«

»

kol. 09 2017

Talični Tom Tolušić

I tu leži ta kvaka zbog koje Tolušić uistinu zaslužuje ne jednu, već kilo Zlatnih malina. Naime, sa svim spomenutim državama osim Makedonije Hrvatska je u plusu kada je izvoz i uvoz poljoprivrednih proizvoda i mliječnih prerađevina u pitanju. Tuk na utuk, dakle, najviše će štete nanijeti upravo hrvatskim proizvođačima i hrvatskoj državi koju Tolušić kao ministar zastupa i predstavlja!

Neće Tomislavu Tolušiću pripasti Nobelova nagrada za mir iako je uspio napraviti nemoguće, ujediniti BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, no Zlatna malina ne gine mu za ratni film o prekomjernom granatiranju paprikama, jabukama, krastavcima, šljivama…

Pripremio je lukavo hrvatski ministar poljoprivrede teren pogodivši tajming srpanjskim novim pravilnikom kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2.000 kuna, pa su srbijansko kukulekanje i hrvatska euforija što prate svaku obljetnicu Oluje ovoga puta pali u drugi plan.

Ozbiljno se zaratilo s obje strane granice, samo još nedostaju borbene pjesme i poruke »Hrvatska rajčica u hrvatskom ajvaru«, »Srpska šljiva u srpskom pekmezu«, »Hrvatski klorofil u hrvatskim venama«, samo još da se pojave grafiti PAPRIKA NIKAD NEĆE BITI RARPICA, »Srbočetnička fotosinteza Go Home« i slični pa da trgovinski psi rata s obje strane krenu čerupati plijen. Koliko god se Tolušić pravio Toša tvrdeći kako se novi pravilnik odnosi na 168 zemalja, jasno je kako se on u stvarnosti tiče upravo ex YU država koje najteže pogađa. I koje sada zajednički kreću u protuofenzivu tražeći da Hrvatska svoje trupe povuče na početnu poziciju.

I tu leži ta kvaka zbog koje Tolušić uistinu zaslužuje ne jednu, već kilo Zlatnih malina. Naime, sa svim spomenutim državama osim Makedonije Hrvatska je u plusu kada je izvoz i uvoz poljoprivrednih proizvoda i mliječnih prerađevina u pitanju. Tuk na utuk, dakle, najviše će štete nanijeti upravo hrvatskim proizvođačima i hrvatskoj državi koju Tolušić kao ministar zastupa i predstavlja!

Njegov je potez, kako bi to rekli Srbi, taličan otprilike kao da sada u jeku turističke sezone resorni ministar Gari Cappelli naredi fitosanitarni nadzor gostiju iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, odnosno iz svih ne EU država s opravdanjem kako to čini kako bi zaštitio hrvatsko more! Ni Tolušićeva tvrdnja da poskupljenje na 2.000 kuna nije pretjerano ne drži vodu, a kamo li more, jer slične kontrole u Njemačkoj stoje 22 eura.

Stotine tona voća i povrća koje bi ovakvim suludim potezom mogle završiti na deponijima smeća govore da tu nešto jako smrdi i da za posve nepotrebno zatezanje odnosa s prijateljskim i susjednim zemljama netko mora snositi političku odgovornost. No, premijer Andrej Plenković u vrijeme godišnjih odmora nema vremena za igranje kruškama i jabukama pa će najvjerojatnije sporni pravilnik nakon sastanka zainteresiranih strana u Podgorici nestati tiho kao što se i pojavio. Ostat će tek sjećanje na buru u čaši Oluje 2017. koju je Tolušić izazvao ne bi li se proslavio, da bi nas na kraju sve osramotio.

A najviše samoga sebe. Jer, da je ovakav potez povukao prošle godine, bio bi ministar tek nekoliko sekundi, točno onoliko koliko bi danas onemoćalom Ivici Todoriću trebalo da telefonski nazove premijera i u slušalicu se izdere:

»Tko je ovog klipana koji mi kvari poslove u četiri države postavio za ministra?«

novilist

 

 

11 comments

Skip to comment form

 1. sex pistol

  Tolušić je primjerak primitivnog populiste koji će ono što povrati ponovo pojesti.

