«

»

velj. 13 2018

Za Vučića – spremni!

Glavne parole dvaju prosvjeda protiv dolaska Aleksandra Vučića bile su ‘Izdala si nas ti’, ‘Srpski četnici i hrvatski početnici’, ‘Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj’, ‘Jasenovac – srpski mit’, uz neizostavni ‘Za dom – spremni’

Dok su crvenim tepihom na Pantovčaku, nešto prije 11 sati, polagano koračali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin gost, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, četiristotinjak prosvjednika, među kojima su se našla i barem trojica saborskih zastupnika, na glavnom zagrebačkom trgu već je sat i pol vremena svako toliko glasno uzvikivalo: ‘Izdaja, izdaja’. Nad prosvjednicima su se vijorile hrvatske zastave, zastave HOS-a, ali i jedna HSP-a, a brojni prosvjednici u rukama su držali transparente s natpisima kao što su ‘Izdala si nas ti’, ‘Srpski četnici i hrvatski početnici’, ‘Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj’, ali i ‘Jasenovac – srpski mit’. U isto vrijeme, stotinjak metara dalje, pod prozorima sjedišta Srpskog narodnog vijeća, omanja grupa predvođena notornim Draženom Kelemincem stajala je na mjestu na kojem je prije nekoliko mjeseci spaljivala primjerke tjednika Novosti i sipala salve uvreda. Na obje lokacije brojni prosvjednici nosili su oznake HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom – spremni’.

Nastavljala je Bartolić sve glasnije: ‘Znamo te Aleksandru Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio diljem lijepe naše’, dok su u već očekivanom ritmu prosvjednici urlali: ‘Izdaja, izdaja’

Glavni prosvjed, onaj na Trgu bana Jelačića, čiju je organizaciju službeno na sebe preuzela Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, otpočeo je hukanjem i bučenjem. U deset sati je umirovljeni general Željko Sačić s pozornice razočarano poručio da im je planirani pristup Markovom trgu ograničen te da će stoga nakon skupa na Trgu bana Jelačića s prosvjedom završiti na Kamenitim vratima. Zagrebačka policija, naime, oglasila se pažljivo sročenim priopćenjem u kojem je naglasila da se pristup Markovom trgu ograničava ‘temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti’.

’S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu, želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14’, navela je policija u priopćenju.

Očekivano, prosvjednička masa nije krila svoje nezadovoljstvo odlukom policije. Intonirana je, potom, hrvatska himna, a s rukama na srcu prosvjednici su glasno pjevali. Ispod zastave HOS-a na kojoj je jasno istaknut stajao ustaški pozdrav ‘Za dom – spremni’, ruku na srcu držao je i saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej. Nedaleko od njega stajao je još jedan HDZ-ov saborski zastupnik, ujedno i predsjednik HVIDRA-e, Josip Đakić. Nešto kasnije pridružio im se i Miro Bulj, Mostov saborski zastupnik.

S improvizirane pozornice okupljenima se uskoro obratio jedan od vođa prosvjeda koji je uz glasno odobravanje poručio da Hrvatsku brutalno omalovažava sam vrh srpskih vlasti.

‘Dok Srbija u New Yorku priređuje manipulatorsku i lažljivu, politikantsku izložbu, kojom se potpaljuju mit i izmišljotine o Jasenovcu, hrvatska Vlada, odnosno hrvatska diplomacija poduzima tek kozmetičke korake i sporedne primjedbe’, čulo se s pozornice nakon čega je najavljeno puštanje govora Aleksandra Vučića iz Gline 1995. godine.

Na pozornicu se zatim popela Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica.

‘Nećemo više šutjeti, dosta je bilo. Izdaja, izdaja’, povikala je Bartolić, a priključili su joj se brojni okupljeni.

‘U ime svih stradalih i u ime naše krvlju natopljene domovine, svi, pa i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, moraju zaslužiti državničke počasti i crveni tepih. Pitam vas, dragi prijatelji, je li Aleksandar Vučić to zaslužio?’ kazala je Bartolić, a prosvjednici su spremno odgovarali: ‘Nije, nije’.

