Ognjen Kraus: Ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma

Do kada ćete prodavati čast ove zemlje, koja je antifašističkim pokretom oprala obraz od jedne od najnečasnijih tvorevina u Europi, od ustaškog pokreta?

Donosimo govor dr. Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine u Zagrebu, održanog na Trgu žrtava fašizma na godišnjicu Kristalne noći:

“Dragi prijatelji, danas, nakon završetka Šabata, 9. studenog 2019. godine, želim vas podsjetiti na jedan od najvećih pogroma i kulturocida u povijesti Europe, koji se dogodio prije 81 godine – na takozvanu KRISTALNU NOĆ. U noći od 9. do 10. studenog 1938. u čitavoj Njemačkoj i Austriji gorjele su sinagoge, razbijali su se izlozi, uništavala se imovina Židova.

U tom nacističkom divljanju živote je izgubilo više od 1.300 osoba, razoreno je ili teško uništeno 1.400 sinagoga i više od polovice zgrada židovskih općina u Njemačkoj i Austriji; opustošeno je 7.500 trgovina. Idućeg dana, 10. studenog, odvedeno je u koncentracijske logore više od 30.000 muškaraca.

Kristalna noć, nazvana je po gomili stakla razbijenih izloga židovskih dućana, bila je rezultat državnog antisemitizma, koji se počeo širiti kad su Hitler i nacionalsocijalisti preuzeli vlast. Obilježava se kao prijelaz od diskriminacije njemačkih Židova, započete  1933., do sistematskih progona koji će za nepune tri godine završiti genocidom nad europskim Židovima na područjima nacističke vojne moći.

Da, bio je to početak najmračnijeg razdoblja ljudske povijesti. Mi ga Židovi obilježavamo kao najavu HOLOKAUSTA, SHOE i strahota Drugog svjetskog rata.

Današnji dan obilježava se u mnogim europskim zemljama na različite načine. Oficijelna vlast u Njemačkoj spaja ga sa sjećanjem na pad Berlinskog zida 9. studenog 1989. godine. Kako je rekao nekadašnji predsjednik Joachim Gauck, ta dva povijesna događaja ne smiju se nikada zaboraviti – prvi kao čin nacističkog barbarstva, a pad Zida kao novi početak.

Antisemitizam je u Europi u porastu. Prije mjesec dana – prvi puta nakon Holokausta – u Njemačkoj, u gradu Halle, došlo je do oružanog napada jednoga neonacista na sinagogu u vrijeme Jom Kipura, velikog židovskog praznika. Slične događaje bilježimo posljednjih godina i u drugim gradovima i zemljama Europe. Upozorio sam prije četiri godine na pojave netrpeljivosti i nasilja – i usporedio to s tridesetim godinama prošlog stoljeća.

Sigmund Ginsberg uspoređuje stanje duhova u Europi danas i 1933. godine, i nije jedini koji to čini. U svojoj knjizi „Sindrom 1933“ upozorio je na kulminiranje pojava, koje svjedoče, da u Europi nešto vrije i da to nije nimalo bezazleno, niti bezopasno. Radi se o pojavama netrpeljivosti i mržnje na rasnoj osnovi. Žrtve su oni koji su drugačiji – bili to emigranti, doseljenici, nacionalne manjine, Romi, pripadnici navodno manje vrijednih naroda, istočnjaci, muslimani, Židovi, pripadnici drugih vjera i drugačijih seksualnih orijentacija.

Te pojave s pravom zabrinjavaju.

Kakva je situacija u našoj sredini?

U Njemačkoj i Austriji, kao ni u bilo kojoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ili negirati postojanje koncentracijskih logora smrti, izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, sila osovine i savezničkih snaga. Ne može se ublažavati to što je bila nacistička Njemačka; što su bile žrtve nacizma; što se događalo u Auschwitzu, Birkenau, Buchenwaldu i ostalim logorima smrti. Ove godine sud u Strassbourgu potvrdio je kaznu izrečenu u Njemačkoj jednome Nijemcu, koji je negirao žrtve Holokausta.

