Na stazama stare slave

Mislav Bago svojedobno je Sanaderu mrtav-hladan rekao ‘nećete vi mene učiti kućnom odgoju, gospodine Sanader’, a sada je bez okolišanja, kao đaka u učionici, ispitivao Škoru poznaje li materiju, iz čega se vidjelo da je Škorino poznavanje politike dostatno za kavanske rasprave, ali da nije baš Kissinger

RTL Direkt, 20. studenoga, 22:15

To je odavanje podataka – rekao je Šprajcu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirajući slučaj policajca koji je medijima navodno dostavio podatke o zataškavanju afere sada već bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Brzi i žestoki Ćelić je nakon izbijanja afere malo sklonjen u zavjetrinu, osuđena je pojava kako bi se spasio drug, dok je u slučaju policajca koji je pojavu otkrio – tzv. zviždača – učinjeno suprotno: drug je osuđen, kako to što je učinio više nikome ne bi palo na pamet. ‘On je u skladu s postupkom udaljen, što ne znači da je dobio otkaz. Tu će sve pokazati disciplinski postupak, možda i kazneni, no u ovom trenutku to još ne znamo’, rekao je Božinović, pa nastavio obrazlagati kako progonjeni policajac nije zviždač. ‘Da biste bili zviždač, prvo koristite sve zakonom propisane radnje, prvo prijavite svojim nadređenima, postoji prvo unutarnja kontrola pa vanjska kontrola…’, objasnio je ministar unutarnjih poslova. No malo se zaletio. Naime, prema novom zakonu zviždač može prvo otkriti podatke javnosti ako postoji bojazan za uništenje dokaza ili se boji za vlastitu sigurnost, a takvo otkrivanje ne može biti odavanje službene tajne. Zviždač, povrh toga, ne smije biti kažnjen. Kako god bilo, u Hrvatskoj je omerta, zakon šutnje, sada legitimirana kao jedan od ključnih državnih zakona, uz one stare ko je jamio, jamio, vrana vrani oči ne kopa, ruka ruku mije i tako dalje i tomu slično – sada se zna da će onaj koji otkrije svinjariju nastradati kao da ju je počinio, a onaj koji ju je počinio bit će nagrađen kao da ju je otkrio.

Dnevnik Nove TV, 21. studenoga, 19:15

Mislav Bago vratio se na staze stare slave! Čovjek koji je Ivi Sanaderu, pred kojim je drhtala cijela Hrvatska, mrtav-hladan rekao ‘nećete vi mene učiti kućnom odgoju, gospodine Sanader’ (pa ubrzo nakon toga otišao s HRT-a), dokazao je da je Miroslav Škoro bolji pjevač nego političar. Bez okolišanja ga je kao đaka u učionici ispitivao poznaje li materiju (način izbora ustavnih sudaca i drugo), iz čega se vidjelo da je Škorino poznavanje politike dostatno za kavanske rasprave, ali da nije baš Kissinger. Škoro, kojemu je u anketama krenulo loše, nastup je započeo crnim populizmom – kao predsjednik najprije bi napravio referendum o ovrhama. Divno. Što bi pitao? Jeste li za ovrhe ili protiv? Nastavio je u sličnom tonu, od nervoze je katkad cupkao nogom ispod stola, ali se na kraju, u cjelini, pokazalo da su njegovi stavovi u mnogočemu znatno umjereniji od Kolindinih. Ona je autentični predstavnik pravaškog krila HDZ-a, Škoro je jednostavno surfer po valovima konjunkture, a Bago novinar koji, kad je raspoložen, leti kao leptir i ubada kao osa, ili kako se već veli.

Dnevnik, HRT, 22. studenoga, 19:00

Vrag je u detalju, a ovaj detalj dugo vremena – sve dok to nisu skužili novinari portala Telegram – nitko nije primjećivao, iako je važan jer otkriva perfidnost manipulacije na javnoj televiziji. Naime, grafički prikazi kojima HRT ilustrira udio pojedinih stranaka u biračkom tijelu izrazito su neproporcionalni: u petak je objavljeno kako HDZ podržava 27,4 posto ispitanih birača, a SDP njih 25,4 posto (razlika je 2/100 odnosno, vizualno, jedna pedesetina prostora), ali je u grafičkom prikazu HDZ-ov pravokutnik za dobru trećinu veći od SDP-ovog. Iako Most za SDP-om zaostaje 20 posto, razlika između njih i SDP-a je manja nego između prve dvije stranke koje dijeli samo dva posto razlike. Telegram je dodao i kako je Drago Hedl svojedobno ‘primijetio urnebesnu crticu iz Dnevnika. Marta Šimić Mrzlečki tada je izjavila ovo: ‘Zoran Milanović najnegativniji je političar s 20,7 posto, a ispred njega je Tomislav Karamarko s 37,4 posto.’’ Kapa do poda, ni satiričari ne mogu dosegnuti HRT.

Ne okreći se, sine, HRT, 23. studenoga, 20:05

Hrvatska televizija emitirala je legendarni Bauerov film ‘Ne okreći se, sine’ kao in memoriam Branku Lustigu. Taj ili neki sličan film, recimo, nikad ne emitiraju na Dan antifašističke borbe. Antifašizam je de facto stigmatiziran, a spominje se uzgred samo u nekoliko navrata: ako je riječ o međunarodnoj sceni, ako se navodi kao pokret koji je legitimiran kao nešto od čega je Hrvatska imala koristi, i konačno, ako je riječ o Židovima. Inače se tretira kao pojava stopercentno zločinačka, kriminalna i antihrvatska – danas ga dakle rabimo s figom u džepu. Bilo bi inače zanimljivo vidjeti neku diviziju, puk ili barem vod koji su HSS i druge stranke angažirale protiv Nijemaca i Talijana – ako ga ima, odmah ćemo im spomenik dići, od mjedi trajniji.

RTL Danas, 24. studenoga, 18:30

U zabavnom prilogu vidimo predsjednicu koja iskače iz svake paštete, a sad je umalo iskočila i iz rođendanske torte. Kičasti dar – na torti su ona i zagrebački gradonačelnik ispod predsjedničkog grba – dala je Milanu Bandiću, čovjeku odranije poznatom policiji. Predsjednica je i pjevala, i uštonavala, i dodvoravala se okupljenoj publici, među kojima je – znamo gradonačelnikovo društvo – sigurno bilo dosta ljudi pod istragama. Divno društvo za jednu predsjednicu koja se ‘bori protiv korupcije’, a ako znamo da je samo sudba kleta drugog joj prijatelja, Mamića, odvela preko granice, onda je jasno da je kampanja dotakla jedan od svojih očekivanih antiklimaksa. Kolinda se boji, ona se bori za svaki glas i nije voljna ni zrno žita prepustiti neprijatelju. Ipak, Škoru ne napada jer se nada da će njegovi glasovi u drugom krugu otići njoj. Desnica je ovaj put pametnije raspoređena, ima dvije vojske i bit će dosta čudno ako se one u nekoj fazi ne spoje, ali sačekajmo prosinac pa ćemo vidjeti čija mama crnu vunu prede.

portalnovosti

1 comment

  1. Svakog tjedna analiza jedna – kulturnog i političkog beščašća. Rašeta ide dalje!

Odgovori