Chemtrails nad Slavonskim Brodom

Chemtrails na Brodom

Snimak: Ljiljana Lukić

Prvo na što sam pomislio kad sam prije nekoliko dana nad Brodom ugledao chemtrails je Xfileovski slogan – istina je vani odnosno istina je (svuda) oko nas (‘truth is out there’). Naime, osjećalo se prisusutvo nečeg drukčijeg, tajnovitog, sa svrhom koju se ne može dokučiti, koje izaziva da se shvati i prouči. Tragovi, koje su naposljetku snimljeni, ostali su visjeti u zraku skoro dva sata, ne raspršujući se. Za razliku od contrails, uobičajenih tragova koji se raspršuju nakon dvadesetak minuta, jer su najobičniji kondenzacijski tragovi koji nastaju kao ledeni kristali iza mlaznica zrakoplova, kao produkt izgaranja goriva, chemtrails su primjetljivo dugotrajniji, „anomalijsko šireći trag“, aerosolni tragovi kao nekakva čvršća mreža na nebu.

Nisam zagovornik teorijâ urote u susretu s neobjašnjivim fenomenima u prirodi ili ljudskim aktivnostima tijekom povijesti, ali nisam ni naivni promatrač „spontanosti svijeta“. Chemtrails svakako ne nastaju sami od sebe, bez ljudskog utjecaja, ali o tome što su zapravi i koja je njihova uloga – za sada se bave upravo teoretičari urote. Stvar postaje sve interesantnija, jer su se chemtrails nad Hrvatskom pojavili tek otkako je ova ušla u NATO. Više ne surfamo po internetu kako bi vidjeli fotografije ovog fenomena, sada ih imamo na svom nebu.

Sugeriram da svakako posjetite neke od brojnih web stranica koje govore o tome što bi mogli biti chemtrails, koji je njihov kemijski sastav i što im je svrha.  Predlažem slijedeće:       

  Što je to chemtrails?

Prvi hrvatski znanstveni rad o chemtrailovima

Na rubu znanosti – chemtrailovi


Chemtrails cro-web stranica o chemtrailsu u Hrvatskoj

 

 

14 comments

Skip to comment form

 1. Zaboga, Veljko!? :O

 2. Petre, ne razumijem tvoj komentar?! Ima li što sporno, kako je rekao Davorin Popović kad su ga zaustavili policajci u ratnom Sarajevu u tuđim kolima? Tema? Pristup temi?

 3. Tema, naravno! … Sasvim je dovoljno “piramidiota” u takozvanim “popularnim medijima”, pa ih ne moraš još i Ti promovirati na jednom mediju koji, kako mu u misiji piše, ima za cilj obrazovati, poticati kritička mišljenja, promatrati i pozitivno kritizirati pojave u lokalnoj sredini! Ovakva tema je baš onako “znanstvena” kao što bi bilo znanstveno da objaviš moj analitički članak da sam jutros vidio Nevidljivog Ružićastog Jednoroga. Jedino trovanje koje “chemtrailsi” proizvode, jest trovanje mozga mladih ljudi; neka vjeruju u NLO-e, iluminatske zavjere, Ramine piramide stare dvadeset tisuća godina, pa se neće pitati zbog čega nemaju posla ili si neće zamjerati ako napuste školu. Baviti se NLO-ima je atraktivnije od bavljenja matematikom…

 4. Ne radi se o promociji paraznanosti, niti o fascinaciji rubnim temama. Nisam ja Ratko Matrinović, kolega, pravi stručnjak za alternativno, ali nisam odolio napisati nekoliko rečenica o nečemu što sam vidio. Dio mog djetinjstva bio je i gledanje u nebo, u avione (koji nisu bacali bombone!), i toga tada nije bilo. Trag iza njih raspršio bi se za desetak minuta. O čemu se radi Petre kad tragovi ostaju satima? Pročitaj i linkove koje sam uvrstio. Nije nužno riječ o uroti, ali što se događa? Kako ti to tumačiš? Ja sam samo ukazao na fenomen, bez vjerničkih mantri!