Ali takvo negiranje moguće je u Hrvatskoj. Danas se i dalje izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači. I dalje pseudopovjesničari stvaraju novu povijest Hrvatske, rehabilitiraju NDH, koja je jedina u Europi donijela svoje rasne zakone i imala svoje koncentracijske logore; koja je fašistima predala svoj teritorij, koji je bio vraćen zahvaljujući antifašističkoj borbi.

S druge strane izmišljaju zločine, koji to nisu bili ili ih podmeću pobjednicima. Gospođa predsjednica traži da se ponovno prebroje žrtve koncentracijskog logora smrti Jasenovca. Upitajmo se – zašto?

To je naša stvarnost, to je naša sramota.

Na  hrvatskoj javnoj televiziji gotovo svakodnevno u emisiji „Dogodilo se na današnji dan“ možemo pratiti eklatantnu reviziju povijesti, gledajući iskrivljenu sliku događaja prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Danas u toj emisiji nije uopće spomenuta Kristalna noć.

To je naša svakodnevnica.

Navodim nekoliko primjera:

U sramotnom mijenjanju povijesti ustaškog dječjeg logora u Sisku i Jastrebarskom sudjeluje i crkva, ali i vlast. Tumačeći kako su to bila prihvatilišta, gdje se brinulo o toj djeci i da to nisu bili logori, vrijeđaju i preživjele koji znaju što se događalo.

U komemoraciji za žrtve totalitarnih sistema, 23. kolovoza, na šestinskom groblju, gdje su stradali pripadnici ustaške i njemačke vojske, sudjelovali su najviši državni dužnosnici – od predsjednice republike, izaslanika predsjednika vlade i ministara, do gradonačelnika. U kojoj zemlji zapadnoeuropske civilizacije je to moguće? Njemačkoj? Austriji? Italiji?

Istoga dana vladina delegacija zapalila je na Mirogoju svijeću pred spomenikom ustaškoj vojsci i pred grobnicom narodnih heroja-komunista. Nije li to pokušaj izjednčavanja ustaša i antifašista?

Hodajući ulicama hrvatskih gradova ili vozeći se kroz mjesta Lijepe naše, nažalost ćete na mnogim mjestima vidjeti neprimjerena, zakonom zabranjena obilježja NDH i nacističke Njemačke, ali i napise mržnje prema drugima i drugačijima. Takvi se i fizički napadaju, a onda se te napadače opravdava i ne kažnjava. Na sajmovima se prodaju obilježja kao što su: U s križem, Za dom spremni, kukasti križevi.

Usred Zagreba, nadomak Jelačićeva trga, kraj makete grada u Bakačevoj ulici, građani i turisti nedavno su mogli gledati poruku UBIJ SRBINA gotovo punih tjedan dana. Toliko je trebalo da se ukloni. Isto to mjesto, kao i čitav centar, pokriveni su kamerama. Ali počinioci nisu nađeni, ali je istoga dana pronađena i kažnjena osoba koja je na spomenik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nacrtala srp i čekić. Čovjek koji je u Zadru nekoliko natpisa UBIJ SRBINA pretvorio U LJUBI SRBINA ispitivan je u nekoliko navrata.

To je naša stvarnost. Gospodo, gdje smo?

Neki saborski zastupnici iz vladajuće stranke predložili su ukidanje dana obilježavanja antifašističke borbe kao državnog praznika. Mislim da nismo daleko od toga, da isti ti predlože da se državnim praznikom proglasi dan osnutka NDH, 10. travnja 1941.

Vi dozvoljavate da se tolerira rehabilitacija ustaškog pokreta i NDH, zločinačke tvorevine sazdane na rasnim zakonima. Dozvoljavate izjednačavanje ustaštva i antifašizma. Financirate novu povijest Hrvatske i dajete potporu da se infiltrira u sve pore ovog društva, od školskog odgoja nadalje.

Tko je u Hrvatskoj odgovarao za negiranje zločina NDH i postojanje koncentracijskih logora smrti?

Do kada ćete prodavati čast ove zemlje, koja je antifašističkim pokretom oprala obraz od jedne od najnečasnijih tvorevina u Europi, od ustaškog pokreta?

