KGK je razbuktala neoustaštvo. Čičak puše u vatru

Komedijašica je iz naftalina izvukla čovjeka koji joj je po razini proizvodnje skandala nekako ravan. Kojom preporukom Ivan Zvonimir Čičak zauzima mjesto Branka Lustiga (koji više nema force i žao nam je što godine čine svoje)? Možda preporukom pokrovitelja Kolinde Grabar-Kitarović i njene nove mone – Zdravka Mamića? Tko će ga znati, ali to sasvim sigurno nisu čista posla.

Dobro je ipak sve to jučer prošlo: Čičku nisu spale hlače, pa da se i na djelu vidi koliko vlast, ona ista koja financira neoustaše koje negiraju zločine ustaškog logora smrti, zaista drži do Jasenovca i žrtava. Da se vidi da je sve to skupa goli kurac.

Tri komemoracije ”ili kolone”, kako nevješto inzistira Jandroković, krivica su politike HDZ-ove vlasti. Plenkovićevo oklijevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora?

Elem, Predsjednica, kaže HHO-ova sponzoruša uvijek željna kamere i pozornice, ne želi sudjelovati u daljnjim podjelama u zemlji. To je razlog zašto u Jasenovac dolazi poskrivečki.

U petak je bila tamo uz Čička, da ga ”rukopoloži”, ali i da se vidi hoće li on moći izdržati hod od tih nekoliko stotina metara do Bogdanovićeva Kamenog cvijeta; na nekoj vrsti treninga. Čičak ipak nije mogao sam, nosili su ga jučer ispod ruku, a i propuh mu je u glavi, jer je kazao da je sramota što se SDP nije poklonio žrtvama. Naravno da je to učinio, predvođen Bernardićem, na komemoraciji SABH i SNV-a u subotu.

Kakva Predsjednica, takav izaslanik, oboje skloni manipulacijama.

Nije ipak ovo tema današnje kolumne. Tema je odnos vladajućih prema Jasenovcu. Dobro je primijetio predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus gostujući u emisiji HTV-a ”Nu2”, da je val neoustaštva ojačan, rasplamsan dolaskom na vlast Kolinde Grabar-Kitarović.

Od tada, ja dodajem, ne prestaju njeni ispadi: em se slika s ustaškim zastavama, em pozdravlja ustaški moto ”Za dom – spremni” kao ”stari hrvatski pozdrav”, em salutira ustašama u Argentini, dijeli im priznanja, ne ograđuje se od njihovih ekstravagantnih zahtjeva da se derogira antifašizam iz Ustava, svima njima se ona ”ponosi”, kako je izjavila zadnjeg dana boravka u Brazilu HTV-ovom novinaru.

I što sad: trebali bismo uzeti kao ozbiljne izjave sponzoruše Čička da Predsjednica želi ukinuti podjele i promicati mir? Smijurija! Baš to, smijurija. Kraljica potpaljuje vatru, dvorska luda puše u plamen.

Premijer je jučer odlučio ne govoriti na komemoraciji. I to je poruka. Predsjednik Sabora također je šutio. Ali su Plenković i Jandroković kasnije uobičajeno do iznemoglosti brbljali za novinare. Plenković reče da žrtve nisu zaslužile različite komemoracije. Odgovorio mu je dr. Kraus: ”Većina ljudi koji su u logorima proživjeli užase nisu nikad dobili nikakvo obeštećenje, a ustaše koje su se vratile dobile su penziju”.

Tri komemoracije ”ili kolone”, kako nevješto inzistira Jandroković, krivica su politike HDZ-ove vlasti. Plenkovićevo oklijevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora?

Kako je u Hrvatskoj sve mutno, sve konfuzno i sve naopako, draga moja Beatrice, onda može biti da su žrtve Jasenovca ”krive” što vlasti u Hrvatskoj koketiraju, obnavljaju i sponzoriraju ustaštvo, a to je podlo, ogavno i sramotno. Ništa novo za HDZ

Židovi, Srbi i drugi stradalnici imaju pravo tražiti da se Predsjednica, Vlada i Sabor pridržavaju Ustava Republike Hrvatske.

Naime, Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću je nakon godinu dana rada utvrdilo da je pozdrav ”Za dom – spremni” neustavan. Zato je njegova poruka još skandaloznija kad predlaže da se taj pozdrav može koristiti u komemorativnim prilikama. Dakle, izuzetno – što god to značilo.

