Heni Erceg: Dobrodošlica

„A ne smeta vam što su Srbi?“

„Ma kakvi, baš su dobrodošli, ne pitaju za cijenu, traže samo dobru ribu, a rado kupe i naše skupo maslinovo ulje.“

Tako mi govore poznanici, iznajmljivači otočkih apartmana, kod kojih svaku godinu rado ljetuju i gosti iz Beograda. Zadovoljstvo je obostrano, a „nesporazum“ vezan uz kulturu sjećanja, ionako ostaje duboko pritajen, uostalom, uvijek domaćini mogu tek šapatom bjesniti na ekavicu svojih dragih gostiju, mogu potiho ogovarati njihovo nerazlikovanje zaleđene od friške komarče, cijena je svakako visoka, a „mi živimo od turizma“… i bolje je, kažu, imati galantne Balkance, nego zapadnoevropljane koji paze na svaku kunu. A onaj sitni, inače presudan detalj, ionako srpskim gostima nije poznat. Oni, naime, pojma nemaju da ljetuju u kući zadrtih desničara i represivnih katolika, ne znaju da im domaćini i dan danas vjeruju kako je najbolji potez hrvatskog diktatora Franje Tuđmana bio upravo etničko čišćenje hrvatskih Srba, ne mogu znati da im ljubazni domaćini vjeruju kako su upravo Srbi jedini krivci za svo zlo na ovim prostorima, dok mozgom primata razaznaju da je svaki sitni cent mnogo važniji od svih krupnih političkih uvjerenja. Stoga će ponizno služiti svoje srpske goste, ugađati im, voditi ih na zanimljive otočke izlete.

A ako se pak dogodi, što će naši domaćini svakako nastojati izbjeći, da se gosti iz Srbije zateknu u njihovoj kući, za njihovim stolom pod odrinom, baš negdje oko 5. augusta, naći će oni i za to lijeka. Pa pažljivo utišati televizor u svojoj spavaćoj sobi i tamo egzaltirano pratiti još jedno velebno obilježavanja akcije Oluja, te junačke ratne pobjede hrvatske vojske, s kojom je konačno teritorij oslobođen, ali i pažljivo očišćen od 200 hiljada Srba, njihove imovine i domova. Gledat će domaćini u tišini kako hrvatski politički vrh serucka lažnu povijest, dok nebo prijeteći nadlijeću vojni avioni, slušat će recitacije o „neokaljanoj, čistoj vojnoj akciji“, nimalo ne zdvajajući što nitko od prisutnih ni ovoga puta nije izrekao i nešto ljudsko, možda tek sitnu ispriku zbog onog masovnog srpskog zbjega, zbog onih blizu hiljadu ubijenih staraca, žena i djece u selima u kojima su naivno ostali sačekati „svoju“ hrvatsku vojsku.

Nego će se ozariti lica naših domaćina dok slušaju kako ministri hrvatske vlade pozdravljaju svoje genarale, posebno Mirka Norca, ratnog zločinca, suđenog jer je na jezovit način u jednom selu sprašio metak u glavu srpskoj starici, a potom izdao naredbu neka se likvidaraju svi preostali, mahom stari seljani. Neće domaćini imati nikakvu zamjerku što na proslavi Oluje opet nije bilo predstavnika Srba, a i „ovima u našem apartmanu trebali smo naplatit još više“… Neće ih zasmetati što ni ove godine politički protokol nije predvidio da se iz Knina, s centralne proslave Oluje, svrati usput u selo Grubore i obilježi stradanje dvadesetak staraca toga sela koje su smaknuli odvažni hrvatski vojnici tokom Oluje, zločin za kojega nitko nikada nije odgovarao. Ali će im pravi ushit ipak donijeti koncert Thompsona u Glini na kojemu će gomila neometano urlati ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Hoće li za to vrijeme njihovi srpski gosti u svom apartmanu, također stišanog tona, slušati svoga predsjednika Vučića, koji je istoga dana u Bačkoj Palanci održao opasni nacionalistički miting, uspoređujući Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, a prognane Srbe u akciji Oluja s pogromom evropskih Židova? Naravno, neće taj potrčko ratnog zločinca Vojislava Šešelja nijednom riječju potaknuti sjećanje na srpske zločine u Hrvatskoj, na činjenicu da je četnička partija kojoj je pripadao načinila neke od najstrašnijih ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni. Nego će ostrašćeno huškati, podrivati ionako bijedne odnose Srbije i Hrvatske, otvoreno zazivati nove sukobe. Nažalost, tom će „događanju naroda“, u režiji Aleksandra Vučića, za kojega se, usput rečeno, nikada ne zna kada će sa politički kurentne nacionalističke retorike, svojstvenim  mu ludilom, prijeći na djela, prisustvovao i predstavnik hrvatskih Srba, Milorad Pupovac. Koji ni po čemu ne pripada toj užarenoj gomili, koji je još tamo od prije rata hrabro nastojao, mržnji unatoč, suzbijati međuetničke sukobe i činio sve da do krvoprolića ne dođe. Kakvom je to političkom odlukom pristao biti dekor odvratnom nacionalističkom derneku koji je tako strašno podsjećao na mitinge iz devedesetih? I nije li time neoprezno dolio vatru na vječnu žeravicu prosječnog hrvatskog desničara kojemu je Srbin ionako dobar samo kao turist dobre platežne moći i kojemu, dok mu maše na odlasku, već psuje majku četničku?

Uglavnom, jedina suradnja dviju država odvija se tek na licemjernoj, pragmatičnoj bazi kratkotrajnih ljetovanja Srba u hrvatskim apartmanima, sve ostalo je opasni lavež, međusobno političko režanje, obostrana revizija povijesnog sjećanja i službena redukcija svakog pijeteta prema žrtvama onoga drugoga. Zato ne treba olako, tek kao dio benignog političkog folklora, uzimati stalne međusobne ugrize nacionalističke vladajuće bagre u Srbiji i Hrvatskoj. Jer sličan smo mučni film već jednom gledali. Iz prvih redova.

tacno

 

 

91 comments

Skip to comment form

 1. Oni žive od sukoba. Sukob im donosi profit. Nacionalistička bagra se bogati na huškanju.

  • on 18.08.2018 at 11:41

  Upravo pod jednim tekstom pisah o vulgarnosti (Općim pravilima korištenja zabranjene), kako komentatora (jagma, gray, edo bare, mrsunja, stalker) , ali i autora kolumni (Babić), kada evo svježi primjer, pridružila se i dotična autorica (seruckaju). Balkanska škola…

  Ponavljaju je primjeri zločina na jednoj, a prešućuju primjeri zločina na drugoj strani. Ciljano. Autosugestija je opasna za mentalno zdravlje. Tko je ikada izvukao primjer zločina u Voćinu 1991. kada je Svetište dignuto u zrak, ne jedna starica ubijena, nego dvoje staraca zajedno sa psom obješeni i zapaljeni, ostali pobijeni (kard. Kuharić vodio pogreb za 40-tak smaknutih )? Pisci kolumni vade iz arhive mrtve i žive, kako im već paše za oblikovanje javnog mnijenja (ciljano “talasanje“).

  Ona tako vidi derneke u Glini, ali ne vidi one u Kumrovcu… slučajni “mentalni daltonizam“? Tako baš ta bivša urednica bivšeg Feral Tribune-a i sadašnja suradnica portala Tačno.net u kolumni “Oluja u Rusiji“ doživljava doček reprezentativaca traumatično, za nju je “srebrna medalja imala biti istoznačnica za završnu ratnu akciju Oluja iz 1995.“ pa “otuda ista kockasta odjeća, baš kao vojna uniforma“, dok su “kadrovi neodoljivo podsjećali na one kad su umorni vojnici 1995. na starim tenkovima ulazili u Knin“. Baš kao Babić, bivši kolumnist Tačno.net-a i sadašnji kolumnist SBPortala, koji je mnoštvo u kockicama izbjegavao “ko ‘vrag tamjan’ strijepeći od pojedinaca urešenih nacionalnim simbolima“ (autorove riječi), čak mu se u crvenoj svjetlosti baklji pod reflektorima ukazao Sotona kojeg je stavio u ilustraciju kolumne “Negativ“. Sapienti sat.

  I nema boljeg odgovora na Vučićev govor u Glini 1995. (4, 5 mjeseca prije Oluje) od onoga koji se čuo u Glini 2018. na proslavi Oluje.

  https://www.youtube.com/watch?v=vu5qvsloewU

  Neće priznati (mada ga govor izdaje) da je njegov junački narod podlegao obmanama agitatora (Šešelj & comp.) u službi Velikosprske (jugočetničke, rekao bi dr. F. Tuđman) hegemonističke politike dirigirane iz Beograda i nakon otriježnjenja sjeo na traktore čim je Vrhovni savet obrane RS 4. 5. 1995. javnosti objavio odluku (potpisao Milan Martić) o evakuaciji, da bi se paravojne postrojbe povukle u BiH koristeći vlastiti narod kao živi štit (dokaz: ostavljeni tenkovi, vojni vozila na cestama), a svijetu poslali sliku o egzodusu naroda.
  A autorica spominje “etničko čišćenje hrvatskih Srba“. Nema tu lijeka. Koliko im treba videa koji dokumentiraju “uvežbavanje planirane evakuacije naroda“ (srpanj 1995.) ima ih na tone.

  https://www.youtube.com/watch?v=GM-rEvYdF5o

   • on 18.08.2018 at 12:44

   –Ona tako vidi derneke u Glini, ali ne vidi one u Kumrovcu…

   Šibe, gubitnčki revizionisto.