 5. Ratko Martinović. Tipfeler.

 6. Gosp.Bašiću, iz rasprave u raspravu me uspijete iznenaditi svojom naivnošću i trpanjem krušaka i jabuka u istu košaru. Jedno je govoriti o NLO-ima, zavjerama, i dokazivati rečeno navodnim izjavama Rockfellera u pijanom stanju ili svjedočanstvima nekih američkih rednecka, a nešto sasvim drugo komentriati pojavu koja se NE MOŽE ne primjetiti-kako je moguće da prođu dva aviona u isto vrijeme, jedan ostavlja trag koji nestaje u roku od nekoliko minuta, a trag drugoga aviona ostaje na nebu satima? Ne mora značiti da nas bilo tko truje, niti ja ne vjerujem u takve ekstremne teroije. Ali, možemo se svi prisjetit kineskog “programiranja” vremena za otvaranje OI. Budući da sumnjam da su oni “molili nebo” da bi to postigli, mogu pretpostavii da su se koristili nekim metodama koje uključuju kemijanje po nebu, najvjarojatnije upotrebom najčešćih posjetitelja nebeskih prostranatsva, aviona. Dakle, možda je ovo samo dobronamjerni ekspriment koji će, u konačnici, donijeti blagostanje i sreću poljoprivrednicima, turističkim radnicima itd., jer će biti moguće kontrolirati vrijeme, pa će u ljeti u Slavoniji padati kiša, a u Dalmaciji sijati najšežće Sunce. No, nekako sumjam u takav krajnji ishod.
  S druge strane, moguće je da su sve terije obična glupost, i da je ovdje riječ o drugim atmosferskim uvjetima, koje mi obični laici ne poznajemo, i koji utječu na to da trag jednog avioa ostaje kraće, a drugog aviona duže u zraku. Nitko sretniji od mene ako je zaista tako. No, i to je malo vjerojatno budući da Veljko ipak nije dinosaur, pa je teško vjerovati da su se prirodne zakonitosti promjenile u posljednjih nekoliko desetljeća.

 7. @Petar Bašić. Nije li Vaše kritičko mišljenje potaknulo Vas da napišete sve ove komentare? Mislim da ste dokazali da je cilj ovog portala osvaren.
  Osim toga, Vi ste svojim komentarima dodatno pomogli ostvarenju ciljeva portala, jer svaki put kad pročitam Vaša razmišljanja, opaske i sugestiju o svemu i svačemu u brodskim portalima, počnem kritički misliti o sljedećem: Što je sa SVIM kulturno znanstvenim projektima grada Slavonskog Broda, koje koordinirate i za što ste plaćeni od institucije navedenog grada, proračunskim novcem građana (samim tim i mene)? Jel objavljeno kakvo izvješće o napretku? Ako nije, kada će?

 8. Tim avionoma se voze vlasnici industrija, rafinerija, i dok oni ispijaju pićenca, šmrću koku, hvataju stjuardese, mi udišemo benzen, sumpor dioksid i otpade kerozina. Al da nešta u tim dimovima ima, ima. Nekakav sedativ ili anestetik, čini mi se….pa…eto…ako neko zna slikat….

 9. Naravno da nestaje trag od recimo atr zrakoplova (običan auspuh klipnog motora, recimo) dok ne nestaje trag mlaznog aviona koji spaljuje gorivo drugom metodom. Naravno da ostaje trag na visini od 11 km puno dulje od traga na visini od 4 km… Pomisliti da netko nečim zaprašuje stanovništvo iz svojih tajnih manipulatorskih pobuda (što, da nas potaknu na potrošnju mastercardom a ne amexom?) jest ozbiljan dokaz kliničke paranoje!…
  Samo za GRAKa: kritički misliti se može kad se imaju informacije. Bez obzira što me i Vi plaćate proračunskim novcem, ne moram baš Vama podnositi izvješća. Izvješća podnosim tamo gdje moram.Ali i bez obzira što ne moram, napisat ću ovdje ukratko…
  Moj posao nije bio raditi posao za koji su plaćeni gradski službenici. Moj posao je pripremiti i koordinirati ministarstva i gradske službe kako bismo na najbolji, najbrži i naefikasniji način dobili stotinjak milijuna eura za Tvrđavu i kako bismo dobili Sveučilište.
  I to radim.
  Do sada sam uspio dobiti kontakte u Minsitarstvu kulture (putem pomoćnika ministrice Uzelca), turizma (putem dr. Lončarić), preko osobnog poznanstva došao sam u konatkt s ministrom regionalnog razvoja, a vjerujte do ministra gospodarstva (koji je Grad već bio odbio u potpori projektu Tvrđave!) došao sam preko narodnjaka koji s Čačićem igra tenis! Nažalost, dobar projekt u Hrvatskoj nije dovoljan, treba imati i vezu. Strašno, ali istinito.

  Prošetajte do Tvrđave, most vrijedan blizu dva milijuna kuna radi se bez ijedne kune troška za proračun, koji Vi punite. Ministarstvo turizma i kulture, dali su 200+500 tisuća kuna, a za sljedeću godinu pomoćnik ministra je odredio još 500 tisuća…Na tom mostu, samo arheološki radovi trebali su koštati 80+ tisuća kuna. Na moje pitanje može li jeftinije, ravnateljica Muzeja (inače moja prijateljica) gđa Bunčić, uputila me da to može samo osnivač odlučiti da se smanji… Tako sam došao do župana g. Marušića, koji je pristao odrediti realnu ekonomsku (a ne makismalno dopuštenu) cijenu za radove, što će biti propisano ovih dana… Na taj način je grad Brod uštedio oko 40 a možda i nešto više tisuća kuna, ili više(!) nego što ukupno sa svim porezima košta moje angažman!
  Vi možete reći da je to malo, ali zašto to niste napravili Vi?
  Bio sam nazočan (mada nemam veze s tim, osim što sam predložio da Hrvatske šume doniraju građu za most) i na sastanku na kojem je to dogovoreno s ministrom poljoprivrede Jakovinom (kojem se zahvaljujem)
  Promovirao sam i projekt brodskoj javnosti a i nacionalnoj kroz 4 članka i nastup na SBTV.

