Vujčić: Za privlačenje stranih investicija treba deregulirati tržišta roba i usluga te tržište rada

 

Boris Vujčić, guverner HNB-a

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić dao je intervju portalu TV stanice EuroNews u kojem je europskom čitateljstvu rekao da je, 10 mjeseci od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, prerano govoriti o stvarnom efektu ulaska, piše Jutarnji list.  
Hrvatska se pridružila EU u nepovoljnom ekonomskom trenutku, u jeku recesije i Europske unije i Hrvatske, dok su u drugim valovima proširenja zemlje pristupile EU u razdoblju booma. Strukturni fondovi EU značajni su za pridošlice u Uniju, smatra hrvatski guverner. Također je ponovio nužnost ozbiljnih reformi i deregulacije.

‘Treba učiniti strukturne reforme u poboljšanju poslovne klime, deregulirati tržišta roba, usluga i tržišta rada. To je nužno za dolazak više stranih investicija, ne samo u financijskom sektoru već u izvozno orijentiranom dijelu ekonomije. Jako je važno da je bankarski sustav stabilan i dobro kapitaliziran jer to omogućava kreditiranje korporativnog sektora, što je nužno za otvaranje novih radnih mjesta’, kazao je Vujčić, pritom istaknuvši kako postoje granice do kojih monetarna politika može pomoći, kao što to, kako kaže, središnji bankari uvijek i pokušavaju objasniti.

Upitan smatra li da postoji ozbiljan nesrazmjer između monetarne i fiskalne politike u zemlji, guverner HNB-a kazao je da je monetarna politika bila vrlo stroga prije krize, a da je tijekom krize malo ublažena, dok se fiskalna politika krizi nije prilagodila.

‘I tu je problem. Zemlje uvijek moraju imati na umu, i to je lekcija koju iz krize moraju naučiti, da moraju imati učinkovitu fiskalnu politiku u ekonomski dobrim vremenima jer ako je nemaju, neće moći koristiti njezine alate u lošim vremenima’, istaknuo je Vujčić.

Komentiravši ulazak u EU, Vujčić je konstatirao kako se sigurno nismo probudili 1. srpnja 2013. i iznenada doživjeli bolji život.

‘Kada sagledate EU, naći ćete 28 zemalja u različitim situacijama. Među zemljama koje su u eurozoni velike su razlike u stavovima o monetarnoj politici. To vam ukazuje da EU mnogo toga ostavlja nacionalnim državama i svaka zemlja mora sama odlučiti što želi raditi i kako želi izgledati unutar te zajednice’, zaključio je Vujčić, kazavši kako Hrvatska nije imala ni jednu kvalitetnu alternativu priključivanju Uniji.

Izvor: business

Odgovori