Nastavljala je Bartolić sve glasnije: ‘Znamo te Aleksandru Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio diljem lijepe naše’, dok su u već očekivanom ritmu prosvjednici urlali: ‘Izdaja, izdaja’.

Na pozornicu je stupio Božidar Alić. Brojni okupljeni na samo njegovo ukazanje pozdravljali su sa ‘Za dom – spremni’. Uzbuđeno je poručio prosvjednicima da se okrenu i pogledaju kako se na Hotelu Dubrovnik, u centru Zagreba, vijori srpska zastava. Prosvjednici su se odmah uzbunili i počeli bučiti, a zatim se u nevjerici okrenuli da bi gotovo razočarano zaključili da je Božidar Alić pogriješio. Na pročelju Hotela Dubrovnik vijorile su se tek zastave Europske unije, Republike Hrvatske i samog hotela.

Nakon kraćih govora i niza pjesama praćenih lelujanjem u ritmu, s pozornice je poručeno kako je vrijeme da okupljeni krenu prema Kamenitim vratima. Četiristotinjak okupljenih koračalo je i pjevalo ‘Rajska djevo, kraljice Hrvata’, a oni najbrži među njima već su pristigli do ograda iznad Kamenitih vrata i otpočeli s vrijeđanjem policijskih službenika.

‘Ima li među vama ijedan Hrvat? Ajde, recite’, povikao im je jedan od prosvjednika. Osnaženi ostatkom grupe zajedno su, po tko zna koji put, vikali ‘Izdaja, izdaja’ i ‘Zovi, samo zovi’. HDZ-ov zastupnik Josip Đakić priključivao se povicima samo na potonje.

Jedan od prosvjednika na samom kraju uhićen je, a neslužbeno se doznaje da je držao transparent s natpisom ‘Za dom – spremni’, ali bez oznake HOS-a.

27 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Zaista su, kako se Kolinda usudila rećći, marginalci. Kao ona legendarna trula jabuka koja je svoju trulost prenijela na cijelu košaru,

 2. Budala ,a ja mislio pametan.Destabilizovao je situaciju.Nema njemu belog sveta dak se ne ispriča Hrvatima.Propustivši priliku pomaknuo je integracije.Pametni Srbi to znaju,ali oni nisu njegovo biračko tijelo.

  Ipak uspio je profitirati pred lokalne izbore si.Kolinda je pak rasula mleko sve što je kao dobra krava u zadnje vrijeme davala.

 3. Vitrina

  Tebi će se kao najvećem Hrvatu ispričati osobno, lično i personalno. kazat će ti: Oprosti, izvini, ali pardon za ve riči

 4. I za tebe sam mislio da si pametniji , ja sam za to da Hrvati više ne budu branik evropske civilizacije ,več da se ta granica napokon makne istočnije i nisam zato neki osobiti Hrvat.

  Želi li Vučić uvesti Srbe u integracije Zapada a izgleda po svemu ,želi,on mora biti popustljiviji,a to bez isprike neće ići.

 5. Zambata

  Tko bi rek’o čuda se dese,…
  pa da prihvatim jednu od Sinišinog isprdka.
  Usput, plavuši je drugi mandat padao u krilo, trebala je samo raširit fertun.
  Upravo je izgubila drugi mandat, samo joj još nisu javili.

 6. Vagabundo

  Ovi su prosvjednici gol kurac, kako je Acu oplajvazio SIniša i SDP.
  Najgore kad te tvoji ogade 🙂
  Aferim.

  Da je netko od nas izjavio tako što na ovom portalu, već bi dobio etiketu desničara, ustaše, fašista.

  Odjednom je orjuna utihnula s komentarima, nema ih ni u kiti.

  Ne slažem se za Kolindu. Mislim da si značajno proširila glasačku potporu.

  Meni je ipak vrh Acina izjava Miloradu: ne moraš da glasaš baš za svaki zakon bezuvetno. Ona zorno pokazuej koliko je jaka koalicija Miloradove stranke i HDZ-a. Vjerojatno mu nekad Plenki mora signalizirati kada da spusti ruku 🙂

  1. Stalker

   Orjuna na portalu? Opet krmački podmećeš!