Tu smo, da se sjetimo KRISTALNE NOĆI, da se poklonimo svim žrtvama rasnih zakona ma gdje završile i da ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma.

I da upozorimo na opasnost od ksenofobije i nacionalizma. Na opasnost koja je pred vratima.”

tacno

35 comments

Skip to comment form

 1. Koja je ovo šamarčina cijeloj državi. Država Izrael šuti, jer ganja poslove. Država izrael se pravi luda profita radi.

 2. “Danas se i dalje izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači. I dalje pseudopovjesničari stvaraju novu povijest Hrvatske, rehabilitiraju NDH, koja je jedina u Europi donijela svoje rasne zakone i imala svoje koncentracijske logore; koja je fašistima predala svoj teritorij, koji je bio vraćen zahvaljujući antifašističkoj borbi.”

  Uz to crnci žele ukinuti praznik antifašizmu. Mic po m ic, došli su do nemogućeg- prakticiranja NDH.

 3. „Iz djelovanja dr. Krausa već do sada znamo ne samo da su njemu židovske žrtve jedne jedine i najveće, već i da nikada nije osudio čak ni mega zločine prema svojoj subraći Židovima stradalima za Nedićeva fašistička režima u Srbiji. Za režima u kojem su u dva najpoznatija beogradska koncentracijska logora (Sajmištu i Banjici) njegovi sunarodnjaci stradavali čak i u poznatoj „dušegupki“ – kombiju s plinskom komorom. Nijedna druga profašistička tvorevina u našem okružju nije imala takav kombi, ali i izložbu „Judenfrei Srbija“. Srbija je bila puni predvodnik, Srbija se čak i osobno hvalila kako je prva i jedina „riješila“ židovsko pitanje. Dr. Kraus se nikada nije osvrnuo na taj, toliko značajan dio holokausta. Holokausta u nedalekom susjedstvu Jasenovca. Ali, on uvijek i samo traži zločine u Hrvatskoj, kako će onda agresora Srbiju zvati agresorom te poštivati hrvatsku žrtvu iz Domovinskog rata?“

  „Kad dr. Kraus vapi za istinom i redovito i samo optužuje Republiku Hrvatsku, njemu ne pada ni napamet postaviti elementarno i pijetetom nadahnuto osnovno ljudsko pitanje: kako je moguće da Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac do te mjere godinama već krivotvori broj žrtava? Kako je moguće da tamo postoji tzv. poimenični popis na kojemu su imena bez prezimena? Prezimena bez imena, a zatim i tolika lažna imena i prezimena? Kako je moguće da taj kvazi Memorijalni muzej i kvazi Spomen područje dva – tri puta godišnje mijenja svoje ukupne liste imena žrtava, a sve pod pritiskom javnosti i nakon istraživanja hrvatskih povjesničara i objavljenih recenziranih znanstvenih radova? Nije li to napuhivanje brojki sramota za vas g. Kraus? Šutite o tome kao i o logorima Sajmištu i Banjici. Šutite kako je vaš omiljeni drug Tito još do 1963. rušio sinagoge po Jugoslaviji i srušio ih na desetine… Sva ta pitanja vas ne zanimaju? Ne da se iz njih izbiti novac? Hrvatsku treba stalno ucjenjivati?“

  „Kad dr. Kraus, veliki koordinator zamućivanja istine jetko optužuje kao nekakav vrhovni moralni autoritet da se u Hrvatskoj negira postojanje koncentracijskih logora, on je prenositelj pune laži. Kad kaže da su se u Šestinama državni službenici došli pokloniti pogubljenim pripadnicima ustaške i njemačke vojske on bezobrazno konfabulira i javnost želi kapacitirati novom stigmom nad pogubljenim cijelim razredima djevojčica i dječaka. Njegov senzibilitet za žrtve zaista je golem. Koordiniran?“

  „Kad mu radovi mlađih hrvatskih povjesničara ne odgovaraju, on se prema tom znanstvenome korpusu odnosi sloganom „to gore po činjenice!“ pa te verificirane znanstvene radove i ugledne strukovnjake, kao potpuni diletant, javno vrijeđa i naziva pseudopovijesnima.“