   • ford on 18.08.2018 at 20:43

   Moraš im dati malo kredita. Tako pišu (a vjerojatno tako i misle) jer su lojalni onome tko ih plaća. Oni vrše svoju funkciju za koju su dobro plaćeni od hrvatskih poreznih obveznika.

    • on 19.08.2018 at 07:10

    Koje su ovo floskule. Daj nađi barem neku drugu formulaciju. Hrvatski porezni obveznici? Oni su za zataškavanje? Kako bi im vlast igledala čišća i viša? U ime koga ti govoriš? Tko tebe plaća?

 2. U mentalnom sklopu nepopravljivih zadojenih jugotikvana, boljševika i velikosrba riječ “revizija” izaziva stanje šoka, potpune konsternacije i crveni alarm prvog stupnja. Zašto?

  Wikipedia nudi dobru definiciju : “Revizija je u najširem smislu postupak ispitivanja točnosti, potpunosti, vjerodostojnosti, zakonitosti i objektivnosti određenih pojava i procesa.”

  Povijest je znanost koja bi morala biti podvrgnuta permanentnoj reviziji. Naravno, samo na temelju znanstvenih dokaza, bez politike.

  Jasno je da su gore navedeni profili i karakteri stoga alergični na samu pomisao da bi netko putem znanstvenog povjesničarskog pristupa mogao pristupiti revizijji njihove povijesti 20. stoljeća na području bivše Jugoslavije. Mislim da nigdje na svijetu ne postoji tolika koncentracija laži na tako malom prostoru u tako kratkom vremenu. I to još traje. Ali, polako ih pritišću dokazi. Vidi se po nervozi.

   • on 18.08.2018 at 16:22

   Smith, napravit ću mali eksperiment, i tvoje riječi staviti u drugi kontekst. Potom ću te pitati slažeš li se. Idemo:

   U mentalnom sklopu nepopravljivih zadojenih separatista, hrvatskih domoljuba i neoustaša riječ “revizija domovinskog rata” izaziva stanje šoka, potpune konsternacije i crveni alarm prvog stupnja. Zašto?

   Wikipedia nudi dobru definiciju : “Revizija je u najširem smislu postupak ispitivanja točnosti, potpunosti, vjerodostojnosti, zakonitosti i objektivnosti određenih pojava i procesa.”

   Povijest je znanost koja bi morala biti podvrgnuta permanentnoj reviziji. Naravno, samo na temelju znanstvenih dokaza, bez politike.

   Jasno je da su gore navedeni profili i karakteri stoga alergični na samu pomisao da bi netko putem znanstvenog povjesničarskog pristupa mogao pristupiti revizijji njihove povijesti 20 i 21. stoljeća. stoljeća na području nezavisne, suvreene i samostalne Hrvatske. Mislim da nigdje na svijetu ne postoji tolika koncentracija laži na tako malom prostoru u tako kratkom vremenu. I to još traje. Ali, polako ih pritišću dokazi. Vidi se po nervozi i agresivnosti.”

   Što kažeš na ovu blasfemiju? Ne prolazi? Zašto? Ruše se svetinje? Antifašizam nije svetinja za tebe, a identitesko betoniranje nacionale povijesti jeste? Možda se ipak slažeš?

    • ford on 18.08.2018 at 20:51

    Zanimljiv eksperiment, ali on jednostavno ne drži vodu. U RH ćeš naći na tisuće tekstov ao ubojstvu obitelji Zec, ali u YU štampi nećeš naći niti jedan o divljanju tzv. JNA na Kosovu ili o zvjerstvima na Golom otoku.

    Među današnjim historiografskim znanstvenicima ima svega i svačega, ali među šumskim su bili samo podobni.

    Rijetko ćeš naći do 90-te ozbiljne tekstove koji dovode u pitanje neka događanja vezana uz partizaniju, ali zato danas nema dijela domovinskog rata koji nije i znanstveno i medijski doveden pod povećalo.

     • on 19.08.2018 at 07:14

     Citiram te: “Zanimljiv eksperiment, ali on jednostavno ne drži vodu. U RH ćeš naći na tisuće tekstov ao ubojstvu obitelji Zec, ali u YU štampi nećeš naći niti jedan o divljanju tzv. JNA na Kosovu ili o zvjerstvima na Golom otoku.”

     Zašto uporno lažeš? Zašto zamagljuješ istinu? Nemoj ti više nikoga braniti, jer tvoje obrane škode svima. Dio srpske štampe je pisao o JNA, o Golom otoku, o Titu itd. Pa i tamo postoje Ivančići, Mandići, Dežulovići, Jergovići, Tomići…

     Prestanite s lažima i primitivnim iživljavanjem tako što proglašavate historičare “šumskima”!

      • ford on 19.08.2018 at 22:10

      Za vrijeme Juge?

      Lako je danas pisati o tome, onbda se nije smjelo prdnuti.

      Kada je zg start lansirao jedan (mislim kuljišev) tekst koji se samo blgo dotakao divljaštva i ubojstava koje je JNA provodila na Kosovu 80-tih, odmah se digla kuka i motika. A stvarno nije bilo napisano ništa. Spomenuto je samo par albanaca kosovara koji su likvidirani u tadašnjim masovnim likvidacijama.

      O golom otoku je možda netko napisao koji redak nakon tiletove smrti, ali dok je stari bio živ, niko se normalan nije ni usudio prdnuti.

       • on 19.08.2018 at 22:15

       Redak o Golom otoku? Ti stvarno zaluđuješ ljude koji znaju više od tebe. Mihajlović je napisao roman Kad su cvetale tikve u kojem se spominje Goli.

       Sad sjaji svjetlo sunce i prži toliko istina u demokraciji da ti mladi komšije odlaze u hladnije Irske krajeve. Sviugdje svijet napreduje, kako bi ti rekao, pa i u RH, hahha. Čemu te tvoje kible na prošlost, na socijalnu sigurnost veću nego sada?

       1. Koji se k dokazuješ s rigidnim desničarem?

        • ford on 19.08.2018 at 22:25

        Ne radi se ni o kakvim kiblama, niti je sad tema odlazak mladih u Irsku.

        Jedva si našao dijelić teksta (vjerujem ti na riječ) u kojemu je netko stidljivo spomenuo Goli otok, a znaš i sam da stotine tekstova hrvatskih novinara postoji o ubojstvu obitelji Zec.

        Tema je revizija o kojoj ti trućaš, a ja tvrdim da je za tebve revizija svako novo istraživanje starih tema koje ste vi drugovi iz SKJ tako zdušno zataškavali.

        Vjerojatno ste još ond ato planirali: mi ćemo zataškavati, a ako netko poslije odluči naše zločine istraživati, to ćemo proglasiti revizionizmom.

        • ford on 19.08.2018 at 22:27

        Javljaš li se ti Stalkeru čisto iz zabave ili si sudjelovao u zločinima i njihovom zataškavanju? Koga ti to braniš?

        Ja ne napadam nikoga, samo se ne slažem da se istraživanja neistraženih zločina nazivaju revizionizmom.

        Kako je to revizionizam?

  • on 18.08.2018 at 13:58

  Drago mi je da se javio Smith… jučer napisah (pod “Branitelji postaju zabranitelji“), kao odgovor Ubetrolleru: “Usput, ja respektiram komentare koji daju: Zeitgeist, Voltaire, Zambata, ElvisD, Smith, Anonimni, Vagabundo… i razumijem njegov revolt.“ I – evo ga:)

  Stalker, pobjedniku reći da je gubitnik je tipična i prozirna “zamjena teza“ koja jedino ostaje pripadnicima poražene ideologije. Treba citat (moj omiljeni “alat“)?
  “Rušenje Berlinskog zida 1989. označilo je početak oslobađanja od komunističke ideologije i struktura ne samo u Istočnoj Njemačkoj, nego u većini do tada socijalističkih država u Europi. O 25. obljetnici pada zida, njemačka savezna kancelarka Angela Merkel nazvala je rušenje zida ‘epskim udarcem tiraniji’…“
  Kakav revizionizam? Pobjednički hod – kojega smo svjedoci.

   • on 18.08.2018 at 16:26

   Kakve sve to ima veze s pobjedom nad Hitlerom i monstruoznim nacizmom?

