Plenković je razbjesnio učitelje. Analitičar: Možemo očekivati eksploziju


Foto: EPA, Patrik Macek/Pixsell, Facebook

PREMIJER Andrej Plenković mjesec dana nije uopće obraćao pažnju na učitelje koji su štrajkali zbog većih koeficijenata, nego se u to vrijeme bavio kongresom Europske pučke stranke. Tek nakon velikog prosvjeda na glavnom zagrebačkom Trgu, došao je na pregovore sa sindikatima i učiteljima ponudio ono što nisu tražili. Kad je postalo jasno da će učitelji odbiti njegovu ponudu, onda je ministar financija Zdravko Marić poručio svima u javnim službama da će ostati bez povišice zbog učitelja koji ne pristaju na njihovu ponudu.

Politički analitičari za Indexu su komentirali Plenkovićevo autodestruktivno ponašanje koje bi ga, kažu, moglo koštati vlasti.

“Plenkovićev pristup je arogantan, autoritaran i isključiv, ide tragom ideja superiornosti shvaćanja društva i svijeta koje je podređeno samo njemu. To nije normalno ponašanje, on pokušava oponašati Margaret Thacher kad je u Engleskoj bio štrajk rudara. Prosvjetari nisu rudari i ovaj prosvjed je pokazao da je ljudima dosta, da se ne treba igrati s njima i njihovom egzistencijom. A s druge strane, kad je bio oligarhijski bal EPP-a, on je Angeli Merkel držao kišobran, a prema sindikatima pokazuje mišiće. Prema Angeli Merkel je servilan, a na unutarnjem planu sa svim performansama se odnosi autoritarno i to ne samo prema sindikatima”, rekao je za Index Anđelko Milardović, profesor političkih znanosti.

Milardović: Plenkovićeva obilježja su arogancija, bahatost, podcjenjivanje i osjećaj superiornosti

Naglasio je kako je Plenkovićeva birokracija organizirana tako da ne reagira na pozive, kontakte, zamolbe i zahtjeve građana i da nikad nije bila gora politička struktura na vlasti.

“Plenkovićeva obilježja su arogancija, bahatost, podcjenjivanje i osjećaj superiornosti. U drugoj grupi ima kontrolu medija i uporabu obavještajnih službi u dvorske poslove. Pitam se što policija traži u školama u vrijeme štrajka”, rekao je Milardović.

I to se sve, kaže, događa u situaciji kad smo članica EU i trebamo preuzeti njeno predsjedanje pa se postavlja pitanje jesmo li demokratska ili autoritarna država. Pita se i kako Bruxelles gleda na ove postupke vlade.

“Zdravko Marić također ima autoritarni diskurs, a Hrvatska s Plenkovićem skreće ili je već skrenula u autoritarne vode. To treba jasno i glasno reći. Svi kojima je stalo do demokracije trebaju reagirati dok ne bude kasno. Mediji su također dio toga i odrađuju njegov PR, a on se pojavljuje kao glasnogovornik vlade i indirektni urednik informativnog programa. Mi smo objekt njegove vladavine, a ovo nije normalno stanje. Neka pusti medije da budu slobodni. Zašto koristi policiju, nije mu ovo Jugoslavija”? rekao je Milardović.

Puhovski: Plenkoviću je bilo važnije baviti se EPP-om

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je rekao da je nelogično i skandalozno da premijer nije bio spreman razgovarati sa sindikatima dok nije bilo prekasno.

“Da je prije 10 dana pričao s njima, već bi imao gotov štrajk, ali važnije mu je bilo baviti se Europskom pučkom strankom. Mogao je kasnije i reći da mu je žao što je bio koncentriran na vanjske odnose i neke stvari bi se mogle riješiti. A ovako, kad je sve bilo gotovo, on se pojavio, povećao ponudu učiteljima za 1 posto i smatrao da je to dovoljno da svi odu kući pjevajući”, rekao nam je Puhovski.