   1. Vagabundo

    Nemoj se sad ljutiti na mene. Nisam to ja izjavio 🙂

    Mislim, nisam sad. Govorim iste stvari ko i Snke već dugo i već dugo me pljujete.

    A šta si ti čuvar portala u zimskom periodu?

    Jesi ti neko mjerilo, neki glavni analitičar portala?

    Koliko vas ima?

    De radije komentiraj Milorada i Acu! Jelde da su kesni?

  2. Zambata

   “Ne slažem se za Kolindu. Mislim da si značajno proširila glasačku potporu.”

   Kak se zeme.
   Proširila za par tisuća Srba, suzila za više desetaka tisuća Hrvata.
   Moguća je čak i odbočka od HDZ-a.
   Dakle, pitanje dobiti na ćupriji, a gubitka na mostu.

   1. Vagabundo

    U stvari je to pitanje kao i kod Zoke. Koliko će deda ustaša otjerati “ljevičara” i privuči “desničara”.

    Ovdje ej naravno stvar okrenuta naglavačke uz jedan veliki zajeb.

    Vučić je izabrani predsjednik Srbije i akjo se s nekime baš mora razgovarati, onda je to on. No, nema nikakave nade da će naši građani imati ikakave koristi od Ace pa je trebalo prepustiti njima da inzistiraju na tome d aih primimo.

    Uglavnom, fino razotkrivanje beskičmenjačke hrvatske i ništa bolje srpske politike. Ljigavost svih aktera u ovoj priredbi je kolosalna. No, naravno, nenadmašni šampion u ovoj disciplini je Milorad.

    Moja procjena je da je desničara manje od eventualnih ljevičar akoji bi se “preobratili” na Kolindinu stranu.

    Desničari će teško iznjedriti nekog ozbiljnijeg kandidata, a ljevičari su toliko pogubljeni u hrvatskoj (i europi) da će šeniti pred svakim ko im baci neku kosku.

    Dakle, desničari nisu pušili Zokijevu priču, ali vjerujem da će ljevičari žeštoko popušiti Kolindi.

    Reci ti, tko bi mogao biti relevantan kandidat za desnicu, a tko za ljevicu.

    1. Zambata

     Ljevičari Kolindu vole kao kreč u očima.
     Ova pušiona s Vuletom neće joj donijeti bodove, a budući da je Hrvatsku teško osramotila i ponizila, izgubit će ogroman dio ostalih birača.
     Za desnicu ne vidim (zainteresiranog) kandidata, dok ljevica Sinišinom izjavom otvara kandidaturu Tonina Picule.
     S vrlo izglednom šansom na uspjeh.

     1. Zambata

      …Bojanovom izjavom…

 7. Zambata

  Kažu, Vule je bio 1995. mnogo mlad, pa ga ponijelo. Šta je imao, samo 25 godina, postao je desna ruka četničkog vojvode Šešelja i poslan je u Hrvatsku ložiti sirotinju da gine za begogradsku marvu.
  Međutim, nešto stariji Aca, 2000. godine, u Skupštini, ponavlja i čak zaoštrava četničke teze.
  Ete vam ga, Aca.
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-pogledajte-jos-jedan-vucicev-govor-karlovac-virovitica-i-ogulin-su-srpske-zemlje/1023789.aspx

  Bi li liepa plavka i objavljivanje videa nazvala govorom mržnje?
  Što veli komuna i pripuzi?

  1. Vagabundo

   E sad, tko je u ovom slučaju komuna?

   Msliš li da je SDP nekakava komuna, onda su se oni ponijeli još nekako, a misliš li da je komuna u stvari okorjela orjuna ili četnici, onda oni to jako dobro znaju pa zato i drukaju za sve ovo.

   Vučić dlaku mijenja, ali čud nikada.

 8. Vagabundo

  Sad slušam notornog vučića kako standardno laže – nema reči o velikoj srbiji, a ono video sa originalnim zvukom ga prokaže kakav je to jadni igrač.