   1. Pusti budalu, rigidnog desničara.

  • on 18.08.2018 at 14:19

  Nakon što je pao komunizam ,u Moskvi,gdje je i započeo,na vidjelo dana su izašli dokumenti na osnovu kojih je već napisana nova povijest Evrope i svijeta.To zovi revizijom ,ili kako hočeš,ali 100 miliona žrtava koje je komunizam ostavio iza sebe svrstao ga je u zločinu daleko ispred fašizma.

  O tome pišu i svjedoće vodeći intelektualci svoga vremena,Orvel,Hayek,Halevy,Gide,Shaw itd.itd.

   • on 18.08.2018 at 16:29

   Laprdalo. Griješeš metu, griješiš odstojanje. Što ti hoćeš reći? Taj i takav komunizam isto je doprinjeo padu Hitlera. I svom padu, napose. Ne brkaj razdoblja!

    • on 18.08.2018 at 17:14

    Evo ostalih intelektualaca koji će potvrditi moje teze, poput Jacquesa Binvilea,Victora Sergea,Simeona Weila,Marcela Mausa,Curtois Werth,Bartošek i mnogi drugi.Tvoje tvrdnje može potvrditi samo neki samouki Titini partizani,i to ne svi.

     • on 19.08.2018 at 07:15

     Ti si laprdalo, pod utjecajem maksuzije,

  • on 18.08.2018 at 14:26

  Neka se pripadnici “ugroženog naroda“ sjete što je njihovo vodstvo radilo na tlu svoje države (malo službene dokumentacije), kada već ponavljaju kako je 200 000 Srba otišlo s ognjišta na traktorima (preživjeli Vukovarci su iz ruševina išli pješke…)

  “Srpska vojska je tijekom 1998. i 1999. počela sa masovnim protjerivanjem Albanaca: tri tjedna nakon pokretanja NATO kampanje, registrirano je 525 787 izbjeglica sa Kosova. Mjesec dana kasnije, to je poraslo na 781.618 izbjeglica. Na vrhuncu sukoba, bilo je registrirano 862.979 albanskih izbjeglica protjeranih sa tog područja, što je oko 43 % ukupnog stanovništva Kosova. Oko 440.000 od njih je pobjeglo u Albaniju, a oko 300.000 u Makedoniju.“ Dobro pogledati brojke…

  Kosovo i Metohija se borila da vrati oduzetu autonomiju koju je imala i za Titove Jugoslavije.
  Tako je to kad u susjedovom dvorištu bespravno gradiš kuću, a za to vrijeme u svome izgubiš garažu i na njezinu mjestu nikne kuća sa svim dozvolama (građevinskom, lokacijskom, etc.).
  Na tlu međunarodno priznate države stvaraš autonomnu pokrajinu, s pretenzijom da postane država, na teritoriju koji nije imao status autonomije čak ni za Titove Jugoslavije, pa ostaneš bez pokrajine koja je imala status automije i za Titove Jugoslavije i koja je čak postala država. Kakvo političko vodstvo, narod bi se trebao zamisliti. Vodstvo Hrvatske je vodilo do pobjede.
  Trajno stoji slika u riznici dragocijenih sjećanja – dvojica Franje na Trgu bana Jelačića, jedan: “Imamo Hrvatsku!“, drugi: “Bog je blagoslovio!“

   • on 18.08.2018 at 16:30

   Pročitaj što sam napisao Smithu. Možeš i ti dati odgovor. To važi za sve nacionaliste pout tebe! Uključite se kako bi došli do istine!

 3. Počelo je u Odesi…

  http://www.glas-slavonije.hr/254149/11/Odesa-je-Babelj-Babelj-je-Odesa

  Uslijedio je pokolj nad prosinačkim žrtvama u Zagrebu 5. prosinca 1918…

  https://www.vecernji.hr/vijesti/prosinacke-zrtve-zla-sjena-hrvata-nad-rodoljubima-ubijenima-224096

  Pa atentat na braću Radić i članove HSS-a u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928…

  http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=396.0

  Pa šestojanuarska diktatura 1929…

  Uslijedili su drugi svjetski rat, masakr na križnom putu, Goli otok, fašistička agresija 1991…

  Toliko toga za reviziju, zar ne?

   • on 18.08.2018 at 16:32

   Zaboravio na datume u HR. Sad sui objektivni povijesničar? A kad drugi hoće preispitati Domovinski rat, ti postaješ krut i osvetoljubiv!

  • on 18.08.2018 at 15:31

  To što je podastro Smith se zove, ne revizionizam (stalker), nego “retrovizor“, u duhu riječi branitelja koji na provikacije odgovara kako “ nema automobila koji vozi prema naprijed bez retrovizora, tako i države koja ne uči iz povijesti“ i poručuje: “Ne učite članove HVIDR-e Slavonski Brod i hrvatske branitelje kako se gleda u budućnost.“

  Pogled na jednu od navedenih povijesnih činjenica u peru kolumniste Babića me i dovela na portal…

  Uživljen u lik partizana-osvetnika, autor “priče“ etiketira stradalnike Križnoga puta 1945. (pokolj na Bleiburgu izvršen, to je “post festum“): “Upitate li se ikada o strahu svinjčeta koje mora završiti tamo gdje ga je sudbina namijenila?“ Nakon opisa scene pune krvi, autor piše: “Metak koji bi nakon par stotina metara zujanja prostorom pao na tlo da nije bio začaran – jer nije letio prostorom već se kretao kroz vrijeme – našao je svoju metu… lutaju virtualni meci tražeći predodređene ciljeve na kojima će realizirati svoj smisao. Pitanje je samo, što će potencijalnim metama prije ući u glavu; pamet ili sudbinski plumbum! Tako je bilo širom evropskih prostora… Negdje malo viška šljivovice u slavljenju konačnog mira, drugdje nešto više bum, buma u lovljenju zvjeradi. Ako nije bilo suđenja, ne znači da nije bilo pravde… (Beštija, SBPeriskop, 8. 2. 2017.) “Pa nek’ razmisle o pravednom gnjevu partizana… te pokušaju razumjeti… njihov poriv za osvetom“ (Stazić je u pravu, SBPeriskop, 18. 6. 2018.)

   • on 18.08.2018 at 16:34

   Opet ti. daj se skini već jednom i progovori o Maxu Luburiću, Ljubi Milošu koje slavi Thomson.

 4. Stalker… Domovinski rat je neprekidno još od 1991. podložan reviziji i “reviziji”, pri čemu su se posebno istakli Savo Štrbac, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, V. i Z. Pusić, Lord Owen, Lord Carrington, Carla del Ponte, Efraim Zuroff i čete srpskih popova.

  Svaka akcija hrvatske vojske prošla je temeljitu reviziju. Svaka granata ispaljena na Knin je precizno prebrojena u Haagu. Svaki ubijeni srpski civil nakon Oluje je evidentiran, neki su počinitelji procesuirani i kažnjeni. Ali to nije bila akcija hrvatske vojske, nego odmetnutih pojedinaca. Naši generali su zbog toga godinama sjedili u zatvoru, ali su na kraju pravomoćno oslobođeni. Je li to jasno?

  Što se tiče domovinskog rata, tu mi još nedostaje revizija aktivnosti pojedinih uglednih članova SDSS-a (stranke koju je osnovao Goran Hadžić) i nekih drugih državnih dužnosnika za vrijeme od 1991. do 1995.

  Nad tragičnom sudbinom desetina tisuća masakriranih Hrvata u proljeće i ljeto 1945. nikad nije provedena revizija.

   • on 18.08.2018 at 17:49

   Tvoj odgovor je simptomatičan. Oni drugi su revizionisti, Srbi negiraju Domovinski rat, oni dovode u pitanje njegove uzroke i posljedice itd itd. Isti su, stoga, poput onih koji negiraju rezultate pobjede partizana 1945-e., pokušavajući pobjedu osporiti nabrajanjem spornih detalja itd. No, postoje povijesne konstante, datumi, svjedoci, usklađenost s Europom. Neke stvari su nesporne. I u vezi ustaša i u vezi partizana.

   Žao mi je što si se po metodi i pristupu povijesnim istinama izjednačio sa srpskim nacionalistima

 5. … i gdje to Thompson slavi Luburića i Miloša? Daj se sredi. Samo mi ne spominji opet onaj lakrdijaški audio falsifikat “Jasenovac i Gradiška Stara”.

   • on 18.08.2018 at 17:41

   Pa on osobno je priznao da je inkriminirane pjesme pjevao. I nije to porekao.

  • on 18.08.2018 at 18:36

  Hrvatski partizani su pobjednici iz 45-te ,to nitko ne spori.Ustaše su gubitnici,ni to nije sporno.Sporni su četnici ,odnosno vascelo srpstvo,koji su se prišlepali pobjednicima,hrvatskim partizanima 44.te ,Stalkeru ,jadniće stari , u prostoru i vremenu pogubljenom.

  1. Istina je, znači, kad su mi govorili da na sbperiskopu ima jedan trol po imenu Zeitgeist koji vidi Srbe svuda kao inkvizitori vještice.

