U ime fetusovo

Nakon dolaska HDZ-a i Mosta na vlast laičke katoličke organizacije, isturenije, a možda čak i radikalnije od pojedinaca iz vrha Crkve, nastoje ojačati svoj pritisak na institucije kako bi progurale svoje zamisli u zakone, a posebno na Ustavni sud, od kojeg će se tražiti da što prije odluči o pobačaju

Prosvjedi PobačajNema sumnje da je zakonsko ograničenje prava na pobačaj krajnji cilj Katoličke crkve u Hrvatskoj i njezinih eksponenata poput Željke Markić i Vice Johna Batarela, koji su prošle subote u Zagrebu organizirali povorku Hod za život, događaj koji su mediji nazvali prosvjedom, iako se zapravo radilo o politički sponzoriranom mitingu. Da nije tako ne bi se uz ratnog zločinca Daria Kordića, osuđenog u Haagu zbog pokolja čitavih obitelji u Ahmićima – 73 muškarca, 32 žene i 11 djece, od kojih je najmlađa bila tromjesečna beba – među najistaknutijim hodačima našli Sanja Orešković, pobožna supruga predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, i njegov savjetnik Stjepo Bartulica, niti bi im zagrebački gradonačelnik Milan Bandić stavio na raspolaganje gradske resurse i pokrio dio troškova za štandove, letke i majice.

Dok su na samom mitingu u prvom planu bile parole o zaštiti života i obitelji, njegov suorganizator Batarelo, predsjednik konzervativne udruge Vigilare, medijima je otvoreno kazao da je njihov početni cilj senzibiliziranje javnosti o tome da je fetus ljudsko biće, a da zatim slijede zakonska rješenja. Za Batarela, Markić i njihove istomišljenike porast konzervativizma u vladajućim političkim strankama idealna je prilika da se stvari poguraju korak dalje, ovaj put i zakonski, jer se stigmatizacijom liječnika i samih žena kao ubojica te neformalnim pritiscima posljednjih godina već uspjelo postići da vrlo veliki broj ginekologa u hrvatskim bolnicama odbija vršiti pobačaje pozivajući se na prigovor savjesti. Pokušaj da se sruši i sam Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine zapeo je pak na Ustavnom sudu, koji se još nije očitovao o prijedlogu što ga je 1991. podnijela Ružica Ćavar, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, preteče udruge U ime obitelji Željke Markić. Ustavni sud je taj prijedlog potpuno ignorirao sve do 2009., kada ga je preuzeo sudac Aldo Radolović i počeo sakupljati mišljenja znanstvenih i medicinskih institucija, da bi predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec koncem prošle godine obznanila da je predmet obrađen do stupnja da se o njemu može početi raspravljati. Rasprava se, kako je priznala pred saborskim zastupnicima koji su to pitanje prošlog tjedna postavljali kandidatima za ustavne suce, nije održala, a ona smatra osobnim neuspjehom što nije imala snage taj stari predmet staviti na sjednicu.

Kao što su ustavni suci 25 godina ignorirali taj prijedlog, tako je i Sabor 25 godina izbjegavao intervenirati u zakon koji ženama omogućuje da u prvih deset tjedana samostalno odlučuju o prekidu trudnoće. Atmosfera u društvu, čak ni 1990-ih kada su sklopljeni Vatikanski ugovori, nikada nije za to bila dovoljno pogodna, ali se kroz proteklih desetak godina u Hrvatskoj počela afirmirati propagandno amerikanizirana katolička civilna scena koja je isprva jačala mišiće na temi zdravstvenog odgoja. Upravo će spor oko kurikuluma zdravstvenog odgoja SDP-ovog ministra obrazovanja Željka Jovanovića sredinom 2012. godine označiti početak tzv. konzervativne revolucije koju će umjesto oslabljenog HDZ-a predvoditi Crkva i crkveno sponzorirane udruge. Jovanovićev kurikulum srušen je na Ustavnom sudu u svibnju 2013., krajem iste godine referendumom o braku izmijenjen je i sam Ustav, a lani je na Ustavnom sudu suspendiran i Obiteljski zakon SDP-ove ministrice Milanke Opačić, kojem su se, doduše, osim konzervativnih protivile i neke feminističke udruge. Očito je da nakon dolaska HDZ-a i Mosta na vlast laičke katoličke organizacije, isturenije, a možda čak i radikalnije od pojedinaca iz vrha Crkve, sada nastoje ojačati svoj pritisak na institucije kako bi progurale svoje zamisli u zakone, a posebno na Ustavni sud, od kojeg će se tražiti da što prije odlučuje po pitanju pobačaja.

Mirjana Kučer iz Ženske mreže Hrvatske kaže za ‘Novosti’ kako smatra da Hrvatska ipak nije zemlja koja će im otvoriti politički prostor za ograničavanje pobačaja.

– Ne vjerujem da će im to proći jer oni šalju užasnu poruku ženama, ali i muškarcima, da su žene ubojice, što je užasno. To je jeftina američka prolife propaganda koja govori o životu samo od prvog do devetog mjeseca trudnoće, a stvarni joj je život nebitan. Oni ne prežu od iskrivljavanja činjenica i zloupotrebljavaju tu ideju da bi nametnuli svoje političke stavove, a iza svega stoji želja za političkom i ekonomskom moći u društvu – kaže Mirjana Kučer.

Ako odluče išta napraviti, pokušat će uvesti poljski model koji de facto znači zabranu pobačaja, osim ako nije riječ o ugroženom životu, silovanju ili malformiranom fetusu – kaže Mirjana Kučer

Kučer nije sigurna da će Ustavni sud išta reći po pitanju pobačaja, čak i kada se uspostavi izborom novih sudaca, jer zbog sadašnje krize vlasti sve ovisi o tome kakva će biti konstelacija snaga.

– Međutim, ako rigidna desnica uspije apsolutno osvojiti vlast, tada će se to pitanje staviti na dnevni red. Sve ovisi o sastavu Ustavnog suda. Ako odluče išta napraviti, ići će mekano, pokušat će uvesti poljski model koji de facto znači zabranu pobačaja, osim ako nije riječ o ugroženom životu, silovanju ili malformiranom fetusu – kaže Mirjana Kučer.

Ona dodaje da HDZ nikada nije bio dovoljno rigidan da uđe u tu sferu privatnog života, iako trend jačanja konzervativizma postoji od 1990-ih. Crkva je, kako kaže, davno krenula u osvajanje javnih područja, preuzimajući jedno po jedno, a danas je došlo vrijeme kada s katoličkim udrugama osvaja i područja pružanja socijalnih usluga, dok se rigidna konzervativna desnica pregrupirala i usmjerila na dobivanje vlasti.

Ona je tu vlast zapravo već i dobila jer je vlast pogubljenog HDZ-a Tomislava Karamarka, Mosta Bože Petrova, koji je snažno privezan uz crkvene strukture, i Tihomira Oreškovića, čiji je dolazak na čelo Vlade imao blagoslov Kaptola, njoj idealna prilika za korak naprijed u nametanju katoličkog šerijata. Jedina joj je neprilika što je ta vlast dovoljno slaba da bi u svakom trenutku mogla biti abortirana.

portalnovosti

 

 

Odgovori