Plenković nema više prostora za vrludanja: on mora hitno poslati u Sabor zakonski prijedlog da se to pitanje konačno riješi izglasavanjem. Pozdrav ”Za dom – spremni” u bilo kakvoj upotrebi i obliku u RH ne dolazi u obzir i mora biti zabranjen, suprotno nastojanjima Kolinde Grabar-Kitarović da se rehabilitira, a oni koji tu zabranu prekrše, moraju biti kažnjeni strogo i bez ikakvog popuštanja, kako se prakticira u Njemačkoj i Austriji.

Kad se to ne bi dogodilo, značilo bi da su za Grabar-Kitarović, Plenkovića i Jandrokovića žrtve ustaškog terora teren po kojem se može i smije gaziti da bi se skupljali politički poeni.

NDH je bila jedina država u Europi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke; tko to ne shvaća i ne prihvaća, taj je neprijatelj suvremene Hrvatske i Europe.

Prostora za vrludanje ne bi smjeli imati ni Židovi, ni Srbi, ni antifašisti. Na primjer, trebali bi zahtijevati da Sabor prekine pokroviteljstvo nad bleiburškom paradom sve dok se tamo, na Bleiburškom polju komemorira ustaška vojska.

Zatražio sam od predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića da pripremi prijedlog deklaracije. Naime, tko god pogleda spomenik podignut 1987., jednu veliku kamenu gromadu desno od oltara na Bleiburškom polju, vidjet će na tom kamenu dva teksta, jedan na njemačkom i drugi na hrvatskom jeziku koji su različiti.

Na njemačkom piše: ”U čast poginulima Hrvatima. Svibanj 1945.”, dok na hrvatskom piše: ”U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci. Svibanj 1945.” Ustaška vojska nije i ne može biti isto što i hrvatska vojska.

Mislim da se taj tekst mora hitno izmijeniti jer on naprosto vrijeđa sve one koji žele poštovati Ustav RH. Naime, ustaška vojska ne može biti isto što i vojska NOB-a koja je pobijedila u Drugom svjetskom ratu, a niti isto što je i Hrvatska vojska danas. To je neprihvatljivo!

U petak je bila tamo uz Čička, da ga ”rukopoloži”, ali i da se vidi hoće li on moći izdržati hod od tih nekoliko stotina metara do Bogdanovićeva Kamenog cvijeta; na nekoj vrsti treninga. Čičak ipak nije mogao sam, nosili su ga jučer ispod ruku, a i propuh mu je u glavi, jer je kazao da je sramota što se SDP nije poklonio žrtvama. Naravno da je to učinio, predvođen Bernardićem, na komemoraciji SABH i SNV-a u subotu

Međutim, jedno su moji snovi, a drugo su tlapnje vladajućih.

A mi zapravo ne znamo što je vladajućima u glavi.

Jer i ovoga je puta u Jasenovcu Kolinda Grabar-Kitarović napisala da osuđuje zločine ”bespridržajno”. A svakoj iole informiranoj osobi ta riječ govori da se nešto neće pridržavati. Ali će se naći Željko Jozić i ekipa lingvista koji misle da je pravi hrvatski jezik onaj koji Hrvati nisu u stanju razumjeti, pa će Predsjednica RH zapravo osuditi ”bezrezervno”, što bi prema tumačenju Jozića ta arhaična, zapravo novokomponirana izmišljotina KGK imala značiti.

I kako je u Hrvatskoj sve mutno, sve konfuzno i sve naopako, draga moja Beatrice, onda može biti da su žrtve Jasenovca ”krive” što vlasti u Hrvatskoj koketiraju, obnavljaju i sponzoriraju ustaštvo, a to je podlo, ogavno i sramotno. Ništa novo za HDZ.

 

autograf

 

 

17 comments

Skip to comment form

 1. Moja naklon Dragi Pilselu. Može li se jasnije i poštenije kazati tko je na čelu države?!

  1. Ako je tebi dobar, vodi ga kući!

   Nažalost, čovjek je previše egoist i narcisoidan da bi ga netko ozbiljno shvatio.

   Vjerojatno je tu riječ o nekoj nakaradnoj komediji druga Pilsela. Kada to kažem, govorim o okarakteriziranju osoba o kojima piše(!), makar vjerujem da je opis događanja prilično realistično.

   I tu smo gdje smo… Zašto smo baš tu ne znam. Trebali bi se ugledati na susjede koji su se odrekli antifašizma samo od strane boraca NOB-a… Ili možda drugih istočno EU država, koje su provele lustraciju.

   Neoustaštvo? Ne znam gdje je DP u RH vidio ustaše? Neka ode u susjednu metropolu gdje se javno iznjašnjavjaju za Dražin antifašizam!