 6. Thompson je rekao da su on i njegovi suborci na položaju ponekad pjevali ustaške pjesme kako bi provocirali četnike na drugoj strani. No, njemu se zbog jedne falsificirane lažne audio montaže brane nastupi. Međutim, pravi razlog je taj što Thompson iskreno pjeva prekrasnu poeziju o ljubavi prema Hrvatskoj. A to je ono što smeta.

  Kad bi samo pjevanje ustaških pjesama za vrijeme rata bio krimen, onda bi antifašist Stipe Mesić već odavno nestao sa scene. Međutim, vidimo da i dalje aktivno sudjeluje na vampirskim skupovima u Srbu i Kumrovcu. Dakle, osnovni kriterij je odnos prema Hrvatskoj, a ne ustaške pjesme. Ako voliš Hrvatsku, onda si neprijatelj (Thompson). Ako mrziš Hrvatsku, onda si prijatelj (Mesić). Bez obzira što pjevaš.

  Osim toga, ja nikoga ne nazivam “revizionistom”, otkud ti to. Ta riječ kojom nas ti tako rado etiketiraš dio je rigidnog vokabulara boljševičkih bandoglavaca i velikosrba i mnoge je u doba mraka ljude koštala života.

  1. Da Mesić mrzi Hrvatsku? Halo? Ima li pilota u avionu? Ovo je ludilo koje se ne može izmjeriti i obuhvatiti.

 7. Bruno… Podsjećam te da je Mesić kao vrhovni poglavar Republike Hrvatske haaškom sudu dostavio transkripte iz Ureda Predsjednika Republike, što je takav čin veleizdaje kakav je nezapamćen u suvremenoj europskoj povijesti. Također je kao tajni zaštićeni svjedok svjedočio protiv tadašnjeg državnog vodstva kojemu je i sam pripadao, što je nanijelo tešku dugoročnu štetu cijeloj državi. Potpuno je nemoguće i u najcrnjem pomračenju uma zamisliti da bi ijedan drugi predsjednik jedne suverene države učinio takvo što.

  Tužiteljstvo ima zadaću da svim sredstvima optužuje, a predsjednik ima zadaću da brani svoju državu koja ga plaća i kojoj je položio prisegu, a ne suprotno.

   • on 19.08.2018 at 07:07

   Tvoj komentar govori ono što sam ti, čini mi se, već napisao. Lažu “drugi”, istinu govorimo samo “mi”. I nema druge istine osim naše. To je revizionizam. Mesić, koji se htio obračunati s lažima odnosno iznijeti samo istinu koja ide u prilog “drgima” po tebi, nije Hrvat, a Thomson koji je malo pjevao ustaške pjesme i poticao netrpeljivost (kako onda, tako i danas), je domoljub.

  • on 18.08.2018 at 19:53

  Bruno, Zeitgeist je tebi trol? Znaš li ti onu: “Samo se iza dobrog konja praši?“
  Čitajući sustavne opaske Stalkera na komentare, s tvojim otkrićem na kraju, mogu ti samo reći: svojim širokim znanjem i informiranošću (kao i Smith) Zeitgeist “pojede za doručak“ Stalkera, a tebe gutne za aperitiv. Sorry, objektivna istina.

  Stalkeru, komentari kao i argumenti su ti “mlohavi“.
  Riječi Smitha koje si okrenuo naopako imaju posve jasnu dijagnozu. To se zove bezočna imputacija. Medicinskim rječnikom, nagon psihopate je da ono što ga muči izbaci iz sebe i imputira drugome, čime ga potom napada, no narcisoidni psihopata to koristi kao prednost za manipulaciju drugima s ciljem iskrivljene percepcije koju želi nametnuti kao objektivnu stvarnost. Capito?

   • on 19.08.2018 at 07:17

   Idi u najbilžu ambulantu u pratnji prisebne osobe. Ti si gotov!

  • ford on 18.08.2018 at 21:07

  Imao bi tekst Hani smisla da ona ne vadi iz “ladice” realnosti samo one začine koji joj tog trenutka trebaju. Čitam ovu njenu prispodobu i odmah se transformiram u realnost na našu obalu. Moguće je da postoje iznajmljivači koji su u duši neonacisti ili ustašoidi kako smeće ljudima imputira, ali su toliko pristojni da to gosti ne vide. Radi se o gospodarskoj djelatnosti (turizmu) i tu nema mjesta politici.

  No, jedan drugi začin Hani ne spominje, a on baš od ove godine izuzetno dobiva na snazi – a radi se o osoblju u ugostiteljskim objektima.

  Dakle, u 3 od 5 objekata bar u dijelu gdje sam ja bio (zadarska županija) vrlo je lako moguće da će vas posluživati ljudi (Srbi) iz Srbije.Niti to kriju, niti to mogu tako lako sakriti. Jednostavno, nedostatak radne snage, solidne plaće (za njihova mjerila po njihovim riječima i odlične) doveli su mnoge građane Srbije na privremeni rad na Jadran.

  Sada bi neki Ivkošić, Dujmović ili ne znam već tko trebao napisati mudrosernu kolumnu o tome što konobar iz Srbije misli o Hrvatima koje poslužuje? Hoće li tim mrskim ustašama pljunuti u piće ili im namjerno naplatiti više primjeti li da nisu na oprezu?

  Naravno, tim autorima ne pada na pamet pisati takve tekstove, a da ih slučajno i napišu, protiv njih bi se digla hajka da su neonacisti, ustašoidi, nacionalističko smeće itd itd

  A oni bi ustvari napisali tekst koji je samo mali eksperiment – samo okreće ono što je napisala Heni.

  Već dugo ukazujem na ovaj karakter tekstova koji dolaze prvenstveno sa portala novosti, a nisu puno bolji niti iz drugih izvora koji se ovdje rado koriste.

  U gro slučajeva radi se o nacionalističkim huškačkim tekstovima (poput ovoga), a u ostatku o tekstovima koje pišu totalno nekompetentni, lijeni novinari. Zajedničko im je da i jedni idrugi imaju jako malo dodirnih točki sa istinom i stvarnošću.

  Kada bi bili krajnje dobronamjerni, nabooje bi ih bilo okvalificirati kao tekstove koji govore o dojmovima autora, o njihovom “pjesničkom” viđenju prošlosti i sadašnjosti.

  • on 18.08.2018 at 21:53

  Voltaire – nemoj ni u zabuni ili šali takve tekstove nazivati “pjesničkim” viđenjem prošlosti…

  Autorica (bivša urednica Feral Tribune-a) je posve jasna: “velebno obilježavanje akcije Oluja, te junačke ratne pobjede hrvatske vojske, s kojom je konačno teritorij oslobođen, ali i pažljivo očišćen od 200 hiljada Srba, njihove imovine i domova“, a “ hrvatski politički vrh serucka lažnu povijest, dok nebo prijeteći nadlijeću vojni avioni“.

  Autorica kolumne “Oluja u Rusiji“ – Peščanik.net (Beograd), 20. 7. 2018. – SBPeriskop otvoreno piše:
  “prva dama države… kao histerična navijačica… pokazala svu vulgarnost hrvatske politike… tipično glupasto izjavila kako su pravi pobjednici hrvatski reprezentativci… mala zemlja velikih imbecila… pokušaj da se ojađena, besperspektivna nacija kroz 22 trkača za loptom učini velikom i moćnom izrodio se tako u bijednu karikaturu… srebrna medalja imala je biti istoznačnica za završnu ratnu akciju Oluja iz 1995. Otuda ista kockasta odjeća, baš kao vojna uniforma… kadrovi su neodoljivo podsjećali na one kada su umorni vojnici 1995. na starim tenkovima ulazili u Knin… bitna figura toga veličanstvenog seoskog derneka bio je upravo simbol hrvatskog domoljublja, profašistički pjevač…“
  Nema tu nikakave “poezije“…

   • on 19.08.2018 at 07:18

   Ponavljam ti…. hitno u ambulantu. Možda te zadrže u stacionaru.

 8. Crusader, šokiran sam brojkama koje si naveo o progonu Albanaca 1998. i 1999. Dobro da si iz zaborava izvukao te stravične činjenice. Za naše kontrolirane medije to nije tema. Njihovi nepresušni izvori su “progon” 250.000 Srba u Oluji, obitelj Zec i, odnedavno, Srbenka. A o dočeku vatrenih da i ne govorim…

   • on 19.08.2018 at 07:20

   Miješaš Srbenku s progonom Srba i Albanaca s Kosova i Srba iz Hrvatske? Zašto to činiš? Čovječe, pa time ponižavaš Hrvatice koje to doživljavaju u Bosni, Srbiji i Sloveniji. Srbenka je simbol.

