_medij.aspx#.X5JmL-2xVPY

 2. Dramatično je sve skupa s Brodom. N eprednjači ama baš u ničemu. Prosječna palanka s kružnim tokovima. Duspara ima svoju antiviziju.

 3. Bez obzira kako će reagirati gradonačelnik Broda, ovakve izjave imaju smisla – javosti radi. Sve je to za DORH.

 4. Ignoriranje kritike, amandmana, krivo (namjerno) tumačenje motiva vijećnika… sve su to ruše na cesti. Jebe se Duspari kad leti helikopterom, dok se raja drnda po toj usranoj cesti.

 5. Dva puta sam pročitala objavljeno. Da se pola baci u savu, opet je strašno. Pa što rade hadezenjare? Jebu Stribora valentu, umjesto da štite grad,

 6. Radmanica je pojačanje Lemaićki koja je pojam za oporbu. Vidjet ćemo kako će ići ubuduće ovaj dvojac. Nagazite curke na gas. Ne dajte babi da mirno preživa.

 7. ‘Curke’, svaka čast. Zaista puno-puno škakljivih tema!

  Odmah s početka… Neka nam netko iz Grada, a može i iz oporbe objasniti, što nam gradonačelnik misli graditi na “košarkaškom igralištu (i susjednom malom parkiralištu) u Naselju Slavonija 1”?

  To košarkaško igralište (kao ni puno drugih igrališta u Brodu), nije ni on izgradio, neće moći ni rušiti!!!

 8. Razvojna agencija?
  Leglo uhljeba koji mlate praznu slami troše papir i tonere.
  Direktor agencije je spadalo koje nezna pričati na tv a da se ne preznoji.
  Mama mu je radila kao financijer u Slavoniji DI ako se ne varam?
  Slučajnost???

 9. Na gradske čestice se planiraju prenamijeniti sa cilje izgradnje nečega i to građani nemaju pravo znati??
  Gdje to ima???
  Predlažem referendum!
  Neka se skupe potpisi pa ćete vidjeti kako će babo zaustaviti radnje. Boji se pravnih regulativa više nego ičega.
  Što mislite kako je preživio do danas?
  Skupiti potpise da se čestice ne diraju. U obzir dolaze samo parkovi što se gradnje tiče u gradu. Najveći smo grad sa najmanjim parkom.

 10. @gradjaninSB, za koga su tvoje sugestije? Ako su za Lemaićku i kao upute što da radi – slažem se.

  • Nana on 23.10.2020 at 14:51

  Anica je pametnija, vrjednija i mudrija od mnogih koji sjede u GV. Jedva čekam da ju čujem iza govornice.

 11. Iduce godine su izbori, i vrijeme da dobijemo gradonacelnicu

  • Goli on 24.10.2020 at 07:47

  To bi bilo čudo Popoviću. Pobijediti čovjeka koji je zauzeo sve izborne resurse, od novca do sitnozubih slugu, bilo bi ravno čudu. Ali, može ga se sustići i poremetiti mu većinu i planove. Predviđam da Lemaićkina nezavisna lista dobije između 5 i 8 mandanat. Sve drugo traži puno novca.

 12. Taj čovjek je zaposlio svoje sinove u javnim poduzećima. Drži za direktora Komunalca čovjeka od 72 godine. Ne obraća se javnosti. Ne odgovara na amandmane… i tako do 100 mana i propusta. Nije to u redu Duspara. Prošloje tvoje!

  • Frog on 27.10.2020 at 11:06

  Slavica je svojedobno prikazala Osječke investicije sufinancirane iz EU fondova. Među njima je i novi autobusni kolodvor. Svemirski!!!

  • Frog on 27.10.2020 at 11:21

  ISPRAVAK MOGA KRIVOGA NAVODA :Osječki autobusni kolodvor NIJE financiran sredstvima EU fondova, već javno privatnim partnerstvom. Grad Osijek je dao zemljište za izgradnju kolodvora, a koncesionar je sagradio kolodvor. Koncesionarski modeli su Duspari neprihvatljivi. Upitajmo se zašto?!

 13. Duspara: “A koliko ima mene u tom projektu?”
  Gradnje kuća za sinove na Livadi nije besplatna. Ne radi ni Mijić doo sve gratis.

 14. gradjanine SB, nemoj tako, sve je babo sa svojih deset prstiju.

 15. Hihihi!

 16. Samo se ti smij dok se on ušurko ceri svima nama u facu

Odgovori