Spomenik nasilništvu

Franjo Tuđman bio je političar nasilništva i mržnje. Napad na invalida Domovinskog rata Zorana Ercega tijekom otkrivanja Tuđmanova spomenika u Zagrebu u ponedjeljak, na tipičan je, nasilnički način, podsjetilo na tu ključnu činjenicu Tuđmanove ostavštine, koja trajno onemogućuje ovu zemlju da preraste u društvo bez nasilja.

Splićanin Zoran Erceg, 59-godišnjak, dragovoljac i invalid Domovinskog rata koji ne može hodati bez štake, došao je na otvorenje spomenika s nakanom da kaže što misli o svojemu ratnom zapovjedniku: da je ratni zločinac. Pa je to sasuo u brk premijeru, usred okupljenih obožavatelja Franje Tuđmana. Nikoga nije napao, nikome nije prijetio, nikoga nije tukao – ali je rekao što misli. I dobio za to teške batine, a tko zna što bi još doživio da ga osiguranje nije spasilo raspomamljene gomile. Završio je u bolnici, gdje su ga imobilizirali medicinskim ovratnikom, potom ga je u stanicu odvela policija, a nakon toga otpremila ga na Prekršajni sud, gdje je ostao do večeri, a potom mu je još i pozlilo.

Tipično tuđmanovski: čovjek je dobio batina jer je govorio ono što se ne sviđa zaštitnicima dopuštene »istine«. Sjetimo se Vlade Gotovca: nositelj vojnog čina gotovo ga je ubio jer je govorio ono što se Tuđmanu nije sviđalo.

A potom se dogodio možda još i gori apsurd, koji kazuje da se ova zemlja, tipično tuđmanovski, mimoilazi s demokratskim principima: dok je napadač na Ercega simbolički prekršajno kažnjen pa pušten, Erceg je cijeli jučerašnji dan, onako ozlijeđen, proveo na policiji i na sudu. I tog smo se nagledali: sustav će mučiti žrtvu, neće počinitelja. Sjetimo se samo kako je Tuđmanov sustav, uz osobno odobrenje prvog predsjednika države, vojno, politički i osobno promovirao ljude koji će kasnije biti osuđeni za teške ratne zločine; i sjetimo se kako su, istodobno, višestruko zlostavljani i zastrašivani ljudi koji su na te zločine upozoravali, i s koliko je prezira o njima govorio i sam Franjo Tuđman.

Formalno, napadač i žrtva zakonski su podjednako procesuirani: obojica su, navodno, prekršili javni red i mir. Cinično je to već samo po sebi: pa kako je to, ako živimo u demokraciji, moguće podjednako odgovarati za nenasilno izgovaranje vlastitog mišljenja, kao i za nasilje prema onome tko to mišljenje izgovara?
Ne bi li trebalo biti upravo obrnuto: da onaj tko govori ne bude kažnjen – ma kako provokativno govorio, pod uvjetom da ne širi mržnju– a da onaj koji mlati bude kazneno gonjen, ma kako navodno sakrosanktne istine tvrdio da brani? Ali ne – u Hrvatskoj, nasilnici i demokrati pod jednakim su udarom zakona.
Jednakim? Nipošto. Kako se može smatrati jednakim tretmanom nasilnika odmah pustiti, a ozlijeđenu žrtvu cijeli dan povlačiti po policiji i sudu? To nije jednak, nego očito nepravedan odnos, kojim se pogoduje nasilniku, a dodatno zlostavlja žrtva. A političari? »Demokrat« Plenković? Zazivateljica »zajedništva« Grabar-Kitarović? »Odmjereni« predsjednik Sabora? Šute kao zaliveni, cereći se poput zle dječice iz kakvog horrora, skutreni u lažnoj sigurnosti koju misle da im pruža šinjel zagrebačkog brončanog generalissimusa. Nesposobni, u svom vlastohleplju, da shvate kako to nije monument političaru, nego spomenik nasilništvu.

 

novilist

 

 

15 comments

Skip to comment form

 1. Kakav uzor takvi oni koji ga štuju.

 2. Zahvaljujući Tuđmanu imamo državu ,tko to ne štuje ,treba ga podučiti ili sankcionirati.Ali ne samo mi nego i svi drugi narodi SFRJ imaju svoju državu,Tuđmanu u slavu i čast..

  Evo Kosovari su najzahvalniji jer znaju koji su jad bili,a danas imaju armiju od koje se Srbima tresu gaće.

  1. Imamo Hrvatsku!!! https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-medju-pet-zemalja-eua-s-najnizim-standardom/2049901.aspx

   Srbima se tresu gaće, jer dražiš rukicom njihovu anakondu.

  2. Warume, slažem se s tobom, da je autor naveo mnogo bedastoće u članku… Pa i tebe i njega pitam, kako bi se Erceg prošao u Francuskoj na otkrivanju XY političarova spomenika?