  • trol on 19.08.2018 at 00:54

  “Zato ne treba olako, tek kao dio benignog političkog folklora, uzimati stalne međusobne ugrize nacionalističke vladajuće bagre u Srbiji i Hrvatskoj. Jer sličan smo mučni film već jednom gledali. Iz prvih redova.”

  upravo tako, a po mojoj prolupanoj prosudbi komentara, na izuzetno smo ‘dobrom’ putu da ga ne daj bože opet gledamo. A da recimo malo na momente evoluiramo ? Da malo prošlost nekako ‘kriogeno’ zamrznemo na koje tisućljeće, pa se počnemo bavit temama kao što su rad, red, ljubav…itd ?

  Mora li svaka rečenica počinjati sa Hrvat Ivo, i Hrvat ubertroller, što ne bi počinjala sa prljavo, prokleto obogaćeni, i prljavo prokleto pokradeni i poniženi ? A da malo zapojimo “prošlost svu zbrišimo za svagda, ustaj roblje, diži se, mi nismo ništa , a bit ćemo sve ” ?

   • on 19.08.2018 at 07:21

   Za njih mora svaka rečenica započinjati s MI. Oni su nitko i ništa, ako se ne legitimiraju kao Srbi ili Hrvati.

    • Lara on 19.08.2018 at 08:45

    Netko je napisao da je čovjek kozmopolit ili idiot. Stalker, ti si među njima kozmopolit.

   • ford on 19.08.2018 at 12:41

   Ti ovo pišeš ispod kolumne – prispodobe ko fol o sadašnbjosti čija je jedina funkcija kopanje po iznutricama nedavne povijesti.

   Čitaš li ti uopće te tekstove i ako ih čitaš, razumiješ li ih, razmišljaš li o porukama.

   Ovo je najobičniji nacionalistički pamflet.

   Dokazao sam to koristeći Stalkerov eksperiment.

    • ford on 19.08.2018 at 12:50

    umjesto povijesti treba stajati prošlosti, ali funkcionira i ovako.

     • on 19.08.2018 at 12:59

     Niš ti mene nisi razumio. Ako je tekst Heni Erceg nacionalistički pamflet, onda možemo putovati svjetlosnom brzinom 10 godina jedan prema drugome i nećemo se sresti. Toliko smo daleko. Pardon, 100 godina.

      • ford on 19.08.2018 at 22:13

      Čisti nacionalistički pamflet. Nisi mi odgovorio, što bi ti mislio o tekstu koji bi prema tvom receptiu za eksperiment govorio o srpskom konobaru na Jadranu i njegovim razmišljanjima.

      Digla bi se sva antifa bratija i optužila jednog takvog autora za sve najgore, naravno za ustaštvo, neonacizam, nacionalizam, genocid, holokaust i ostale pojmove koje tako olako potežete i bagatelizirate.

  • on 19.08.2018 at 12:31

  Da skratim, citirat ću Smitha: “U mentalnom sklopu nepopravljivih zadojenih jugotikvana, boljševika i velikosrba riječ ‘revizija’ izaziva stanje šoka, potpune konsternacije i crveni alarm prvog stupnja.“ Sapienti sat.

  Ako su vam komentari neistomišljenika irelevantni, što se toliko lijepite na njih? Čitanost (komentiranost) raste po eksponencijalnoj krivulji. Dokaz za gore napisano.

  Stalkeru, znaš li ti i tebi slični napisati više od jedne rečenice? Osim etiketiranja, vrijeđanja, vulgarnih riječi (oružje primitivaca) ni riječ osvrta na iznesene (službene) povijesne podatke. Ljudi koje stigmatizirate kao desničare, konzervativne, etc. idu s citatima, podacima… ni riječi komentara. Pa jasno. Čitate tekstove koje prenese portal – često niti njih, jer komentirate komantare, jedan je čak izjavio da ne bi ni pogledao Babićev tekst, ali kad je vidio nick Zeitgeist skočio je (na zadnje noge) – dokaz za gore napisano.

  Poručuješ mi: “Idi u najbližu ambulantu u pratnji prisebne osobe. Ti si gotov! Ponavljam ti…. hitno u ambulantu. Možda te zadrže u stacionaru.“

  Stalkeru, upravo si potvrdio što napisah: “Medicinskim rječnikom, nagon psihopate je da ono što ga muči izbaci iz sebe i imputira drugome, čime ga potom napada, no narcisoidni psihopata to koristi kao prednost za manipulaciju drugima s ciljem iskrivljene percepcije koju želi nametnuti kao objektivnu stvarnost.“

  Javi mi se (barem s prostoproširenom rečenicom) kada budeš (kao ja) primao književnu nagradu iz ruke(do)predsjednika DKH, capito?

  Tvrdiš: “Za njih mora svaka rečenica započinjati s MI. Oni su nitko i ništa, ako se ne legitimiraju kao Srbi ili Hrvati.“

  Stalker, upadaš sam sebi u usta (nisi ni konzistentan ni vjerodostojan). Nisi li tom klalifikacijom u tu grupu svrstao i Babića kojeg zdušno zastupaš (kao da ti je suprug) pa me napadaš čim ga ja citiram? Nije li pisac uvodnika (na fb Diogena) naglasio tko je autor kolumne naslova “Jesu li Hrvati smeće“ (objavljen na SBPeriskopu), zbog kojeg se i javih: “Briljantan tekst ‘Jesu li Hrvati smeće, ili…’ Hrvata Ladislava Babića, autora koji živi u Hrvatskoj“? Ne hrvat, ne autor koji živi u Hrvatskoj, nego Hrvat koji živi u Hrvatskoj, dakle Hrvat na kvadrat! Da nije prozirno, bilo bi uvjerljivo, ali “vizantijsko jaje“ ima miris bizarne provoikacije. Zašto namjerna provokacija? Zbog ciljanog “talasanja“… poražene ideologije.

  Ili si kozmopolit ili si idiot? Lara – Miješaš, ne kruške i jabuke, nego banane i lokomotive. Uspoređuješ neusporedivo. Suprotno od idiot je mentalno zdrav, ne? Primjer čovjeka koji je kozmopolit, patriot, vjernik: znanstevnik svjetska glasa dr Pavuna. Primjer kozmopolita koji je ujedno i idiot neću navesti (kulture radi).

  • ford on 19.08.2018 at 12:48

  Stalker nema doticaja s a realnošću. On živi u svijetu ogorčenih, instrumentaliziranih bivših feralovca, koji nikakako nisu uspjeli doći sebi otkako ih je Sanader uzeo na platni spisak pa nakon toga prepustio Miloradu.

  Da je tako, znao bi da je situacija u RH danas drastično promjenjena u smislu pružatelj turističkih usluga – primatelj, na način kako sam to objasnio.

  U njegovim komentarima možeš pročitati ili neumjereno i neutemeljeno veličanje autora ili isto takvo sipanje žuči i mržnje prema onima koji ne dijele isto mišljenje.

  Nema tu ni argumenata, ni promišljanja, ni pristojnosti. Odmah ti hrabro sve saspe u facu 🙂

  No, moram priznati d aje moćan. Otkako se zarekao da na moje komentatore više neće reagirati to odjednom ne čine niti brojni drugi komentatori sa nickovima koje si i sam par puta pobrojao.

  On ima vlast nad njima. Jesu li to njegovi podanici?

  🙂

   • on 19.08.2018 at 13:03

   Da ne budem tvrdoglav, odgovoriti ću ti. Ti bi literaturu svaki put? Moje besplatno znanje? Esejiziranje.? Često skratim i samo kratko vratim protivnicima koji debelo seru. Svodi se na ovo: smrdiš bratko, i ja moram začepiti nos.

    • ford on 19.08.2018 at 22:15

    Nisi komentirao svoju moć nad drugim komentatorima?
    Poslušna je to vojska 🙂

    Zabrinuo bih se da je drugačije :))

    1. Stalker, ne trudi se, samo im poruči Za dom spremni crne papčine!

  • trol on 19.08.2018 at 12:58

  problem nacionalističkih ideja je što su one simptom i jednostavan pokazatelj da osoba koja ima vremena za njih nije opterećena svakodnevnom brigom o životu, egzistenciji i ostalim bitnijim i prioritetnijim područjima života i rada

   • on 19.08.2018 at 13:06

   To je dio problema. Ti o kojima govoriš su ovdje šampioni. Ali, može biti i suprotno, Riječ je o goljama koji se vide arijevcima, baš kao u doba njemačkog hitlerizma. Tada su i golje postali plemići. Goljo koji otima tuđe.

   • ford on 19.08.2018 at 13:41

   U ovome se u potpunosti slažem s tobom. No, moraš shvatiti da je potpirivanje nacionalizma Henin zadatak i obaveza za koju je očito plaćena, jer o ničemu drugome niti ne piše. Njoj je to istovremeno i briga o egzistenciji , život i rad.

