[caption id="attachment_86030" align="alignleft" width="460"] Slavica Lemaić, dr. Mirko Duspara[/caption]

OTVORENO PISMO GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA SLAVONSKOG BRODA

Poštovani sugrađani i sugrađanke,

Budući da inzistiram na punoj transparentnosti javno vam se obraćam putem ovog otvorenog pisma s namjerom da vas informiram o tome što se uistinu dogodilo na 9. sjednici brodskog Gradskog vijeća.

Frustriran argumentiranim kritikama i postavljenim pitanjima upućenima direktoru brodske Razvojne agencije gradonačelnik je, već drugu godinu zaredom, iskoristio svoje Poslovničko pravo da, u ime osnivača agencije, govori umjesto direktora. Gradonačelnik se u svom govoru potpuno udaljio od teme, a da nije odgovorio ni na jedno postavljeno vijećničko pitanje. Pri tome je upravo gradonačelnik prvi počeo s optužbama za nepotizam optuživši mene da sam za direktoricu Razvojne agencije “stavila svoju prijateljicu“ što je podmukla laž koju mi s gradonačelnikom povezani portal uporno podmeće, a što ću u ovom pismu detaljno objasniti. U odgovoru na gradonačelnikovu prozivku iznijela sam netočnu informaciju na čemu se javno ispričavam zaposlenici gradske uprave Nikolini Ružić. Nisam imala namjeru da je povrijedim jer u trenutku iznošenja informacije bila sam uvjerena da raspolažem s točnom informacijom. Ono na čemu joj se ipak ne mogu ispričati, a što je suština ove priče, je način na koji je došla na radno mjesto tajnice gradonačelnika. Raspolažem pisanim dokazima iz kojih je vidljivo da je Služba za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave Ministarstva uprave još u siječnju 2018. godine bila upozorena da je natječaj za radno mjesto administrativne tajnice u Gradu Slavonskom Brodu namješten i da je to radno mjesto rezervirano za Nikolinu Ružić (uz preciziranje nepotističke povezanosti) što se kasnije i obistinilo. Zašto inspekcija Ministarstva uprave ništa nije poduzela u ovom slučaju pitanje je koje treba postaviti Ministarstvu uprave.

Neistina je da smo gradski vijećnik Boro Grubišić i ja verbalno napali tajnicu Nikolinu Ružić. Istina je upravo suprotna. Tajnica Ružić je prišla meni i verbalno me napala, a vijećnik Grubišić je stao u moju obranu. Transkript našeg razgovora objavljen na Sbplus portalu nije cjelovit i čitavu situaciju zlonamjerno pokazuje pogrešno. Gradonačelnik je tu situaciju, u nastavku sjednice, i uz podršku pristranog Predsjednika Gradskog vijeća, iskoristio za, krajnje licemjerni, verbalni napad na vijećnika Grubišića i mene. Podsjećam da je čitavi ovaj spor započeo upravo gradonačelnik svojom neistinitom optužbom protiv mene. Cilj ove izrežirane predstave bio je iskonstruirati priču za medijski napad na vijećnika Grubišića i mene kao i skretanje pažnje građana s katastrofalno lošeg upravljanje gradom i nerazumnog rasipanja novca brodskih poreznih obveznika.

U vrijeme dok sam bila član Skupštine gradske Razvojne agencije nisam primala novčanu naknadu. Zbog nesuradnje gradske vlasti dva direktora Razvojne agencije podnijela su ostavke. Još u to vrijeme javno sam upozoravala da Razvojna agencija zbog te nesuradnje ne može funkcionirati. Direktor na odlasku i ja, u skladu sa zakonom, funkciju direktora prvo smo ponudili sadašnjem direktoru Razvojne agencije koji je tu funkciju tada odbio. U namjeri da spriječim gradonačelnika da na čelo Razvojne agencije postavi svog fikusa putem fiktivnog javnog natječaja, u skladu sa zakonom, pokušavala sam pronaći kvalitetnu osobu za funkciju direktora. Vijest o nefunkcioniranju Razvojne agencije proširila se među brodskom javnosti pa nitko nije želio preuzeti funkciju direktora. U konačnici sam jedva izmolila jednu poznanicu da dođe raditi u Razvojnu agenciju. U to vrijeme, kao i danas, ona mi je bila samo jedna od stotina poznanica i ništa više. Nikad nismo bile prijateljice kao što to gradonačelnik neistino tvrdi. Na mjesto direktorice Razvojne agencije došla je s boljeg radnog mjesta s dobrim namjerama, a ne kao nezaposleni stranački uhljeb. U konačnici i ona je sama podnijela ostavku zbog nemogućih uvjeta rada. Nakon nje na funkciju direktora dolazi sadašnji direktor, ali licemjeri ne postavljaju pitanje kako je on došao na tu funkciju. Toliko o lažnim podmetanjima da sam uhljebila svoju prijateljicu.

