Do lebdeće pozornice na brodskoj rivi vremešni gospodin došao je u pratnji svite odanih suradnika obučenih u trendovske drag-kostime, ali i uz pomoć snažnog medicinskog tehničara. Za dva mjeseca MD će proslaviti svoj osamdeseti rođendan. Za većinu svojih sljedbenika on je istovremeno karizmatski vitez frankovačke ravni i dugovječni gradonačelnik koji nemilosrdno, na nezadovoljstvo kladionica, pobjeđuje svoje mizerne političke protivnike.

Očigledno da je rezonantnost gradonačelnika i građana rasla s protokom vremena.                                                                                                                           

Upravo započinje svoj deseti mandat oca grada koji je nekada bio mali, pospani gradić na Savi, a proteklih desetljeća, sve do ove, 2041. godine, budio se zahvaljujući zvonjavi gradonačelnikovih budnica, i postao veliko turističko odredište. Naklonjenim populističkim internetskim portalima izjavio je da se, ako se osvrne na početak stoljeća, ne sjeća toliko svojih pobjeda niti preko dvadesetak svojih potrošenih dogradonačelnika, koliko poraženih lica s bezbrojnih lista, te lica kandidata koji su se upustili s njim u nadmetanje u naivnoj nadi da ga mogu pobijediti. „Ističem“, rekao je drhtavim glasom, ali s puno ponosa,“ da sam do sada i de facto pobijedio gotovo pola Slavonskog Broda. Moja pobjeda je majka svih njihovih poraza. Pobjeđivat ću ih nesposobne i iz invalidskih kolica.“

Nakon što je u drugom krugu lokalnih izbora porazio kandidata Ujedinjene Šuvake (UŠ), gradonačelnik se upravo zahvaljuje ne tako brojnim vjernim biračima, jer, treba znati da je većina na povratku u gradove u kojima su zaposleni. Ali, zato visokobudžetnom trijumfu prisustvuju oveće grupe turista iz Lahorea, Novosibirska, Reykjavika i Ho Ši Mina i jedan usamljeni par iz Lime. Tek šačica mladih iz lokalne udruge U potrazi za izgubljenim vremenom, čiji su članovi većinom nezaposleni inženjeri i agronomi, svojim neartikuliranim dobacivanjem o krivom smjeru u kojem ide grad, narušava gradonačelnikov tvrdi pragmatični govor u kojem nema predizbornih svjetonazorskih isključivosti i tvrdnji o gluposti stranaka i dvoličnosti njihovih lidera, i kojim poražene poziva na suradnju oko projekata koje je on započeo uz pomoć instinkta, bez cost-benefit analiza. Govor je to čovjeka čija je rutina pobjeđivanja tijekom godina ojačavana taktikom "kontranapad je nabolja obrana".

Dan će, kako je predviđeno, završiti komičnim vatrometom koji je u regiji prepozant kao najviši domet brodske kulture. Nebo nad gradom nadzirali su američki dronovi plaćeni od prodanih dionica Poloja .

Svi koji će stići u ovu  budućnost, trebaju znati da je Slavonski Brod turistička  meka s brojnim bankama, kockarnicama, muzejima, bazenima, staračkim domovima, wellnesima, yachting klubovima, suvenirnicama, hotelima, konačištima, robnim lancima, marinama. Iz nevjerovatno bogate turističke ponude, vremenski putnici svakako moraju vidjeti: virtualni Muzej brodskog Posavlja sa stalnim postavom boca Jasinjskih stolnih vina, mirni skvoterski kvart (Mesićeva i Starčevićeva ulica) u kome turisti od dojučerašnjih beskućnika, ali i doseljenika iz Amsterdama, sada smještenih u napuštenim trgovinama i radnjama, uče motanje krđe; kolekciju desetak skulptura napravljenih po uzoru na likove iz bajki, a na način Disneylanda; gondole na Glogovici s opojnim tamburaškim pjesmama; Đurski park, brodski Monument Valley, na prostoru nekadašnjeg metalurškog diva, prepun kloniranih strojeva i radnika, nastao u konzultaciji sa znanošću i Spielbergom (malo jezivo u početku, ali kad se navikne da klonovi, rekonstruirani radnici, posjetiteljima ne mogu nauditi, jer ih dijeli visoka žičana ograda kroz koju teče električna struja, osjećaj je sasvim ugodan, štoviše, posjetitelji koji znaju da su zaštićeni od radnika osjećaju dodatno uzbuđenje); most na rijeci Ksavai koji spaja periferiju europske provincije sa zavičajnim prostorima; zgrada Županije pored kipa Prvoga u kojoj se ne nalazi ništa drugo osim tomova i tomova lista i lica poraženih u izbornim srazovima s ocem grada.

Nakon obilska turističkih atrakcija, nakon što se neposredni trenuci stvarnosti uvrste u veliki marketing-plan, shvaća se zašto je Brod središte campa, kubistički mozaik goleme privlačnosti, dragulj među panonskim gradovima koji su ostali na nivou blata i poljoprivrede. Proces sastrugavanja industrijske prošlosti odavno je završen.

Okus trenutaka u ovoj budućnosti ne može se opisati.

sbperiskop

________________________