    • trol on 19.08.2018 at 13:45

    ti isto imaš one naočale iz filma “They live” ? 🙂

  • trol on 19.08.2018 at 13:04

  a kad bi netko ‘proletersku borbu radnika’ i gladnika protiv mašine, sustava, robota, umjetne inteligencije, proglasio nacionalizmom ili šovinizmom, proglasio bih ga direktnim neprijateljem čovjeka, zato ovaj svijet mora da se bori, da niko nikoga ne moli, ne iska, ne prosi, ne kleči, nego da ti koji imaju i previše luksuza i bespotrebnih stvari, pokažu dobru volju i poguraju svoje članove naprijed.

  A znate kad će se to dogoditi ? Kada križari usade ljubave svijetu, točnije kada na aljasci slavuj zapjeva. 🙂

   • on 19.08.2018 at 13:08

   Zajebo si se. Sad će ti naziji početi srati o preduzetništvu!

   • ford on 19.08.2018 at 13:49

   Ne nego o realnosti života. Pomiješao si batko neke pojmove poput sustava i vlasti sa robotikom, umjetnom inteligencijom i strojevima. Bez potonjih bi danas na svijetu bilo puno više mrtvih, gladnih, ranjenih, povređenih, nezaposlenih.

   Potonji su već sada produžili prosječan ljudski vijek za više od desetak godina, a to šro neki ljudi to dodatno vrijeme ne koriste u neke humane i korisne svrhe, to je već njihov problem.

   Za primjer, usporedi samo automobile iz doba samoupravnog socijalizma i ove danas kojima upravljaju roboti i AI (u svakom suvremenom automobilu imaš cijeli niz čipova). Ti automobili imaju sustave za izbjegavanje sudara i gaženje pješaka uz povećanu sigurnost samih putnika.

   Primjera je na tisuće i tisuće, no ti ne razumiješ osnovni problem modernog društva: nikada nije kriva tehnologija, već ljudi koji njome upravljaju i koriste ju nekada u svrhe zla.

   Ti bi to rijšio ludističkim metodama, a to se davno pokazalo promašenim, kao i ostale ideologije iz tog doba.

 9. Evo još malo materijala za reviziju. Ista tema na hrvatskom, srpskom i slovenskom, da mi se ne prigovori nacionalna isključivost

  https://www.maxportal.hr/vijesti/dokument-ozna-e-koji-mijenja-povijest-pobijte-svecenike-seljake-trgovce-bogatase/

  https://www.blic.rs/riznica/istorije/brutalna-naredba-slovenacke-tajne-sluzbe-likvidirajte-sve-nekomuniste-i-njihove/sqc4z8w

  https://www.portalplus.si/2359/edvard-kardelj/

  Kao reakciju očekujem topničku pripremu u vidu više kratkih rafala Stalkera, Lare i ostalih koji će nas podsjetiti na obitelj Zec, Srbenku i svijetle tekovine. A nakon toga slijedi novi traktat u nastavcima glavnog ideologa Babića.

   • trol on 19.08.2018 at 13:36

   ja davno napisah komentar da svim žrtvama treba odati dužne počasti, a da nas njihovi spomenici podsjećaju na crnu stranu ljudske prirode, i na zlo koje se događalo, i nitko nije reagirao..Može li to zlo revizionizma ikako da se zaustavi ? Podsjeća me sve to na pojavu u jednoj narodnosti koja se zvala besa. Jedino što me tješi je činjenica da je virtualni propagandni prostor zagađen ispadima, no u realnom životu niko više ne šljivi priče o politici, imaju ljudi drugih problema, režije, hrana, međuljudski odnosi i ostalo

   • ford on 19.08.2018 at 13:52

   Dakle, pojavljuju se tekstovi koji govore o kojekakvim zlima koja su se neupitno događala tijekom komunističke vladavine.

   Iako postoje dokumenti, svjedoci i dokazi, navođenje toga se karakterizira kao revizionizam.

   Revdira se dogmatična svetost SKJ, samoupravljanja , socijalizma i Juge. Jer eto, mogli ste mirno da spavate u parku i da putujete celim svetom bez viza, ….., truć, bla, bla, truć, ……

    • trol on 19.08.2018 at 14:10

    moj fokus je bio na tom da se napravi upotreba za čitanje, i kritičko promišljanje, te da to isključivo služi kao opomena za buduće generacije, a ja se još nisam ni rodio za vrijeme te kapeju, koju mi imputiraš..negdje prije se jedan autor pitao “da li postajemo sve gluplji”, a činjenica je da novim generacijama drastično opada kvocijent inteligencije, pa si sad predoči situaciju da netko dovoljno ‘nabrušen i glup” pročita fakte i činjenice iz prošlosti, i na osnovu toga začne novu bratoubilačku ideologiju. Zar sad nije jasniji izraz “revizionizam” ? Moja definicija revizionizma je pojava koja služi strukturama moći da proizvedu metež, i prikriju tragove svojih kriminalnih aktivnosti, ili iste začmu.

     • ford on 19.08.2018 at 14:20

     I moj deda je govorio kako smo mi mladi sve gluplji i gluplji. Rezultati tih starijih govore sami za sebe. Tako i naši i generacija koje dolaze.

     Znanost govori suprotno, da prosječni kvocijent inteligencije raste.

       • trol on 19.08.2018 at 14:33

       Hrana. Nisi li negdje prije rekao da treba jesti više ribe ? Vitamin B12 ? Sjećaš se ?

       https://en.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect

       • ford on 19.08.2018 at 14:49

       Rezoniraš kao naši novinari, koji se dohvate neke poluinformacije i onda pišu tekstove o tome kao da su stručnjaci.
       Za tumačenje ovakvih rezultata jedan je drugi novinar zamolio “stručnjakinju” za ocjenu:
       http://hr.n1info.com/a310245/Sci-Tech/Poznata-hrvatska-lijecnica-objasnila-zastu-su-ljudi-sve-manje-inteligentni.html

       Stručnjaci se s druge strane slažu da je inteligencija nešto što se jako teško mjeri. Pravi način za utvrđivanje nečije inteligencije u stvariu ne postoji.

       Navodiš istraživanje iz Norveške, a nisi ti norvežanin, niti si nam dao do znanja da misliš na njih, a ne na nas balkanjerose.

       Zašto je to bitno? Možda zbog ovoga:
       https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/sokantni-rezultati-studije-siromastvo-smanjuje-inteligenciju-isto-kao-i-kronicni-alkoholizam/1066898/

       No, onda se postavlja pitanje “trebamo” li uopće inteligentne ljude po tim mjerilima:
       https://100posto.hr/zivot/visoki-stupanj-to-je-losiji-sef
       http://www.mojfaks.com/vijesti/lose-vijesti-za-inteligentne-izgleda-da-je-visoki-iq-povezan-s-nizom-psihickih-poremecaja

       Dakle, čim se takne u neku temu, ona za novinarčiće postaje “preduboka” i oni se tu počinju gubiti, jer teško spoznaju širinu i dubinu tematike kojom se pravi stručnjaci bave desetljećima, odnosno kojoj netko posveti cijeli svoj život.

       To sam već spomenuo jednom šupljem komentatoru (mislim Kinkiju) – ako nemaš svoje mišljenje, nemoj mišljenja drugih koristiti kao argument, posebno ako se ne radi o istinskim stručnjacima u tom području.

        • trol on 19.08.2018 at 15:23

        uz pomoć uzdizanja tvog vlastitog ega, odmakli smo od teme, a tema su spomenici, grobovi, izvještaji, istrage, manipulacije informacijama i njihovo plasiranje budućim naraštajima, našim potomcima. Ljudi koriste ovaj planet kao kolodvor po kojem bacaju opuške i ostavljaju kore od banana od kojih bi se neko mogao u budućnosti, poskliznuti. Inače imam običaj mjesto na kojem obitavam ostaviti, ako ne u boljem stanju, onda makar istim, ali nikako gorim. Dakle, globalno pitanje je, kome služe dosjei, kažnjavanja, propagandna, prekrajanje povijesti…nemoj previše razmišljati, zabolit će te glava, mene ne može jer mi vjetar piri između ušiju..

  • on 19.08.2018 at 13:42

  Smith – što se tiče “progona“ Srba (bio je – samo od koga?!), dokaz za ono što napisah gore.

  Narod podlegao obmanama agitatora u službi velikosprske, jugočetničke, hegemonističke politike dirigirane iz Beograda i sjeo na traktore po diktatu propagande straha, da bi se u kolonama provukle paravojne postrojbe koristeći vlastiti narod kao živi štit, a svijetu poslali sliku o egzodusu ugroženog naroda.

  Pogledati ovaj video od početka do kraja – neumoljiva argumntacija – da pamet stane (šeraj).
  KAKO SU ČETNICI ISELJAVALI SRBE IZ HRVATSKE (link – od 15:00 do 18:00)
  https://www.youtube.com/watch?v=vy5dd5kLmyM

  • on 19.08.2018 at 13:46

  Voltaire – jesi li pročitao što mi je poručio Maki u vezi Stalkera? “Nemoj izazivati Stalkera. Gadan je kad ga se naljuti. Iščupat će ti mentalnu jetru.“
  A znaš li koji je moj odgovor? “Maki – može se Stalker ljutiti koliko hoće, vezan za tarabu, može samo lajati na mjesečinu. Da pozovem Zeitgeista da ga jače zategne?

