Predstava "A gde je revolucija, stoko?", kojom se 20. septembra otvara 48. Bitef, biće premijera, sasvim nova, mada zasnovana na prethodnoj predstavi grupe Montažstroj iz Zagreba "MČŽPC", a nastala je putem autocenzure, izjavio je Tanjugu reditelj Borut Šeparović.


Poznati autor i grupa koju je osnovao još 1989. godine dobili su Specijalnu nagradu Bitefa prošle jeseni za predstavu "55plus".Novi muzičko-pozorišni performans "A gde je revolucija, stoko?" tematizuje savremenu komodifikaciju društvenog bunta koji je iznedrio kultni rokenrol album "Paket aranžman" s početka 80-ih godina, najavili su organizatori festivala."To je potpuno nova predstava koja se temelji na montiranom snimku predstave MČŽPC. Nastala je na ruševinama stare, a glavni metodološki postupak koji smo koristili u njenom nastanku je autocenzura. Predstava MČŽPC propitivala je aktivistički potencijal muzike, a kao predložak je koristila pesme sa "Paket aranžmana". No zatim je zabranjena i cenzurisana jer su neke od legendi jugoslovenskog novog talasa smatrale da se njome krše njihova autorska prava", objasnio je u elektronskom intervjuu Šeparović.

"Zato predstava MČŽPC više ne postoji. Iako je ona scenski esej koji sadrži muzičku kritiku ostavštine jugoslovenskog novog talasa, ali i društvenu kritiku proteklih 30 godina naše zajedničke stvarnosti. Iako su sličan umetnički postupak koristili i najveći umetnici savremenog doba. Iako je poznato da je svaki umetnik uvek nečime inspirisan - pa tako i radom drugih umetnika", istakao je on.

Za Šeparovića lično muzika sa "Paket aranžmana" bila je "formativno iskustvo, sjajan umetnički rad koji je artikulisao bunt jedne generacije".

"Ali danas je taj album zapravo samo komodificirana roba kao i ostatak rokenrol proizvoda. Pesme s tog albuma ni 33 godine nakon nastanka ne pripadaju svima i nisu javno dostupne, ne smeju se interpretirati i transformirati bez dozvole autora čak ni kada tim interpretacijama dižemo "spomenik" nečemu što je odavno mrtvo, zaboravljeno, o čemu mlade generacije zasute turbo folkom i ljigavim mejnstrim ljubavnim pesmama nemaju pojma", ukazao je on.

Na pitanje da li muzika i umetnički angažman mogu da utiču na promene u društvu, odgovorio je da je "pop muzika, pogotovo kada je pritom i angažovana, prepuna lažnih obećanja".

"Predstava "A gde je revolucija, stoko?" pokazuje šta se desi kada muzici pristupimo kao opštem dobru. Govori o pravnim posledicama stava da muziku možemo međusobno deliti a da pritom niko ništa ne gubi. Profit ruši ideju bilo kakvog zajedništva, deljenja, kooperacije", ocenio je on.

Inače, predstava "MČŽPC" izvedena je tri puta u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu.

"Publika je svaku izvedbu ispratila sa ovacijama ali i kritičari su imali pozitivne reakcije pa je tako Zoran Stajčić za Ravno Do Dna napisao da se radi o jednom od "najprovokativnijih scenskih komada izvedenih u našoj novijoj istoriji na temu naše novije istorije", naveo je Šeparović.

Na molbu da uporedi duh vremena 80-ih godina i danas, ocenio je da je "Paket aranžman" - "strahovito vezan uz kontekst svoga nastanka".

"On se mogao desiti jedino u socijalističkoj Jugoslaviji a ne, na primer, u kapitalističkoj Hrvatskoj ili Srbiji. Tada sam mislio da muzika ili umetnost mogu doprineti promenama u društvu. Muzika se onda još pokušavala boriti sa sistemom u kojem nastaje dok danas taj sistem samo potvrđuje. Setite se koliko je pesama napisano o ratu u Vijetnamu a koliko ih je napisano o ratovima, na primer, u Iraku i Avganistanu", izjavio je Šeparović.

Slogan ovogodišnjeg Bitefa je "Prošlost je sada", što ovog autora podseća na projekt Montažstroja iz 2013. "Budućnost je sada", koji je inspirisan Fasbinderovim tekstom "Anarhija u Bavarskoj".

"U tom smo projektu hteli stati na kraj tezi da sistem u kojem živimo nema alternative, kroz zamišljanje revolucije u Hrvatskoj koja će izbiti 2017. godine i dovesti do uspostavljanja Socijalističke Anarhije Hrvatske".

"Tada revolucionari uspostavljaju direktnu demokratiju, ukidaju novac i privatno vlasništvo te ulažu napore u otkrivanje šta sloboda stvarno jeste. Prošlost se odražava na našu sadašnjost i budućnost i zbog toga je važno njeno kritičko razumevanje. No još važnija je sadašnjost jer ono što činimo danas ima direktne posledice na našu budućnost", naglasio je Šeparović.

Premijera predstave "A gde je revolucija, stoko?" izvodi se u velikoj sali Doma omladine Beograda, gde će biti i repriza 21. septembra.

seebiz