Agrarni udar na otpad od vjere

Otpad od vjere, sljedbenici đavolje rabote, raskolnici prema kojima se ne moramo pretvarati da su nam dragi i mili, podvaljivači liberalizma… samo je dio Facebook-repertoara što ga pomoćnik ministra poljoprivrede koristi prema toj zlokobnoj sili, prema tim – protestantima i njima sličnima

Snježana Ćaleta, ravnateljica šibenske Osnovne škole »Faust Vrančić«, vjerojatno nije očekivala da će njezino uklanjanje propagandnog plakata iz školskoga predvorja postati vijest u zemlji gdje vijesti, poluvijesti i nagađanja o Agrokoru sustižu jedna drugu.

Ravnateljica je između plakata koji poziva na cijepljenje protiv raka i humanog papiloma virusa te panoa s učeničkim crtežima, ugledala i outfit-reklamu »posebne ponude za krizmanike« koja djecu poziva na kupovinu odijela, hlača, kravata, košulja, cipela… i odlučila je maknuti, budući da nju kao odgovornu osobu – jedinu koja u školi smije dati dopuštenje za lijepljenje bilo čega – nitko ništa nije pitao.

Plakat je uklonila uz kratko pojašnjenje da se u školama ne smije reklamirati nitko, pa tako ni trgovci s posebnom ponudom za krizmanike, i uz napomenu da je čak i za sadržaje koji su od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobili dozvolu za oglašavanje u školama, poput sportskih ili kulturnih aktivnosti, neophodno zatražiti dozvolu ravnateljice.

Stavljeno ilegalno, skinuto legalno, i to bi, eto, bila jedna od – vjerovali ili ne – neočekivanih vijesti dana u zemlji Hrvatskoj.

Istog se dana čitajuće pučanstvo zabavljalo i pozamašnom kolekcijom umotvorina Damira Agičića, pomoćnika ministra poljoprivrede u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane, koji svoju doministarsku dužnost – hajdemo vjerovati – obavlja časno i pošteno, ali… Ali po Facebooku ispisuje nabrijane poruke na račun nevjerujućih i od vjere otpalih, pri čemu su mu posebice mila kršćanska braća protestantskih denominacija.

Tako su marljivi čitatelji posredstvom Indexova investigiranja Agičićeva korištenja društvenih mreža otkrili kako je sadašnji vjerni pomoćnik Tomislava Tolušića, pod ljetošnjim blagoslovom međugorskoga ozračja, neprežalno »žalio sve agnostike, ateiste, protestante i sav otpad od vjere, sve kojima Duh Sveti nije podario milost da se mogu potpuno predati Gospodinu na ovakvom klanjanju«. Pa je potom protestantima, otpalima od prave vjere, poručivao »neka skrušeno dođu u krilo crkve iz koje su đavoljom rabotom istekli ili neka nam ne podvaljuju ekumenizam da oslabe liberalizmom Svetu crkvu Katoličku«.

Posebna zbunjoza uhvatila je Damira Agičića jesenas, kada je papa Franjo u Lundu i Malmöu sudjelovao u proslavi 500. obljetnice onoga kobnog dana kada je Martin Luther na vratima crkve u Wittenbergu izvjesio svojih 95 reformističkih teza o uređenju crkve, dogmama, indulgencijama…

Nije našem gorljivom vjerniku bilo najjasnije zašto se papa Franjo zaputio u Švedsku, da tamo s vjerolomnim nekatolicima obilježava taj bogohulni čin raskolnika Luthera, koji je prekršio svoj svećenički zavjet i javno odrekao primat rimskom biskupu i napravio još kojekakvih belaja.

»Kakva zajednička molitva sa raskolnicima« koji su se »sami ekskomunicirali iz Svete crkve katoličke«? – snebivao se ugledni veterinar. I trudeći se da očuva svoj duhovni mir ukucavao je na Facebook: »Ne smijemo ih progoniti jer Bog je svima dao slobodnu volju, ali ne moramo se pretvarati da su nam dragi i mili jer, ne zaboravite tko je od koga otišao, tko je raskolnik. Neka žive to svoje što nazivaju kršćanstvom, ali neka ne traže od mene da im se divim.«

Grintao je i na neshvatljive postupke, ne samo pape Franje, nego i katoličkih duhovnika svih razina, koji su s tim protestantskim otpadom od prave vjere slavili dan pljuvanja i gaženja katoličkoga nauka. I svetom je Facebooku povjeravao kako je za njega to »isto kao da vlasti naše zemlje idu u Srbiju slaviti dan SAO Krajine«. Kako je to loš liberalni postupak i loša poruka vjernicima. Nešto što katolicima ne treba. Jer nije nam liberalizam održao vjeru. Niti će u budućnosti učiniti išta za očuvanje katoličanstva.

Kakve su nebeske sile nagnale uglednoga veterinara na ovakve kukumenske izljeve, što ga nagoni da po Facebooku juriša na »notorne nitkove i kulturološki ološ«, da poziva na obranu Hrvatske od lijevo-kulturnog terora… Što pomoćnika ministra poljoprivrede tjera da društveno omrežje kiti ovakvim sastavcima punim nesnošljivosti i prema ljudima koje naziva otpadom od prave vjere i prema bezbožnom Zapadu?

Možemo li uskoro očekivati knjigu ili barem kolumnu vjerskih ispada agrarnoga doministra? Ili će nekakav Plenković, nekakav Tolušić ili nekakvo treće nešto najzad objasniti gdje pronalazi sve te urese svoje civilizirane vladavine u drugoj deceniji dvadeset prvoga stoljeća?

Kada će postati vijest da je netko od takvih giganata reformiranoga HDZ-a krenuo stopama Mije Crnoje? Ali ne sam, nego zajedno s onim tko ga je i uspentrao na vlast.

novilist

 

1 comment

  1. Pita se Lucić, ali pitaju se i Brođani, tko je ovu kreaturu uspentrao na vlast?

Odgovori