   • ford on 19.08.2018 at 13:55

   Možda jednostavno čovjeka treba pustiti na miru da živi sa svojim zabludama.

   Zašto bi mu ja razjebao nejgovu comfort zonu?

   U stvari, tko god ga ostavi na miru tamo, u njegovom imaginarnom svijetu, njegovj comfort zoni – taj mu je pravi prijatelj. Svi ostali su pokvareni licemjeri i naciji.

  • on 19.08.2018 at 13:47

  Ubertroller – “problem nacionalističkih ideja je što su one simptom i jednostavan pokazatelj da osoba koja ima vremena za njih nije opterećena svakodnevnom brigom o životu, egzistenciji i ostalim bitnijim i prioritetnijim područjima života i rada“?

  Opet si “profulao vasceli fudbal“. Ti to roditelju, inženjeru, teologu, književniku, pjesniku… Ajoj. Istina, papir sve drži.

  “Kada križari usade ljubave svijetu…“ Ja sam Križar i višestruki laureat – za ljubavnu poeziju. Tko su Križari pročitaj moj komentar na objavu u rubrici Kultura i zabava: “Mi smo Hrvati…

  U linku koji si priložio u refrenu je pitanje: da li ti znaš neki drugi ritam? Znam, evo pa slušaj!https://www.youtube.com/watch?v=-D3XgmHMwnY

   • on 19.08.2018 at 14:14

   Ne laprdaj! Ne pponosi se svojim glupostima. Kome prodaješ propagandu ludosti?!

 10. Ubertroller, opet ti o revizionizmu…

  Mislio sam da smo to apsolvirali još u gornjih 50-ak postova na ovu temu. Zločin se mora kazniti, čemu onda uopće zakon, sudovi i zatvori? Efraim Zuroff još uvijek privodi 90-godišnje SS-ovce. Je li to “revizionizam”?

   • on 19.08.2018 at 14:13

   Revizionizam bi bio da ne privodi stare gadove. Nema milosti za masovne ubojice naciste. Zuroff pokazuje savjest i aktivistički antifašistički duh. Proganjati zločince treba sve do njihove smrti. Onda to nije revizija povijesti, jer ne dopušta im se da se izvuku na visoke godine.

   • trol on 19.08.2018 at 14:16

   razumijem ja o čem ti pričaš, no na tvoje pitanje “je li to revizionizam”, ja odgovaram, nije – no mogao bi postati u bližoj ili daljnjoj budućnosti. Zločin treba kazniti, no čovjek treba biti u potpunosti svjestan da se samim činom kažnjavanja prepetuira kotač zla

  • on 19.08.2018 at 14:40

  Voltaire – kažeš: U stvari, tko god ga ostavi na miru tamo, u njegovom imaginarnom svijetu, njegovj comfort zoni – taj mu je pravi prijatelj.

  Pa vidiš da se “odvezao i laje“ na mene. Samo upotrijebih cool način Zietgeista (o tarabi i psu vezanom za nju koji laje na mjesečinu) kojim se efikasno brani od tsunamija koji izlaze iz usta Stalkera. To mi je kod njega sviđa – čovjek hladan ko riba. Stalker zove adnima upomoć.

  Stalker me pita da prestanem o Babiću, što ne pišem o Luburiću. Evo, odgovora. Zašto da pišem o Luburiću? Koliko znam, on je umro, a Babić živi – i njegovi (vremenski) meci lutaju dok ne nađu metu (piše on). Nalazili su, da, proljećare i u Australiji. Istina je voda duboka…

   • ford on 19.08.2018 at 14:53

   Možda misli da Babić nije vrijedan ni e-mastila?

   • ford on 19.08.2018 at 14:54

   Možda se boji da će netko Babiću kazati kako Juge više nema pa će ovaj počiniti ritualno samoubojstvo?

   • ford on 19.08.2018 at 14:55

   Možda se on u svojoj comfort zoni zove Ladislav Babić?

   • ford on 19.08.2018 at 14:56

   Možda su u šumi?
   https://vukajlija.com/mozda-su-u-sumi/244302

  • trol on 19.08.2018 at 16:13

  izvadak iz L.N.Tolstoj: Obnova pakla

  – „A na nas se zaboravili?“ – zavikaše u nekoliko glasova ostali raznodlaki, maleni, veliki, krivonogi, tusti, mršavi vragovi.
  – „Što vi radite?“ – zapita Belzebub.
  – „Ja sam vrag tehničkih usavršavanja.“
  – „Ja – razdiobe rada!“
  – „Ja – prometa!“
  – „Ja – tiska!“
  – „Ja – umjetnosti!“
  – „Ja – medicine!“
  – „Ja – kulture!“
  – „Ja – nastave!“
  – „Ja – poboljšanja ljudi!“
  – „Ja – opijanja!“
  – „Ja – dobrotvornosti!“
  – „Ja – socijalizma!“
  – „Ja – feminizma!“ – zavikaše oni svi najedanput gurajući se pred Belzebubovo lice.

  – „Govorite jedan po jedan i ukratko“ – zaviknu Belzebub. „Ti“ – obrati se vragu tehničkih usavršavanja. „Što ti radiš?“
  – „Ja upućujem ljude da je to bolje za njih što više stvari i što brže naprave. I ljudi, gubeći svoje živote kako bi proizveli predmete, rade ih sve više i više, bez obzira na to što ti predmeti nisu potrebni onima koji sile da ih se stvori, a nedostupni su onima koji ih prave.“
  – „Dobro! A ti?“ – obrati se Belzebub vragu razdiobe rada.
  – „Ja upućujem ljude da je predmete lakše praviti strojevima nego ljudskim rukama, pa stoga treba ljude pretvoriti u strojeve – i oni to čine, te ljudi pretvoreni u strojeve mrze one koji su to od njih učinili.“
  – „I to je dobro. Ti?“ – obrati se Belzebub vragu prometa.
  – „Ja upućujem ljude da je za njihovo dobro nužno, po mogućnosti, što brže putovati s mjesta na mjesto. I ljudi, umjesto da poljepšavaju svoj život svaki na svom mjestu, provode život najvećim dijelom na putovanjima s mjesta na mjesto. Vrlo se ponose time što mogu u sat projuriti 50 milja i više.“

  Belzebub pohvali i njega. Istupio je vrag tiska. On je razjasnio da je njegov posao u tom da se što većem broju ljudi priopće sve ogavnosti i gluposti koje se čine i pišu na svijetu.

  Vrag umjetnosti objasnio je da on pod krinkom da tješi i probuđuje uzvišene osjećaje u ljudima pogoduje njihovim porocima prikazujući ih u privlačnom obliku.

  Vrag medicine objasnio je da je njegov posao to što upućuje ljude da je najnužnija stvar za njih briga za svoje tijelo, a budući briga za vlastito tijelo nema kraja, ljudi, brinući se uz pomoć medicine za svoje tijelo, zaboravljaju ne samo na živote drugih ljudi nego i na svoj vlastiti život.

  Vrag kulture je objasnio da upućuje ljude da koristiti se svime čime upravljaju vragovi tehničkih usavršavanja, razdiobe rada, prometa, tiska, umjetnosti, medicine – jest neka krijepost i da čovjek, koristeći se svim tim, može biti potpuno zadovoljan sam sobom i da se ne treba brinuti da bude bolji.

  Vrag nastave je objasnio da on upućuje ljude kako oni mogu, živeći ružno i dapače ne znajući ni što je dobar život, učiti djecu dobrom životu.

  Vrag opijanja rekao je da on uči ljude kako je bolje, umjesto da se izbave od stradanja prouzročenih ružnim životom tako da nastoje živjeti bolje, sebe podati zaboravu pod utjecajem omamljivanja vinom, opijumom, duhanom ili morfijem.

  Vrag dobrotvornosti je rekao da on upućuje ljude da su oni dobrotvori ako kradu na vagone, a daju okradenima na kilograme te da ne trebaju biti savršeniji – što ih čini nepristupačnima za dobro.

  Vrag socijalizma hvalisao se time što u ime najvišeg općeg ustroja života ljudi probuđuje neprijateljstvo među slojevima stanovništva.

  Vrag feminizma hvalisao se time što radi još savršenijeg ustroja života osim neprijateljstva među slojevima pobuđuje još i neprijateljstvo među spolovima.

   • on 19.08.2018 at 17:19

   Daj, izignoriraj ih. Budi pametniji od njih, budi untertroller. Ovaj put! Imaju iskustvo u brbljanju budalaština.

