Ne plaćajte fiksnu naknadu za vodu, već samo ono što ste potrošili – poručili su Zagrepčanima predstavnici tamošnje udruge “Potrošač” kad su shvatili da je na računima za vodu od ovog mjeseca uvrštena i nova naknada u iznosu od 18,41 kune. Paušal bi, navodno, trebao pokrivati dio održavanja priključka u što ulaze i troškovi očitavanja vodomjera, obrade očitanih podataka te izrade i dostave računa za isporučene usluge.

Split i šira okolica ovakvu naknadu plaćaju već godinu dana s obzirom da ju je prva uvela gradska tvrtka “Vodovod i kanalizacija” pozivajući se na Uredbu o najnižoj osnovici cijene vodnih usluga koja je na snazi od početka 2011. godine. Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske od Vlade je još lani zatražio da se preispita zakonitost, odnosno ustavnost spomenute Uredbe kojom se krši Zakon o zaštiti potrošača. Inicijativa za spomenutu akciju krenula je od splitske udruge “Dalmatinski potrošač”.

- Činjenica jest da su Zagrepčani uvođenjem ove fiksne naknade dovedeni u gori položaj od Splićana jer oni po kućanstvu svaki mjesec plaćaju dodatnih 18 kuna, dok se kod nas ta naknada dijeli po stanovima, a njezin iznos ovisi i o profilu cijevi. To, međutim, ne mijenja na stvari da se naknada protuustavno naplaćuje i nama i njima. Taj fiksni dio najniže osnovne cijene vodnih usluga služi pokriću troškova koji uopće ne ovise o količini isporučenih vodnih usluga, a nastaju kao posljedica priključenja nekretnine na komunalne vodne građevine.

Dostava računa

Uredba koja propisuje da se fiksnom naknadom pokrivaju troškovi očitavanja vodomjera, obrade očitanih podataka te izrade i dostave računa korisnicima vodnih usluga, kao i investicijskog održavanja priključka nekretnine na komunalne vodne građevine, suprotna je Zakonu o zaštiti potrošača – objašnjava Ante Tičić, savjetnik udruge “Dalmatinski potrošač” i dodaje kako prema spomenutom Zakonu nije dopušteno naplaćivati od potrošača izdavanje računa, kao ni očitavanje mjernih uređaja, osim u slučaju kad korisnik zahtijeva nestandardno očitanje propisano posebnim propisom. Fiksni dio računa za vodu trebao bi pokrivati i ove dvije stavke.

Situacija u Splitu je takva da se spomenuta naknada plaća po glavnom vodomjeru zgrade. Primjera radi, jednoj zgradi srednje veličine s 20 stanova doći će naknada od 35 kuna jer taj iznos ovisi i o veličini vodovodne cijevi. Taj paušal dijeli se, dakle, na broj stanara tako da oni mjesečno plaćaju malo manje od dvije kune. Pitanje je, naravno, zašto bi distributeru vode plaćali i toliko ako je donošenje fiksne naknade suprotno Ustavu.

Problem je, međutim, što ćemo se načekati dok dobijemo očitovanje Ustavnog suda jer smo, primjera radi, njihov sud o radu HRT-a dobili tek nakon sedam godina – kaže Tičić.

Predstavnici potrošačkih udruga u Zagrebu imaju pravo kad pozivaju građane na bojkot plaćanja naknade jer se ona obračunava po kućanstvu što je van svake pameti.

Tako distributer vode sebi osigurava ekstraprofit jer za “održavanje i očitavanje” jednog vodomjera naplaćuje nekoliko naknada, a za isti vodomjer u privatnoj kući samo jednu.

Preuzeto s portala: http://slobodnadalmacija.hr/