   1. Ne vidiš dobro? Vidiš selektivno? Vidiš samo četnike? A ovo: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/nije-proslo-bez-njih-mediji-javljaju-da-su-dva-tipa-u-jasenovcu-razvila-hos-ovu-zastavu-sa-zds/

    Zamisli nešto slično u Njemačkoj? Ok, to je zamislivo u baltičkim zemljama i Ukrajini koji su otišli u svakom smislu u pm i koji gaje fašizam i kao otpor Rusima. Oni misle da je to kohezivni faktor- biti Hitlerov sljedbenik..

    Pilsel je rekao svoje. Je li to netko osporio? Realtiviziraš zlo i rastakanje Hrvatske koje rade ustaše. Nije li to svojevrsno zagađenje kao Čermakova nafta?

   2. Predlažem da nik promijeniš u Pacijent. Bolje bi ti pasao 😉

    1. nevjerojatno, vi, vas dvojica me upozoravate i kao argument o neoustaštvu navodite: “mediji javljaju da su dva tipa u Jasenovcu razvila HOS-ovu zastavu sa ZDS”!

     Zaista čudno… Izgleda stvarno “realtiviziram zlo i rastakanje Hrvatske koje rade ustaše”, ona dva tipa, koji su možda bili na ratištu za vrijeme Domovinskog rata… pa svašta!

     1. E ,ali oni to moraju,na milodaru su od Milorada.Nov si pa ne kužiš.

     2. @Ordinacija, a kome ću vjerovati? Saborskim zastupnicima? Vladi? Predsjednici? Lokalnoj vlasti koja dopušta ulicu s imenom ustaškog doglavnika? Osim toga, imam svoje oči pročitati stavove Povjerenstva o ustaškom pozdravu i vidjeti kako se reagira na poraženu ideologiju i vrijednosti iz NDH. Pa što ako su se ova dvojica borila u DR? To ne znači da ne promiču ustaški dernek i vrijednosti.. I to gdje? U Jasenovcu.
      Čudno je da si progresivan oko ekološke svijesti, a prava konzerva u vezi općeg političkog u Hrvatskoj, zemlji koja se mora okrenuti budućnosti, ali ne na temelju ustaštva.
      @Zeitgeist, ti si šovinistička svinja. Tvoje domoljublje nije samo ljubav prema Hrvatima, nego i mržnja prema Srbima. Stoga si smrad.

      1. Dobro reko,tu sam te čeko.Baš ti fala,izvrniću i kasti,”tvoje domoljublje nije samo ljubav prema Srbima ,nego i mržnja prema Hrvatima”..

       1. Majmun radi ono što majmun vidi u ogledalu. Ti mrziš, pa misliš da i drugi mrze. Ti nisi za reciprocitet uvažavanja i ljubavi, nego mržnje i netrpeljivosti.

        1. Grbav od kikirikija,ili te kikiriki izobličio,te ne primjetiš da ne voliš RH.

         1. Ne popuštaš. Mišljenje suprotno tvom primitivnom šovinizmu i nazi stavu, za tebe je odsutvo ljubavi za RH. Ide bre pa se leči. Bolesnik si.

 2. Nije to mala stvar kada te prozove čelnik Židovske zajednice u Hrvatskoj da si doprinjela raspirivanju ustaštva. Ona je koza, ali zla.

 3. Ustaštvo raspiruju oni koji od raspirivanja korist imaju,što je sasvim logično,a Kolindi to ne koristi,nego šteti.Korist su imali i još uvijek imaju srpska propaganda stvarajući time lažne stereotipe o Hrvatima.

  Istina ima krivnje i u nemuštoj hrvatskoj diplomaciji pri čemu se mogu ugledati na turističku silu Austriju ,koja je takoreći uvjerila cijeli svijet da je Hitler Njemac, a Beethoven Austrijanac

  1. Mišljenje (ti) ko šupak.

 4. Čičak je puk’o k’o kokica (ima tome oho-hoo). A ni preCjednica nam se ne osjeća bolje 😉

 5. Hrvatski fašizam se svodi na nekoliko folklornih jadnika,dok u Srbiji fašisti već godinama na izborima pobjeđuju.I lud zna tko su onda fašisti.

  No dvojici starih blesana sa ovoga portala to kao nije jasno.Izobličili se od kikirikija.

 6. U Hrvatima vide ustašu,nacistu ,šovinistu,iako rezultati svih hrvatskih izbora kažu da mi to nismo.Ustaše sa RH nemaju nikakve veze ,jer je to pokret bosanskih Hrvata.

  Propaganda Velikosrpska je još uvijek jaka mada se ne damo više, no ja u njima ne da vidim samo četnika,srpskog nacistu i šovinistu,nego znam kako su nadrkani jer su na vlasti i u Srbiji,apsolutno, i u Hrvatskoj,koaliciono.

Odgovori