  „Treba zaista imati obraza, nakon svih konvencija koje opetovano stižu iz Europe (i) u Hrvatsku, a o milijunskim zločinima komunizma, o potrebi brisanja imena trgova i ulica, o nužnoj zabrani svakog veličanja komunizma, trabunjati o izjednačavanju antifašizma i ustaštva te tvrditi da se zločini podmeću pobjednicima! Nakon otkrivanja 1.700 lokacija masovnih Titovih grobnica samo u Sloveniji i Hrvatskoj (a gdje su sva ostala do sada još neotkrivena?) treba moći govoriti o podmetanju pobjednicima. Bojim se da je dr. Kraus ovakvim svojim nehumanim izjavama najjače podmetnuo tim njegovim tzv. pobjednicima, tzv. antifašistima. Čuvarima tek Titova lika i (zločinačkog) djela.“

  „Ovakvi stavovi „zaboravljanja“ patnje Židova u srbijanskim koncentracijskim logorima, ovakvim patološkim preimenovanjima stradalih đaka u Šestinama u zločince, ovakvim zauzimanjem za pravdu strijeljanjem u potiljak bez optužbe, sudskog procesa i presude, a sve poslije rata, ovakvim prešućivanjem Titovih sravnjivanja sa zemljom tolikih sinagoga, a sve poslije rata, dr. Kraus se još jednom pokazao kao pamfletist nad židovskim, ali i brojnim drugim žrtvama. Još nam je jednom pokazao kako pojam žrtve isti uopće ne razumije ali i ne poštuje. Zaslijepljen, nije ni u stanju.“

  NAPOMENA: Svi gore navedeni citati preuzeti su iz sjajnog članka „Pamflet nad žrtvama“ od 10. studenog 2019. književnika i novinara Javora Novaka .

  1. Stvari su sada ipak malo jasnije s obzirom da si naveo iz kakvog izvora piješ vodu spoznaje. Kraus je “zadužen” za Hrvatsku i njene deformacije kad su u pitanju antifašizam i Židovi. Zar ti ne misliš da nema Krausa iz Srbije? Kraus bi se trebao osvrtati i na stanje antisemitizma i fašizma i u Bugarskoj!?

   Javor je patetičan, on j mutikaša, uskotračni propagandist NDH-a i netko tko upravo žudi za obnovom perioda rasnih zakona. On stida i srama nema, I to je izvor kojeg ti piješ? Prija ti otrovna voda povijesti? Navedeni citati su sramni.

 4. “Usred Zagreba, nadomak Jelačićeva trga, kraj makete grada u Bakačevoj ulici, građani i turisti nedavno su mogli gledati poruku UBIJ SRBINA gotovo punih tjedan dana. Toliko je trebalo da se ukloni. Isto to mjesto, kao i čitav centar, pokriveni su kamerama. Ali počinioci nisu nađeni, ali je istoga dana pronađena i kažnjena osoba koja je na spomenik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nacrtala srp i čekić. Čovjek koji je u Zadru nekoliko natpisa UBIJ SRBINA pretvorio U LJUBI SRBINA ispitivan je u nekoliko navrata.”

  Smith to kažeš na ovo? Kraus vidi!

  1. Koje li su to kreature! Ali, jebi ti to, nisu oni samo to, nego i opasna sorta koja naprosto ne podnosi manjine i antifašizam. Usporedivi su s onim zadrtim budalama koji tvrde da je Zemlja ravna ploča.

 5. Stalker; Javor Novak je ozbiljan književnik, publicist i fotograf. Član je Društva hrvatskih književnika, a inače je sin akademika Slobodana Novaka. Međutim, za tebe je on patetičan, mutikaša, uskotračni propagandist NDH, rasist i sl. Hm, da vidimo što kaže glasoviti rječnik don Damira Stojića:

  Ekstremist – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Fašist – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Homofob – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Katoliban – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Klerofašist – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Nacionalist – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Ognjištar – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Rvat – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Ustaša – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom
  Vjerski fanatik – Osoba koja se ne slaže s ljevičarom

  Izgleda da rječnik treba neodložno obogatiti s tvojim pojmovima.