  1. Vagabundo

   Pored Vučićeve retoričke vehementnosti štreberi Kolinda i Plenković mogu izazvati samo sklapanje očiju. Spreman u svakom trenutku bezočno lagati, a pritom nevino gledati u oči, spreman u svakom trenutku napamet održati koherentan jednosatni govor o bilo kojoj politički važnoj temi, Vučić je demagog par excellence,

 9. Vagabundo

  Svoj drugi dan u Hrvatskoj iskoristio je za posjet hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u Vrginmostu, gdje je dočekan kao hodajuće božanstvo, a onda je na javnom razgovoru s građanima beskrupulozno ponižavao Milorada Pupovca u stilu ”u šali uvali”. Vučić se prema Pupovcu odnosio kao prema pudlici koja nedovoljno hitro sluša naređenja pa ga je razočarala što se dresura nije primila. Formalnog lidera hrvatskih Srba je onda do kraja zakucao tijekom govora u Lisinskom, opisujući kako je Pupovac pred njim pustio ”mušku suzu” jer su ga u Zagrebu pljunuli u lice BBB-ovci. Iako je ta uznemirujuća anegdota naoko služila tome da Vučić izrazi empatiju prema Pupovčevim problemima s ekstremistima u Hrvatskoj, zapravo ga je prokazao kao šonju, a sebe kao frajera koji si nikad ne bi dozvolio nešto takvo – ni da mu ”neka budala” pljune u lice, ni da zbog toga plače.

  1. Jagma

   Kako bi rekao Zetgeist, Srbi su UOPŠTE šonje. Svi bi oni meni stajali mirno pred BBB. A ti si psiho-dijagnostičar.

   1. Vagabundo

    Evo što Srbin kaže o svojima:

    https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2780839/kako-je-vucic-na-veceri-kod-predsjednice-hrvatima-odrzao-lekciju/

    Moram priznati da mi ovaj tvoj nivo nacionalnog razvrstavanja nije drag, ali evo ovaj put iznimno prihvaćam igru.

   2. Zambata

    Nije točno.
    Oni samo “imaju svoje mišljenje o prošlosti”.
    Činjenice (izrečene riječi) su kod njih “mišljenje”.
    Kad ih stjeraš u ćošak, oni gledaju u oči i lažu, da im je imputirano.
    Priznanje o stvarno učinjenom (izrečenoj izjavi), za njih je “poniženje, koje neće dopustiti”.

    1. Vitrina

     Počeo RTL Danas.

     1. Frodo

      A što će tek biti kad počne Dnevnik HTV-a i NOVA-e?

 10. Zambata

  Drugovi, Vitrina i Frodo, ne mučite tipkovnicu uzalud.
  Što u navedenom komentaru NIJE točno?
  Sve ostalo je samo tafrljanje.
  Znači sve televizije lažu, samo Vule je veliki istinoljubac.
  Jadni mi s vama takvima.

  1. Frodo

   SVE televizije govore poluistine. Uvjerljivost je važnija od istine. I SVI političari lažu, pa, prema tome, i Vučić.

 11. Zambata

  ” Uvjerljivost je važnija od istine.”
  Alal’ kita!
  Za sve takve spodobe.
  Ne lažu svi kao Vučić. On je nenadmašan.
  Klikni malo na linkove, koje sam gore postavio.
  Pa usporedi s onim što je nakenjao na tiskovnim konferencijama u Zagrebu i Gvozdu.
  Takvi se ne rađaju često i nije čudo da je u Srbiji uzdignut do nebesa.
  Tamo takve mnogo volu.

  1. Vagabundo

   Razumijem da netko ima osobne probitke zbog kojih laže kao pas, bezobrazno i bahato, bez da trepne, ali potpuno mi je nerazumljiva sorta koja takve spodobe brane i opravdavaju. Oprostio bih im kad bih znao da imaju ikakve koristi od toga, ali stoka to radi iz uvjerenja???

 12. Ni uverenja više nema mukte.Novac je uvijek u pitanju.>Zašto Milorad ne sluša uvek Vučića ,zbog uverenja ,ili zbog zobine na valovu..

Odgovori