Vječiti rat

Snaja i svekrvaI dok polako prolazi slava svijeta, najstariji rat na svijetu nastavlja se s nesmanjenom žestinom. Na taj vječni rat svekrvi i snaha podsjetila me anegdota koju sam ponovo čula nakon dugog vremena, a govori o ženi koja hvali svog zeta jer, osim što dobro zarađuje, pomaže ženi raditi sve kućne poslove, a kudi snahu jer je lijena, i pravi od njenog sina papučara. Ni mene taj rat nije zaobišao, a bio je posebno težak jer se vodio na dva fronta, ne samo s majkom mog ljubljenog, već i dragom bakom. Kad se samo sjetim svih ratnih kombinacija u odnosima mene i svekrve, svekrve i njene svekrve, njene svekrve i mene, pa onda svekra kao groma iz vedra neba protiv nas sve tri, da, znalo je biti zaista veselo. Srećom, svi smo izvukli žive glave, s manje ili više ožiljaka, jedino je moj ljubljeni, neratoboran i uvijek dobar sa svima, prošao neokrznut.

Davno je završila zadnja bitka između nas dvije, svekrve i mene, oružje je odloženo u korice, a primirje je, nadam se, konačno. I dok je ona bila tradicionalna domaćica i nepopravljivi kontrol frik svojih ukućana, ja sam bila posebno osjetljiva na sve pokušaje kontroliranja i preodgajanja. „Vi žene koje tobož’ radite, zapravo se na poslu samo šminkate, dotjerujete i paradirate, dok mi domaćice cijeli dan radimo i mučimo se,“ dočekivala bi me nespremnu dok bih se iscrpljena vraćala s posla. Ili, „Što Kata ima vrijeeednu snaju, radi dvokratno, i još je svu njivu sama prekopala“, podbadala bi me, još bunovna od svog ritualnog poslijepodnevnog spavanja. A na njenu bačenu rukavicu u našem otvorenom ratu, jer, uvijek je prva započinjala: „Kćeri se vole, a snaje se ne vole“, mirno bih odgovarala „Naravno, i mame se vole, a svekrve se ne vole“. Ali, ni svekrve nisu tako crne kao što izgledaju, jer najljepše Božiće i Uskrse, i najfinija domaća jela – salenjake, pogačice sa čvarcima i razne lepinjice, doboš torte, starinske paprenjake, išlere i lincere, pa vanilin krancle i medvjeđe šape, a o bogatoj zimnici i slasnim ajvarima da i ne govorimo, priuštila mi je upravo moja svekrva. Još uvijek peče fine kolače i nenadmašno kuha, iako je već poprilično, i za borbu sa štednjakom, a kamoli sa „snajom“, onemoćala. U ovo ljetno doba voli jesti fine sladolede, koje joj uvijek donosim kad dolazim u posjetu, a ona me, kad primijeti da se spremam poći kući, redovito zaustavlja, jer, „Kud uvijek žuriš, sjedi još malo, nisam ti još sve ispričala.“

Vrijeme prolazi, uloge se mijenjaju, i mnoge su moje vršnjakinje i same postale svekrve. Sudeći po njihovim pričama, rat se i dalje bespoštedno nastavlja. Čini mi se, čak je i žešći nego nekada. Nedavno sam, obilazeći trgovine, naletila na friško oženjenog prijateljičinog sina i njegovu dragu. I dok se on sa smiješkom zaustavio kako bi s maminom prijateljicom prozborio par ljubaznih riječi, njegova je draga, ne približavajući se i ne krijući nestrpljenje, cijelo to vrijeme u pozadini frktala i toptala nožicom. Ah, bljesnulo mi je, možda je ipak bila u pravu moja prijateljica, kada je, jednom zgodom, sva ojađena i kućnim sukobom iznervirana, za nju ogorčeno izjavila: „Pa to je jedna najobičnija kobila!“. Bezbroj je još sličnih primjera neskrivenog animoziteta, i svi podučavaju jednom – živite kao da će sto godina biti mir, a pripremajte se kao da će sutra biti rat, jer rijetke su sretnice koje taj vječiti rat zaobiđe.

 

 

6 comments

Skip to comment form

 1. Na kraju krajeva, dirljivo, za razliku od ovog vica:

  Imala neka žena sina, jedne godine on se oženi se on i dovede snajku u kuću. Prvo jutro piju snaha i svekrva kafu, i svekrva kaže: -Da ti kažem odmah na početku – ja ti tako ujutru ustanem sednem da pijem kafu i ako zakačim karanfil na levo uvo, ne diraj me i ne govori mi ništa jer sam mnogo ljuta i nervozna. Ako je karanfil na desnoj, dobra sam.
  -A ja ti ujutru ustanem – nastavi snajka – istuširam se, drmnem dve-tri rakije, i jjjjebeee se meni na kojoj ti je strani karanfil!!!

 2. I ovaj je dobar 😀 :

  Prigovara svekrva snahi: “Tvoje vršnjakinje, kad dođu s posla, još mogu raditi i po kući i u polju, a ti samo kukaš kako si preumorna.”
  Na to će snaha: ” A vaše vršnjakinje već odavno leže na groblju, pa vam ne prigovaram.”

 3. Dobra ilustracija za rat svjetova. Sinčić ne zna kako odobrovoljiti ženu i gospođu majku.

  A vječni rat je, inače, u glavama Balkanaca.

  1. Zagonetka 😀

 4. Simpatični i dobro napisani fragmenti izvučeni iz cjeline koja se zove brak i obitelj. Svi mi bi mogli neposredno ili posredno opisati bitke iz vječitog rata. Tragedija je kad on razara vezu između muža i žene.

 5. Jedna uzrečica kaže da je odnos zeta i punice komedija, a svekrve i snahe tragedija.

Odgovori