  Nakon što su saveznici Hitler i Staljin koordiniranom agresijom na Poljsku započeli 2. svjetski rat, boljševici su u travnju i svibnju 1940. ubili oko 22.000 poljskih oficira i intelektualaca (pokolj u Katinskoj šumi). Staljin je za masakr optužio Nijemce, međutim vrlo brzo se saznala istina. Kad je Churchill s time suočio Staljina, ovaj je samo rekao: SVE SU TO BILI FAŠISTI!

  Gorbačov je 1990. jasno priznao da su sovjeti počinili masakr, a isto to su ponovili i Jeljcin i Putin. Ruska komunistička partija naravno još uvijek tvrdi da su počinitelji Nijemci.

  Ipak smo svi mi za vas komunjare samo fašisti, tj. ustaše.

  1. Javor Novak nije svom ocu ni do gležnja. Odustao sam od citiranja njegovih floskula, jer to nema smisla. On je poricatelj holokausta i stradanja ljudi u NDH.

   Naravno da su koministički režimi počinili masovne zločine, ali oni su neusporedivi s fašističko-nacističkim sotonskim zlom.

   Ja sam ljevičar koji pripada Kritičkoj teoriji u oviru marxizma, a sve više shvaćam da je anarhizam rješenje za čovječantvo. Sve više mi odgovara Zerzan čak. Prezirem državu kao takvu i nacionalizam.Anoniman sam, ali to priznajem. Ali, zašto ti ne prizanš da si ustaša? Što te sprječava u tome? U mojim očima nećeš ništa izgubiti, jer više cijenim ekstremne desničare od socijaldemokrata u RH

 6. Vidi ti našeg anarhiste,Stalkera,Chomsky,anarhista kao, mu je ideolog.Rekoh ti što taj Chomsky piše o Kini kao grobnici jeftine radne snage ,a za svoju domovinu,SAD,koju baš i ne voli ,kaže potrajat će.Kao Rimsko carstvo.

  A vidi batko,znam zabolet će te kako te i vazda istina bole,u knjizi Tko vlada svijetom,Noam Chomsky se osvrće i na tvoje Srbe pa tvrdi ,sasvim opravdano,kako je srpska televizija onomad bila u jednakoj mjeri dio Miloševićevog stroja za ubijanje ,kao i vojska pa je stoga i legitimna meta napada.Još je dodao kako u to vrijeme nije u svijetu bilo nikakvih prosvjeda ni kritika.

  Nekako mi se razilaziš sa uzorom,ili nenačitanosti pripisujemo nesporazum.

 7. Kod usporedbe komunističkih i fašističkih zločina uvijek se nameće veliki nesrazmjer između ta dva pojma. Kao prvo, komunisti su poubijali otprilike četiri puta više ljudi nego fašisti (izvori: Crna knjiga komunizma iz 1997.; Rezolucija Vijeća Europe iz 2006.; Rezolucija EU parlamenta iz 2019.). Drugi problem je taj što su fašistički zločini temeljito procesuirani, pojedinci konzekventno progonjeni i drastično kažnjeni, a progon traje do danas. Međutim, komunistički zločini se uporno prešućuju i ignoriraju, a počinitelji se ne procesuiraju, mnogi se čak i otvoreno celebriraju (npr. maršal Tito, generalisimus Staljin itd.).

  Ovaj fenomen je na posebno drastičan način izražen u nekim zemljama bivše Jugoslavije. To se poglavito odnosi na Hrvatsku, gdje je režim u odnosu na broj stanovnika pogubio veći postotak ljudi nego što je to bio slučaj u drugim europskim komunističkim državama. Istovremeno najviše državne institucije uporno sprječavaju istragu i procesuiranje počinitelja genocida iz 1945. (ali također i iz 1991., opet od strane iste vojske). S druge strane, lažno i bez ikakvih dokaza se politikantski multiplicira broj žrtava Jasenovca.

