(30. rujan 2014., Slavonski Brod) Večeras je u organizaciji Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja „Vrapčići“ u Kazališno – koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ premijerno izvedena kazališna predstava „Zavirite u moj film“. Predstava je publici od više od sedamsto osoba približila živote psihički oboljelih pojedinaca i upozorila kako se ti pojedinci neopravdano stigmatiziraju i izoliraju od društva. Predstavu je režirao i zajedno s kolegom Lukom Stilinovićem napisao Matej Safundžić , a izveli su glumci volonteri i članovi Udruge „ Vrapčići“.

Korijen kazališne predstave je fokus grupa izvedena u ožujku ove godine, a koju su organizirale psihijatrica Dubravka Ergović Notony i psihologinja Dijana Rac s ciljem detektiranja poteškoća i potreba oboljelih od psihičkih bolesti. Fokus grupi je prisustvovalo devet osoba oboljelih od shizofrenije i bipolarnog afektivnog poremećaja. Sudionici su pričali o svom životu prije bolesti, suočavanju s bolešću, načinima nošenja s psihičkim tegobama i odnosu okoline. Opisivali su osjećaje isključenosti, neshvaćenosti i odbačenosti od okoline. Priče tih osoba jezgra su za scenarij koji su za ovu kazališnu predstavu napisali prvostupnici glume i lutkarstva Brođani Matej Safundžić i Luka Stilinović. Članovi Udruge „Vrapčići“ su zajedno s glumcima volonterima mjesecima pripremali predstavu, svaki član udruge dao je svoj doprinos- posebice Gabrijel Barišić koji je napisao pjesmu „O Vrapčićima“, a koju je glazbenik Viktor Zovak uglazbio. „Zavirite u moj film“ opisuje borbu i živote osoba s psihičkim bolestima te izazove obitelji i dragi osoba koje ih okružuju. Predstava ima edukativni i destigmatizirajući karakter te širu javnost želi upoznati s psihičkim bolestima i životima oboljelih osoba. Posebice se želi ukazati da se ovako oboljele često neopravdano doživljava opasnima, nesposobnima i neodgovornima. Uključenjem u ovaj umjetnički prikaz njihovih života organizatori, scenarist, volonteri i sami oboljeli pokušali su razbiti predrasude i ukorijenjenu stigmatizaciju, sačuvati dostojanstvo psihički bolesnih osoba i potaknuti njihovo prihvaćanje u široj javnosti.

Redatelj, glavni glumac i jedan od dvojice scenarista brodski prvostupnik glume i lutkarstva Matej Safundžić nakon uspješne premijere rekao je: Prije svega bih htio zahvaliti organizatorima na ukazanoj prilici da sudjelujem u ovoj predstavi jer je to meni svakako jedno profesionalno iskustvo više. Veselim me jer je predstava dobila punu podršku publike i naših sugrađana, a najvećim našim postignućem smatram napredak samih glumaca. Neki od glumaca su kroz ova dva mjeseca rada iznimno napredovali, postali su otvoreniji i samopouzdaniji da mi je iskreno žao što nismo snimali početne i završne probe.
Predsjednica Udruge „Vrapčići“ psihijatrica Dubravka Ergović Novotny ovom prigodom je izjavila: Psihički oboljeli pojedinci često se i neopravdano doživljavaju kao opasni, nesposobni i neodgovorni. Predstava je pokazala kako ljudi koji imaju psihičke smetnje mogu biti sjajni glumci, mogu stvoriti nešto vrijedno, mogu hrabro i ponosno stati na pozornicu. Koja god nas nevolja snašla, na kraju smo uvijek i samo ljudi, a sve što želimo je ljubav i prihvaćanje. Dodala je: U organizaciju predstave krenuli smo s jako puno entuzijazma, ali doslovce od ničega- s malo sredstava, u privremenom prostoru. Zbog predanosti članova i volontera puno smo uspjeli učiniti u tim uvjetima, a nedavno smo uspjeli uključiti naš projekt u veći projekt financiran od Europske unije. Ovom prilikom iskreno zahvaljujem svima koji su pomogli.

Kazališna predstava dio je projekta „Vrapčići- tako mali, ali važni“ koji organizira Udruga „Vrapčići“, a koji se sufinancira iz sredstava Europskog socijalnog fonda unutar projekta "Unaprjeđenje pružanja socijalnih usluga u JIE kroz osnaživanje regionalnih i nacionalnih mreža civilnoga društva" čiji je glavni nositelj Arbeiter-Samariter-Bund iz Beograda.

Predsjednica Udruge „Vrapčići“ Dubravka Ergović Novotny, dr.med., spec. psihijatar