   Ali brate, ti si, ili su bar ove tvoje dvije rečenice u potpunoj kontradikciji:

   “Zahvaljujući Tuđmanu imamo državu…” & “Nakon što se sa golorukom mladeži i uz sankcije anglosaksonaca oslobodio državu,srušivši kao kulu od šibica petu silu sveta,..”.

   1. Warum je medijski terorist. Služi se metodom- lažima protiv istine. I, uopće, on misli da je netko i nešto samo kad vrijeđa Srbe. Jado.

 3. Nakon što se sa golorukom mladeži i uz sankcije anglosaksonaca oslobodio državu,srušivši kao kulu od šibica petu silu sveta,obnovio državu ,čak i poraženim Srbima napravio nove kuće,a da uz to još ništa ratne odštete nije naplaćeno,ti bi hteo da po standardu budemo Luksemburg.

  Mali vučić u Srbija ne sme na Kosovo ,sa mlogo jakom vojskom, kanda hočeš reći Bratko.Miruj,podučit ćemo te,ne bude li išlo sankcionirati.Otjerati sa državnog valova govedo na livada bre,na slobodnu ispašu.

  1. baljezganje je tvoj zaštitini znak. Pišeš: “čak i poraženim Srbima napravio nove kuće.” Pa tko je srušio te kuće? Kome? Starcima i to nakon Oluje. Baljezgaš, ponosan što svjedočiš nestajanju ostataka ostakka jednohg naroda u RH.

   Ti si, bere, govedo neopevano, kako bi rekao tvoj drugar zambata.

   1. Govedo neopevano je tvoj zaštitni znak,Lamza je to virtualno ime i zaštitio.Nego vidi drugar,gde no beše da je pobjednička vojska poraženima kuće nove pravila.Ne pamti povijest,e baš zato,ako za ništa drugo, če te morat ratnu odštetu namiriti.

    Šta ima na Kosovu polju,mir božji izgleda.Popušili ste,mlogo ste popušili.

    1. Baljezgatoru, pa to su stanovnici Hrvatske i imaju pravo na svoje kuće. Krdo, pa nisu svi četnici kao što ti tvrdiš i priželjkuješ. Gori si od povratnika ustaša iz Kanade.

     Kosovo, krdo, nikada ne bi bilo (čitaj; kurac bi bilo) država da ga Srbima nisu oteli kauboji, prethodno bombardirajući Srbiju bombama od lakog urana.

 4. Govedo neopevano,ništa nova od tebe,sem uvreda ,dakle koji je to pobjednik poraženima gradio kuće na vlastitoj zemlji,koju su prethodno okupirali zaneseni velikosrpskom ideologijom i potom minama posijali.Navedi primjer u povijesti,kvazipovjesničaru.

  O Kosovu ,vjerujem tvoji Kos-ovci mlogo znaju,ali izgleda osnovno ne znaju ,da nikada Ameri ne bi pomogli šiptarima u stvaranju vojske i države da im tvoj voljeni drug Tito nije omogučio konstituivnost.Karo vas je Broz,austrougarski kaplar, bre u bulju cijelo vrijeme .Vidim ,još ništa niste shvatili.

  1. Zašto warum? Zašto si tako velika budala? Izjednačavaš sve Srbe, lojalne državi i pobunjenike. To može samo zlobna budala.

   Tito je, veliš, radio za šiptarsku stvar? Možda, ali sigurno je da to rade Ameri iz čije guzice viri i naša država.

   1. Pusti ga. Vidš da uživa kad sisa Švaburajima. I preci mu poznaju taj osjećaj.

 5. Ma da vas je samo Tito karo u bulju,ali sve je više očito karo vas je i u pokondirenu tikvu.Jedini čovek plavih očiju koji je ikada vladao Srbijom.

  Jednoga dana kada Evropa bude digla spomenik Orbanu,o tome sam pisao prije tri godine,i RH će trebati narućiti spomenik za Stevu Krajačića zajedno sa Titom,ili obratno,dakako budu li tadašnji razumjeli tijek povijesti.

  Kako su vam Tita spakovali Habsburgovci , u komunističkom celofanu s karanfilima,onda kada ste mislili da ste najjaći,sa Karađorđevićima u Staroj Jugoslaviji.E o tome bratko ni sanjati niste mogli,pogotovo onomad kada ste osmislili Veliku Srbiju i kada ste Gavrila na obuku u London slali.

  1. Prvo neka Orbanu dignu spomenik mađari. Mi i Velika Srbija? Zašto warum stalno, baš stalno, pokazuješ kolika su budala? Zlobna budala. Nema tu pomoći. Prešlo ti u naviku biti budalom.

   1. Prosvjetljenje Stalkeru,sjeti se samo kako si još prije godinu ili dvije rigao na domovinski rat.Teško je promjeniti mišljenje ali napreduješ .

    A Orbanu će spomenik dizati širom Srednje Evrope,one koju ti svojevremeno nazva žitnicom fašizma.

Odgovori