Europska godina građana 2013.: „Kako građani mogu utjecati na EU politike?”

Foto: EBrod

Foto: EBrod

U diskusiji su dotaknuti: problem emisija štetnih plinova iz prekosavske Rafinerije, problemi nevladinih udruga u komunikaciji s lokalnom i regionalnom upravom, kao i s ministarstvima, prava građana koja su često ne provodljiva, a i neka očekivanja nakon ulaska Hrvatske u EU.

Brodsko ekološko društvo – BED je dana 07.05.2012.god. (utorak) od 16.00 sati u prostorijama sindikata željezničara u Slavonskom Brodu (glavni kolodvor) organiziralo predavanje: „Kako građani mogu utjecati na EU politike?”. Predavanje se održavalo u sklopu projekta „Pravo na građanske inicijative – kako možemo utjecati na javne politike u EU?“ i to pod pokroviteljstvom Savjeta za europske integracije Brodsko-posavske županije o pravima EU građana s naglaskom na europsku građansku inicijativu.

Voditeljica predavanja Iris Beneš je istakla da: „Konkretni odgovori na spomenuto pitanje mnogima su enigma, jer smo i pred vlastitim nacionalnim političkim pitanjima nemoćni, a kamoli na razini EU, no u svemu je ključno obrazovati se u onim instrumentima i pravima koja nam stoje na raspolaganju kao građanima. Puno je toga gdje možemo zajedničkim snagama kao udruge građana utjecati na političke odluke.“

Također je govorila je o razlozima proglašenja europske godine građana. Navela je kako u Izvještaju o građanstvu EU-a za 2010. se navodi da građani EU-a ne uživaju sve pogodnosti koje proizlaze iz njihovih prava jer nisu s njima upoznati; to se posebno odnosi na pravo na slobodno kretanje i prebivanje u drugim zemljama EU-a. Te iste godine Europski parlament je pozvao Europsku komisiju da 2013. godinu proglasi Europskom godinom građana. Prava europskih građana sadržana su u Ugovoru o Europskoj uniji te nadopunjuju nacionalna prava. Što bolje stanovnici Europe razumiju svoja prava kao građani EU-a, to će bolje iskoristiti mogućnosti koje im pruža život u EU-u.

Svakako treba istaći da glavne europske organizacije civilnog društva i mreže udružile su svoje snage i stvorile EYC2013 Savez (European Yearof Citizens Alliance – ey2013-alliance.eu) kako bi iznijele prijedloge usmjerene na stavljanje europskog građanstva u središte političkog programa EU.

Hrvatska alijansa Europske godine građana 2013. (HAEGG2013.) osnovana je od strane udruga organizacija civilnog društva s ciljem provođenja aktivnosti tijekom 2013.god. (E-mail: haegg2013@gmail.com, Facebook:  http://wwwfacebook.com/HAEGG2013). Ciljevi su joj:

– mobilizirati i koordinirati članove/ice na području RH

– inicirati i organizirati javne debate

– kreirati zagovaračke alate i distribuirati informacije

– omogućiti dijalog i suradnju među različitim dionicima u društvu

– omogućiti lokalnim organizacijama bolje povezivanje s organizacijama na europskoj razini.

Na kraju predavanja Iris Beneš je informirala nazočne, njih petnaestak: predstavnike brodskih udruga građana i institucija o tim, da se nazovu, nadnacionalnim građanskim pravima u EU i o mogućnostima da se akcijom građana određene teme stave kao prijedlog pravnih akata pred Europsku komisiju. Prva takva inicijativa koja je skupila potrebnih milijun potpisa u najmanje 7 zemalja EU-a je inicijativa „Voda je ljudsko pravo“.

U diskusiji nakon predavanja su diskutanti (dr Š. Beneš, P. Bašić, P. Tot-Đerđ i dr.) u svojim izlaganjima dotakli brodski goreći ekološki problem, tj. problem emisiju štetnih plinova iz prekosavske Rafinerije, probleme nevladinih udruga, općenito civilnog sektora u komunikaciji s lokalnom samoupravom i regionalnom upravom, kao i s ministarstvima, prava građana koja su zakonima RH dobro definirana, ali često i loše provodljiva ili i ne provodljiva, pa i neka očekivanja nakon ulaska Hrvatske u EU.

Spomenuto je i to kako nedavno izabrani EU parlamentarci samo će jedno kratko vrijeme biti članovi Europarlamenta jer u 2014. god. slijede generalni izbori, kada će se izabrati 11 (novih) predstavnika za Europski parlament i čiji će mandat trajati 5 godina.

Iris Beneš

Iris Beneš

 

 

1 comment

  1. Kratak odgovor na gore postavljeno pitanje: “Nikako”.

Odgovori