Hrvatski Twin Peaks

I hrvatski se »Twin Peaks« počeo odvijati 1990. godine, i u njemu ima svega, zločina, horrora, nadrealnog i paranormalnog, i u njemu potraga za krivcima ne daje konkretne rezultate iako ovdje baš ništa nije misteriozno. Potvrđuje to i jedna rečenica iz scenarija, iz jedne epizode iz 1998. godine: – Za mene Ivica Todorić je jedan solidniji čovjek od Kutle. Kutle je običan primitivac

Možemo biti sretni što nam se dogodio »Agrokor«, jer da ga nije bilo, trebalo bi ga izmisliti! Već dugo nema televizijske serije, kviza, filma ili nogometne utakmice koje smo s tolikim nestrpljenjem iščekivali kao što danas ne možemo dočekati novi nastavak priče o »Agrokoru«.

Da je barem na Netflixu, ne bismo se ni pomaknuli, ni trepnuli do »The Enda«, a i onda bismo još jednom sve pogledali od prve epizode. Sjećate se tog početka kada je na obali rijeke otkriven leš čvrsto zamotan u plastiku lokalne djevojke Laure Palmer, koja je bila simbol čistoće i nevinosti njihove male zajednice…

I hrvatski se »Twin Peaks« počeo odvijati 1990. godine, i u njemu ima svega, zločina, horrora, nadrealnog i paranormalnog, i u njemu potraga za krivcima ne daje konkretne rezultate iako ovdje baš ništa nije misteriozno. Potvrđuje to i jedna rečenica iz scenarija, iz jedne epizode iz 1998. godine:

– Za mene Ivica Todorić je jedan solidniji čovjek od Kutle. Kutle je običan primitivac.

Izgovorio ju je prema transkriptima »Jutarnjeg« danas pokojni Hrvoje Šarinić još pokojnijem Franji Tuđmanu na sastanku koji je prethodio njegovom odlasku i na kojem dvojica nekad bliskih suradnika, koji su drmali Hrvatskom gotovo desetljeće, raspravljaju o tajkunima koje su stvorili!

Spominju se tu i Luka Rajić, Drago Biondić, Josip Gucić, Neven Barač, Ivić Pašalić, Borislav Škegro, Zlatko Mateša, Gojko Šušak i neki drugi sporedni glumci.

Indikativna je tvinpiksovska rečenica u kojoj Tuđman odgovara Šariniću koji mu tvrdi kako se iz svemira vidi kako Kutle ne bi stvorio svoje carstvo da nije bilo Pašalića:

– Hoćeš da ti okrenem stranu – Kutlina carstva ne bi bilo bez Pašalića, ne bez Pašalića, nego bez HDZ-a, u redu, ali ni HDZ-a ne bi bilo bez Kutle u početku.

I to je to! Ne treba biti posebni agent FBI-a Dale Cooper da bi se otkrila istina koju je znao prvi hrvatski predsjednik.

Unatoč tome hrvatski »Twin Peaks«, za razliku od Lynchovog, traje i danas kada u Todorićevim blogovima čitamo imena Andreja Plenkovića, Martine Dalić, Zdravka Marića, Ante Ramljaka… Sprega tajkuna i političara, kriminala pod okriljem države i države pod sponzorstvom kriminalaca, traje dok god ne dođe do unutarnjeg sukoba interesa.

Tada se na obali rijeke pronalazi leš zamotan u čvrstu plastiku i na vidjelo polako izlazi sva prljavština koja se skriva ispod idile mlade demokracije i ostvarenja tisućljetnog sna o državnosti.

Pravi zaplet počinje u trenutku kada dvojica najutjecajnijih ljudi za život u »Twin Peaksu« počnu razmišljati ne o tome tko je počinio zločin i ubio Lauru Palmer, već tko je solidniji, Ivica Todorić ili Miroslav Kutle! To je ta noćna mora, taj paranormalni svijet u kojem živimo i danas kada više nema ni Tuđmana ni Šarinića, bez daha iščekujući novu epizodu hit serijala »Agrokor«.

Ako ne možete dočekati rasplet, ne grizite nokte, samo poslušajte prvog hrvatskog predsjednika i okrenite stranu:

– Todorićevog carstva ne bi bilo bez HDZ-a, ali ni HDZ-a bez Todorića.

 

novilist

 

 

Odgovori