Kaže da se Plenković osjeća povrijeđeno jer se njegova “velikodušnost” ne cijeni.

“Istina je to da je njegova vlada dala više jer su prije bile drukčije prilike. Sad je u situaciji da može dati više nego drugi, a problem je u tome što je on jasno rekao da u budžetu ima novca. Prosjak ne prosjači od siromašnih, nego od onih tko imaju, a Plenković je svoju vladu oglasio kao onu koja ima novca. I ako ga ima, naravno da sindikati traže preraspodjele jer su im ranije uzeli za vrijeme krize”, rekao je Puhovski.

S druge strane, za Marićevu izjavu da pregovori sa svima u javnom sektoru ne mogu biti završeni jer nema dogovora sa sindikatima obrazovanja je, navodi, prvoklasni pokušaj igranja na nejedinstvo sindikata. To je, u ranijim situacijama, podsjeća, uspijevalo drugim vladama.

“Sve je otišlo predaleko, možemo očekivati eksploziju”

Sad je, kaže, sve otišlo predaleko i ne može više tako funkcionirati.

“Premijerovo obraćanje s visoka se jasno vidi u tome što je na pregovore poslao svog šefa ureda koji ne postoji kao politička činjenica, već je njegov posao da uređuje tko će premijeru doći u ured i ne može biti osoba koja bi iole vodila pregovore. To je pokušaj da sebe postavi u poziciju suverena i da igra ulogu novog Franje Tuđmana”, rekao je Puhovski.

Plenković je, ističe, tako jasno pokazao da su njemu pitanja koja štrajkaši postavljaju nevažna i da mu je djelatnost obrazovanja također nevažna.

“Kad su sindikati dali do znanja da se ne radi samo o novcu već o dostojanstvu, onda je u igru ušlo nešto novo, simbol. Kad se radi o simbolima, onda ne može raditi kompromise na razini da smanjimo razliku na 50 posto. To je premijer prekasno shvatio, a stalno je fiksiran na priču o tome da iza štrajkaša stoje neprijatelji, oporba, što je nezasluženi kompliment oporbi koja je nesposobna nešto napraviti. To pokazuje da Plenković ne razumije o čemu se radi”, smatra Puhovski.

Ističe kako se u zbornicama zakuhalo nezadovoljstvo i da se svakog trena mogu očekivati reakcije, ne samo prosvjetnih sindikata, već i drugih.

“Plenković sam sebi puca u nogu”

“Premijer igra opasnu igru koja bi se mogla razviti u generalni štrajk. Istovremeno se ponaša kao da mu izbori nisu pred vratima, a skori izbori nisu problem za sindikate, već za Plenkovića. On sebi puca u nogu time što dopušta da mu se približi termin izbora i time očito oštećuje poziciju svoje kandidatkinje. Sve se to dogodilo zato što na vrijeme nije shvatio koliko je ozbiljna situacija pred kojom se nalazi”, istaknuo je Puhovski.

Navodi kako će u slučaju da se sindikati izjasne negativno o vladinu prijedlogu, vlada tada morati izaći u javnost s novim prijedlogom. Puhovski smatra da Plenković za to nije sposoban.

“Ako se štrajk doista nastavi do Božića, što je moguće, ne vidim kako bi to moglo proći da njegova pozicija u vladi i stranci ne bude ozbiljno oštećena. Prvi korak bi trebao biti hitna smjena Blaženke Divjak koja je po mom uvjerenju najviše odgovorna za sve što se događalo jer je neodgovorno zastupala kurikularnu reformu bez da je u obzir uzela nova opterećenja nastavnika pa samim time i povećanje plaće”, naglasio je Puhovski.

Kaže kako je Blaženka Divjak godinu dana gurala vladu u susret ovoj neugodnoj situaciji, a da se sad pravi kao da se to događa mimo nje.

index

1 comment

  1. Ovo je situacija za klađenje. Tko će pobijediti? Barcelona ili Dinamo?

Odgovori