Evo već deseti dan traju aktivnosti (sada već profiliranog naziva) građanske inicijative “STOP širenju odlagališta Vijuš”. Baš kako je netko u svom komentaru nedavno na SBPeriskopu rekao: “Ovo nije predreferendumska inicijativa i nije zadano u kojem roku i koliko je potrebno potpisa”, ali kako smo čuli, dosada je prikupljeno nekoliko tisuća potpisa…

Također je održana i javna tribina s osamdesetak nazočnih (o čemu sam nedavno pisao), a nekih od medija su objavili i skroz u detalje predstavili namjere Inicijativnog odbora, a i koji su krajni ciljevi Inicijative. Možda najkonkretniji je bio SBTV u Dnevniku dana 13. lipnja 2024.:

“Krajem 2023. godine objavljen je javni natječaj za izgradnju nove kompostane na Vijušu. Ovaj projekt vrijedan više od 3 milijuna eura zabrinuo je mnoge građane, ne samo zbog mogućeg smrada, nego i drugih zdravstvenih smetnji…”.  Vidi/te detaljnije: https://www.youtube.com/watch?v=dCuzHORgnYM

Pomalo je nevjerojatno (da uvjetno ih nazovemo) druga strana o svemu tome šuti! Vjerujem da su i članovi Incijativnog odbora, ali i zainteresirani Brođani, tu prvenstveno mislim na stanovnike Mjesnog odbora Josip Juraj Strossmayer, sve do sada su očekivali nekakvu reakciju odgovornih.

Da, kako smo informirani, Otvoreno pismo o problemima oko Vijuša je upućeno županu Danijelu Marušiću, Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije, gradonačelniku Mirku Duspari i Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda.

No umjesto reakcije odgovornih, Brođani od prekjučer mogu pročitati jedan ‘polupamflet’ na plusportal.hr-u (https://plusportal.hr/politika/obilje-dezinformacija-vezano-za-odlagaliste-otpada-u-slav-brodu-53177?fbclid), kojim se izgleda pokušava predočit stajalište one druge strane, kako je provokativno rečeno o inicijativi i dosadašnjim aktivnostima: “U raspravi, koja još traje, koriste se informacije, dezinformacije, istine i laži.”.

A očigledno je da postoje mnogo činjenice koje su na strani Inicijative jer glasoviti D.Z. koji je članak  (pretpostaviti ispred odgovornih) objavio, pokušava argumentirati i ono, što se teško ili ne da argumentirati!

Logičan i jedini mogući odgovor Inicijativnog odbora “STOP širenju odlagališta Vijuš” je nastavak potpisivanja Peticije i informiranje Brođana o problemima oko gospodarenjem otpada na Vijušu na uštrb Brođana!