Ustašonostalgičari

Mit o tome da pripadnici »parlamentarnih demokracija«, Amerikanci, Englezi, Francuzi, nisu činili zločine, da su ubijali, silovali i poraženima se osvećivali samo crvenoarmejci, Rusi i jugoslavenski partizani, može živjeti samo u glavama onih kojima je NDH ideal hrvatske države i demokratičnosti. Bespridržajno!

To što Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović glasno govore da 8. svibnja 1945. godine Zagreb nije oslobođen već je pao, nije nikakvo iznenađenje. Za ustašonostalgičare koji bi nastavili tamo gdje su njihovi uzori stali, to je posve prirodno i očekivano.

To što predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović na dan kapitulacije nacističke Njemačke posjećuje Bleiburg, Hudu jamu i Macelj, govori samo to da u potpunosti razumije osjećaje svoje bivše izaslanice, ali sama ne želi javno reći je li Zagreb oslobođen ili je pao tog 8. svibnja 1945.

Baš kao što Hasanbegović trbuhozbori ono što iz kaptolske sjene ideolozi povijesne rehabilitacije i povratka od zločina oprane NDH ne žele reći, da je »jugoslavenska država bilo koje vrste u savršenoj suprotnosti s hrvatskom državom«.

Stoga su, logično, partizani bili okupatori, jer su rušeći svjetski nacifašizam srušili i nacifašističku NDH koja je jedina prava država Hrvata pa su ispravni i zločini i genocid koje su u njezino ime ustaše provodili.

Za ustašonostalgičare, logično, jedina prava i ispravna hrvatska država je ustaška NDH i, dakako, oni koji su je vojno porazili i srušili mogu biti samo okupatori. Baš kao što bi, logično, za Esih i Hasanbegovića sve savezničke vojske koje su rušile nacifašizam, Hitlera i Treći Reich, a time i NDH, trebale biti okupatorske.

Njih dvoje ustašonostalgičara, logično, s time nemaju problema, ali ima predsjedica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je prisegnula na Ustav u kojem piše da je Hrvatska kao država utemeljena 1943. godine ZAVNOH-om, pa su, logično, tog 8. svibnja 1945. partizani oslobodili od okupacije glavni grad Zagreb, a potom i cijeli teritorij.

Zato je nelogično da predsjednica, koja je po definiciji čuvarica Ustava, na taj dan odlazi u Bleiburg, Hudu jamu i Macelj, komemorira poraženima, a ne odaje počast pobjednicima.

Logično bi bilo da je Predsjednica tog dana u Zagrebu i polaže vijenac na Grobnicu narodnih heroja na Mirogoju, a pali svijeće na Bleiburgu, Hudoj jami i Macelju kad je za to trenutak. Ako, logično, predsjednica bježeći 8. svibnja iz Zagreba ne bježi od istine i same sebe.

Pokušat će, logično, Predsjednica obraniti sebe ističući kako je višekratno komemorirala žrtve svih totalitarnih režima, baš kao što ni premijer Andrej Plenković ne može izgovoriti antifašizam a da u istoj rečenici ne osudi sve totalitarne režime.

Budući da se približava komemoracija na Bleiburgu, mantru o tome kako su zločine u ratu i poslije njega činili samo pripadnici totalitarnih režima, nacifašizma i komunizma, sve ćemo češće slušati. Samo plitkoumni falsifikatori mogu tvrditi da su isključivo »boljševici« činili zločine ili da su Titovi partizani odmazdu proveli većinom nad običnim, golorukim narodom.

Mit o tome da pripadnici »parlamentarnih demokracija«, Amerikanci, Englezi, Francuzi, nisu činili zločine, da su ubijali, silovali i poraženima se osvećivali samo crvenoarmejci, Rusi i jugoslavenski partizani, može živjeti samo u glavama onih kojima je NDH ideal hrvatske države i demokratičnosti. Bespridržajno!

novilist

10 comments

Skip to comment form

 1. Koliko zapravo neofašisti imaju pristaša u RH? Bruna Brstilo Esih i Hasanbegović kao da su ravnopravni s SDP-om na brvnu.

 2. E moji partizani, previše ste bili šlampavi. To se slijedeći puta – a jamačno će ga biti – ne smije ponoviti.

  1. 😀 haha

  2. Nisam agresivna ali ovakve debilane mi izazivaju agresivnu reakciju. Zaista ih idući puta treba istrijebiti!

 3. SF SN!

  1. A zašto ne staviš njegove fotke sa Sutjeske gdje su izginuli mnogi partizani Dalmatinci, djedovi neoustaša?

   1. A tek svijetu neviđene fotke gdje je drug Tito sa svojim gologuzanima u šest tjedana blickriga porazio četnike.Rasturio im monarhiju i armiju.Kakva bitka ,Sutjeska je neuporediva.

 4. Tito je bio vojni genije. Stvorio je današnju Hrvatsku (Istra, Dalmacija….) Četnici su bili rulja, zločinci, bez ideja i vojne force. Zadao im je udarac da bi mogla postojati Jugoslavija kao rasadnik današnjih sila od država.

  1. Zar čuvena artiljerija srpska beše rulja.Zar im monarhija beše prčija koju gologuzani uglavnom hrvatski rasturiše u 42 dana.Karika koja nedostaje najveća je enigma drugog svjetskog rata.Oliti kako je Hitler pomogao Titu da postane Tito.I naravno ,uvijek ono zašto.

Odgovori