  Stalker, ustaše više ne postoje, pa prema tome ja ne mogu biti ustaša. Znam da je trenutno u Europi potražnja za fašistima znatno veća od ponude, ali što se može. Javi ako saznaš da negdje postoji ustaška organizacija, a ja ću sa zanimanjem proučiti njihov program, jer znam kako i zašto su osnovani 1929. Četnički program mi je uglavnom poznat, oni su još uvijek vrlo aktivni u Srbiji, BiH, a bogami (polulegalno) i u Hrvatskoj, uredno se postrojavaju, derneče i otkrivaju čiči antifašističke spomenike.

  1. Fašisti su po godini ubili više ljudi nego komunisti. Izračunaj “radni vijek” i jednima i drugima. Da su fašisti imali više vremen/godina, kao što su ga imali komunisti – ubili bi više ljudi. Oni su ubijali po rasnoj osnovi, a komunisti po ideološkoj.

   Kako vas ljubitelje NDH muči Jasenovac!!! Zašto ne vjeruješ Slavku Goldsteinu o broju žrtava? On nije manipulairao.

   Ustaše itetako postoje. Paradiraju po Zagrebu i po masovnim grobnicama Srba. I zapišavaju ih. Što se tiče četnika, ista su gamad kao i ustaše. Oni su smradovi, nečist u svim porama Srbije, baš kao što je ustaška u svim porama Hrvatske. Najstrašnije smrde ustaše koji zanemaruju istinu da su im prethodnici bili zločinci u službi Hitlera. Oni bi voljeli vjerovati da su samo bili borci za slobodu Hrvatske.

 8. Batko Stalker ,zanemaruješ da su fašisti ubijali u ratu ,a komunisti u miru ,dakle poslije rata.Đubrad komunistička je ubijala svoju rodbinu,supružnike,prijatelje ,poznanike,životne prolaznike.

  Tako je po ideološkoj osnovi ubijeno 100 miliona ljudi,pet puta više no što je počinio Hitler i služinčad mu.

  A o Miloševićevoj TV ,kanda sve najbolje,od Stalkera,matore srpske budale.

  1. K nozi!

   1. Warum bi još tukao volovskom žilom manjine i neistomišljenike!

 9. Mir marvo.Naravno da ustaša više nema ,ali fašizma velikosrpskog ima.Što je etnički očišćena Republika Srpska nego fašistička tvorevina.

  1. Opet si izgmizao ispod neke domobranske cigle.

 10. Dakle još nisam čuo od nikoga što je za vas pola Bosne i Hercegovine etnički očišćeno do temelja od strane velikosrbizma.Zar je to nekakva Republika.Zar to nije najveća sramota srpskoga naroda.

  1. Kaj si ti glasnogovornik Hrvata kontra srpskoga roda?

 11. Ognjene dragi, jedno je antifašizam, a drugo je komunizam! Još komunizam začinjen četništvom!

 12. Još nitko od političara,a malo je i onih drugih,slobodomislećih,među kojima i sebe ubrajam,politički liberalan a ekonomski konzervativan, nije Republiku Srpsku svrstao na pravo mjesto,među fašističku tvorevinu,znatno žešću nego NDH ,jer je RS potrajala neusporedivo duže i višestruko temeljitije očistila teritorij.

  Evropa, ma ni ona kratka,Hitlerovska , ne pamti takav zločin.Na ovom portalu o takovome svome mišljenju nisam čuo podršku,čak naprotiv…

  temeljitije očistila teritorij od svih druih

  1. Daj se prestani pjeniti. Republika Srpska je prijatelj, partner i suborac Hrvatima u Bih. Ono što je bilo za osuditi osudio je Haag. Koji ti više? Da se sudi Srbima kao narodu?

 13. Hrvati suborci Srbima ,na način da su ih srbi prognali sa ognjišta.Pljuc budalo.Srbi su očistili teritorij i to čak 99 % od svih nesrba,Bošnjaka,Hrvata,Čeha,Židova,Njemaca i svih drugih naroda koji su tamo živjeli.

  1. A gdje su Srbi u Mostaru, Sarajevu, Zenici, Goraždu…?

 14. Ja samo ponavljam: jedno je antifašizam, a drugo je komunizam! Još komunizam začinjen četništvom! A o četništvu neću ni zboriti…

  1. Ustaštvo = fašizam, nacizam
   Četništvo = fašizam, nacizam
   Komunizam = antifašizam, diktatura

   Definiraj antifašizam!
   Definiraj komunizam i u kojoj je to zemlji postojao?
   Definiraj realni socijalizam!
   Definiraj samoupravni socijalizam!