 2. milenijum

  osnovna greška svake vlasti su podobni a ne sposobni objektivno ako je plenkovič smijenio tri mostova ministra več je morao bar četiri hdz to su gafovi gdje oni samo moraju dati ostavku jedini primjer kako se ponašati je krstičevič iako se na njemu vidi da je vojnik a ne političar i neke stvari je vojnički izrekao a ne politički odnosno rekao je ono što je mislio a političar bi rekao jedno mislio drugo a radio treče

 3. klopec

  milenijum, sve si u pravu

  1. Ivan Marić

   Prekinite vas dvojica s demonstriranjem tzv. narodne naivnosti. Ne ide to tako. Političari se rukovode interesima i lobističkim smjernicama. Ono što je vama zdravorazumsko rješenje, zapravo podriva interese manjineeksploatataora koju zastupa vlada. U svim odlukama vlasti pronađite ozakonjenje načina kako se sila vlasti okoristilai znojem i krvlju podvlašćenih.

 4. milenijum

  mariču što baljezgaš jedi meso iz rumunije piletinu iz poljske jaja iz p materine ja bih volio znati tko je dozvolio takav uvoz hrane koja nas truje neka ministar iznese te činjenice a ovo što je napravio moglo je na jednostavniji i bolji način meso u njemačkoj ima rok trajanja i znaš gdje završi u našim policama daj jednom da se počnemo ponašati normalno vratimo rumuniji poljskoj njemačkoj i ostalima nešto pa če onda vidjeti što su blokade ali tu se vrti lova i sve prolazi da ne dužim to ti je kao i sa sumporom u brodu netko prima pinku u vrhu i štiti interese janafa i ostalih u lancu

  1. Anonimni

   Zar jedino ‘mi’ znamo uzgojiti ‘pravu’ hranu, dok svi ostali, stranci, uzgajaju šrot i otrov? Zar ti netko brani da kupis domace? Obicno je argumenr cijena – to sto je domaci proizvod cesto skuplji od uvoznog, ne znaci da je kvalitetniji. Bolje se zapitati, kako poljak moze uzgojiti i transportirati pile na HR trziste za manje novaca od lokalnog proizvodaca.

   A sto se tice Tolusica – prozirno pogodovanje ‘svojima’ kroz populusticku demagogiju zastite ‘naseg’, a u konacnici sve na stetu manje-vise svih nas, a narociro izvoznika na spomenuta trzista.

   1. Jagma

    Najstrašnija je samozaljubljenst. Nitko se ne ljubi u ogledalu kao Hrvati. Svi ostali su ružni i zli, samo smo mi najpametniji, najljepši, najvještiji. To ti je odgovor za ono poljsko pile.

 5. klopec

  Krstičević je bio na terenu i gasio požar, Kolinda je po običaju srala iz daleka, zakuhavala i naknadno pametarila, a vitez Reiner Rotirka se javio na fejsbuku s ljetovanja kad je sve bilo gotovo odati priznanje onima koje pretiče kad ide na skijanje s upaljenom rotirkom i prezire. Sama govna.

  A Tolušić je neinteligentan tip s dobrim namjerama, za razliku od zmije Jakovine. Zar nije mogao pretpostaviti logičan razvoj situacije, nevjerojatno.

 6. milenijum

  anonimni jedno pitanje gdje su poljaci mađari rumunji bugari bili 80 tih a gdje mi u sastavu loše države a sad su svijetlosnu godinu ispred nas pa nije baš da su rat i srbi doprinjeli tome pa nas če uskoro prepišati i BIH I SRBIJA mi više u ovoj korumpirano j centraliziranoj zemlji izgubili smo sve prijatelje čak i njemci

  nam okreču leđa postali smo sami sebi največi neprijatelji a sve zbog katastrofalne loše politike i odnosa u društvu

  1. Anonimni

   I u kome je onda problem? U nama ili njima?
   Da li nas stvarno netko stalno podriva, i urotio se protiv nas, da li nas unistava ‘uvoznicki lobi’ i ‘strani kapital’ ili smo si uglavnom sami spakovali svoje probleme?

 7. dron

  Političari trebaju stvari duboko promišljati, jer su konzekvence njihovih odluka dalekosežne i dugoročne, ali to su prosječni i podprosječni umovi koji su nas doveli na današnje dno. Za saniranje štete i dizanje s dna trebaju još inteligentniji umovi, a mi imamo same karijerne podkapacitirane kadrove koji stvaraju kaos i primaju plaće i nagrade, ne odgovarajući za ništa. U časnoj zemlji ministri i za puno manjepropuste podnose ostavke, u mafijalendu je Tolušić, u odnosu na Jakovinu i Kalmetu pod čijom se ingerencijom desilo pljačkaško farbanje tunela i strašna željeznička nesreća, mala beba. Između teških HDZ.ovih kriminalaca i malih neinteligentnih ministrića, ovi potonji su daleko manje zlo. Mi moramo birati između većeg i manjeg zla, u tome je tragedija.

Odgovori