Skandaloznim priopćenjem nepotpisanih zaposlenika gradske uprave objavljenim na službenoj Internet stranici Grada Slavonskog Broda pale su sve maske. Brodska gradska uprava, umjesto kao javni servis svih građana Slavonskog Broda, u stvarnosti funkcionira kao politički pristrani servis gradonačelnika i njegove interesne skupine. Apsolutno je nedopustivo javno političko svrstavanje nepotpisanih zaposlenika gradske uprave i zlouporaba službene Internet stranice Grada Slavonskog Broda. Taj javni istup predstavlja udar na lokalni demokratski poredak. Istup nepotpisanih zaposlenika gradske uprave krajnje je licemjeran. Javno im želim postaviti nekoliko pitanja. Kako objašnjavaju činjenicu da je inspekcija Ministarstva Uprave još u siječnju 2018. godine bila upozorena da je natječaj za radno mjesto administrativne tajnice namješten za Nikolinu Ružić? Zašto isto tako nisu ustali u obranu bivše direktorice Razvojne agencije? Zašto nisu tako reagirali nakon javnog reagiranja zaposlenika gradske uprave Duška Medakovića na Sbplus portalu 7.6.2011. godine u kojem je napisao citiram: “No "tiranija” od strane Gradske uprave, čiji je gradonačelnik Mirko Duspara i gdje se ne poduzimaju nikakove mjere bez njegovog naloga, se nastavlja. Pitam se gdje je kraj. Remetinec ili psihijatrija?“? Zašto nisu reagirali na potresni tekst pokojnog Emila Cipra objavljen na Sbplus portalu 28.12.2013. godine pod naslovom “Svi smo mi Marinko Krpan“? Zašto nisu reagirali kad je gradonačelnik u prosincu 2015. godine javno izjavio: “Gospođa Pilić bi trebala tražiti možda stručnu pomoć“(glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi)? Zašto nisu ovako ustali u zaštitu domara gradske uprave protjeranog u pregrađeni prostor ostave na temperaturu od 12 stupnjeva Celzijusa? Zašto nisu reagirali kad je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik vijećniku Tekiću poručio da “treba otići na pregled i uzeti normabel“?  Zašto nisu reagirali kad je gradonačelnik prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka kad je u svibnju 2015. godine na službenim stranicama Grada objavio priopćenje u kojem se iznose podaci o članovima Sindikata? Zašto ne reagiraju na strašni mobbing kojem je sad izložen zaposlenik Gradske uprave zbog odbijanja davanja lažnog iskaza? Odgovor na sva ova pitanja je isti. Svi ovi primjeri dokazuju nedosljednost nepotpisanih zaposlenika gradske uprave, a time i njihovu nedopustivu javnu političku pristranost.

Podsjetila bih Predsjednika Gradskog vijeća da je zbog gradonačelnika po njega u gradsku upravu morala dolaziti hitna pomoć. Isto tako podsjetila bih ga i na činjenicu, kad se već poziva na Istanbulsku konvenciju, na gnjusnu šovinističku izjavu koju mi je uputio na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Podsjetila bih ga i na činjenicu da je upravo gradski vijećnik Roberto Lujić rekorder u broju izostanaka sa sjednica Gradskog vijeća. Vijećnik Lujić ove godine nije bio ni na jednoj sjednici pa je SDP u Gradskom vijeću spao na samo jednog vijećnika. U ovom mandatu Karmen Dizdar-Grgurević je zbog unaprijed dogovorenih obveza izostala samo s jedne sjednice, a ja sam bila na svim sjednicama.