Ovih dana se pojavila jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prije 2 godine (vidi detaljno na 'fejsu'). Tada sam ozbiljno razmišljao o rješavanju stvari s brodskim političarima, ali… Čovjek dokle je živ, stalno uči! Onda sam uz ostalog pisao i ovo:

Probamo (brodske) političare mobilizirati. Pa ovo bi mogla biti životna prilika Brođana s brodskim čistim zrakom, ako će se politika žurno djelovati i utvrditi izvor zagađenja i napraviti akcijski plan koji će se i provesti. No izgleda oni u politici svi bježe od Rafinerije kao vrag od tamjana. Hahahaaaa...

Spomenuo bih još i to da pregledavši dosadašnje zapisnike Odbora za zaštitu okoliša i prirode s tematskih sjednica oko brodskih problema, vidljivo je da skoro ni jedan zaključak dosada u vezi Rafinerije nafte Brod i Janafa nije ispoštovan i realiziran, pa ni svi dogovori i ugovori vezano za prenamjenu produktovoda u plinovod i za plinofikaciju Rafinerije…

Valjda te pet - šest rečinica sve su rekle, dale odgovor na u naslovu postavljena pitanja: Što se to događa u Rafineriji? A u Slavonskom Brodu? Ali prije nego što pokušam ‘suma sumarum’ stvoriti nekakav zaključak, možda da pogledamo što u posljednje vrijeme mjere brodske, ali i ostale mjerne postaje u Hrvatskoj.

Jutros (četvrtak prijepodne kada članak pišem) drugi dan je cijela Hrvatska, sve mjerne postaje u RH (prilog) su u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Tako su i od jučer od ponoći, poslije 5 dana (i to u ožujku!) kako su postaje u Slavonskom Brodu (skoro) kontinuirano bile u CRVENOM (onečišćen zrak), one su također u ZELENOM! No to što su Brođani ponovo dočekali jedan kratak interval bez onečišćenja, najviše je rezultat jakog sjevernog vjetra, koji je otpuhao, ali i kiše, koja oprala onečišćenja u zraku… Da, jedino priroda pomaže Brođanima! 

Za ovih 5, 6 dana ponovo smo vidjeli i to tko zna koji put, da nigdje u Hrvatskoj nijedna postaja kontinuirano nije bila nekoliko dana duže u CRVENOM (onečišćen zrak), kao što su brodske postaje (skoro) kontinuirano bile 5 dana u CRVENOM! A jedino to nije vidio onaj, tko nije želio vidjeti!

Na žalost, u isto vrijeme na mjernoj stanici u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu ponovo su se skoro dan za danom (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica) mjerile visoke, pomalo i iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i sumporovodika (H2S)!

Osvrnut ću samo na 12., 13. i 14. ožujak, a grafičkim prikazima (prilog) na prekjučerašnji dan, na 14.. Tako 12. navečer 3 sata mjerene su koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, pa iza ponoći, 13. još 3 sata, pa i od 180 µg/m3! Opet 13. navečer 3 sata su mjerene koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, dok iza ponoći, 14. ožujka 10 sati, odnosno kontinuirano 13 sati, tada i iznad 140 µg/m3!!! Slično su mjerena i visoka onečišćenja sumporovodikom: 12. na 13. 6 sati, 13. na 14. 14 sati, pa i previsoke satne koncentracije od 88,85 µg/m3!

U posljednjih nekoliko članaka objavljenih na ovom cijenjenom portalu, jedinom koji još piše o brodskom onečišćenom zraku, analizarujući 24-satni prosjeke lebdećih čestica PM2.5 s mjerne postaje na Jelasu, ali i s postaje kod Stadiona na Save, zajedno s prethodnom analizom, naveo sam tri razdoblja ove zime kada je brodski zrak bio alarmantno, ili bar nešto više i duže onečišćen nego zrak na bilo kojoj postaji  u Hrvatskoj.

Tako za razdoblje od 21. prosinca do 9. siječnja sam zaključio da je to bilo jedno od najtežih razdoblja za Brođane, kada je postaja na Jelasu skoro kontinuirano bila u LJUBIČASTOM! No ti problemi s brodskim zrakom trajali su puno duže i zaista ti problemi bili kontinuirani i zabrinjavajući: od 12. prosinca, skoro mjesec dana, sve do 10. siječnja, kada su obje brodske postaje (skoro) kontinuirano bile u CRVENOM (onečišćen zrak), TAMNO CRVENOM (jako onečišćen zrak) i LJUBIČASTOM (iznimno onečišćen zrak)!!!

Drugi put sam naveo interval od 6. veljače od kada su ponovo obje mjerne postaje u Slavonskom Brodu kontinuirano 20 (slovima: dvadeset) dana bile u CRVENOM, TAMNO CRVENOM i/ili LJUBIČASTOM!!! A treći put sam spomenuo na početku ovog članka interval iz ožujka s trajanjem od 5 dana!!!

Sva tri puta sam i neveo jednog mogućeg uzročnika, Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu. Na žalost, o djelovanju te prekosavske tvrtka, kao i do sada u ovih 14 godina nikad ništa nismo saznali, tako i sada. Dalje se ne zna: što se to događa u Rafineriji? Pa moram ponoviti: u cijeloj priči nikako se ne može abolirati ni prekosavska Rafinerija (gdje izgleda dalje se nešto radi) i njena zastarjela tehnologija, ali ni ostali veliki ‘proizvođači’ zagađenja zraka, to u Sjevernoj i Srednjoj Bosni, prvenstveno tu mislim na termoelektrane sa zastarjelim tehnologijama, kao ni domaći zagađivači iz SB-industrije!  A oni se dobro znaju, skoro svaki put ih spominjemo!

I sada dolazimo na drugo pitanje: što se to događa u, i vezano za rješavanje onečišćenja u Slavonskom Brodu? Valjda ništa. Oni koji bi trebali da nešto pokrenu, ne stignu ni sastati. Tako međunarodna Radna grupa za praćenje stanja zraka u Slavonskom Brod u posljednjih 5 godina uopće nije se sastajala. Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu evo već 2 godine nije sastajalo.

Također i (saborski) Odbor za zaštitu okoliša skoro 4 godine nije održao tematsku sjednicu posvećenu za ovaj gorući problem Brođana, dok u isto vrijeme Slavonski Brod je po rezultatima Europske agencije za zaštite okoliša sada je 6. najonečišćeniji grad u Europskoj uniji! Da dobro ste čuli. Dok pretprošle godine je Slavonski Brod bio treći!!! A da Akcijski plan za poboljšanje stanja u brodskom zraku i ne spominjemo! Makar je on na kraju prihvaćen krajem prošle godine, čini se, kao Grad i dalje nema Akcijskog plana. Ništa se ne događa… Što je previše, previše je!