Kad lovci na glasove presretnu učenike strajkaše

Foto: sbplus

Foto: sbplus

Prvi građanin Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara, u srijedu „u 14.05 sati“, presreo je na korzu učenike Srednje medicinske škole u štrajku, obratio im se, solidarizirao se s njima „osobno i u ime Grada“ i dao „im punu potporu/podršku za ostvarenje njihova cilja“.

Gdje god se nađe neko i/ili nešto od zagađenja (od nečistog zraka do neodgovarajućeg rasporeda sati u Medicinskoj školi), pojavi se brodski gradonačelnik da bi ih anestezirajućim riječima otklonio. Nedostajala je u srijedu na korzu još samo košara puna matoševskih pereca, friških pereca za izraziti konkretnu blagonaklonost i pomoć iscrpljenim učenicima štrajkašima.

Problemi koje imaju srednjoškolci u medicinskim školama u RH, a posebno u Brodu, napokon su nadvladali uz pomoć opravdanog i efikasnog štrajka. Štrajkanje im je, inače, sudbina; donedavno su oni koji su završili medicinske škole, a uposleni su u bolnicama, štrajkali zajedno s liječnicima. Nije učeničke probleme riješila ulična verbalna podrška lovca na njihove glasove, nego vertikalno razumijevanje i konkretno poduzimanje od strane izravno odgovornih. A izravno odgovorni nalazili su se u Županiji i oni su pronašli zadovoljavajuća rješenja i donijeli prihvatljive odluke u komunikaciji s Ministarstvom, s upravom škole, s učenicima i njihovim štrajkaškim odborom. Istaknimo ipak da se glavešine iz Županije ni jednom tijekom štrajka nisu „spustile“ u školu, na poprište. Dolazilo im se iz škole na noge.

S kim je u komunikaciji bio građanin Duspara? Je li bivši učenik Srednje medicinske škole Mirko Duspara nazvao ravnateljicu Katicu Lulić i raspitao se o meritumu problema? O tome kako joj je surađivati s predavačima liječnicima i ostalima, a prema shemi koju je odredilo nadležno ministarstvo i županijske prosvjetne vlasti? Je li sa svojim anesteziološko-kirurškim timom predložio rješenja, poduzeo rezove? Nije! Najlakše je (bilo) uzeti megafon u ruke i davati punu podršku štrajkašima! Potpirivati bahatošću bahaćenje pojedinih mladih ljudi. Čujte i počujte, kolegice i kolege!

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Nedavno sam pročitao komentar ispod članka mladog autora koji je unio dodatnu svježinu na portalu sbperiskop, o tome kako je mlada generacija neaktivna, nezainteresirana, troma. Život je demantirao ove tvrdnje, jer baš u našem gradu nova generacija pokazuje nama starijima na koji se način bori za svoja prava. Oni su organizirali štrajk kako bi ubrzali donošenje rješenja.

  Godinama traje mučenje naših učenika u Medicinskoj školi, godinama idu isti dan i na praksu i na nastavu, a mi smo šutjeli, slali ih u cijelodnevno iscrpljivanje i osim ponekog upita, ništa konkretno nije učinjeno. Danas su se oni pobunili za svoja prava i dali moguće riješenje problema odnosno kako se može organizirati raspored sati da im bude lakše.

  Sramota je da osim načelne podrške njihovim zahtjevima, oni koji im trebaju pomoći godinama nisu ništa činili.

  Svaka čast mladi ljudi. Umjesto da mi vama pokazujemo primjerom, vi ste primjer nama starijima.

  1. O Zorane, jel se vi to javljate kao šef laburista, pa poput Duspare podržavate učenike, ili kao obični stanovnik Broda?

