Porasle su mirovine. Najmanje će dobiti radnici, a najviše “branitelji”

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je krajem prošlog tjedna kako je došlo do povećanja mirovina za 2,7 posto. Dodali su kako je provedeno redovito usklađivanje te kako su stoga mirovine od 1. srpnja veće. Odluka je donesena na temelju rasta potrošačkih cijena i bruto plaća u prvih šest mjeseci ove godine.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu, kada će se isplatiti i razlika za srpanj.

Prema podacima HZMO-a iz kolovoza, u Hrvatskoj je ukupno 1.232.430 korisnika mirovina, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i posebnim propisima, a prosječna mirovina iznosi 2552,82 kuna, što je oko sto kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

No kada govorimo o povećanju mirovina, postavlja se pitanje o kojim se točno iznosima radi te koliko će povećanje biti za pojedine skupine umirovljenih.

Radnicima najmanje – braniteljima najviše

Prema podacima objavljenim u RTL Direktu, vidimo kakve su prosječne plaće u Hrvatskoj te kolika povećanja mogu očekivati pojedine skupine umirovljenika. Krenimo od najmanjih prema najvećima.

Tako možemo vidjeti kako su u Hrvatskoj najniže radničke mirovine. One u prosjeku iznose 2344 kune pa će stoga ta skupina umirovljenika dobiti povišicu od 63 kune.

Veće mirovine imaju bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz BiH. Njihova prosječna mirovina iznosi 2964 kune te će stoga oni dobiti 80 kuna mirovine više.

Sljedeće na popisu su vojne mirovine i mirovine policijskih službenika koje prosječno iznose 3688 kuna te će oni dobiti oko 100 kuna više.

Najveće prosječne mirovine u Hrvatskoj iznose 5615 kuna, a isplaćuju se “braniteljima”. Tako će oni dobiti 151 kunu više.

Prema objavljenim podacima vidimo kako su najniže mirovine u Hrvatskoj radničke mirovine, dok će ovo povećanje najviše osjetiti “branitelji” kojima će se mirovina povećati za 150 kuna.

Kako je objavio HZMO, isplata povećanih mirovina kreće 10. rujna.

index

 

3 comments

  1. Radnici, radnici, prepišali su vas i branitelji HVO.

  2. Može li se to nazvati satisfakcijom ako su umirovljenici iz redova hrvatskih branitelja najviše radnički i seljački sinovi?

  3. Ne pise koliko dobiva ona povlastena skupina , koja ima saborske mirovine

Odgovori