Od 2013. godine Magnus Carlsen je najbolji šahist svijeta i neprikosnoveni broj 1. U naredna tri tjedna na Svjetskom prvenstvu u šahu u Dubaiju odmjerit će snage s Rusom Janom Nepomnjaščijem.Magnus Carlsen je poznat po duhovitim izrekama. „Moja najveća prednost u ovom meču je ta da bolje igram šah“, izjavio je svjetski prvak za list New in Chess. Norvežanin pritom, naravno, zna da bi trenutno šesti igrač svijeta mogao biti vrlo opasan protivnik. Još kao mladi često su igrali jedan protiv drugog i najčešće je pobjeđivao Rus.

Dakle, dobro se poznaju – 2012. godine su čak i zajedno trenirali. Carlsen se do sada uvijek namučio kada je igrao protiv 31-godišnjeg velemajstora iz Moskve.

Brzi potezi

Izazivač dakle ima šanse protiv dominatora šahovske scene. „Nepomnjašči ima sposobnost koju skoro svi ostali nemaju: brzinu", objašnjava Rustam Kazimdžanov, jedan od najiskusnijih trenera na svjetskim šahovskim prvenstvima. Kazimdžanov, koji je 2018. godine trenirao poraženog finalista Svjetskog prvenstva Fabiana Caruanu iz SAD-a, naglašava da Nepomnjašči povlači mnogo dobrih poteza za manje od minuta, „tada se Carlsen ne može smiriti i to situaciju čini mnogo složenijom."

Brzopotezni Nepomnjašči je već mnogo godina konstanta u vrhunskom šahu. No dugo se činilo da Nepo, kako ga zovu, neće uspjeti doći na sam vrh – zbog oscilacija u igri i zato što su nakon velikih pobjeda uvijek iznova dolazili i veliki porazi. Tko vuče brze poteze, taj i griješi. Ali jedna stvar je oduvijek bila jasna: kada Jan Nepomnjašči sjedi pred šahovskom pločom, onda sve postoje zanimljivo – i opasno za protivnika. Tako je bilo i prošle i ove godine na Turniru kandidata – uz mnogo ofanzive uspio je savladati svjetskog viceprvaka Caruana.

Ofanziva od samog početka ili odmjeravanje snaga?

Na Svjetskom prvenstvu u sučeljavanju s Magnusom Carlsenom potrebno je duboko udahnuti. Od 26. studenoga dvojica šahista će snage odmjeriti ukupno četrnaest puta. Uz podršku trenerskih timova i šahovskih kompjutera, protivnici će vjerojatno u prvim partijama opipavati snage, remi je na svjetskim prvenstvima normalna stvar. Ipak, Carlsen već ima planove za prvih nekoliko mečeva. Šampion iz Norveške računa s tim da će se Nepomnjašči najprije morati prilagoditi neobičnoj situaciji: „Kao aktualni svjetski šampion imam dobre šanse za poentiranje odmah na startu", otkriva Carlson u podcastu svog sponzora.

Dubai: šah kao biznis

I mimo šahovske ploče Magnus Carlsen je ostvario velike uspjehe. U dvije protekle korona-godine iskoristio je premještanje šahovskog sporta na internet, kako bi sebi i svom sportu otvorio nove izvore zarade. S tvrtkom koja je sada na burzi redovito organizira online turnire za igrače svjetske klase. Kupio je i nekoliko internetskih portala i jednu izdavačku kuću. Više novaca sada se može zaraditi u šahovskom biznisu, što se vidi i po nagradnom fondu Svjetskog prvenstva u Dubaiju, koji je dvostruko veći nego prije tri godine – dva milijuna eura.

To je veoma dobro, smatra Ullrich Krause, predsjednik Njemačkog šahovskog saveza i Carlsenov fan: „Mi šahisti možemo biti zahvalni što imamo svjetskog prvaka koji se tako dobro predstavlja i prodaje“, ističe Krause. On ne vidi problem u tome što se prvenstvo održava u Dubaiju, koji je na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava: „Bilo bi ljepše da se Svjetsko prvenstvo održava na nekom drugom mjestu, ali sve dok su uvjeti za igru u redu, nisam zabrinut." Krause želi iskoristiti trenutni šahovski bum kako bi u Njemačkoj pronašao jake sponzore.

Velika njemačka nada

Njemačkom šahovskom savezu, koji inače djeluje vrlo sporo i oprezno, vjetar u leđa bi mogao dati jedan mladi šahist iz malog mjesta Saulheim kod Mainza. Vincent Keymer ima tek sedamnaest godina, sljedeće godine će maturirati, a već nekoliko tjedana je najbolji njemački šahist. Prije dvije godine Keymer je odigrao prvu partiju protiv velikog Norvežanina i izgubio je za dlaku. Ima dobre izglede za skori ulazak u skupinu deset najboljih šahista svijeta, smatra šef Njemačkog šahovskog saveza Ullrich Krause. Do tada, najbolji njemački šahist drži palčeve aktualnom svjetskom šampionu: „Carlsen pobjeđuje. Nepomnjašči nije tako konstantan. Poznato je da je Carlsen naročito jak u tim napetim situacijama.“

dw