   1. Ajde batko velikosrbizam definiraj .Ustaštvo i četništvo je povijest,pa i komunizam.Postoji zadnji evropski fašizam,velikosrbizam,živući ,što potvrđuje primjer RS.

    1. Milošević i Tuđman su braća po materi.

 15. Milošević je osuđeni fašist,velikosrbin,čovjek koji je htio etnički očistiti veći di o ex YU,dakle zadnji evropski fašista,reći će suvremena povijest ,a Tuđman koji je pobijedio taj fašizam je zadnji evropski antifašista.

  Naravno FRANJO TUĐMAN je i dvostruki evropski ,i svjetski antifašista,jer je i u drugom svjetskom ratu bio na strani antifašizma.

  Drug Tito vam je rasturio tri svetinje,monarhiju,vojsku i Kosovo,ali njegov najmlađi general je u stvari oporučno zabio čavao u lijes tim vašim srpskim svetinjama i uništio zadnju srpsku ideologiju velikosrbizma,.

  1. Brukaš se. Iako si anoniman, ljudi će te uzeti za mjernu jedinicu gluposti. Glaup kao warum komentator na sbperiskopu, govorit će.

   Tuđman antifašist? zajebavaš se? Pročitaj ovaj tekst u kojem je njegov antifašizm ratgolićen do fašizma:

   http://www.sbperiskop.net/drustvo/croatia/gusta-magla-iznad-stozera

   A možda me namjerno prcaš znajući sve to? Nije lako priznati kako je osnivač države Frnkov sljedbenik.

 16. Ivančić ti je mjera,koji je javno izjavio da RH nije njegova domovina jer ju nije ni sanjao ni želio,baš kao i ti.

  Tuđman je dvostruki antifašista,jer je porazio i srpski fašizam,velikosrbizam.On je ideolog nacionalnih pokreta današnje Evrope,kaže Orban.

  1. S obzirom da sam protiv SVAKE države kao opreivnog aparata, Ivančić je u tom smislu mjera.

   Ako je Tuđman antifašist ja sam riža na milijeku s cimetom. On koji je okupio crnokošuljaše na čelu sa Šuškom, koji se zalagao za pomirbu u stilu fašiste Frnka, on pod čijim je mandatom srušeno 3 000 spomenika natifašizmu, on koji je uveo kunu, ustaški novac… za tebe je antifašist?!

   U pravu si, on je eu ideolog nacionalizma koji je izjavljivao da je sretan što mu žena nije ni Srkinja ni Židovka.

   Ti si poremećen od ljubavi prema takvima. A ja, vidiš, rado čitam Ivančića koji nema milosti za domoljubne budaletine.

 17. Jednom je Boljkovac,umjesto Tuđmana,rekao zašto i Šušak.Pravo je odgovorio takvima kako on nije mogao sa gologuzim opaticama pobijediti petu silu svijetaali sa dječacima u levisicama i tenisicama ne da ih je pobijedio nego unakazio.

  Velikosrbizam vas je opio,ali i prikovao na dno ekonomski i vojno.Od Velike Srbije na krajupriće neće ostati ništa do beogradskog pašaluka.

  1. Laprdaš kao Švabo tra la la. Probudi se! Rat je završio! Ti si kao oni Japanci koje su pronašli 1975- e na Filipinima, skrivene i samoobnamute da rat još uvijek traje. Odsada ću te zvati Japanac

 18. Ja sam za progresivniju Srbiju no što si ti ,ili oni tamo vladajući.Za Srbiju sam u EUi NATO -u ,a ne Srbijicu pod Turcima,Kinezima ili Rusima.

 19. Pa dobro Stalkeru gdje je nestalo dostojanstvo.nakon što su vas Turci 5 stoljeća gazili i nagrđivali crnogorskim kumstvom vi im se sada uvlačite u dupe,kikirikija ono malo radi.

Odgovori