  Nadalje, napisao sam i prijavio ukupno 6 projekata (prošle godine su bila 4) za natječaj Minsiatsrtva kulture, na kojima sam tražio ukupno 3.4 milijuna kuna za zaštitu kulturne baštine (obnova krovišta kuće Brlić, obnova rodne kuće Đure Đakovia, obnova pročelja Spomen doma Tadijanović, obnova dva kazamata u zapadnoj kurtini Tvrđave, projektna dokupmentacija od preko pola milijuna za sjeverni kavalir …). Do sada sam dogovorio da će biti sigurno prihvaćeno 1.1 milijuna kuna (prošle godine oko 650 tisuća),

  Na kraju, projekt obnove Tvrđave sam u suradnji s arhitektima (ali oni se toga ne bi – jer ne moraju- sjetili sami) fazirao u smislu da se na upit ministarstva turizma, a prema zahtjevu Min reg. razvoja, ne prijavi projekt obnove Tvrđave u 2014-2020 financijskoj perspektivi sa 100 milijuna eura, nego da VEĆ početkom 2013. prijavimo prvu fazu (obnovu postojećih građevina) vrijednu 35.25 milijuna eura, za što nam treba politička odluka SDP-a i potpora Min. reg. razvoja (min turizma je već riješila dr. Lončarić a min. turizma ja!)

  I za kraj, s obzirom da smo oba povjesničari, ostvario sam kontakt s premijerovim savjetnikom za znanost prof Budakom oko temeljnih pitanja osnivanja Sveučilišta u Brodu, zbog čega sljedeći tjedan imam dogovoren dulji sastanak s njim. O ovoj temi sam već razgovarao sa zastupnicima SDP-a Račanom i Melitom Mujić, neformalno u Širokom Brijegu, nagovarajući ih da kad bude trebalo dignu ruku za Sveučilište!. Mislim, s uspjehom…

  Također, moja naknada je 5 tisuća kuna mjesečno, dakle manja nego li da radim u osnovnoj školi; ugovor je potpisan na samo 6 mjeseci (do Nove godine); i na kraju, premda radim od 6. srpnja, još nisam dobio ni kune, pa su mi privatni tekući računi blokirani!

  Eto, je li to bilo dovoljno intimno izvješće za Vas?

  Inače, do sada sam (u dva mjeseca) samo po pitanju ovoga posla za Grad bio u Dubrovniku jednom, u Osijeku jednom i u Zagrebu sedam puta. 3900 kilometara… Za Grad besplatno, to jest o mojem trošku. Da sam naplatio prijevoz, kako se to naplaćuje u skladu sa zakonom, Grad bi morao platiti dodatnih tisuću eura, koje nisam tražio, niti namjeravam tražiti…

  Meni će stvarno biti najveći uspjeh ako napravim to što sam obećao napraviti i što mislim da mogu napraviti…

  Naći će se onda valjda jedno radno mjesto za jednog diplomiranog povjesničara u svim tims silnim stotinama radnih mjesta koja će biti otvorena državnim(! a ne gradskim) novcem? Kad se već do sada nisam mogao dvije godine zaposliti u ovom gradu sa 20 godina škole, zar ne?

 10. praše nas ko komarace xD

  “Kad se već do sada nisam mogao dvije godine zaposliti u ovom gradu sa 20 godina škole, zar ne?”
  sve si rekao.što se tiče mosta i truda,svaka čast ali radi tebe osobno,trebaš pazit s kim se petljaš.

 11. Bašiću nisi jedini koji je imao diplomu, a nije imao zaposlenje . Nije 100% provjereno, ali od jednog prijatelja sam čuo da je i Lukić, urednik ovog portala, godinama bez posla. Ne znam zbog čega se ti nisi mogao zaposliti, ali zanimao bi me razlog za Lukića. Ti ga, Bašiću, sigurno ne znaš.

 12. A što bi me to trebalo, tješiti? Mislim da ipak znam zašto Veljko nije imao posla 1991…

 13. Kad neko spominjanjem 1991 godine indirektno sugerira diskvalificiranje i neotklonjivu isključivost koja je izjebala tolike živote onda popizdim. Zato mi vrag nije dao mira pa sam okrenuo par telefona i saznao, između puno ostalog, da su Lukićevi rođaci Mirko Tomac i Pero Katalinić, naši veliki, dični Hrvati. Značilo bi to Bašiću da ti nisi u pravu. I tebe je znači obuzeo neki pokvareni telefon iz kojeg izlaze samo predrasude o krvnim slikama. Osim toga ta 1991 davno je prošla da se bilo koga jebe za porijeklo. Bit će da je nešto drugo u pitanju u ovoj smrdljivoj provinciji koja ne podnosi ljude koji ne služe nikome.
  Ispričavam se Bašiću ako si mislio na nešto strašnije.

 14. Rekao sam da “mislim da znam”… Nažalost, mislim da od toga ni nema puno strašnijeg.

Odgovori