 2. Uh, samo da je još više zagađenja, pa da se slikamo! Dobro, i pored poneke vrpce!

 3. Brodman
  23.09.2013 u 08:48

  Da ne bi neko pomislio da Petera kritiziram samo ovdje na portalu..ovo sam mu sve rekao i javno u Gradskoj knjižnici..znači bio sam..želio sam..ali vidim da ovo ne ide u pravom smjeru..i građani su postali indiferentni..ako nešto postoji a nema nikakvih rezultata..čemu?
  Ja se čudim ovdje nekima što vjeruju u bajke..a realnost je da je sve isto i gore nego je bilo..građani su ključ uspjeha a ova udruga je miljama udaljena od običnog čovjeka..zato je slab odaziv ili nikakav na tribinama i stolovima..treba li uopće spominjati svoje neuspjehe??..na prvom okupljanju i osnivanju GI u ININu bilo je puno zainteresiranih građana..znači htjeli su POMOĆI..a ti Peter si od gotovine napravio veresiju..sve si upropastio! Prihvati to..i pusti mlade..ovo što radiš je demagogija..ma rekao sam ti da si savladao političke vještine i svoj ego stavio ispred ekologije!

  Brodman
  23.09.2013 u 10:36

  brodjanine,nisam rekao da sam ja taj “mlad” koji to želi..ali bilo je mladih i bilo je volje a sinergiju tražiti s političarima to je utopija..ja osobno sam svojevremeno tražio sinergiju nas građana i GI i agresivniji pristup tom problemu..pa i blokadu graničnog prijelaza..ovim problemom se bavim od 2009 kada sam na sjednici GV pitao što će Grad poduzeti kada rafinerija započne sa radom,logično je bilo da nisu ispunjeni nikakvi ekološki standardi i da će biti velikih problema za naš grad..nastavio sam o tom problemu pisati i na sbiportalu..pa i bio na osnivanju GI..i sada mi je dosta..na mlade sam mislio stvarno na mlade koje sam vidio da su htjeli i znam da postoje..i moj zadnji post oko ove teme..nema smisla ponavljati se..

  Nisam nikada sumnjao da imamo sposone i pametne mlade ljude koji su nam to sada i pokazali…samo ne znam zašto Babo svakom loncu mora biti pokjlopac..ne znam doista što on tu radi..doista iritira,ovdje mu nije mjesto!

 4. Duspara presretač? Misliš da nije presretao i ravnateljicu kad je trebalo nekog zaposliti?

 5. Možete vi gospodo pisati što god hoćete, ali Mirko je za naše uvjete car i ima onaj nerv lokalnog političara. Vođe drugih stranaka bi trebala ovakva prilika lupiti posred face i pitanje vbi li i tada reagirali u svoju korist. I kada bi se pojavili, ljudi im ne bi vjerovali. Mirku također sve manje vjeruju, ali još uvijek dosta, puno, puno više nego ostalim levatorima koji se ko fol bave politikom. Zato je Mirko za njih sve car. Zovite to demagogijom i kako god hoćete, ali to je to.

 6. Duspara je populistički car! Interesantno da se u nijednoj njegovoj portalskoj biografiji ne može pronaći da je bivši učenik SMŠ.

  Istina je da je u usporedbi s šefovima brodskih stranaka i Marušićem spretniji i pametniji. Pojedinci koji vode lokalne strančice ne bi mogli ni dvije nacrtane guske čuvati, a kamoli uzeti megafon u ruke pred živim učenicima. To samo govori o njima.

  Promatra li se cijeli cirkus gradonačelnikovog megafonskog obraćanja učenicima kojima je dopizdilo uništavanje od strane tvoraca rasporeda, nekako sa strane, jasno je da je čovjek demagog kakvog Brod nije upoznao.

 7. Prvo i osnovno ,gradonačelnik ovog grada bi izašao na ulicu i dao potporu prof.ove škole da su oni kojim slučajem bili na ulici.Dakle,poanta je jasna,izađi tamo i za ono od čega ćeš ili od koga imati možebitnu korist.Potpiši i peticiju “U ime obitelji” ali je sigurno potpisao i onu drugu.Sa svima koji daju glas dobro i ziheraški.Tipičan balkanski šlagvort.I pogoduju,pogoduj svima onima od kojih ćeš imati nešto,i koji će tebe podržati u datom trenu.

 8. Hu-bu aktivnosti! Nije to naš stil, kao što nije ni masa toga što se događa ovom gradu, ne razumijemo se.

Odgovori