Još jedna ‘uspomena’ iz arhive na ‘fejsu’, kao i na SBperiskopu od prije 7 godina nas ovih dana može uvesti u analizu situacije koja već godinama okružuje Brođane.

„Pucanj u prazno ili Brođani i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak“, pisao sam tada (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pucanj-u-prazno-ili-brodani-i-dalje-bez-prave-pomoci-politicara-u-borbi-za-cisti-zrak) o tadašnjoj (pomalo) kriznoj situaciji u državi i njenom (negativnom) utjecaju na (ne)rješavanje brodskih gorućih problema oko onečišćenog zraka.

A onda prije 2 godine ponovo na SBperiskopu sam ponovio naslov s dodatkom “(2)”, hoću reći drugi put (http://www.sbperiskop.net/objave/pucanj-u-prazno-ili-brodani-i-dalje-bez-prave-pomoci-politicara-u-borbi-za-cisti-zrak-2). Evo sad pišem, tko zna koji put o ‘brodskim pucnjavama u prazno’ s po ponovljenim naslovom s dodatkom “(3)”. Usput pitam i sada opet s razlogom: je li to danas sve se ponavlja od prije 2 i 7 godina(?)!!!   

Nažalost, ne da se sve ponavlja, nego jednostavno u Slavonskom Brodu ništa se ne miče naprijed. Za vrijeme ove (skoro) 15 godina agonije Brođana, ništa ono pravo nije se realiziralo! Baš kako sam u prošlom svom članku o političarima rekao, bilo je tu puno obećanja, ali bez rezultata u rješavanju brodskog gorućeg problema (http://www.sbperiskop.net/objave/politicari-o-oneciscenju-zraka-u-slavonskom-brodu).

Na portalu SBPeriskop više puta sam dosada pisao o tome da nedugo kako je Rafinerija nafte Brod u studenom 2008. godine proradila, Brođani su primjetili velike promjene u zraku, svakodnevna onečišćenja i smrad koji je nastao kod prerade nafte. Sve se ukazivalo na to da sva ta onečišćenja dolazi iz Rafinerije!

Nakon što su još 2009. godine skoro 18 tisuća Brođana potpisala peticiju za čisti zrak, vrlo brzo se iskristaliziralo da se radi o međudržavnom problemu koji je teško rješiv. Naročito bez podrške državnih institucija, a prvenstveno bez uključivanja Ministarstva zaštite okoliša. No svima je također bilo jasno da bez jasnih stavova brodskih političara, a i samih građana teško će se riješiti brodski problem onečišćenog zraka.

Nakon Apela petnaestak brodskih udruga na čelu sa Građanskom inicijativom za čisti zrak i Udrugom Eko-Integral i u suradnji s Gradom i Županijom, još u listopadu 2014. godine Ministarstvo zaštite okoliša je osnovalo Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda.

Nedugo poslije održan je i prvi sastanak Povjerenstva, a krajem studenog i prva Tematska sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša. Na tim, ali kasnijim sastancima donesene su konkretne mjere i smjernice. Nažalost, do provođenja istih često nije ili samo je djelomično došlo.

No nakon velike havarije u Rafineriji u listopadu 2018. godine i započete aktivnosti na plinofikaciji Rafinerije nafte Brod, a naročito nakon što je u cijelom svijetu proglašena pandemija covid-19, došlo je velikog zaokreta i to u negativnom smjeru na rješavanju brodskog onečišćenog zraka..    

Istina da ranije nitko nije mogao pretpostaviti kako će Povjerenstvo samo vrtjeti u krug, ali to se dogodilo. A  nakon tih spomenutih događaja jednostavno političari su se isključili iz direktnog rada s Brođanima. Prije 2020. održana su 7 sastanaka Povjerenstva, a poslije toga samo jedan i to prije od dvije godine. Također su održane i pet sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, a poslije toga niti  jedna i to posljednji prije četiri godine. Pa jasno je, ako je riječ o brodskom čistom zraku, Brođani još uvijek ne vide kraj tunela!

