Tihana Tomičić: Pametno je čuđenje u svijetu. Znaju li oni uopće “guglati”?

Hrvatski mediji godinama pišu o slučaju Uljanik, o Jakovčićevoj povezanosti s Končarom, o planovima za seljenje škvera iz centra Pule, o njegovim naknadama u nadzornim odborima, ali novokomponirani politički moralisti iz Pametnog, koji vjerojatno nisu čitali novine dok nisu odlučili postati budući ministri i predsjednici, nisu znali s kim potpisuju koaliciju

Samo jedan problem bio je dovoljan da se raspadne Amsterdamska koalicija – stranka Pametno odlučila je izaći iz kombinacije nakon što su njeni članovi uočili ulogu »istaknutog pojedinca« Ivana Jakovčića u zbivanjima oko Uljanika i odnosima s potencijalnim strateškim partnerom Dankom Končarom.

Otkrili su toplu vodu i uguglali ime Ivana Jakovčića, s kojim su u koaliciji i koji je trebao biti njihov prvi kandidat na listi za Europski parlament u proljeće iduće godine. Tu su pročitali da je on bio u NO-u jedne Kermasove tvrtke, gdje je primao i naknadu u eurima, a firma se povezuje s jednom korupcijskom aferom u Finskoj. I kad su to shvatili, odlučili su ne samo otkazati povjerenje Jakovčiću, nego štoviše, i istupiti iz Amsterdamske koalicije s IDS-om i GLAS-om.

Pametno je naprosto prepametno da bi sudjelovalo u nečemu tako profanom kao što je privlačenje investitora. A očito i prepametno da bi ranije uguglali Jakovčićevo ime i saznali tko im je koalicijski partner. Nakon 28 godina prisustva bivšeg istarskog župana, bivšeg ministra i aktualnog eurozastupnika na političkoj sceni, Marijana i Ivica Puljak »otkrili« su Ivana Jakovčića. Zaista briljantno! Nevjerojatna pronicljivost.

Hrvatski mediji godinama pišu o slučaju Uljanik, o Jakovčićevoj povezanosti s Končarom, o planovima za seljenje škvera iz centra Pule, o njegovim naknadama u nadzornim odborima, ali novokomponirani politički moralisti iz Pametnog, koji vjerojatno nisu čitali novine dok nisu odlučili postati budući ministri i predsjednici, nisu znali s kim potpisuju koaliciju.

Na stranu sad ta općepoznata Jakovčićeva uloga u Končarovim investicijama u Hrvatskoj, na stranu sve afere koje su ga ikad pratile, na stranu činjenica da ga se eto i njegov matični IDS mora odreći pod prijetnjom radničkih prosvjeda pod prozorima Miletićeve gradske uprave, na stranu to da mu je Miletić gotovo doslovno zabranio da se dalje kandidira za Europarlament jer je njegovo ime jednostavno postalo prevelik teret za IDS u ovoj krizi – lijepo je da u Pametnom imamo takve moraliste u politici koji 2018. otkrivaju lik i djelo Nina Jakovčića i zgražaju se nad njegovim sukobom interesa.

Pa i oni su mu bili strateški partner jednako kao i Danko Končar, samo ne u biznisu nego u politici. A propos sukoba interesa, valja podsjetiti i da stranku Pametno vode muž i žena. Da dođu na vlast, on bi bio Andrej, a ona Kolinda?!

Ovo je primjer koji dokazuje da su u politici od političara ogrezlih u svakodnevicu afera, lobija, interesa i raznih partnerstava (pogrdno se to kaže ortakluka), uvijek gori politički amateri. Dobra namjera i uvođenje moralnih imperativa u politici su ideal koji podržavamo i hvalimo. Ali politička naivnost nije sinonim za to.
Tko ne zna guglati, vjerojatno ne bi znao ni državu voditi.

1 comment

  1. pada mi napamet da osnujem stranku ” totalno glupo”, tako da budemo oličenje nekompetentnosti, neznanja i nemoći, ali vidi paradoksa, za nas bi doista glasali samo najinteligentniji, a obzirom na demokratsko uređenje, i vladavinu kvantitete nad kvalitetom, to bi bilo loše za ‘brojevno stanje’ tako da …ništ…pade ideja u startu 🙂

Odgovori