  • on 19.08.2018 at 17:13

  Ubertroller – ti se, prema tipičnom izboru tekstova (Beelzebul), možeš javiti za šegrta Babiću koji u kolumni “Negativ“ piše o zemlji Sataniji koja živi po deset zapovijedi koje je prorok Sotonije dobio od njihovog božanstva Lucifera, gdje otvoreno i javno ispusuje anti-dekalog…

  Pitaš kad će se krenuti na bolje pa rezignirano konstatiraš: “Kada križari usade ljubav svijetu“. Pa to rade od kada je Bogočovjek na Križu pobijedio. U to ime ja ti šaljem malo svog “neba“.

  Jonathan Livingston Seagull – Dear Father – Neil Diamond
  https://www.youtube.com/watch?v=qDbToBxhZUo

  Jonathan Livingston Seagull – Neil Diamond – Be
  https://www.youtube.com/watch?v=k028-NETGOQ

  • on 19.08.2018 at 17:18

  Kako autorica kolumne uporno vrti žrvanj iako nema zrnja za mljevenje i strašno ju muči “velebno obilježavanje akcije Oluja, te junačke ratne pobjede hrvatske vojske, s kojom je konačno teritorij oslobođen, ali i pažljivo očišćen od 200 hiljada Srba, njihove imovine i domova“, evo dodatak gore priloženom video KAKO SU ČETNICI ISELJAVALI SRBE IZ HRVATSKE

  Ovako je govorio dr. Franjo Tuđman. Prije točno 28 godina. (Zagreb, TV Dnevnik 3, 21:40, 17. 8. 1990.)

  “Događaji koji su se zbili danas u tri općine, u Benkovcu, u Kninu i u Gračacu, nisu nas iznenadili. Mi smo znali za scenarij koji je pripremao metež u Hrvatskoj. Metež koji ide za tim da se obori demokratska vlast u Hrvatskoj, a potom i u Sloveniji. Da se pažnja i jugoslavenske i svjetske javnosti skrene s onog što se zbiva u istočnom dijelu zemlje, da se dokaže kako tobože demokracija ugrožava građanski mir. Danas sam razgovarao dva puta sa predsjednikom predsjedništva Jugoslavije gospodinom Jovićem. Upoznao sam ga da se šire glasine da je vojska već u pokretu. A osim toga upoznao sam ga da je riječ i o tome da su dva vojna aviona presrela helikoptere ministarstva unutrašnjih poslova, prema tome onemogućila organe unutrašnjih poslova Hrvatske da vrše svoju redovnu dužnost na osiguranju mira, jer je rulja u Gračacu prodrla u općinu i onemogućila tamo redovan rad organa unutrašnjih poslova. Gospodin Jović me je u drugom razgovoru obavijestio da vojska nije dobila nikakav nalog za pokret i da general koji je izjavio da će vojska intervenirati ukoliko jedan čovjek u Hrvatskoj padne nije za to imao ovlatećenja i da to uzmem kao da to nije rečeno. Međutim, unatoč tome, i radio Knin i Tanjug je najprije javio da je vojska na ulicama Knina i da se tobože bratimi sa narodom i da je predsjednik skupštine Knina proglasio ratno stanje. A malo kasnije je sam Tanjug to demantirao. To znači da se događaji koji se zbivaju u Hrvatskoj odvijaju ne baš sasvim po scenariju. Vjerojatno je po prvom scenariju trebala vojska nastupiti, isto tako je vjerojatno trebalo objaviti izvanredno stanje, da bi bilo opravdanje za nastup vojske, a onda su uvidjeli da je to odveć suludo, i da bi to vodilo u provaliju građanskog rata, ne samo građanskog rata, nego da bi to bio definitivan slom mogućnosti suživota i hrvatskog naroda i srpskog naroda u Hrvatskoj, pa ne samo u Hrvatskoj nego i u Jugoslaviji, pa prema tome i kraj Jugoslavije. I iz toga se može izvuči zaključak da i u redovima scenarista prevladava kakva takva razboritost. A ja sa ovoga mjesta i povodom ovih događaja pozivam hrvatsko pučanstvo da sačuva mir, da ne bude uznemireno. Pozivam ljude iz redova srpskog pučanstva u Hrvatskoj, da slušaju glas onih razboritih među sobom, kakvi su mi se obraćali ovih dana i izjavljivali da žele i sami nastupiti pred javnošću, da pozovu Srbe u Hrvatskoj da ne nasjedaju provokatorima i onima koji izvan Hrvatske pozivaju na nekakve referendume i na nekakve ustanke, jer za to nema nikakvih razloga, jer im je demokratska vlast Hrvatske zajamčila sva ona prava koja se uopće mogu zajamčiti, i građanska i nacionalna, koja u takvoj mjeri dosada uoće nisu imali. Prema tome, nema nikakvih razloga, opravdanih, za bilo kakvo pokretanje, za bilo kakvu uznemirenost srpskog pučanstva. A hrvatsko pučanstvo može biti uznemireno takvim kretanjem srpskog, ali ja ga pozivam na mir, na dostojanstvo, neka ima puno povjerenje u novu hrvatsku vlast. Mi ćemo imati i dovoljno zakonskih sredstava i mogućnosti da spriječimo meteže koje pokušavaju izazvati neki ekstremni elementi, neki četnički emisari iz drugih krajeva izvan Hrvatske. Neka mirno čekaju daljne odluke svoje Hrvatske vlade i svog vodstva. Smatram da ćemo uspjeti da i sa predsjedništvom Jugoslavije nađemo rješenja da se oni koji izazivaju nemire izvan Hrvatske u Hrvatskoj onemuće i da ne dođe do najgoreg. Ja sam uvjeren da ćemo u tome uspjeti i da će mir u Hrvatskoj biti sačuvan. A isto tako i ovom zgodom naglašavam da je hrvatsko vrhovništvo odlučno sa cijelim hrvatskim narodom da stoji na braniku suverenosti Republike Hrvatske.“

  KNINSKA POBUNA 1990 https://www.youtube.com/watch?v=wkYXs7Mm6hw

  • trol on 19.08.2018 at 17:26

  “Svjedočenje partizanskog majora Sime Dubajića o masovnom pokolju oko 30.000 Hrvata u Kočevskom Rogu od strane partizana u kome je i sam učestvovao!!! Danas je utvrđeno da se na kočevskom Rogu nalazi nešto više od 40.000 kostura nedužnih ljudi i djece. Usprkos svom priznanju zločina te pronalasku žrtava nikada nije pokrenut sudski proces protiv Sime Dubajića niti je samim tim kažnjen za svoja zlodjela što predstavlja svjetski presedan u modernoj povijesti čovječanstva! Dakle počinilac zločina prizna javno zločin, napiše knjigu o svom zločinu, imenuje ostale aktere zločina, ukaže na lokaciju gdje je počinjen zločin, pronađu se kosturi žrtava na lokaciji i nikada se ne pokrene sudski postupak protiv zločinca koji je odgovoran za ubojstvo najmanje 40.000 muškaraca, žena i djece!”

  a radilo se zapravo o naredbi nekog engleskog majora koliko sam skužio iz intervjua s grofom Tolstojem, a to je ostalo misterija do dana današnjeg, jer nije bilo konteksta iz kojeg bi se zaključilo zašto je predao ljude na bleiburgu u ruke partizana (ideologa).

  „Ja sam Hrvatica i to nikada nisam skrivala. Dapače. U partizanima smo često pjevali i “Lijepu našu”, “Još Hrvatska ni propala dok mi živimo” i mnoge druge hrvatske pjesme i budnice. I to ne po direktivi, nego spontano, osjećajno. Pogledajte slike koje pokazuju kako smo pokapali svoje borce u St. Jakobu – pod križem! Jesmo se borili za Hrvatsku, ali i Jugoslaviju, jer smo željeli, kako sam rekla, bolji svijet.[1]”
  (Milka Planinc, 2007. godine u intervju za Jutarnji list.)
  -i usput odabirateljica ‘likvidatora’

  Dakle, priča ide ovako, glavni, skriveni, daleki ‘naredbodavac’, počinitelj, nametnuti autoritet, nađe oko sebe skupinu polupismenih, ideologa, idealista bez trunke vlastitog integriteta, i iskoristi ih kao rukavice uz pomoć kojih napravi zlo, i u većini slučajeva uvijek najebu nemoćni, žene, djeca, starčad itd..Kako onda normalan čovjek da ne krikne, i kaže DOSTA AUTORITETA, grupa i grupica, simbola, zvijezdi, križeva, mjesečeva, nemam autoriteta, imam integritet i nećeš me natjerati na zlo.

  A po izjavama tadašnjih ‘funkcionera’ nije se radilo o zločinu, nego o idealima, o pravednoj borbi, idealizmu, oslobođenju od ‘okupatora’, ‘oslobođenju teritorija’, pače i duha, što se moglo vidjeti po djelima. Znači pošto se ja odredih kao onaj koji nema autoriteta, tj. autoritet bi mi mogao biti samo onaj koji me uči dobru, ljepoti, ljubavi, meni zapravo ne gine metak ili od jednih, drugih, trećih ili petih

  crusader, hvala na linkovima, pjesme su lijepe

Odgovori