Paralelno s radom Povjerenstva i (saborskog) Odbora brodski eko-aktivisti uključivali su i u rad Županijske skupštine i Gradskog vijeća. Tako 2020. godine, krajem siječnja je na izborno-izvještajnoj sjednici Skupštine Udruge Eko-Integral za zaštite okoliša i prirode ukazano je da postoji potreba proanalizirati na Zajedničkoj tematskoj sjednici Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća sve oko brodskog onečišćenog zraka.

Nažalost, kako je svima poznato do Zajedničke sjednice, djelomično zbog pandemije, djelomično zbog stavova tadašnjeg Predsjednika Gradskog Vijeća, kao i nekih članova Vijeća, ali i Gradonačelnika nije došlo.

Zato je za pohvalu kako je u takvoj, pomalo nezgodnoj situaciji, dana 17. lipnja 2020. godine ipak održana (djelomična) Tematska sjednica Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku. No na kraju ipak sve nas Brođanje može posebno zabrinjavati činjenica da zaključci sa Sjednice nisu se do danas proveli.

Posebno je važan zaključak pod točkom 2. koji kaže: “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%(!). Cjelovita energetska obnova na… ovojnici podrazumijeva kombinaciju mjera…: energetska obnova vanjskog zida, stropa, … ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i plinofikaciju … ložišta.” (http://www.sbperiskop.net/objave/s-tematske-sjednice-zupanijske-skupstine-zakljucci-su-dobri-ali-mogli-su-biti-mozda-i-povoljniji-za-brodane).

Sada kada je pandemija ‘završena’, logično bi bilo pokušati iznova organizirati Zajedničku tematsku sjednicu Županijske skupštine i Gradskog vijeća u vezi brodskog onečišćenog zraka. To nam nalažu i najnoviji podaci koji su objavljeni sa strane Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i Instituta za medicinsko istraživanje (IMI). A još više podaci koji su objavljeni krajem travnja sa strane Europske agencije za okoliš (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer), gdje na karti EEA (EAO) Slavonski Brod je na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5, od 28 µg/m3!

Slavonski Brod je lani bio na 6. mjestu, a pretprošle godine na 3. mjestu najonečišćenijih gradova Europske unije(!), gdje su uzete u obzir spomenute prosječne dvogodišnje koncentracije lebdećih čestica PM2.5. A ove godine kako vidimo Slavonski Brod je na neslavnom prvom mjestu! Ako ništa drugo, valjda sve ovo bi mogao malo zagolicati poimanje gradskih i županijskih vijećnika, a možda i vlasti u Gradu i Županiji!  

Ima još jedna tema koja sve nas eko-aktivista je zabrinjavala i još uvijek zabrinjava. Evo za mjesec ili dva će biti 9 godina, kada smo ispred Udruge Eko-Integral ponudili Gradu (važno) rješenje: formiranje Zajednice za zaštitu okoliša, nešto slično kakva je Zajednica tehničke kulture i koja već desetljećima izvanredno radi.

U Županiji su prihvatili tu ideju, u Gradu nisu. Što više odmah je podignuta graja, tko će sve to financirati(?)! Nekoliko puta je dosada još ponovljena ta ideja, ali bez ikakvog rezultata. A kako bi bilo lakše sada krenuti dalje, pa tako bi eko-aktivisti imali osnove. Mogli bi oslanjati na uhodani sustav, na Zajednicu, ona vjerojatno na Razvojnu agenciju u Gradu, možda i na Povjerenstvo i (saborski) Odbor. Bila bi lakša komunikacija…

Da, bilo bi lakše u Slavonskom Brodu raditi na problemima zaštite okoliša, a posebno zaštite zraka da je politika, uprave i institucije to omogućile! A nisu! Brođani su i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak!